<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Közel 770 ezer hektoliter bort exportált tavaly Magyarország, mintegy 85 millió euró értékben.

Czerván György, Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára elmondta: a magyarországi bortermelés tavaly 2,7 millió hektoliter volt, ebből a külföldi piacokon közel 770 ezer hektoliter bort értékesítettek mintegy 85 millió euró értékben.

A németektől a kínaiakig

Az első számú célország Németország volt, ide tavaly 150 ezer hektoliter bort exportáltak. Mögöttük 50 ezer hektoliterrel az Egyesült Királyság és 25 ezer hektoliterrel Lengyelország áll. Az államtitkár kiemelte: Kínába is megindult a borexport, már 10 ezer hektoliter magyar bort értékesítettek az elmúlt évben a kínai piacon.

Czerván György arról is beszélt, hogy az ágazat a teljes mezőgazdaság 2-3 százalékában részesedik. Hozzátette, a mezőgazdaság tavalyi kibocsátása folyó áron számítva 2410 milliárd forint volt, 4,2 százalékkal magasabb az előző évinél. A hazai bortermelésről elmondta, hogy a nyilvántartott, hegyközségi tagok által művelt szőlőterület jelenleg 64,7 ezer hektár, és a telepítési jogok alapján további mintegy 11 ezer hektáros telepítésére van még lehetőség. A hegyközségi tagoknak mintegy 43 ezer, közülük a bortermeléssel hatezer tag foglalkozik.

Sose jött még ennyi pénz

A borágazat támogatásáról az államtitkár úgy fogalmazott, hogy ebben a ciklusban a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű forrás bevonására nyílt lehetőség. Kijelentette, az ágazat támogatási időszaka 2013 október 16-tól kezdődött, és 2018-ig 145,5 millió euró - mintegy 44 milliárd forint - forráshoz jutnak a termelők. Ez átlagosan éves szinten 8,5 milliárd forintot jelent - hangsúlyozta.

Közölte, ebből a forrásból a szőlőültetvények szerkezetátalakítása és átállítása támogatási jogcímen eddig mintegy 100 millió euró támogatást kötöttek már le. Emellett támogatják még a harmadik országokban történő termékpromóciót, valamint a melléktermék-lepárlást is. Hozzátette, hogy a borászati gépek és berendezések támogatási jogcíme 2016-tól vidékfejlesztési forrásból folytatódik.

Nagyobb területen termeszthetnek szőlőt

Czerván György hangsúlyozta, az ágazat jövője szempontjából a Földművelésügyi Minisztérium stratégiai fontosságúnak tartja a szőlőültetvények telepítését. Erre a célra az Európai Unióhoz való csatlakozás óta több mint 41 milliárd forintot kaptak a termelők, 2014 és 2018 között pedig 120 millió euró - csaknem 40 milliárd forint - forrásra lehet pályázni a magyar termelőknek.

Agrár Az éghajlati katasztrófa az egekbe hajtja a misztikus alapélelmiszer árát
Molnár Csaba | 2023. május 23. 09:47
A Spanyolországban tavaly óta tartó súlyos aszály nagy tempóban hajtotta felfelé az olívaolaj árát. Jelenleg több mint 45 százalékkal nőttek a jegyzések a tavalyiakhoz képest, de nem lehet kijelenteni, hogy itt a drágulás vége. A piacon már jó ideje érezhetőek a klímaváltozás hatásai, ám a kedvezőtlen folyamatok az elmúlt két évben felgyorsultak és állandósult a bizonytalanság és a hektikus üzletmenet.
Agrár Pánikban vannak az agrárgazdák - pedig van megoldás!
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 12:45
Sok fejtörést okoz az e-permetezési napló.
Agrár Gyökeres változás a Tesco élelmiszerkínálatában
Molnár Csaba | 2023. május 22. 12:23
Jelentős változás állt be a britek élelmiszerfogyasztásának szerkezetében, amennyiben immár 34 százalékra tehető a húst részben vagy teljesen elhagyók aránya. A legnagyobb szigetországi kiskereskedelmi lánc ehhez alkalmazkodva kínálatában jelentősen növeli és szélesíti a vegetárius étkezéshez szükséges alapanyagok és (fél)készételek kínálatát.
Agrár Erre sokan vártak: Putyin külügyminisztere fontos bejelentést tett
Privátbankár.hu | 2023. május 18. 14:15
Szergej Lavrov a gabonamegállapodás kapcsán tett fontos bejelentést.
Agrár Jobb hangulatba kerültek a magyar gazdák is
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 15:05
Alapvetően egyre bizakodóbbak az agrárium és az élelmiszeripar termelői.  
Agrár Harminc drónt lőttek le az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. május 8. 20:05
Több ukrajnai területet bombáztak az oroszok, az EU Bizottságának elnöke kedden az ukrán fővárosba látogat.
Agrár Újabb ársapkát kap az Aldi, a Lidl és a Tesco?
Mester Nándor | 2023. május 8. 15:09
Ezzel fenyegette meg az ír kormány a diszkontláncokat, ha nem csökkentik jobban az árakat.
Agrár Putyin nem fog örülni: durva szankciókat követelnek a lengyelek
Privátbankár.hu | 2023. május 6. 15:11
Ismét odacsapnának a lengyelek Oroszországnak, ehhez pedig szankciókat követelnek.
Agrár Egyre több a hamisított méz a boltokban
Molnár Csaba | 2023. május 5. 12:26
A kiskereskedelmi láncok által egy évtizede elkezdett árverseny miatt ma már ezeknek az üzleteknek a polcain felerészben külföldről származó, zömében hamisított méz található, ez a folyamat pedig néhány éven belül akár oda is vezethet, hogy hazai mézet egyre inkább csupán a termelőtől lehet majd beszerezni.
Agrár Mit keres mézontófű és olajretek egy bankban?
Privátbankár.hu | 2023. május 4. 11:38
Nem mindennapi ajándékkal kedveskedik agráreszközöket lízingelő ügyfeleinek a K&H Csoport. Teszi ezt a fenntarthatóság iránti felelősség jegyében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG