<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar lakosság számára szokatlanul alacsonyak a mostani bankbetéti kamatok, de az infláció is alacsony és ez a fontos, mert reálkamatot így is tudunk realizálni. Mit csináljunk, ha ez mégsem elég? Hogyan fektessük be a pénzünket okosan? A Privátbankár ezekről kérdezte Fáy Zsoltot, a MagNet Bank elnökét.

A legfontosabb az infláció azoknak, akik pénzüket szeretnék befektetni, vagy annak értékét megőrizni – mondta a Privátbankár kérdésére Fáy Zsolt, a MagNet Bank Zrt. Igazgatóságának elnöke. Minden hozamot ehhez viszonyítva kell figyelni, hiszen ez mutatja a pénzünk romlásának az ütemét, ami hozamot e felett realizálunk az a nyereségünk, a reálkamat. Nem az a fontos tehát, hogy mennyi a kamat, hanem az, hogy mennyi a reálkamat.  Az infláció azt mutatja, hogy egy év múlva mennyivel kevesebbet tudunk vásárolni a pénzünkért akkor, ha a párnacihában tartjuk a félretett pénzünket. A cél tehát az, hogy úgy helyezzük el a pénzünket, hogy az legalább annyit kamatozzon, amekkora az infláció mértéke. Ez most nem nehéz, hiszen az infláció nulla körül van.

Érdemes hosszabb távon gondolkozni

A mostani 2 százalékos kamatkörnyezet szokatlan, hiszen magasabb kamatokhoz szokott a magyar lakosság, de azt is figyelembe kell venni, hogy akkoriban az infláció is sokkal magasabb volt. Most egy rövid távú betétben is tudnak két százalék körüli reálhozamot elérni a betéttulajdonosok. Nem beszélve arról, hogy a hosszabb távú lekötés esetén már ennek a hozamnak a dupláját, akár 4 százalékos kamatot is elérhetünk, még ebben az alacsony kamatkörnyezetben is – mondta a MagNet Bank elnöke.

Az osztrákok például már nem ilyen szerencsések, ott egyéves lekötésre nem fizet kamatot a bank, esetleg két év után valami kis kamattal lehet számolni, ennek az az oka, hogy az EKB a negatív kamattal nagy nyomás alá helyezte a bankokat, de a kis befektetőknek ettől még nehéz. Nem tehetnek mást, minthogy vagyonukat vagy hosszabb távon kötik le, vagy más befektetési lehetőségeket keresnek – mondta Fáy Zsolt.

Ez mindenkinek jó

Most 2,1 százalékos a jegybanki alapkamat és ez mindenkinek jó, még a betétesnek is – mondta Fáy Zsolt. A jelenlegi inflációhoz képest a betétes szép reálkamatot kap, közben pedig a gazdaság szempontjából ez az alacsony kamatkörnyezet nagyon jó, hiszen a cégek hitelkamata ettől függ. A gazdaság fellendítése szempontjából előnyös, hogy történelmi mélyponton van az alapkamat, a betétesnek pedig jó, hogy alacsony az infláció.

Magyarországon jelenleg az infláció nulla százalék körül van, így a mostani betétekkel nincs gond. Probléma akkor van, ha az infláció magasabb, mint a kamat. Ha tehát a kisbefektető biztosra akar menni, akkor érdemes olyan terméket választania, amely infláció feletti kamatot kínál, a hozam mértéke az inflációval együtt változik.

Hogy kell befektetni?

Fáy Zsolt

A szakember elmondta azt is, hogy ezeket a termékeket nem találjuk meg a bankok kínálatában, mert ezek a jegybanki alapkamathoz vannak kötve. A bank szempontjából nem éri meg inflációkövető betétet kínálni, hiszen az alapkamat és az infláció ugyan hosszútávon együtt mozognak, de egy adott pillanatban nagy eltéréseket mutathat. A bankok ezért nem kínálnak ilyen termékeket, vagy csak nagyon ritkán teszik ezt, de az állampapírok között több ilyet is lehet találni.

Jelenleg ezek közül a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) és a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) érhető el, és speciális kötvény a Babakötvény, amely szintén 3 százalékos infláció feletti hozamot kínál. A lakosság szempontjából ez a legbiztosabb megoldás, hiszen a reálhozam fix.

Nagyobb kockázatú befektetéssel azonban el lehet érni ennél jóval nagyobb hozamot is. Az alapszabály az, hogy a kockázatot meg kell osztani: a vagyonunkat többféleképpen kell befektetni: ez lehet betét, kötvény, befektetési alap, részvény, ingatlan, bármi, csak az a fontos, hogy több lábon álljunk – javasolja a MagNet Bank elnöke.

Ne keverjük a múltat a jövővel!

Az alacsony betéthozamoknak köszönhetően egyre többen viszik befektetési alapokba megtakarított pénzüket. A szakember figyelmeztet arra, hogy ne az alap múltbeli teljesítménye alapján válasszunk! Ha valaki egy alapot a múltbeli teljesítménye alapján választ, akkor csalódhat, hiszen a jövőbeli teljesítmény rengeteg tényezőtől függ, így könnyen veszíthet is az alap, hiába volt sikeres az előző éve. Alapot szerintem úgy érdemes választani, hogy a kisbefektető a saját preferenciájának és a kockázatvállalási kedvének megfelelő alapba helyezi a befektetéseinek egy részét – mondta Fáy Zsolt.

Ugyanez igaz a részvénybefektetésre is, úgy érdemes választani, hogy valamilyen kötődésünk van az adott céghez. Most persze nem a részvényspekulációról beszélek, hanem olyan hosszú távú befektetésről, amelyet a befektető tart 5-10 évig, ez alatt realizál osztalékot és hosszú távú befektetésről lévén szó, valószínűleg árfolyamnyereséget is – mondta. Ez így bőven túlteljesítheti a bankbetétek kamatait.

Az a helyzet, hogy Magyarországon ez a befektetési forma nem elterjedt, pedig nagyon hasznos lenne, de kicsi a Budapesti Értéktőzsde, kicsi a kínálat, alig van választék. Több részvény kellene, és több részvénypiaci befektető – mondta az elnök.

Meg kell osztani a kockázatokat

Van tehát sok lehetőség, de a lényeg az, hogy ne tegyük a teljes vagyonunkat egy helyre. Nem teszek mindent egy részvénybe és nem is teszek mindent részvénybe, hanem mondjuk a vagyonom 10-20 százaléka részvénybefektetés, a többi kötvény, vagy bankbetét, de beszélhetünk akár ingatlanbefektetésről is – magyarázta a MagNet Bank elnöke. Józan paraszti ésszel gondolkodva is erre jutunk: meg kell osztani a kockázatokat.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10465 10070 10470 +5,66% 0 0 5 711 955 690 Ft 2022-05-23 17:14:44
MOL 2842 2738 2848 +5,26% 0 0 2 944 979 606 Ft 2022-05-23 17:07:34
MTELEKOM 411 403 412 +0,49% 0 0 93 347 605 Ft 2022-05-23 17:14:41
RICHTER 7665 7400 7700 +2,34% 0 0 1 756 652 080 Ft 2022-05-23 17:05:57
OPUS 189 186 191 +0,53% 0 0 10 136 113 Ft 2022-05-23 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Turbulens időkben felértékelődik a diverzifikáció szerepe
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 13:13
A háborúról, gazdasági nehézségekről és tőkepiaci turbulenciákról szóló hírek nem jelentik azt, hogy ne lenne érdemes befektetni. A Raiffeisen Alapkezelő az aktív portfólió-kezelésben hisz, és abban, hogy ilyenkor ingatlanbefektetésekkel, kisebb mennyiségű árupiaci termékkel is érdemes színesíteni a portfóliót. Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő vezető értékesítés támogatójával.
Befalap Mit kezdjünk pár millió forinttal és melyik kontinensen?
Eidenpenz József | 2022. május 19. 05:14
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az indexek is lefelé tartanak. Lehetséges-e ilyen körülmények között jó befektetéseket találni? Európában vagy Amerikában érdemes ezeket keresni? Mit kezdjünk néhány millió forint megtakarítással? Interjú Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Az ESG nem múló divat, és jó hozamot lehet vele elérni
Eidenpenz József | 2022. május 11. 05:17
Egy kisbefektető, aki szívén viseli a bolygó és a társadalom sorsát, hogyan tud hatékonyan ESG portfóliót összeállítani? Miként segíti az új irány, amely jóval több múló divatnál, a vagyonkezelést, befektetést? Interjú Vízkeleti Sándorral, az Év ESG Alapkezelője vezérigazgatójával.
Befalap Csökkent márciusban a befektetési alapok vagyona
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 13:31
A befektetési alapokban kezelt vagyon 0,7 százalékkal, 55 milliárd forinttal 7510 milliárd forintra csökkent márciusban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).
Befalap BÉT-zárás: napközben romlott el a nemzetközi hangulat
Privátbankár.hu | 2022. április 7. 18:30
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,71 pontos, 0,46 százalékos emelkedéssel, 41 807,97 ponton zárt csütörtökön.
Befalap Hasított Mészáros Lőrincék jelzálogbankja
Privátbankár.hu | 2022. április 7. 18:16
Terv feletti eredménnyel zárta a Takarék Jelzálogbank a 2021-es évet, miután egy év alatt 40,7%-os növekedéssel 2,7 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el 2021-ben.
Befalap Kimagasló pénzügyi évet zárt az MKB Csoport
Privátbankár.hu | 2022. március 24. 13:08
Közel 20 százalékkal nőtt a Magyar Bankholding tagbankjának mérlegfőösszege.
Befalap Szavazzon, ki kezeli legjobban a pénzt – élménymotorozást nyerhet!
Privátbankár.hu | 2022. március 17. 09:38
Több mint 7500 milliárd forintot kezelnek - de ki köztük a legjobb? Az Év Alapkezelőjéről és az Év Portfóliómenedzseréről most az ön szavazata is dönthet, ráadásul még egy Harley-Davidson élménymotorozást is megnyerhet néhány kattintással.
Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
hírlevél
Ingatlantájoló