3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közel 770 ezer hektoliter bort exportált tavaly Magyarország, mintegy 85 millió euró értékben.

Czerván György, Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára elmondta: a magyarországi bortermelés tavaly 2,7 millió hektoliter volt, ebből a külföldi piacokon közel 770 ezer hektoliter bort értékesítettek mintegy 85 millió euró értékben.

A németektől a kínaiakig

Az első számú célország Németország volt, ide tavaly 150 ezer hektoliter bort exportáltak. Mögöttük 50 ezer hektoliterrel az Egyesült Királyság és 25 ezer hektoliterrel Lengyelország áll. Az államtitkár kiemelte: Kínába is megindult a borexport, már 10 ezer hektoliter magyar bort értékesítettek az elmúlt évben a kínai piacon.

Czerván György arról is beszélt, hogy az ágazat a teljes mezőgazdaság 2-3 százalékában részesedik. Hozzátette, a mezőgazdaság tavalyi kibocsátása folyó áron számítva 2410 milliárd forint volt, 4,2 százalékkal magasabb az előző évinél. A hazai bortermelésről elmondta, hogy a nyilvántartott, hegyközségi tagok által művelt szőlőterület jelenleg 64,7 ezer hektár, és a telepítési jogok alapján további mintegy 11 ezer hektáros telepítésére van még lehetőség. A hegyközségi tagoknak mintegy 43 ezer, közülük a bortermeléssel hatezer tag foglalkozik.

Sose jött még ennyi pénz

A borágazat támogatásáról az államtitkár úgy fogalmazott, hogy ebben a ciklusban a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű forrás bevonására nyílt lehetőség. Kijelentette, az ágazat támogatási időszaka 2013 október 16-tól kezdődött, és 2018-ig 145,5 millió euró - mintegy 44 milliárd forint - forráshoz jutnak a termelők. Ez átlagosan éves szinten 8,5 milliárd forintot jelent - hangsúlyozta.

Közölte, ebből a forrásból a szőlőültetvények szerkezetátalakítása és átállítása támogatási jogcímen eddig mintegy 100 millió euró támogatást kötöttek már le. Emellett támogatják még a harmadik országokban történő termékpromóciót, valamint a melléktermék-lepárlást is. Hozzátette, hogy a borászati gépek és berendezések támogatási jogcíme 2016-tól vidékfejlesztési forrásból folytatódik.

Nagyobb területen termeszthetnek szőlőt

Czerván György hangsúlyozta, az ágazat jövője szempontjából a Földművelésügyi Minisztérium stratégiai fontosságúnak tartja a szőlőültetvények telepítését. Erre a célra az Európai Unióhoz való csatlakozás óta több mint 41 milliárd forintot kaptak a termelők, 2014 és 2018 között pedig 120 millió euró - csaknem 40 milliárd forint - forrásra lehet pályázni a magyar termelőknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG