TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A tíz évvel ezelőtti pénzügyi és tőkepiaci válság óta a magyar hosszú kötvényalapok túlteljesítették az inflációt és az RMAX rövid futamidejű állampapír-indexet is, bár a MAX indexet legtöbbjük már nem érte utol. Többségük 6-9 százalék közötti éves hozammal örvendeztette meg befektetőit, ami így is több mint fele a jóval kockázatosabb részvényalapok teljesítményének.

A Lehman-válság tíz évvel ezelőtti mélypontja nemcsak a részvénypiacon volt nagy esemény, egy nagy gödör alja, hanem a magyar kötvénypiacokon is. Amint az első grafikonon látszik, a hosszú futamidejű magyar állampapírok MAX indexe is a 2009 március 8-a körüli napokban érte el mélypontját. Igaz, volt egy hasonló alacsony szinten októberben is.

Amikor a befektetők azt találgatják, melyik nagyobb bank megy majd csődbe először, akkor nagyon megnő a legbiztonságosabbnak tartott állampapírok becsülete, ezzel árfolyama is. Főleg a nagyobb és szilárdabb államok által kibocsátott papíroké. Ezzel magyarázható, hogy az eurózónás államkötvények árfolyama éppen nehéz időszakokban szállt el, ugrott fel.

Ez látszik az egyik, eurós államkötvényeket vásároló ETF (tőzsdén jegyzett alap) árfolyamában is, amely 2008 végén-2009 elején magas szintre ugrott. (Piros nyíllal a második grafikonon.) Március elején is csak kisebb visszaesést szenvedett el.

A hosszabb futamidejű magyar államkötvények árfolyamából számított MAX index hozama 9,51 százalék volt 2009. március 9-től 2019. március 8-ig – éves szinten. Ez magas értéknek számít a kötvénypiacon, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy ezen idő alatt az infláció csak évi 2,6 százalék körül volt átlagosan. A BUX index pedig évi 14,93 százalékos emelkedést produkált.

(Investing.com)

Az unortodoxia ára

A kockázatmentesnek nevezett állampapírokkal tehát majdnem akkora hozamot lehetett elérni, mint a nagyon kockázatos részvényekkel. Persze válságok idején – legalábbis a külföldi befektetők szemében – a kisebb, sérülékenyebb országok igencsak rizikósnak számítanak. Állampapírjaik árfolyama ezért hajlamos megrendülni, a hozamok pedig magasan szárnyalni.

A politikai bizonytalanságot is nehezen tűrik, mint amikor Magyarország elzavarta az IMF-et, és unortodox gazdaságpolitikát hirdetett 2011 végén. A hosszú futamidejű kötvényhozamok akkor is évi tíz százalék fölé ugrottak egy időre. De a rövidebb futamidejű állampapírok RMAX indexe is 4,12 százalékkal nőtt tíz év alatt éves szinten. Ami annak fényében magas, hogy évek óta nulla közelében van a diszkont kincstárjegyek hozama. Az említett évtized első felének nagyon magas állampapír-hozamait tükrözi ez a mutató is.

6-9 százalék volt a jellemző

Mit csináltak vajon a magyar kötvényalapok ezen idő alatt? Jól tudtak keresni? Alapvetően  igen, a MAX kötvényindexet kettőnek is sikerült túlszárnyalnia (OTP Maxima, Concorde Kötvény) évi tíz százalék körüli hozammal. Pedig amint a részvényalapok és az abszolút hozamú alapok kapcsán leírtuk, az alapoknak költségei is vannak, ami az indexekben nem szerepel. Ha pontosan az indexek összetételét követnék, biztosan nem érnék azokat utol.

Sok alap valahol az RMAX és a MAX indexek teljesítménye között, 6-9 százalék körül hozott, de mindenképpen jóval az infláció felett teljesített. (Lásd a táblázatot.) Az RMAX indexet utolérni csak pár nemzetközi kötvényalapnak nem sikerült, de persze a nemzetközi kötvényalapok működése másképp néz ki. Nem viszonyíthatjuk őket a forinteszközökhöz. (A rövid kötvényalapokat jogszabály-változások, átsorolások miatt most nem vizsgáltuk.)

Ennyit számított a forintgyengülés

Az Eurózónás iShares Euro Government Bond Capped 1.5-10.5yr UCITS ETF hozama például a február végéig eltelt tíz évben kibocsátója szerint 4,08 százalék volt éves szinten. A 7-10 éves amerikai állampapírokat vásároló iShares 7-10 Year Treasury Bond ETF-é pedig 3,43 százalék. A hozamok a fejlett piaci kötvények esetében tehát határozottan  szerényebbek voltak. Bár tíz év alatt a forint is gyengült, ez ennek a különbségnek kisebb részét kompenzálhatta volna. (Az euró 265 forint körül volt 2009. Márciusában, mintegy 19 százalékot – évi 1,7 százalékot – gyengült azóta.)

(Mennyit nyerhettél, ha elkaptad a Lehman-válság alját? A részvényalapok teljesítményéről a Lehman-válság óta itt»»», az abszolút hozamú alapok viselkedéséről pedig itt»»» írtunk.)

Vegyes alapok kissé lejjebb

Érdekes, hogy a tíz évvel ezelőtt is működő óvatos vegyes alapok nem túl népes mezőnye – kilenc alap – valamivel rosszabbul teljesített, mint a hosszú és szabad futamidejű kötvényalapok. Hozamuk 3,26-tól 7,11 százalékig terjedt, pedig kockázatuk hasonló a hosszú kötvényekhez. Kisebb mennyiségben ezek részvényeket is vásárolhatnak, és a részvényindexek hozama a mélypont óta meghaladta a kötvényindexekét, két-háromszorosan is.

Fontos megjegyezni, hogy a magas kötvényalap-hozamok jórészt annak köszönhetőek, hogy az állampapírok hozamai nagyot estek az utóbbi években. Ennek megismétlődésére eléggé kevés az esély, ahogy mélyen nulla alá süllyedő, azaz negatív kötvényhozamokra sem. A múltbeli hozamok cseppet sem garantálnak semmit a jövőre nézve.

Kötvényalapok tíz éves hozama, március 8-ig
Alap neve 10 éves 5 éves 3 éves Deviza- Bef.pol szerinti Földrajzi
hozam hozam hozam nem kategória kitettség
OTP Maxima A 10,23% 4,14% 2,55% HUF Hosszú kötvény
Concorde Kötvény 9,74% 5,16% 2,65% HUF Hosszú kötvény Hazai
MAX magyar államkötvény-index 9,61%
AEGON Belföldi Kötvény 9,12% 4,85% 2,43% HUF Hosszú kötvény Hazai
MAX Composite magyar államkötv. index 8,78%
Raiffeisen Kötvény A 8,25% 4,27% 1,92% HUF Hosszú kötvény Hazai
Generali Hazai Kötvény B 8,13% 4,89% 2,57% HUF Hosszú kötvény Hazai
CIB Kincsem 8,06% 4,02% 1,84% HUF Hosszú kötvény Hazai
Amundi Magyar Kötvény A 8,01% 3,66% 1,39% HUF Hosszú kötvény Hazai
K&H Kötvény 7,96% 4,44% 1,97% HUF Hosszú kötvény
Budapest Kötvény A 7,76% 4,69% 2,13% HUF Hosszú kötvény Hazai
Generali Hazai Kötvény A 7,72% 4,36% 2,06% HUF Hosszú kötvény Hazai
MKB Állampapír 7,09% 4,35% 2,60% HUF Hosszú kötvény Hazai
AEGON Lengyel Kötvény  A 5,80% 2,83% 2,61% HUF Hosszú kötvény Közép-Kelet-Eur.
Erste Korvett Kötvény Alapok Al. 5,71% 3,02% 0,96% HUF Hosszú kötvény Hazai
RMAX magyar állampapír-index 4,12%
Raiffeisen Nemzetközi Kötvény Alapok Al. E 3,55% -2,92% -4,31% EUR Hosszú kötvény Globális
AEGON Nemzetközi Kötvény 2,24% 3,31% -0,95% HUF Szabad futamidejű Globális
Aegon Feltörekvő Európa Kötvény  A 1,92% 0,39% 0,01% EUR Szabad futamidejű Feltörekvő Eur./ Oroszo.
(Forrás: Bamosz.hu, AKK.hu)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél