TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A novemberi és decemberi csökkenés után ismét nőni tudott a hazai befektetési alapok vagyona januárban. A svájci jegybank híres lépése nyomán tízmilliárdok távoztak egyes kockázatosabb alapokból, a nagyrészt hazai állampapírokat vásároló kötvényalapok viszont bővültek. Decemberben meglepően sok pénzt helyeztek el bankbetétben.

Izgalmas hónap volt a január a tőkepiacokon, hiszen a svájci jegybank elengedte a svájci frank kezét (feladta árfolyamküszöbét), ennek nyomán a devizapiacokon kívül a kötvény- és részvénypiacok nagy része is felbolydult. Mi történt vajon a hazai befektetési alapokkal?

Abszolút nem értékelték a befektetők

Annak idején beszámoltunk róla, hogy azon az ominózus január 15-i napon számos alap ért el kisebb-nagyobb árfolyamveszteséget vagy -nyereséget, a legtöbben csak 1-2 százalékosat, de mintegy féltucatnyi közülük nagyobbat is. (Azóta egyébként általában valamelyest javítani tudtak, de a teljesítményeket értékelni érdemben majd hosszabb távon lehet.) Egészen biztosan ennek köszönhető, hogy az egyébként régóta népszerű abszolút hozamú alapokból most 18 milliárd forint távozott.

(Fotó: 123rf.com)

De nem mindegyikből, a legnagyobb, az OTP Supra például több mint 30 milliárd forintnyi tőkekivonással szembesülhetett, miután bejelentette veszteségeinek mértékét. Január végétől egyébként ismét növekszik a nettó eszközértéke. Sokan megijedhettek az első napokban, mások viszont úgy gondolhatják, hogy alacsony áron érdemes beszállni az ilyen alapokba. (További adatok, grafikonok itt, illetve itt.)

Ezek voltak a nyertesek

A pénzpiaci és likviditási alapok is komoly tőkekivonást szenvedtek el, 28,6 milliárd forint értékben, de ez nem igazi újság, jórészt független lehet a januári eseményektől. Sokkal inkább a rekord alacsony kamat- és állampapírhozam-szint az oka, mint ahogy már több mint két éve folyamatosan. Kisebb mértékben a tőkevédett alapok vagyona is csökkent, valószínűleg elsősorban azért, mert az év vége körül sok határozott idejű zárt végű alap járt le.

Nyilvános alapok vagyona (2015. január)
Pénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás
(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú -18,0 687,4 12,7
Árupiaci 1,5 13,7 0,3
Dinamikus vegyes 0,4 11,5 0,2
Egyéb értékpapír 1,2 40,5 0,8
Egyéb pénzpiaci -5,9 524,3 9,7
Hosszú kötvény 9,9 199,0 3,7
Kiegyensúlyozott vegyes 8,1 438,0 8,1
Közvetett ingatlan -0,1 27,2 0,5
Közvetlen ingatlan 2,2 453,7 8,4
Likviditási -22,7 916,0 17,0
Óvatos vegyes 19,9 208,5 3,9
Részvény 6,4 248,3 4,6
Rövid kötvény 28,1 1 011,8 18,7
Szabad futamidejű kötv. -0,2 81,4 1,5
Származtatott 0,6 21,5 0,4
Tőkevédett -3,9 520,4 9,6
Összesen: 27,5 5 403,3 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): -4,4 2 972,5 55,0
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) -9,1 982,5 18,2
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)

A nyertes oldalon ezúttal is elsősorban a mérsékelt vagy alacsony kockázatú kötvényalapok álltak, 37,8 milliárd forinttal bővült az állományuk új befektetések révén. A kötvénybefektetések mellett szól, hogy a hónap végén bejelentették az EKB új kötvényvásárlási programját, amitől egész Európában várható a kötvényárak további emelkedése. (Bár biztosra venni nem lehet, az is elképzelhető, hogy már beépült mindez a rekordszintű árfolyamokba.) A hazai kötvényalapok egyébként zömmel hazai állampapírokba fektetnek.

Jön! Szavazzon Ön is! Melyik a legjobb alap és alapkezelő?

A Privátbankár idén is kiosztja a Privátbankár Klasszis díjakat számos kategóriában a tavalyi év, illetve az elmúlt három év legjobb befektetési alapjai számára. Kiderül majd az is, ki volt az év alapkezelője és portfólió-menedzsere. A díjazásnál a közönség-szavazatokat is számításba vesszük. A díjkiosztó március 5-én lesz, a közönségszavazás február 12-én indul és február 23-án zárul. Kérjük, térjen vissza oldalunkra, és szavazzon! (A tavalyi díjakról szóló tudósításunk itt olvasható.)

Döntetlen a devizaringben

A másik felkapott alapfajta a vegyes alapoké (főleg részvény+kötvény) volt, ide 28,4 milliárd forint áramlott. Kisebb mértékben (6,4 milliárddal) a részvényalapok és az ingatlanalapok (2 milliárddal) is növekedni tudtak. Összességében a Bamosz-adatbázis alapján készített számításaink szerint 28,6 milliárd forintot fektettek be a hazai forintkibocsátású befejtetési jegyekbe.

A devizaalapok tőkéje ezúttal alig változott, úgy látszik, a 326 forintnál rekordot döntő euró csak olyan rövid ideig állt magasan, hogy erre nem volt idejük érdemben reagálni az ügyfeleknek. Vagy pedig közel ugyanannyian voltak, akik további forintgyengülésre számítva devizát vettek, és akik a magas árakat kihasználva inkább devizát adtak el.

Ilyen alacsony kamatokkal is beérik?

Így összességében 27,0 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, végre, két eléggé rossz hónap után. Novemberben és decemberben ugyanis csökkent az alapok tőkéje, bár vannak, akik szerint ez nem volt általános, egyszeri eseményeknek, néhány nagy alapkezelőnél történt műveleteknek köszönhető.

Ha a többi befektetési formánál is körülnézünk, a lakossági bankbetétek decemberben meglepő felfutást értek el, 174 milliárd forinttal nőttek. Nem teljesen előzmény nélkül, mert a korábbi hónapokban is volt példa bővülésre, más hónapokban pedig a csökkenés volt minimális. (Lásd a második grafikont.) Összességében mintha a lakossági bankbetétek csökkenése már lényegében megállt volna, sőt meg is fordulhatott. (A januári adatok még nem ismertek.) Valószínűleg vannak sokan, akik az alacsony kamatokkal is beérik, csak hogy ne kelljen értékpapírokkal, bonyolultabb befektetésekkel vesződniük, vagy tőkepiaci kockázatokat felvállalniuk.

A lakossági állampapírok állománya a korábbinál valamivel szerényebben, havi 20-30 milliárd forinttal nőtt az utóbbi hónapokban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Friss
hírlevél