Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A V4-országok agrárkamarái a fenntartható gyártást támogatják.

Közös közleményt írtak alá a Visegrádi 4-ek agrárkamarái, amellyel egyértelművé tették, hogy támogatják a fenntartható, termény alapú bioüzemanyag-gyártást – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Győrffy Balázs kiemelte: a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák agrár testületek vezetői szerint nagyon fontos gazdasági és vidékfejlesztési lehetőségeket nyújt a bioüzemanyagok előállításának alapanyagául szolgáló növények termesztése - közölte a Privátbankárral a NAK.

A GMO a genetikailag módosított élőlény angol (Genetically Modified Organisms) megfelelőjének rövidítése. A növények génállományát úgy módosítják, hogy az ellenállóbb legyen például a szárazságnak, vagy éppen a kártevőknek. Az eljárást legalább annyian ellenzik, mint támogatják. Magyarországon például zéró tolerancia van érvényben a vetőmagokkal kapcsolatban.

A kamara közleménye szerint megértik azokat az aggodalmakat, amelyek az európai döntéshozókban az élelmezésbiztonsággal kapcsolatban kialakultak. A szakemberek szerint ki kell vizsgálni a kérdést, de ugyanakkor úgy vélik, hogy a bioüzemanyag-gyártás fejlesztéséhez szükséges többletforrás földhasználatbeli változás nélkül, pusztán növekvő hozamokkal és a művelés alól kivont földek helyreállításával elérhető. Emellett Európa szójaalapú takarmányimportjának mintegy ötödét válthatja ki az az 5 millió tonna GMO- és antibiotikum-mentes állati takarmány-alapanyag, amely a bioüzemanyag-gyártás melléktermékeként jönne létre - tette hozzá a NAK elnöke.

A felvásárlási árakról is egyeztettek

Győrffy Balázs

A többi között a felvásárlási árak visszaesése is szóba került a háromnapos tanácskozáson. „Hiába csökkent ugyanis az aszály miatt jelentős mértékben Közép-Európában a kukorica, a napraforgó és a repce termésmennyisége, a világpiaci túltermelés és a tőzsde lenyomta az árakat” – mondta Győrffy Balázs.

A NAK közleménye szerint a külföldi szakemberek példamutatónak nevezték az új magyar kamarai rendszert, a 2 pilléres agrárkárenyhítést és a januárban hatályba lépő földtörvényt. A NAK elnöke szerint a beszámolókból kiderült, hogy a környező országok közül egyedül Lengyelország tett hasonlóan komoly lépéseket annak érdekében, hogy a föld nemzeti tulajdonban maradjon, Csehország és Szlovákia – saját bevallásuk szerint – megkéstek ezzel.

A kibővített ülésen résztvevők emellett egyetértettek abban is, hogy az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek legjelentősebb, legbefolyásosabb lobbiszervezetében, a COPA-COGECA-ban a lengyel jelöltet támogatják az elnöki posztra.

A V4-országok agrárkamaráinak ez volt az 50. és egyben kibővített ülése, amelyen Észtország, Lettország, Litvánia és Románia is képviseltette magát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Német befektetőt vonhat be Csányi Sándor az egyik agrárvállalkozásába
Csabai Károly | 2021. május 11. 11:31
Amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal nem emel kifogást, akkor a 175 éves múltra visszatekintő C. Thywissen GmbH szakmai befektetőként kisebbségi üzletrészt szerez az Ökoil Kft.-ben. E társaságban jelenleg még az a KITE Zrt. az egyedüli tulajdonos, amely részvényeit csaknem teljes egészében az OTP-vezér birtokolja.
Agrár Velünk maradnak a magas élelmiszerárak
MTI | 2021. április 27. 13:27
Erre számítanak a Takarékbank szakértői. Az élelmiszeripari alapanyagok mellett az építőipari árak is nőttek, ami a mezőgazdasági beruházások költségeit emelheti.
Agrár Új vezető került a Siemens élére
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 17:35
A magyarországi Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatói posztját 2021. május 1-jétől Jeránek Tamás veszi át, Dale A. Martin tizenegy, kiemelkedően sikeres év után saját döntésére elköszön a vállalattól, nyugdíjba megy - közöte a vállalat.
Agrár Súlyosbodik az élelmiszerválság az arab világban
Káncz Csaba | 2021. április 13. 14:44
Mik a főbb okai az arab államokban tapasztalható egyre súlyosabb élelmiszer-bizonytalanságnak?  A klímaváltozás és a környezeti leromlás is kihatnak az emelkedő élelmiszerárakra és a konfliktusok növekvő számára. Káncz Csaba jegyzete.  
Agrár Azt javasolják a kormánynak, kezdjenek oltani a stadionokban - regisztráció nélkül
MTI | 2021. április 10. 15:56
Ellenzéki pártok és a főpolgármester is azt javasolja a kormánynak, hogy törölje el a koronavírus elleni oltásokra szóló regisztrációt a lakosság minél gyorsabb és szélesebb körű beoltása érdekében.
Agrár Nagyot ment tavaly a takarmányexport
MTI | 2021. április 3. 13:05
Az élelmiszeripari melléktermékek, elkészített állati takarmányok árucsoport érte el - a gabonák után - a második legnagyobb exportárbevételt és külkereskedelmi aktívumot a 24 élelmiszeripari árucsoport közül 2020-ban - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésében.
Agrár Bige László állítja: terhelő dokumentumai is vannak
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 08:29
Interjút adott a Partizánnak Bige László, házi őrizetben lévő milliárdos, akit 112 milliárd forintos vagyonával a 10. leggazdagabb magyarnak tartottak 2020-ban. Ebben utalt rá, hogy terhelő információi is vannak.
Agrár Rekordösszegű kárenyhítő juttatást kapnak a gazdák
MTI | 2021. március 26. 13:36
A Magyar Államkincstár március 26-án megkezdi a 2020-as kárenyhítési évre benyújtott kérelmek után a kárenyhítő juttatások kifizetését, így az érintett termelők már jövő hétfőn megkapják a részükre jóváhagyott összeget - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter pénteken.
Agrár Százmilliós földvagyont halmoztak fel a legnagyobb földbirtokos képviselők Magyarországon
Mester Nándor | 2021. március 22. 05:34
Megint jó évet zártak a parlamentben ülő kisbirtokosok. A kormánypárti veteránok közül néhányan 100 hektár fölé tornászták szántóik méretét és egyikük sem szeretne túladni ezeken, mint ahogy valószínűleg megművelni sem. Hasonló szándékai vannak az ellenzékieknek is. Egy most nyilvánosságra került szakanyag szerint az értéknövekedés évek óta tart, csak egy kicsit lassabb lett az elmúlt években. Kényelmesebb bérbeadni a földeket, elég jó árat lehet felszámítani. 
Agrár Összeütközött két járvány, közel 6 százalékkal csökkent tavaly a húsiparunk teljesítménye
MTI | 2021. március 18. 14:43
A madárinfluenza a és a koronavírus hatásai húzták le együtt az ágazatot.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.