<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Jórészt a kiskereskedőkre húznák rá a hazai tejtermeléssel kapcsolatos problémákat a szereplők, az ellenőrzések is leginkább őket érintik. A kereskedelmi szövetség most reagált a termelők petíciójára.
A tejtermelők demonstrációjának résztvevői vonulnak tehenekkel a fővárosi Lánchídon 2016. április 4-én. A tüntetők szerint az unió és a magyar állam által nyújtott támogatások nem elegendőek, illetve nem fejtik ki a kívánt hatást. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A legtöbb baj a kiskereskedőkkel van?

Nemrég - a tejtermelők fővárosi demonstrációjának hatására -  átfogó célellenőrzést rendeltek el a tejpiacon. A hatóság szakemberei többek között a beszerzési ár alatti értékesítést vizsgálják a legmeghatározóbb kereskedelmi szereplőknél. A vizsgálat első szakaszában az elmúlt 60 napot ellenőrzik, ami a korábbi évek szúrópróbaszerű átvilágításával folytatódik majd.

A tejtermelőktől a demonstráció során az Országos Kereskedelmi Szövetség is kapott egy petíciót, szerintük ugyanis a legnagyobb gond a kiskereskedőkkel van;az OKSZ-től azt kérték, hogy segítsék, ne pedig akadályozzák a magyar tejtermékek magyar üzletekbe kerülését.

A kereskedők ezt egyedül nem fogják megoldani

Az OKSZ a petícióra azt válaszolta: tagvállalkozásai elkötelezettek a magyar tejtermelők, a magyar tejágazat jelenlegi súlyos piaci helyzetének javítása tekintetében.  Továbbra is elengedhetetlennek tartják ugyanakkor, hogy a tejtermelőkkel együttműködésben a tej termékpálya minden egyes szintjén jelenlévő piaci szereplő - így a tejfeldolgozók, a nagykereskedők, a bolti, áruházi kiskereskedők - valamint a Magyar Állam egyaránt vállaljon szerepet a magyar tejpiac megmentésében.

Elkerülhetetlennek látszik az áfacsökkentés

Az OKSZ szerint még idén, lehetőség szerint már júliustól csökkenteni kell a stratégiai fontosságú tejtermékek (így a friss tej) általános forgalmi adókulcsát a jelenlegi 18%-ról 5%-ra. A kisebb áfa-kulcs az alacsonyabb fogyasztói ár révén nagyobb fogyasztásra ösztönzi a vásárlókat, egyidejűleg visszaszoríthatja a feketézést, mindez pedig nagyobb piacot jelenthet a hazai tejtermelőknek.

Támogatják, hogy a piaci szereplők a kiegyensúlyozottabb tej-felvásárlási árak, az áringadozások tompítása érdekében hosszú távú szerződéseket kössenek és támogatják az ellenőrző hatóságok szigorúbb és hatékonyabb fellépését a jogszabályok ellen vétő tejpiaci szereplőkkel szemben.

Az OKSZ azt ígéri: a kereskedők még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a magyar tejtermékek népszerűsítésére, anyagi terheket is vállalva ezzel, valamint készek együttműködni a termékfejlesztésben a tejfeldolgozókkal.

Az OKSZ tagvállalkozásai részt vettek a földművelésügyi miniszter által összehívott ágazati egyeztetésen, most vizsgálják, melyek azok az eljárások, amelyeket önkéntesen és egymástól függetlenül alkalmazhatnak a hazai üzleti gyakorlatban, továbbá áttekintik, mely esetben lehet jogszerűen közösen is eljárni.

Azért csak óvatosan, nehogy kartellezés legyen a vége

Fontosnak tartjuk ismételten kiemelni, hogy a kereskedők az üzletpolitikájuk meghatározása során csakis a jogszabályoknak megfelelően, egymástól teljesen függetlenül, önállóan járhatnak el és dönthetnek a termelőkkel, feldolgozókkal, valamint a nagykereskedőkkel tartható üzleti kapcsolatok kezeléséről - írja az OKSZ.

Ettől talán nem kell komolyan tartaniuk: amikor állami bátorításra kartellezni kezdtek a kereskedők a magyar dinnye előnyben részesítése, az árak mesterséges alakítása ügyében, és a Versenyhivatal ezért vizsgálódni kezdett, a kormány közbelépett, és kivette a hasonló ügyeket a GVH fennhatósága alól, illetve a miniszter döntésére bízta, hogy agrártermékeket érintő ügyekben indulhat-e eljárás. Ezt a szabályt ugyan uniós nyomásra némileg puhították, de továbbra is fennmaradt a miniszter joga, hogy mérlegelje egy esetleges kartellvizsgálat leállítását.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Brutálisan megdrágulhat a búza, ha nem köt békét hamarosan Oroszország és Ukrajna
Kollár Dóra | 2022. július 2. 17:04
Meglehetősen aggasztóan látja a helyzetet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet az orosz-ukrán háború miatt a nemrég közzétett, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével közösen készített „OECD-FAO Mezőgazdasági kilátások 2022-2031” című tanulmányában.
Agrár "Az ország kenyere biztosított"
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 11:20
Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken, a száraz, meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított - közölte az Agrárminisztérium (AM) vezetője a tárca szombati közleménye szerint.
Agrár Már Orbán Viktor szülőföldjén is kétmillió forint a termőföld hektárja
Mester Nándor | 2022. június 29. 14:04
A mostani kormányzása alatt, vagyis 2010 óta háromszoros volt a drágulás országszerte.
Agrár Agrárfejlesztéseket is elvihet az áremelkedés
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 12:49
Rengeteg fejlesztési pénz érkezik a mezőgazdaságba, de az áremelkedés miatt sok beruházás nagyon megdrágulhat.
Agrár Leállt Románia legnagyobb műtrágyaüzeme a magas energiaárak miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 16:58
Ismét felfüggesztette tevékenységét a magas energiaárak miatt Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures.
Agrár Kevesebb gázt küldenek az oroszok, de Szijjártó Péter nem izgul
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 17:11
A magyar külügyminiszter telefonon egyeztetett az orosz vezetőkkel.
Agrár Szijjártó Péter zöld utat adott az ukrán élelmiszerszállítmányoknak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 16:34
Ördögi körbe lépett a világ a külügyminiszter szerint. 
Agrár Miért olyan jó kempingezni és mit vigyünk magunkkal?
Márkázott tartalom | 2022. június 11. 12:23
A nyári kempingezés az egyik legjobb kikapcsolódás bárki számára. Jó, de mit vigyünk magunkkal? Mutatjuk a válaszokat!
Agrár Segítséget kaphatnak a gazdák a fagykárok ellen
Privátbankár.hu | 2022. június 4. 12:12
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
Agrár Zöld utat kaphat az ukrán gabona – persze feltételekkel
Privátbankár.hu | 2022. június 3. 14:48
A világ egyik legnagyobb gabonaexportőre nem tudja használni fekete-tengeri kikötőit a szállításokhoz, amióta az oroszok megtámadták őket.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG