BUX
36 030.06
+2.33%
+820.00
OTP
10 220.00
+4.98%
+485.00
MOL
2 022.00
+1.10%
+22.00
RICHTER
6 870.00
+0.73%
+50.00
MTELEKOM
392.00
+0.51%
+2.00
 
2019. március 14. 17:00

A tíz évvel ezelőtti pénzügyi és tőkepiaci válság óta a magyar hosszú kötvényalapok túlteljesítették az inflációt és az RMAX rövid futamidejű állampapír-indexet is, bár a MAX indexet legtöbbjük már nem érte utol. Többségük 6-9 százalék közötti éves hozammal örvendeztette meg befektetőit, ami így is több mint fele a jóval kockázatosabb részvényalapok teljesítményének.

A Lehman-válság tíz évvel ezelőtti mélypontja nemcsak a részvénypiacon volt nagy esemény, egy nagy gödör alja, hanem a magyar kötvénypiacokon is. Amint az első grafikonon látszik, a hosszú futamidejű magyar állampapírok MAX indexe is a 2009 március 8-a körüli napokban érte el mélypontját. Igaz, volt egy hasonló alacsony szinten októberben is.

Amikor a befektetők azt találgatják, melyik nagyobb bank megy majd csődbe először, akkor nagyon megnő a legbiztonságosabbnak tartott állampapírok becsülete, ezzel árfolyama is. Főleg a nagyobb és szilárdabb államok által kibocsátott papíroké. Ezzel magyarázható, hogy az eurózónás államkötvények árfolyama éppen nehéz időszakokban szállt el, ugrott fel.

Ez látszik az egyik, eurós államkötvényeket vásároló ETF (tőzsdén jegyzett alap) árfolyamában is, amely 2008 végén-2009 elején magas szintre ugrott. (Piros nyíllal a második grafikonon.) Március elején is csak kisebb visszaesést szenvedett el.

A hosszabb futamidejű magyar államkötvények árfolyamából számított MAX index hozama 9,51 százalék volt 2009. március 9-től 2019. március 8-ig – éves szinten. Ez magas értéknek számít a kötvénypiacon, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy ezen idő alatt az infláció csak évi 2,6 százalék körül volt átlagosan. A BUX index pedig évi 14,93 százalékos emelkedést produkált.

(Investing.com)

Az unortodoxia ára

A kockázatmentesnek nevezett állampapírokkal tehát majdnem akkora hozamot lehetett elérni, mint a nagyon kockázatos részvényekkel. Persze válságok idején – legalábbis a külföldi befektetők szemében – a kisebb, sérülékenyebb országok igencsak rizikósnak számítanak. Állampapírjaik árfolyama ezért hajlamos megrendülni, a hozamok pedig magasan szárnyalni.

A politikai bizonytalanságot is nehezen tűrik, mint amikor Magyarország elzavarta az IMF-et, és unortodox gazdaságpolitikát hirdetett 2011 végén. A hosszú futamidejű kötvényhozamok akkor is évi tíz százalék fölé ugrottak egy időre. De a rövidebb futamidejű állampapírok RMAX indexe is 4,12 százalékkal nőtt tíz év alatt éves szinten. Ami annak fényében magas, hogy évek óta nulla közelében van a diszkont kincstárjegyek hozama. Az említett évtized első felének nagyon magas állampapír-hozamait tükrözi ez a mutató is.

6-9 százalék volt a jellemző

Mit csináltak vajon a magyar kötvényalapok ezen idő alatt? Jól tudtak keresni? Alapvetően  igen, a MAX kötvényindexet kettőnek is sikerült túlszárnyalnia (OTP Maxima, Concorde Kötvény) évi tíz százalék körüli hozammal. Pedig amint a részvényalapok és az abszolút hozamú alapok kapcsán leírtuk, az alapoknak költségei is vannak, ami az indexekben nem szerepel. Ha pontosan az indexek összetételét követnék, biztosan nem érnék azokat utol.

Sok alap valahol az RMAX és a MAX indexek teljesítménye között, 6-9 százalék körül hozott, de mindenképpen jóval az infláció felett teljesített. (Lásd a táblázatot.) Az RMAX indexet utolérni csak pár nemzetközi kötvényalapnak nem sikerült, de persze a nemzetközi kötvényalapok működése másképp néz ki. Nem viszonyíthatjuk őket a forinteszközökhöz. (A rövid kötvényalapokat jogszabály-változások, átsorolások miatt most nem vizsgáltuk.)

Ennyit számított a forintgyengülés

Az Eurózónás iShares Euro Government Bond Capped 1.5-10.5yr UCITS ETF hozama például a február végéig eltelt tíz évben kibocsátója szerint 4,08 százalék volt éves szinten. A 7-10 éves amerikai állampapírokat vásároló iShares 7-10 Year Treasury Bond ETF-é pedig 3,43 százalék. A hozamok a fejlett piaci kötvények esetében tehát határozottan  szerényebbek voltak. Bár tíz év alatt a forint is gyengült, ez ennek a különbségnek kisebb részét kompenzálhatta volna. (Az euró 265 forint körül volt 2009. Márciusában, mintegy 19 százalékot – évi 1,7 százalékot – gyengült azóta.)

(Mennyit nyerhettél, ha elkaptad a Lehman-válság alját? A részvényalapok teljesítményéről a Lehman-válság óta itt»»», az abszolút hozamú alapok viselkedéséről pedig itt»»» írtunk.)

Vegyes alapok kissé lejjebb

Érdekes, hogy a tíz évvel ezelőtt is működő óvatos vegyes alapok nem túl népes mezőnye – kilenc alap – valamivel rosszabbul teljesített, mint a hosszú és szabad futamidejű kötvényalapok. Hozamuk 3,26-tól 7,11 százalékig terjedt, pedig kockázatuk hasonló a hosszú kötvényekhez. Kisebb mennyiségben ezek részvényeket is vásárolhatnak, és a részvényindexek hozama a mélypont óta meghaladta a kötvényindexekét, két-háromszorosan is.

Fontos megjegyezni, hogy a magas kötvényalap-hozamok jórészt annak köszönhetőek, hogy az állampapírok hozamai nagyot estek az utóbbi években. Ennek megismétlődésére eléggé kevés az esély, ahogy mélyen nulla alá süllyedő, azaz negatív kötvényhozamokra sem. A múltbeli hozamok cseppet sem garantálnak semmit a jövőre nézve.

Kötvényalapok tíz éves hozama, március 8-ig
Alap neve 10 éves 5 éves 3 éves Deviza- Bef.pol szerinti Földrajzi
hozam hozam hozam nem kategória kitettség
OTP Maxima A 10,23% 4,14% 2,55% HUF Hosszú kötvény
Concorde Kötvény 9,74% 5,16% 2,65% HUF Hosszú kötvény Hazai
MAX magyar államkötvény-index 9,61%
AEGON Belföldi Kötvény 9,12% 4,85% 2,43% HUF Hosszú kötvény Hazai
MAX Composite magyar államkötv. index 8,78%
Raiffeisen Kötvény A 8,25% 4,27% 1,92% HUF Hosszú kötvény Hazai
Generali Hazai Kötvény B 8,13% 4,89% 2,57% HUF Hosszú kötvény Hazai
CIB Kincsem 8,06% 4,02% 1,84% HUF Hosszú kötvény Hazai
Amundi Magyar Kötvény A 8,01% 3,66% 1,39% HUF Hosszú kötvény Hazai
K&H Kötvény 7,96% 4,44% 1,97% HUF Hosszú kötvény
Budapest Kötvény A 7,76% 4,69% 2,13% HUF Hosszú kötvény Hazai
Generali Hazai Kötvény A 7,72% 4,36% 2,06% HUF Hosszú kötvény Hazai
MKB Állampapír 7,09% 4,35% 2,60% HUF Hosszú kötvény Hazai
AEGON Lengyel Kötvény  A 5,80% 2,83% 2,61% HUF Hosszú kötvény Közép-Kelet-Eur.
Erste Korvett Kötvény Alapok Al. 5,71% 3,02% 0,96% HUF Hosszú kötvény Hazai
RMAX magyar állampapír-index 4,12%
Raiffeisen Nemzetközi Kötvény Alapok Al. E 3,55% -2,92% -4,31% EUR Hosszú kötvény Globális
AEGON Nemzetközi Kötvény 2,24% 3,31% -0,95% HUF Szabad futamidejű Globális
Aegon Feltörekvő Európa Kötvény  A 1,92% 0,39% 0,01% EUR Szabad futamidejű Feltörekvő Eur./ Oroszo.
(Forrás: Bamosz.hu, AKK.hu)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Befalap Nem szabad az összes tojást egy kosárba tenni
Márkázott tartalom | 2020. május 4. 06:04
A Budapest Alapkezelő számos ügyfele a mostani negatív tőkepiaci helyzetet, az alacsony árfolyamokat kedvező beszállási lehetőségnek látja és próbálja megragadni az alkalmat további vásárlásra, kockázatnövelésre – mondta el az alapkezelő vezérigazgatója, Kovács Ildikó. Akivel annak kapcsán beszélgettünk, hogy az általa irányított intézmény a Privátbankár.hu – Klasszis 2020 szavazáson rendkívül jól szerepelt: öt kategóriában is bejutott az első három közé, ebből háromban az élen végzett.
Befalap Megfertőzi-e a koronavírus a fenntartható befektetési alapokat?
Privátbankár.hu | 2020. április 30. 13:19
A már évek óta tartó európai térhódítás után tavaly, illetve az idei év első hónapjaiban a magyar piacon is számos felelős befektetési alapot indítottak az alapkezelők. Ezeken a konstrukciókon keresztül olyan vállalatok teljesítményéből lehet részesedni, amelyek tevékenysége a fenntartható fejlődést szolgálja. Megéri most beszállni?
Befalap Mindig legyen néhány hónapnyi tartalékod
Eidenpenz József | 2020. április 24. 06:08
Egyik lejtmenet sem tart örökké, lesz itt még tőzsdei fellendülés. Azt lehetetlen megjósolni, mikor végződik a válság vagy mikor kezdődik a komolyabb emelkedés. Jó taktika lehet apránként, kis csomagokban részvényeket vásárolni, de mindig hagyjunk elegendő készpénztartalékot. Interjú Vízkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő vezérigazgatójával.
Befalap Kell-e részvényt vásárolni koronavírus-összeomlás idején?
Eidenpenz József | 2020. április 20. 06:06
A következő években az infláció fokozatosan emelkedik majd és a legjobb befektetések a reáleszközök lehetnek a Hold Alapkezelő szerint, mint a nemesfém és a részvény. A Columbus Alap kontrariánus befektető, növelte részvénykitettségét március második felében, amikor a többség eladott. Az európai részvényeket találják a legvonzóbbnak. Interjú.
hírlevél