<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Már nem érdemes a hat százalékos eho miatt egyes alapok befektetéseit a magyar állampapírokra korlátozni. A minikamatokon úgy sem látszik meg. Inkább érdemes kicsit magasabb kockázatú és hozamú terméket választani.

 

Egyre több alapkezelő fontolgatja, hogy feladja az eho-mentességet állampapír alapjainál annak érdekében, hogy rugalmasabban kezelhesse a befektetéseket - írta a Világgazdaság pénteken. A jogszabályok szerint akkor mentesülhet a befektető a hat százalékos eho (egészségügyi hozzájárulás) alól, ha az alap vagyonának legalább a 80 százalékát valamelyik EGT-tagállam által forintban kibocsátott állampapírba (ez gyakorlatilag magyar állampapírt jelent) fekteti be.

 

A forintos magyar állampapírok hozama azonban egyre alacsonyabb, az egyéves referenciahozam jelenleg 0,56, a hároméves 1,69 százalékos, és a tízéves is 3,3 százalék alatt van - írta a lap. Jelenleg még több mint 420 milliárd forintot tartanak hazai befektetők eho-mentes befektetési alapokban

November 2-től azonban a jelenleg 36 milliárd forintot kezelő Budapest Bonitas Plusz likviditási alap már ehózni fog. A Budapest Alapkezelő a hozamcsökkenéssel indokolta a döntést. A diszkont kincstárjegyek hozama annyira alacsony, hogy még az alapkezelői díjat sem fedezi, ezért logikus lépés, hogy a korábbi időszakhoz képest nagyobb arányban szerepeljenek magasabb kamatozású banki betétek az alapok portfóliójában – közölték.

A lap emlékeztet, hogy korábban több piaci szereplő döntött hasonlóan. "Minimális volt már az így elérhető kedvezmény, miközben nagyon szigorú volt a megszorítás a befektetési politikában" - mondta az okokról Varga Zalán, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatója.

Vélemény: Az agyonbonyolított, bosszantó háromkulcsos egykulcsos adó

Az állítólag remekül teljesítő gazdaság és költségvetés lyukainak befoltozására kivetett újabb és újabb adóterhek sorozatának részeként 2013 nyarán vezették be a kamatjellegű jövedelmek egy részére a hat százalékos egészségügyi hozzájárulást. Annak ellenére, hogy nevének közgazdasági értelme sincsen – a bankban heverő kamatnak semmi köze a tulajdonosa egészségbiztosításához, és az emberek egészségbiztosítása sem a megtakarításuktól függ. (Szerencsére, mert a nagy részüknek nincs érdemleges megtakarítása, így ellátatlanul maradnának.) Lényegében az egykulcsosnak nevezett adórendszer és kamatadó burkolt feladása, az adókulcs emelése volt, csak találtak neki egy jobb nevet.

Ezzel a tőkejövedelmek 2013 nyaráig kétkulcsos (nulla és 16 százalék) adózása háromkulcsosra változott, és alaposan tovább bonyolódott. Ráadásul versenytorzító módon az állampapírokat és az állampapírokba fektető alapokat kivették az eho hatálya alól.

Az eho nem volt egy komoly tétel, a költségvetésnek is csak pár milliárd forintnyi bevétel származhatott csak belőle, ezért is volt érthetetlen, miért volt szükség rá, miközben a stabilitási megtakarítási számlával adózatlan pénzeket legalizáltak. Már akkor is volt olyan alapkezelő, aki úgy döntött, nem éri meg az adóoptimalizálás érdekében magyar állampapírokra korlátozni a befektetési politikát.

Mára végképp annyira alacsony a kamat és az állampapírok egy részén elérhető hozam, hogy az emberek jobban járnak, ha valamilyen, kicsit kockázatosabb befektetési alapban, esetleg közvetlenül lakossági állampapírban tartják a pénzüket eho-mentes rövid kötvényalap vagy pénzpiaci alap helyett.

Az eho és a kamatadó ellen eddig nyesz- és tbsz-számlákkal lehetett védekezni, azokkal az adó nulla lehetett. A nyesz azonban az illető nyugdíjas koráig szólt, míg a tbsz-számlán öt teljes naptári évet kellett kibírni ennek érdekében. Nemrég lehetővé tették azonban, hogy a nyeszt is tbsz-számlává alakíthassák az ügyfelek, és így idő előtt is elkölthessék nyugdíj-megtakarításukat.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16310 16175 16395 -0,06% 0 0 3 915 730 210 Ft 2021-07-30 17:07:13
MOL 2410 2372 2410 +1,09% 0 0 1 777 107 196 Ft 2021-07-30 17:05:16
MTELEKOM 428 423 428 -0,23% 0 0 120 889 431 Ft 2021-07-30 17:05:16
RICHTER 8300 8040 8300 +1,97% 0 0 2 795 276 750 Ft 2021-07-30 17:14:51
OPUS 238 236 240 -0,62% 0 0 30 023 680 Ft 2021-07-30 17:05:27
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Befalap Nem árt portfóliónk egy részét mindig devizában tartani
Eidenpenz József | 2021. április 28. 17:09
Bár az idén nagy növekedés várható, a kötvényhozamok pedig emelkedtek, nem biztos, hogy ez tartós lesz. A növekedés pedig kedvez a vállalati kötvényeknek, a kötvénypiacot nem szabad leírni. A forint gyengülése már évtizedes trend, kockázatviselő képességünktől és az időtávtól függően pénzünk egy részét nem árt devizában tartani. Interjú a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsereivel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos