3p

Elkeserítő következményei lehetnek annak, ha a banántermelő afrikai országok nem lépnek fel időben egy, a termésük pusztulásával fenyegető fertőző növénybetegséggel szemben.

Az Afrika középső és keleti részén folyó banántermesztést a Banana Xanthomonas Wilt (BXW) nevű növénybetegség fenyegeti, amely akár a régió egész termőterületét letarolhatja – írta Phys.org tudomnyos hírportál az banánveszélyre vonatkozó modellszámításokat bemutató írásában. A kockázatot jelzi, hogy az Alliance of Bioversity International and CIAT kutatói azt találták, hogy tíz év alatt elveszhet a termés fele.

Dollárban is tízmilliárdos lehet a veszteség

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) szerint a Szaharától délre lévő területeken évente 50 millió tonna banánt termesztenek, ami a világon elfogyasztott gyümölcs harmada. A termőterület nagysága hétmillió hektár. Ez a világ banántermő területének 60 százaléka. Jelentős a helyi fogyasztás is.

Gonosz baktérium támadja az afrikai banánokat. Forrás: Pixabay
Gonosz baktérium támadja az afrikai banánokat. Forrás: Pixabay

A BXW baktériuma a legelterjedtebb kórokozó Afrikában. Szakértők a betegséget a négy leginkább terjedőben lévő fertőző kór közé sorolják, amelyek az érintett országokban fenyegetik a növények termesztését.

A kutatók ezzel kapcsolatban különböző lehetséges forgatókönyveket modelleztek azt vizsgálva, milyen következményei lehetnek a védekezés különböző szintjeinek. A legnegatívabb forgatókönyv szerint, ha a farmerek és a hatóságok nem tesznek semmit, akkor a BXW tíz év alatt 25 milliárd dollárt kárt okozhat a banánültetvények pusztításával. Ugyanakkor már a minimális ellenintézkedések is jelentős eredmény hozhatnak a károk megelőzésben. A gyors és hatékony beavatkozás nullára csökkentheti a kárt.

Igaz, hogy a farmerek figyelmének felkeltése és oktatása nem olcsó mulatság, ám a kár, ami ezzel megelőzhető sokkal nagyobb lenne. Szerencsére egyszerű, olcsó módszerekkel szembe lehet szállni a fertőzéssel. Például steril eszközöket kell használni az ültetvényeken, hogy ne terjesszék azokkal a kórt. A fertőzött növényeket gyökerestől ki kell gyomlálni. Az ezekkel járó veszteségek miatt biztosan szívják a fogukat a farmerek, de meg kell érteni velük, mi a tét. A BXW-t könnyű visszaszorítani, ha szigorúan betartják az ehhez szükséges intézkedéseket – mondják a szakértők.

A Moko néven ismert bakteriális fertőzést, amely Ázsiában és Latin-Amerikában támadta a banánültetvényeket sikerült legyőzni. Ez modellként szolgálhat Afrikában is. Uganda és Ruanda szintén példát mutat arra, hogy a proaktív beavatkozás hatásos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
Agrár Újabb adóterhet kaphatunk a nyakunkba
Szirmai S. Péter | 2024. január 31. 05:43
Az EU-illetékesek már komolyan tárgyalnak arról, hogy az European Green Deal és a fenntarthatósági stratégia következő állomásaként 2025-30 között bevezetik a 15 százalékos húsadót.
Agrár Megérkezett az áruházak polcaira az emberbarát édesség
Buksza blog | 2024. január 25. 15:29
Az édességekben használt kakaó alapanyagát termelő farmerek gyakran alig részesednek az óriási haszonból, amit az ezeket gyártó multik tesznek zsebre. Ők kaptak végre egy jó hírt.
Agrár Még nem lépték át Bukarest határát a mérges román gazdák
Privátbankár.hu | 2024. január 21. 12:58
Továbbra is Bukaresten kívül tüntetnek a mezőgazdasági termelők és fuvarozók, mivel a főpolgármester által engedélyezett, a parlament előtti téren tartandó háromnapos demonstrációt egy politikai párt hirdette meg, amelytől el akarnak határolódni - jelentette be a Bukarest egyik bejáratánál, Afumati térségében demonstrálók választott szószólója, Andrus Danut vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG