<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar lakosság számára szokatlanul alacsonyak a mostani bankbetéti kamatok, de az infláció is alacsony és ez a fontos, mert reálkamatot így is tudunk realizálni. Mit csináljunk, ha ez mégsem elég? Hogyan fektessük be a pénzünket okosan? A Privátbankár ezekről kérdezte Fáy Zsoltot, a MagNet Bank elnökét.

A legfontosabb az infláció azoknak, akik pénzüket szeretnék befektetni, vagy annak értékét megőrizni – mondta a Privátbankár kérdésére Fáy Zsolt, a MagNet Bank Zrt. Igazgatóságának elnöke. Minden hozamot ehhez viszonyítva kell figyelni, hiszen ez mutatja a pénzünk romlásának az ütemét, ami hozamot e felett realizálunk az a nyereségünk, a reálkamat. Nem az a fontos tehát, hogy mennyi a kamat, hanem az, hogy mennyi a reálkamat.  Az infláció azt mutatja, hogy egy év múlva mennyivel kevesebbet tudunk vásárolni a pénzünkért akkor, ha a párnacihában tartjuk a félretett pénzünket. A cél tehát az, hogy úgy helyezzük el a pénzünket, hogy az legalább annyit kamatozzon, amekkora az infláció mértéke. Ez most nem nehéz, hiszen az infláció nulla körül van.

Érdemes hosszabb távon gondolkozni

A mostani 2 százalékos kamatkörnyezet szokatlan, hiszen magasabb kamatokhoz szokott a magyar lakosság, de azt is figyelembe kell venni, hogy akkoriban az infláció is sokkal magasabb volt. Most egy rövid távú betétben is tudnak két százalék körüli reálhozamot elérni a betéttulajdonosok. Nem beszélve arról, hogy a hosszabb távú lekötés esetén már ennek a hozamnak a dupláját, akár 4 százalékos kamatot is elérhetünk, még ebben az alacsony kamatkörnyezetben is – mondta a MagNet Bank elnöke.

Az osztrákok például már nem ilyen szerencsések, ott egyéves lekötésre nem fizet kamatot a bank, esetleg két év után valami kis kamattal lehet számolni, ennek az az oka, hogy az EKB a negatív kamattal nagy nyomás alá helyezte a bankokat, de a kis befektetőknek ettől még nehéz. Nem tehetnek mást, minthogy vagyonukat vagy hosszabb távon kötik le, vagy más befektetési lehetőségeket keresnek – mondta Fáy Zsolt.

Ez mindenkinek jó

Most 2,1 százalékos a jegybanki alapkamat és ez mindenkinek jó, még a betétesnek is – mondta Fáy Zsolt. A jelenlegi inflációhoz képest a betétes szép reálkamatot kap, közben pedig a gazdaság szempontjából ez az alacsony kamatkörnyezet nagyon jó, hiszen a cégek hitelkamata ettől függ. A gazdaság fellendítése szempontjából előnyös, hogy történelmi mélyponton van az alapkamat, a betétesnek pedig jó, hogy alacsony az infláció.

Magyarországon jelenleg az infláció nulla százalék körül van, így a mostani betétekkel nincs gond. Probléma akkor van, ha az infláció magasabb, mint a kamat. Ha tehát a kisbefektető biztosra akar menni, akkor érdemes olyan terméket választania, amely infláció feletti kamatot kínál, a hozam mértéke az inflációval együtt változik.

Hogy kell befektetni?

Fáy Zsolt

A szakember elmondta azt is, hogy ezeket a termékeket nem találjuk meg a bankok kínálatában, mert ezek a jegybanki alapkamathoz vannak kötve. A bank szempontjából nem éri meg inflációkövető betétet kínálni, hiszen az alapkamat és az infláció ugyan hosszútávon együtt mozognak, de egy adott pillanatban nagy eltéréseket mutathat. A bankok ezért nem kínálnak ilyen termékeket, vagy csak nagyon ritkán teszik ezt, de az állampapírok között több ilyet is lehet találni.

Jelenleg ezek közül a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) és a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) érhető el, és speciális kötvény a Babakötvény, amely szintén 3 százalékos infláció feletti hozamot kínál. A lakosság szempontjából ez a legbiztosabb megoldás, hiszen a reálhozam fix.

Nagyobb kockázatú befektetéssel azonban el lehet érni ennél jóval nagyobb hozamot is. Az alapszabály az, hogy a kockázatot meg kell osztani: a vagyonunkat többféleképpen kell befektetni: ez lehet betét, kötvény, befektetési alap, részvény, ingatlan, bármi, csak az a fontos, hogy több lábon álljunk – javasolja a MagNet Bank elnöke.

Ne keverjük a múltat a jövővel!

Az alacsony betéthozamoknak köszönhetően egyre többen viszik befektetési alapokba megtakarított pénzüket. A szakember figyelmeztet arra, hogy ne az alap múltbeli teljesítménye alapján válasszunk! Ha valaki egy alapot a múltbeli teljesítménye alapján választ, akkor csalódhat, hiszen a jövőbeli teljesítmény rengeteg tényezőtől függ, így könnyen veszíthet is az alap, hiába volt sikeres az előző éve. Alapot szerintem úgy érdemes választani, hogy a kisbefektető a saját preferenciájának és a kockázatvállalási kedvének megfelelő alapba helyezi a befektetéseinek egy részét – mondta Fáy Zsolt.

Ugyanez igaz a részvénybefektetésre is, úgy érdemes választani, hogy valamilyen kötődésünk van az adott céghez. Most persze nem a részvényspekulációról beszélek, hanem olyan hosszú távú befektetésről, amelyet a befektető tart 5-10 évig, ez alatt realizál osztalékot és hosszú távú befektetésről lévén szó, valószínűleg árfolyamnyereséget is – mondta. Ez így bőven túlteljesítheti a bankbetétek kamatait.

Az a helyzet, hogy Magyarországon ez a befektetési forma nem elterjedt, pedig nagyon hasznos lenne, de kicsi a Budapesti Értéktőzsde, kicsi a kínálat, alig van választék. Több részvény kellene, és több részvénypiaci befektető – mondta az elnök.

Meg kell osztani a kockázatokat

Van tehát sok lehetőség, de a lényeg az, hogy ne tegyük a teljes vagyonunkat egy helyre. Nem teszek mindent egy részvénybe és nem is teszek mindent részvénybe, hanem mondjuk a vagyonom 10-20 százaléka részvénybefektetés, a többi kötvény, vagy bankbetét, de beszélhetünk akár ingatlanbefektetésről is – magyarázta a MagNet Bank elnöke. Józan paraszti ésszel gondolkodva is erre jutunk: meg kell osztani a kockázatokat.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19250 18900 19250 +2,26% 0 0 4 829 270 365 Ft 2021-10-26 17:05:05
MOL 2746 2720 2764 -0,07% 0 0 1 488 934 774 Ft 2021-10-26 17:12:48
MTELEKOM 428 428 433 -0,35% 0 0 104 485 150 Ft 2021-10-26 17:05:20
RICHTER 8610 8590 8800 -1,32% 0 0 2 164 291 160 Ft 2021-10-26 17:05:29
OPUS 238 238 242 -0,42% 0 0 41 919 325 Ft 2021-10-26 17:05:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos