TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Afrikával már nem csak a nyaralás megtervezésénél kell számolni, a kontinens egyre inkább szóba jön akkor is, ha befektetési lehetőséget keresünk. Az Equilor Alapkezelő szakemberei szerint Afrika már rég nem az a világ, amire gyerekkorunk filmjeiből emlékszünk – bár kockázatok még mindig vannak, számos mutatóban lekörözik Európát és más fejlett piacokat a kontinens gazdaságai. Az infrastruktúra sokat fejlődött, de bőven van még tér a növekedés előtt.

Ez már nem az "Istenek a fejükre estek" Afrikája

Rába Zoltán

Rába Zoltán befektetési igazgató az Equilor szerdai háttérbeszélgetésén elmondta: bár a 2008-ban indult világválság Afrika országaira is rányomta bélyegét, Dél-Afrika kivételével a gazdasági növekedés még a válság első éveiben sem torpant meg, magyarán Európával ellentétben itt nem köszöntött be a recesszió. A kontinens országainak átlagos éves GDP-növekedése jelenleg 6 százalék, egyedül Dél-Szudánban és Zimbabwében nem bővül a gazdaság.

A GDP-növekedés komoly nyomot hagy a kontinens infrastruktúráján is: Rába Zoltán a The Economist újságírójának példáját említette, aki a márciusi Afrika-melléklet elkészítésekor beutazta az egész földrészt, azonban a megtett közel 30 ezer kilométernek mindössze 5 százaléka volt burkolatlan út, magyarán földút - a két-háromsávos autópálya már Afrikában sem ritkaság.

Míg az internetkapcsolat egyelőre nem túl elterjedt a háztartásoknál, a népesség 80 százaléka rendelkezik mobiltelefon-előfizetéssel. Kenyában pedig évente a GDP harmadának megfelelő összeg folyik át egy mobil pénzátutalási rendszeren keresztül – mindezt ráadásul egy pár éve még nem is létező magáncég hozta létre.

A GDP-növekedés alapja leginkább az árupiaci boom – a globális aranykitermelés 30 százaléka például itt történik, de a kontinensen található a világ legnagyobb kakaóbab-termelője, Elefántcsontpart is. Az árupiacokon ugyan nem ritkák a nagyobb kilengések, az árfolyamok néhány nap alatt is nagyot tudnak fordulni, ami azonban újdonság, hogy az afrikai országok – különösen például Zambia vagy Botswana – a javuló kormányzásnak köszönhetően egyre nagyobb hatékonysággal használják fel az árupiacon szerzett bevételeket.

Eladósodottság nincs, fiatal munkaerő bőven van

Kína is érdeklődikA Kína és Afrika közötti kereskedelmi forgalom csak tavaly 200 milliárd dollár körül volt. A kontinens 50 országában több mint 2000 kínai vállalat működik, alkalmazottaik 85 százaléka helyi. Minderre tett még egy lapáttal a kínai elnök most befejeződött afrikai körútján. Részletek >>

Miközben a fejlett világ a masszív eladósodottsággal és annak leépítésével küzd, a feltörekvő piacok ebből a szempontból sokkal jobb helyzetben vannak: sokkal kevésbé terheli a növekedési kilátásokat az adósságcsökkentési kényszer, ami komoly versenyelőnyt jelenthet az afrikai gazdaság számára. A világban jellemző tendenciával szemben ráadásul Afrika népessége évi 2%-ot meghaladó mértékben növekszik. Az életkor szerinti bontás az európainál egészségesebb struktúrát mutat: magas a munkaképes, fiatal lakosság részaránya, az inaktív lakosság aránya csupán néhány százalékos.

Miközben a népesség mind a fejlődő, mind pedig a fejlett világban öregszik, a függőségi rátán belül egyre nagyobb a súlya az öregségi résznek – magyarán egyre kevesebb eltartó jut egy eltartottra. 2020-ra a fejlett világban a teljes állami költségvetés komoly hányadát teszi majd ki a nyugdíjellátás, a fejlődő világ jóideig még kevés ilyen jellegű terhet fog cipelni.

A demográfiai trendek a részvénypiacokon is jól nyomon követhetőek: a baby boom generáció nem csak magas létszámú és magasabb minőségű munkaerőt jelentett szerte a fejlett világban, másrészt a megtakarítások is megugrottak: ez mind a részvényárakat, mind pedig az ingatlanárakat felfelé hajtotta. Jelenleg Afrikában is hasonló trendre számítanak a szakemberek.

Csak olyasmit vegyél, amit el is tudsz adni!

Az Equilor Alapkezelő jelenleg 7 afrikai országot lát, amelyek a következő időszakban jól teljesíthetnek, így érdemes lehet vállalataikba fektetni - Dél-Afrika, Egyiptom, Kenya, Mauritius, Marokkó, Nigéria és Tunézia szerepel a listán.

Az afrikai portfólió összeállításánál a szempontok között a piaci elérhetőség és a magas forgalom az egyik legfontosabb, így az egzotikus piacokon (gyakorlatilag Dél-Afrikán kívül) leginkább ETF-eken (Equity Traded Fund, tőzsdén kereskedett alap) fektetnek be az alapkezelő szakemberei.

Kockázatok és mellékhatásokAz afrikai befektetések kockázatai közül az alábbiakat emeli ki az Equilor:

- politikai

- túlzott deviza-felértékelődés kockázata

- magas infláció

- strukturális korlátok

- nyersanyagárak további esése

Ezzel az afrikai befektetések egyik jellemző kockázata is csökkenthető: a dél-afrikai randot ugyanis nem igazán lehet fedezni, a nigériai nairát pedig pláne nem – mondta el Rába Zoltán. Az Equilor Afrika Alapja azonban elsősorban brit font, valamint dollár-kitettségű – vagy azért, mert ETF-eken keresztül fektetnek be az afrikai eszközökbe, vagy pedig ha közvetlenül vásárolják a papírokat, akkor az adott cégek részvényeit amerikai, angol, holland vagy kanadai tőzsdén keresztül vásárolják.

Megnyílt az Afrika Alap

Pillár Zsolt

Az afrikai, illetve afrikai érdekeltségű vállalatok papírjai egyre könnyebben, és közvetlenül is elérhetőek a befektetők számára, bár továbbra is szembesülhet komolyabb nehézségekkel, aki az afrikai tőzsdéken, helyi valutában jegyzett, megfelelő likviditással rendelkező papírt szeretne itthonról vásárolni.

Pillár Zsolt, az alapkezelő vezérigazgatója persze azt is elmondta: akik nem akarnak közvetlenül afrikai részvényeket vásárolni, vegyenek inkább olyan befektetési alapokat, amelyek ezeken a piacokon aktívak. Az Equilor Alapkezelő Afrika Alapja tavaly indult, a kezdetben zártkörű alapot most nyílttá alakították.

Az alap track rekordja egyelőre meglehetősen rövid, az elmúlt negyedévben mindenesetre 3-3,5 százalékos nominális hozamot értek el.

 

Az alapban jelenleg 65 százalék körüli a részvénykitettség aránya. Pillár Zsolt elmondta: bár ez az arány magas, ettől még nem részvényalap: az abszolút hozamú stratégia keretében ha a helyzet úgy kívánja, a részvény-kitettséget akár jelentős mértékben is csökkenteni tudják, ezzel a kockázatot is mérséklik.

Az alap részvényportfóliójában egyébként bányatársaságok, dohányipari, élelmiszeripari, energiaipari és vegyipari társaságok részvényei mellett sörgyártásban és luxuscikkek gyártásában érdekelt vállalatok részvényei is megtalálhatóak.

A hazai alappiacon az Equilor mellett az OTP Alapkezelő is jelen van egy részvényalappal (az Equilor alapja abszolút hozamú).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Friss
hírlevél