<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Minden felmérés szerint nagyot emelkedett a termőföld ára Magyarországon, Németországban és az USA-ban egyaránt. A föld jó infláció elleni védelemnek számít. Ebbe az üzletágba azonban nagy tőkével és szaktudással érdemes csak beszállni. Vagy mégsem? Külföldi tőzsdéken keresztül kis összegekkel is lehet.

Bill Gates Microsoft-vezér az USA legnagyobb privát termőföld-tulajdonosa is, 18 különböző tagállamban majdnem 110 ezer hektár földterülettel rendelkezik – írja a német N-Tv.de. Ez a terület nagyobb, mint New York város, számos növényt termesztenek rajta, és ellátnak innét olyan nagy cégeket, mint a McDonald’s.

Ám a guru ehhez persze nem piszkolja be a kezét, a területet bérbe adja farmereknek, ami gyakori az országban. Az USA-ban már az összes termőföld felét a gazdák csak művelik, de már nem birtokolják. A tulajdonosok bérleti díjat szednek, de a földárak emelkedésének is örülhetnek.

Jó védelem lehet a föld az infláció ellen

A mezőgazdasági földterület nagyon biztonságos befektetés, magas szinten véd az infláció ellen, és alkalmas a befektetések közötti diverzifikációra. (A kockázat megosztására különböző befektetésfajták keverésével – a szerk.) A német cikk szerint jó alternatíva olyan időkben, mint most, amikor a kamatlábak évek óta elképesztően alacsonyak, sőt euróban negatívak is lehetnek. Az infláció viszont emelkedik.

A Dow Jones Commodity Agriculture agrártermékár-index (Tradingview.com)A Dow Jones Commodity Agriculture agrártermékár-index (Tradingview.com)

Az USA-ban mindez azt eredményezte, hogy a termőföld értéke az inflációval korrigálva  megduplázódott, az 1993-as hektáronkénti 1500 dollárról 2020-ra átlagosan több mint 3000 dollárra emelkedett. (Vagyis mintegy 900 ezer forintra.) Németországban a termőföld ára átlagosan 142 százalékkal ment fel 2007 és 2016 között, de Mecklenburg-Előpomerániában ugyanebben az időszakban megnégyszereződött.

Nemrég az OTP készített tanulmányt a hazai termőföld-piacról, amely szerint tíz év alatt nagyjából háromszorosára mentek fel az árak. Hasonló következtetésre jutott az év elején egy másik felmérés is. 

Nem könnyű termőföldbe fektetni

De a bérleti árak is jelentősen, 57 százalékkal emelkedtek az elmúlt években Németországban. Vannak olcsóbb régiók, mint Brandenburg, ahol csak 145 eurót kell fizetni hektáronként. A csúcsrégiókban, mint Alsó-Szászország vagy Észak-Rajna-Vesztfália, az átlagos bérleti díj öt évvel ezelőtt is 450 euró körül mozgott.

Az iShares Agribusiness ETF (ISAG) és Dow Jones Commodity Agriculture index (Tradingview.com)Az iShares Agribusiness ETF (ISAG) és Dow Jones Commodity Agriculture index (Tradingview.com)

Még az olcsóbb régiókban is 60-100 ezer euró kell ahhoz, hogy valaki ezen a piacon befektessen – idéznek egy német szakértőt. Ráadásul a piac nem transzparens, nincsenek nyilvános árinformációk, adatbázisok, fontos információk csak a bennfenteseknek vannak meg. Nincs két egyforma földterület, sok a komplikáció, az egyedi körülmény, amit mérlegelni kell tudni. (Tereptárgyak, utak, jogi korlátozások stb.) A befektetés nehéz, bonyolult, számos veszélyt rejt magában. Nincsenek internetes földvásárló rendszerek, mint például a részvényeknél.

Az árupiaci őrület ide is megérkezett

Az agrárium más szempontból is izgalmas most, hiszen az általános árupiaci emelkedés már ide is megérkezett. Amint a grafikonokon látható, a nemzetközi árutőzsdei árakból számolt Dow Jones Commodity Agriculture agrártermék-index egy év alatt 48 százalékkal ment fel, pedig az utóbbi hetekben már átment egy kisebb korrekción is. Hasonlóan egyébként az amerikai fűrészáru tőzsdei árához, lásd:

Termőföld repcével és traktorral (Pixabay.com)Termőföld repcével és traktorral (Pixabay.com)

De mit tehet, aki nem akar földet venni, annak összes problémájával és nehézségével, nem akarja összekoszolni a cipőjét a terepen, de szívesen fektetne ilyen, értékállónak számító üzletágba?

Van kínálat agrárpiaci befektetésekből

Ha találomra rákeresünk néhány kulcsszóra (“agri-”, “farmland”), egy sor, az agráriumra szakosodott ETF-et (tőzsdén kereskedett alapot) találunk az USA-ban. Ezek azonban nagyon különböző befektetési politikát folytatnak, némelyik árukba, más agrárgazdaságban érdekelt, de különböző profilú vállalatok részvényeibe fektet. Még nagyobb baj, hogy a Mifid-előírások miatt európai magánbefektetők a nagy többségüket valószínűleg nem vehetik.

Ami Európában kapható

Kivétel az iShares Agribusiness UCITS ETF (ISAG), Londonban, amely ugyan nem vesz földet és agrártermékeket sem, de csupa olyan cégek részvényeiből tart, amelyek közvetlenül vagy közvetve hasznot húznak az agrárpiaci fellendülésből. Például gépgyártók (Deere), műtrágya-gyártók (Nutrien), élelmiszer-feldolgozók, termény-kereskedők (Archer-Daniels-Midland), vetőmag– és növényvédőszer-gyártók (Corteva).

Ezen kívül aktívan menedzselt, nyílt végű befektetési alapokat is említ a szakirodalom, mint például Allianz Global Agricultural Trends.

Karosszékből is lehet termőföldet venni

Az USA-ban az ingatlanokat sokszor REIT-ekbe szervezik (befektetési alapokhoz hasonló ingatlan-részvénytársaságokba, a magyar jogban SZIT). Ilyenek a Farmland Partners (FPI) és a Gladstone Land Corporation (LAND), amelyek részvénynek minősülnek, és így Magyarországról is elérhetők. Mindkettő főleg termőföldek tartásával és bérbeadásával foglalkozik.

Amint a harmadik grafikonon látható, igencsak túlszárnyalták az idén vagy az utóbbi egy évben az agrárárakat is ezek a REIT-ek. Például míg 2019 végétől az említett Dow Jones index 32 százalékkal ment fel, addig a két REIT 85-87 százalékkal.

Farmland Partners (FPI), Gladstone Land Corporation (LAND) és Dow Jones agrártermék-index (Tradingview.com)Farmland Partners (FPI), Gladstone Land Corporation (LAND) és Dow Jones agrártermék-index (Tradingview.com)

Termelők is vannak tőzsdén

Ezen kívül vannak amerikai agrárvállalatok, amelyek maguk termelnek, és nem csak az ingatlanjaikat hasznosítják. Az Investing.com három ilyet említ:

  • Fresh Del Monte Produce Inc. (FDP),
  • Adecoagro S.A. (AGRO), és
  • Cresud (CRESY).

Pesten is lehet búzát venni

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekcióját nemrég megreformálták, a piaci szereplők igényeihez igazították. Így ott is lehet egyes termékekre, például búzára vagy kukoricára spekulálni. Bár az ilyen határidős üzletek kötése nem tipikusan a kisbefektetők terepe.

A BÉT részvényszekciójából az Opus Global részvényeit érdemes említeni, ahol a bevételek 59 százaléka az agrár-üzletágból származott tavaly az Equilor Befektetési Zrt. angol nyelvű elemzése szerint.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18825 18795 19150 -0,84% 0 0 2 734 944 860 Ft 2021-10-25 17:10:19
MOL 2748 2746 2766 -0,79% 0 0 1 047 509 092 Ft 2021-10-25 17:10:12
MTELEKOM 430 428 433 -0,23% 0 0 67 520 281 Ft 2021-10-25 17:05:20
RICHTER 8725 8725 8845 -0,80% 0 0 977 763 065 Ft 2021-10-25 17:05:40
OPUS 239 239 242 -1,04% 0 0 30 595 599 Ft 2021-10-25 17:06:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Szakad a forint, esett a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 18:17
A magyar fizetőeszköz hétfőn újabb gyengülést követően korábbi történelmi mélypontja közelébe esett. Egyelőre nem látszik, hogy mi tudná megállítani a gyengülést?
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz a magyar inflációval? Miért nem drágul az arany ekkora pénzromlástól?
Eidenpenz József | 2021. október 25. 12:10
Enyhe emelkedéssel indult az európai tőzsdék nagy része, miközben a vártnál rosszabb német hangulatindex érkezett, de remekelt egy brit bank. Bajban van az MNB, az infláció tartósan magas szinten maradhat az egyik alapkezelő szerint. További jegybanki lazaság híján megakadhat az arany áremelkedése, de más eszközöké is.
Részvény / Deviza / Áru Mibe fektessünk, ha kettészakad az eurózóna? Matolcsy György is kommentelt
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 06:57
Eric Knight befektetési szakember korábban azt fejtegette, az eurózóna kettészakadására is sor kerülhet a kialakuló adósságválság miatt. A befektetőknek azt javasolja, keressék az igazi értéket teremtő reáleszközöket.
Részvény / Deviza / Áru Fizet az Evergrande, a félelem falán kúsznak felfelé az árak
Eidenpenz József | 2021. október 22. 13:06
A tegnapi amerikai történelmi csúcs után Európában is jó a hangulat, de nem tudni, hogy ez az USA-ban is ki fog-e tartani. A Molra két célár-javítás is érkezett, de vásárlásra nem, csak tartásra ajánlják. Fizetett az Evergrande, de lehet, hogy csak időt akar nyerni. Tovább szakad a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Jócskán felülteljesített ma a pesti börze
MTI | 2021. október 21. 17:51
Jó napja volt a Mol-nak és OTP-nek is. 
Részvény / Deviza / Áru Megjött az új bitcoin-rekord, a Tesla lehet a rendőrlámpa-koalíció nyertese
Eidenpenz József | 2021. október 21. 11:40
A tőzsdéken mára elromlott a hangulat, megint a kínaiak ijesztettek rájuk. Az euró/forint 364 is volt, majd éles fordulat következett. A bitcoin történelmi csúcsot döntött, de már az ether sincs ettől messze. Remekelt a Tesla, mégis esik.
Részvény / Deviza / Áru Alacsony forgalom: hogyan teljesített szerdán a budapesti parkett?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 36,74 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 54 393,63 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru A közép-európai részvénypiac felé fordulhatnak a befektetők
Natív tartalom | 2021. október 20. 14:17
A közép-európai részvénypiacok a COVID-válság 2020. eleji kitörése óta alulteljesítők voltak, és az értékeltségük is átlagosnak mondható a fejlett piacokkal szemben. A jövőbeli teljesítményre ez jó hatással lehet, jelentős felzárkózási potenciált tartogathat a régió. A közép-európai célpiacokon befektető OTP Quality és OTP Közép-Európai Részvény Alapot kezelő szakemberekkel beszélgettünk.
Részvény / Deviza / Áru Még gyengébb a forint, Kína ráijesztett az árupiacokra
Eidenpenz József | 2021. október 20. 12:35
Ma már 363,50 közelében is volt az euró, a piac valószínűleg erősebb kijelentéseket várt az MNB-től. Az európai részvények leginkább stagnálnak, sok érdekes gyorsjelentés érkezett, élen a Netflix-el. A kínaiak most a szénpiacot próbálják kézivezérelni. Nagy siker lett az első amerikai bitcoin-ETF. A Facebook megint kihúzza a gyufát az amerikai törvényhozóknál.
Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos