<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Minden felmérés szerint nagyot emelkedett a termőföld ára Magyarországon, Németországban és az USA-ban egyaránt. A föld jó infláció elleni védelemnek számít. Ebbe az üzletágba azonban nagy tőkével és szaktudással érdemes csak beszállni. Vagy mégsem? Külföldi tőzsdéken keresztül kis összegekkel is lehet.

Bill Gates Microsoft-vezér az USA legnagyobb privát termőföld-tulajdonosa is, 18 különböző tagállamban majdnem 110 ezer hektár földterülettel rendelkezik – írja a német N-Tv.de. Ez a terület nagyobb, mint New York város, számos növényt termesztenek rajta, és ellátnak innét olyan nagy cégeket, mint a McDonald’s.

Ám a guru ehhez persze nem piszkolja be a kezét, a területet bérbe adja farmereknek, ami gyakori az országban. Az USA-ban már az összes termőföld felét a gazdák csak művelik, de már nem birtokolják. A tulajdonosok bérleti díjat szednek, de a földárak emelkedésének is örülhetnek.

Jó védelem lehet a föld az infláció ellen

A mezőgazdasági földterület nagyon biztonságos befektetés, magas szinten véd az infláció ellen, és alkalmas a befektetések közötti diverzifikációra. (A kockázat megosztására különböző befektetésfajták keverésével – a szerk.) A német cikk szerint jó alternatíva olyan időkben, mint most, amikor a kamatlábak évek óta elképesztően alacsonyak, sőt euróban negatívak is lehetnek. Az infláció viszont emelkedik.

A Dow Jones Commodity Agriculture agrártermékár-index (Tradingview.com)A Dow Jones Commodity Agriculture agrártermékár-index (Tradingview.com)

Az USA-ban mindez azt eredményezte, hogy a termőföld értéke az inflációval korrigálva  megduplázódott, az 1993-as hektáronkénti 1500 dollárról 2020-ra átlagosan több mint 3000 dollárra emelkedett. (Vagyis mintegy 900 ezer forintra.) Németországban a termőföld ára átlagosan 142 százalékkal ment fel 2007 és 2016 között, de Mecklenburg-Előpomerániában ugyanebben az időszakban megnégyszereződött.

Nemrég az OTP készített tanulmányt a hazai termőföld-piacról, amely szerint tíz év alatt nagyjából háromszorosára mentek fel az árak. Hasonló következtetésre jutott az év elején egy másik felmérés is. 

Nem könnyű termőföldbe fektetni

De a bérleti árak is jelentősen, 57 százalékkal emelkedtek az elmúlt években Németországban. Vannak olcsóbb régiók, mint Brandenburg, ahol csak 145 eurót kell fizetni hektáronként. A csúcsrégiókban, mint Alsó-Szászország vagy Észak-Rajna-Vesztfália, az átlagos bérleti díj öt évvel ezelőtt is 450 euró körül mozgott.

Az iShares Agribusiness ETF (ISAG) és Dow Jones Commodity Agriculture index (Tradingview.com)Az iShares Agribusiness ETF (ISAG) és Dow Jones Commodity Agriculture index (Tradingview.com)

Még az olcsóbb régiókban is 60-100 ezer euró kell ahhoz, hogy valaki ezen a piacon befektessen – idéznek egy német szakértőt. Ráadásul a piac nem transzparens, nincsenek nyilvános árinformációk, adatbázisok, fontos információk csak a bennfenteseknek vannak meg. Nincs két egyforma földterület, sok a komplikáció, az egyedi körülmény, amit mérlegelni kell tudni. (Tereptárgyak, utak, jogi korlátozások stb.) A befektetés nehéz, bonyolult, számos veszélyt rejt magában. Nincsenek internetes földvásárló rendszerek, mint például a részvényeknél.

Az árupiaci őrület ide is megérkezett

Az agrárium más szempontból is izgalmas most, hiszen az általános árupiaci emelkedés már ide is megérkezett. Amint a grafikonokon látható, a nemzetközi árutőzsdei árakból számolt Dow Jones Commodity Agriculture agrártermék-index egy év alatt 48 százalékkal ment fel, pedig az utóbbi hetekben már átment egy kisebb korrekción is. Hasonlóan egyébként az amerikai fűrészáru tőzsdei árához, lásd:

Termőföld repcével és traktorral (Pixabay.com)Termőföld repcével és traktorral (Pixabay.com)

De mit tehet, aki nem akar földet venni, annak összes problémájával és nehézségével, nem akarja összekoszolni a cipőjét a terepen, de szívesen fektetne ilyen, értékállónak számító üzletágba?

Van kínálat agrárpiaci befektetésekből

Ha találomra rákeresünk néhány kulcsszóra (“agri-”, “farmland”), egy sor, az agráriumra szakosodott ETF-et (tőzsdén kereskedett alapot) találunk az USA-ban. Ezek azonban nagyon különböző befektetési politikát folytatnak, némelyik árukba, más agrárgazdaságban érdekelt, de különböző profilú vállalatok részvényeibe fektet. Még nagyobb baj, hogy a Mifid-előírások miatt európai magánbefektetők a nagy többségüket valószínűleg nem vehetik.

Ami Európában kapható

Kivétel az iShares Agribusiness UCITS ETF (ISAG), Londonban, amely ugyan nem vesz földet és agrártermékeket sem, de csupa olyan cégek részvényeiből tart, amelyek közvetlenül vagy közvetve hasznot húznak az agrárpiaci fellendülésből. Például gépgyártók (Deere), műtrágya-gyártók (Nutrien), élelmiszer-feldolgozók, termény-kereskedők (Archer-Daniels-Midland), vetőmag– és növényvédőszer-gyártók (Corteva).

Ezen kívül aktívan menedzselt, nyílt végű befektetési alapokat is említ a szakirodalom, mint például Allianz Global Agricultural Trends.

Karosszékből is lehet termőföldet venni

Az USA-ban az ingatlanokat sokszor REIT-ekbe szervezik (befektetési alapokhoz hasonló ingatlan-részvénytársaságokba, a magyar jogban SZIT). Ilyenek a Farmland Partners (FPI) és a Gladstone Land Corporation (LAND), amelyek részvénynek minősülnek, és így Magyarországról is elérhetők. Mindkettő főleg termőföldek tartásával és bérbeadásával foglalkozik.

Amint a harmadik grafikonon látható, igencsak túlszárnyalták az idén vagy az utóbbi egy évben az agrárárakat is ezek a REIT-ek. Például míg 2019 végétől az említett Dow Jones index 32 százalékkal ment fel, addig a két REIT 85-87 százalékkal.

Farmland Partners (FPI), Gladstone Land Corporation (LAND) és Dow Jones agrártermék-index (Tradingview.com)Farmland Partners (FPI), Gladstone Land Corporation (LAND) és Dow Jones agrártermék-index (Tradingview.com)

Termelők is vannak tőzsdén

Ezen kívül vannak amerikai agrárvállalatok, amelyek maguk termelnek, és nem csak az ingatlanjaikat hasznosítják. Az Investing.com három ilyet említ:

  • Fresh Del Monte Produce Inc. (FDP),
  • Adecoagro S.A. (AGRO), és
  • Cresud (CRESY).

Pesten is lehet búzát venni

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekcióját nemrég megreformálták, a piaci szereplők igényeihez igazították. Így ott is lehet egyes termékekre, például búzára vagy kukoricára spekulálni. Bár az ilyen határidős üzletek kötése nem tipikusan a kisbefektetők terepe.

A BÉT részvényszekciójából az Opus Global részvényeit érdemes említeni, ahol a bevételek 59 százaléka az agrár-üzletágból származott tavaly az Equilor Befektetési Zrt. angol nyelvű elemzése szerint.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8538 8428 8560 +1,76% 8514 8538 1 413 870 568 Ft 2022-07-04 14:12:04
MOL 2946 2910 2950 +1,17% 2930 2946 191 593 414 Ft 2022-07-04 14:10:48
MTELEKOM 326 323 329 +1,40% 326 328 10 536 806 Ft 2022-07-04 14:07:26
RICHTER 6850 6800 6995 -1,30% 6830 6855 200 771 480 Ft 2022-07-04 14:07:34
OPUS 167 167 168 +0,72% 167 168 4 608 636 Ft 2022-07-04 14:11:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát az OTP, megint felülről kerülgeti a 400-at az euró
Eidenpenz József | 2022. július 4. 12:10
Az európai tőzsdék kellemes pluszban állnak, a BUX-ot mozgató papírok közül az OTP emelkedik ki, a forint azonban megint gyenge. Ajánlat hírére száguld a Waberer’s. Az olajat több tényező is drágíthatja, de legfőképpen az, hogy a szaúdiak nem növelik a termelést.
Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG