TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tavaly év végén 3412 milliárd forint volt az alapok összvagyona. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége tagjai által kezelt befektetési alapok vagyona 75 milliárd forinttal, 2,3 százalékkal nőtt decemberben.

A BAMOSZ szerint a hónap nyertesei a vegyes alapok voltak, de a részvény alapok és az abszolút hozamú alapok is nagyot emelkedtek, s ismét jól teljesítettek a kötvényalapok. Tavaly összességében 4,6 százalékkal emelkedett a befektetési alapok vagyona. Az év első felében a visszaváltások domináltak, a második félévben viszont már folyamatosan nőtt a vagyon.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 75 milliárd forinttal, azaz 2,3 százalékkal növekedett decemberben. A nettó eszközérték csak az árupiaci alapoknál csökkent, illetve az ingatlanalapoknál stagnált, a többi alapkategóriában szebbnél szebb növekedési számok láthatók. A tőkebeáramlás tekintetében a részvény és a zártkörű alapok esetében kisebb, az ingatlan és az árupiaci alapok esetében ennél nagyobb visszaváltásokat láthattunk, de a többi kategóriában egyértelműen pozitív az előjel, így összességében 37 milliárdnyi friss tőke érkezett az alapokba. A hónap végén a BAMOSZ tagok összesen 3.412 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A nyilvános nyíltvégű „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét, mintegy 63 százalékát. Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 2,6 százalékkal nőtt.

A pénzpiaci alapoknál mintegy 10 milliárd forintos tőkebeáramlást történt. Érdemes megemlíteni, hogy az euró övezeti pénzpiaci alapokból 5 és fél milliárdnyi tőke távozott, míg minden más területen jelentős tőkebeáramlás történt. Összességében 1,42 százalékos növekedés következett be ennél a kategóriánál, amely nem éri el az átlagos vagyonnövekedési szintet.

Novemberben a kötvényalapok könyvelhették el a legnagyobb eszközgyarapodást: 4,38 százalékot, decemberben viszont már a dobogóra sem kerülhettek fel. Ezzel együtt a kötvényalapok összvagyona most is 3,75 százalékos gyarapodást mutat. A hazai rövid kötvényalapokhoz 12 milliárdnyi friss tőke érkezett novemberben, amely decemberben megfeleződött, ami azonban még mindig jelentős tőkebeáramlásnak mondható.

A tőzsdék esetében a fejlett és a fejlődő régió is emelkedett, mondhatni máshol nem maradt el a Mikulás rally. A hazai index azonban ezzel ellentétes teljesítményt mutatott. A részvényalapoknál tőkekiáramlás közel fél milliárd forintot tett ki, amit azonban a hozamok nemcsak hogy ledolgoztak, de jelentősen át is fordítottak. Így összességében 4,97 százalékos gyarapodást tapasztalhattunk a részvényalapok vagyonában. Mindez azt jelzi, hogy a hazai alapkezelők a vagyon nagyobb részét már nem a pesti parketten fektetik be, hanem inkább a régiónkban és az egyéb feltörekvő országokban.

A tőkevédett alapok ebben a hónapban jelentős, közel 9 milliárdnyi friss tőkét vonzottak, azonban ezzel együtt is a kategória 1,31 százalékos eszköznövekedése némileg az átlagos szint alatt maradt. Az abszolút hozamú alapok már huzamosabb ideje vonzóak a befektetők számára, ami az év utolsó hónapjában sem változott. Közel hat milliárd forintnyi friss tőke érkezett, a hozamok pedig tovább segítették a növekedést. Így a kategória vagyongyarapodása a hónapban 4,84 százalékos volt.

A nyilvános ingatlanalapok a hónap során ritka kivételt jelentettek. A visszaváltások majdnem elérték az egy milliárd forintot, amit a hozamok csak negatív nullás teljesítményre tudtak korrigálni. Decemberben az ingatlanalapok vagyona tehát stagnált. A kisebb kategóriákat illetően a vegyes alapok kiugróan jól teljesítettek decemberben. A 6,8 milliárd forintos tőkebeáramlás és a hozamok együttesen 7,18 százalékkal növelték a vagyont.

Az árupiaci alapok esetében tőkekiáramlás meghaladta a félmilliárd forintot, ráadásul itt a hozamok sem segítettek. Így a hónapban 5,93 százalékkal csökkent az eszközérték. A hónapban a zártkörű alapok esetében kisebb visszaváltásokat láthattunk, azonban a pozitív hozamokkal együtt itt növekedett a nettó eszközérték 3,48 százalékkal.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél