<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Megszületett a megállapodás a fekete-tengeri gabonaexport újraindításáról. Frissítés: Ukrajna, Oroszország, Törökország és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár pénteken 16:18-kor Isztambulban aláírta a megállapodást, ami egyben a két országot érintő első jelentős megegyezés a háború kezdete óta. Ezzel felcsillant a remény, hogy enyhülhet az orosz invázió okozta nemzetközi élelmiszerválság.

Oroszország és Ukrajna egyaránt jelentős gabonaexportőr, a háború kitöréséig együttesen a világ búzaexportjának több mint 30 százalékát biztosították. Moszkva február 24-i ukrajnai inváziója hatására az élelmiszerárak az egekbe szöktek, és nemzetközi élelmiszerválság alakult ki. Ennek fő oka, hogy a háború megakasztotta Kijev exportját a legfontosabb tengeri kikötőiből, köztük Odesszából, ahol mintegy 20 millió tonna gabona rekedt a silókban.

Hollósi Dávid, a Magyar Bankholding Csoport Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója a Privátbankár kérdésére elmondta, hogy az ukrán gabonaraktárak többsége tele van, ezért az aratás során problémát jelenthet a betakarított készletek elhelyezése. Noha az európai országok vasúton és közúton is próbálnak Ukrajnából gabonát elszállítani, és Románia kikötőin keresztül is mintegy 2,7 millió tonna ukrán gabona haladt át az elmúlt időszakban – ami a Kijev által idén exportált mennyiségnek nagyjából a felét jelenti –, ez még mindig nem nyújt megoldást a világ élelmiszerválságára. A problémát tetézi, hogy az európai országok is raktározásra álltak rá – Magyarország is gabonakiviteli korlátozás vezetett be –, ami most szintén csökkenti az exportált mennyiséget.

Az élelmiszerek rekord mértékű drágulása jövőre különösen Afrikában okozhat jelentős gondokat, az onnan meginduló tömegek aztán Európát is destabilizálhatják. Az ukrán gabonaexport visszatartása ezért egyes nyugati feltételezések szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök kifejezett célja lehet.

 Frissen aratott árpa- és búzaszemeket kevernek össze egy gabonaraktárban, a dél-ukrajnai Odessza környékén 2022. június 23-án. Fotó: MTI/EPA Frissen aratott árpa- és búzaszemeket kevernek össze egy gabonaraktárban, a dél-ukrajnai Odessza környékén 2022. június 23-án. Fotó: MTI/EPA

Ezért is volt különösen izgalmas, hogy ma délután megszületik-e a megegyezés a felek között, ahogy azt Recep Tayyip Erdoğan török elnök hivatala bejelentette.

Megállapodás megvan – de Kijev kizárja, hogy közvetlen megállapodást kössön Oroszországgal.

Mikhajlo Podoljak elnökhelyettes kijelentette: "Ukrajna nem ír alá semmilyen dokumentumot Oroszországgal. Megállapodást írunk alá Törökországgal és az ENSZ-szel" - hozzátéve, hogy Oroszország külön „tükör”-megállapodást ír alá.

Frissítés: 16:18-kor valamennyi fél aláírta a fekete-tengeri gabonaexport újraindításáról szóló megállapodást, ezzel létrejött az Oroszországot és Ukrajnát érintő első jelentős megegyezés az invázió kezdete óta.

Az ENSZ és Törökország két hónapja dolgozik az Ukrajna fekete-tengeri gabonaexportjának újraindítása és az orosz gabona- és műtrágyaszállítmányok megkönnyítéséről szóló megállapodáson. Nem csoda tehát, hogy a tárgyalásokhoz közel álló ukrán képviselők korábban óvatosságuknak adtak hangot a megállapodással kapcsolatban.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma üdvözölte az ENSZ által közvetített megállapodást, de igazából az érdekli, hogy sikerül-e rászorítani Oroszországot annak végrehajtására, azaz, hogy tegye lehetővé az ukrán gabona kijutását a világpiacra. Ned Price, a minisztérium szóvivője Washington álláspontját megismételve kijelentette, hogy Oroszország fegyverként használja az élelmiszert: tönkreteszi a mezőgazdasági infrastruktúrát Ukrajnában, és akadályozza, hogy sok millió tonna ukrán gabona eljusson azokhoz, akiknek szükségük van rá.

A diplomaták szerint a gabonaexport újraindításáról szóló dokumentum a következőket tartalmazza:

  • Ukrán hajók kísérik ki és be a gabonaszállító hajókat az elaknásított kikötői vizeken keresztül;
  • Oroszország beleegyezik a tűzszünetbe, amíg a szállítmányok haladnak;
  • Törökország – az ENSZ támogatásával – ellenőrzi a hajókat, hogy eloszlassa a fegyvercsempészettel kapcsolatos orosz félelmeket;
  • A cél, hogy megkönnyítsék az orosz gabona- és műtrágyaexportot a Fekete-tengeren keresztül;
  • Törökország egy gabonaexportot segítő koordinációs központot hoz létre Ukrajnával, Oroszországgal és az ENSZ-szel közösen.

Moszkva a megállapodás kidolgozása során is mindvégig tagadta, hogy Oroszország helyezte volna blokád alá Ukrajna kikötőit, ezzel ellentétben Ukrajnát okolta a tengeri aknák elhelyezéséért, a nyugati szankciókat pedig saját exportjának lassításáért. Ukrajna szerint azonban az orosz haditengerészet akadályozza a gabonaexportot, és azzal vádolja az orosz megszálló erőket, hogy gabonát lopnak az ukrán gazdaságokból.

Az Egyesült Államok, hogy megkönnyítse az orosz élelmiszer- és műtrágyaexportot, megnyugtatta a bankokat, valamint a hajózási és biztosító-társaságokat, hogy az ilyen tranzakciók nem sértik Washington Moszkva elleni szankcióit.

Ha az egyezményt sikerül végrehajtani, az körülbelül 20 millió tonna gabona gyors exportját jelentené az ukrán kikötőkből, miközben a biztonság fenntartásában Törökország is nagyon fontos szerepet fog játszani.

Ukrajna gyorsan újraindíthatja az exportot – mondta Tarasz Viszockij ukrán mezőgazdasági miniszterhelyettes. Odessza három nagy kikötőjének infrastruktúrája nagyrészt épségben maradt, így a kivitel néhány hét alatt megindulhatna, ha megfelelő biztonsági garanciák vannak – tette hozzá a miniszterhelyettes.

Az Ukrajnából és Oroszországból származó búzaimport a hazai búzaellátás részarányában. Forrás: Our World in DataAz Ukrajnából és Oroszországból származó búzaimport a hazai búzaellátás részarányában. Forrás: Our World in Data

A megegyezés megszületésének és a megállapodás aláírásának hírére a búza ára csökkenésnek indult a chicagói árutőzsdén. Míg tegnap közel 830 dollárt kellett fizetni egy véka búzáért, ma koradélután 776 dollárig esett az ára.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Az ársapka hatása: jövő év végéig többezer kisbolt húzhatja le a rolót – véli Raskó György
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 19:14
Immár 21. alkalommal került sor lapcsoportunk Klasszis Klub-rendezvényére, amelyen 2021 februárjától havonta rendszeresen beszélgetünk a hazai közélet egy-egy neves személyiségével, egy órán keresztül. Ezúttal Raskó György agrárközgazdász, gazdálkodó, az Antall-kormány idején, 1991-94 között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára volt a vendégünk, akinek nemcsak mi, hanem a szép számú nézőközönség is feltehette és fel is tette a kérdéseit.
Agrár Ön is kérdezhet Raskó Györgytől a Klasszis Klub csütörtöki rendezvényén!
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:46
Októberben immár 40 százalék volt az élelmiszerek éves inflációja. Alapvetően ez járult hozzá ahhoz, hogy az általános árszínvonal huszonhat éve nem látott szintre ment fel. Vajon ez már a csúcs, vagy látunk még nagyobb mértékű drágulást? Egyebek mellett erről is kifejti a véleményét Raskó György agrárközgazdász,  gazdálkodó, egykori államtitkár Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában, amelyen ön is felteheti a kérdéseit.
Agrár Még feljebb is mehetnek az élelmiszerárak? Raskó György lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 17:21
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár ENSZ: meghosszabbítják a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 10:14
Megállapodás született az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be csütörtökön kiadott közleményében António Guterres ENSZ-főtitkár.
Agrár A nap képe: ásót ragadott az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. november 15. 14:52
Vidéki romantika Lázár János módra.
Agrár Van értelmük az élelmiszerár-sapkáknak? Következő Klasszis Klubunkban Raskó Györggyel beszélgetünk
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 10:37
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár Az ukránok verhetetlenek a tojásinflációban
Mester Nándor | 2022. november 13. 17:28
Más alapvető élelmiszerek is folyamatosan drágulnak.
Agrár Nem kell félni, lesz elég tojás és krumpli!
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 14:54
Ezt állítja Nagy István agrárminiszter.
Agrár Csoda, ha az ársapka miatt hiány lesz a krumpliból?
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 12:24
Az alapján, hogy a hatósági árkorlátozás alá eső termékekből hiányok alakultak ki, ez vár a héten ársapkát kapott krumplira. Ezt még valószínűbbé teszi, hogy annak termelése 10 év alatt a harmadára csökkent.
Agrár Az Auchan üzletet nyitott a hírhedt ukrajnai Bucsában
Mester Nándor | 2022. november 10. 10:20
A szintén elhíresült Irpinyben is van már egy kisebb egysége.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG