Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Májusban is több tízmilliárddal tovább nőtt a hazai befektetési alapok vagyona, de másfél éve ez volt a legalacsonyabb érték. A befektetők ezúttal több friss tőkét helyeztek el devizában, mint forintban, annak ellenére, hogy az euró a hónap során 300 forint felett maradt. Csak három alapfajta piaci részesedése nőtt az idén.

Az előző hónapban számításaink szerint 72 milliárd forinttal nőtt a hazai nyilvános befektetési alapok tőkéje, amiből 31 milliárd forint az árfolyamváltozások, azaz a hozam hatása volt, 41 milliárd forint pedig a friss tőke beáramlása. A valódi számok azonban kicsit alacsonyabbak, 67 milliárd a teljes növekedés, illetve 36 milliárd a tőkebeáramlás, mivel egyre több a hazánkból kezelt, de külföldön – Lengyelországban, Csehországban – értékesített befektetési alap. Ezek zlotyban és cseh koronában keletkező néhány milliárdos többletét nem érdemes beleszámolni.

Ez a plusz 36 milliárdnyi tőke, amint a grafikonon is látszik, elmarad az előző hónapoktól, sőt, másfél éve, 2012 decembere óta nem számoltunk ilyen alacsony értéket. Az állampapírok értékesítése viszont szépen megugrott, ez lehetett a jelenség egyik oka.

A másik feltehetően a bankbetétekben keresendő, de az azokra vonatkozó statisztikát majd csak e hónap végén teszik közzé. Az előző hónapban mindenesetre szépen feléledtek a bankbetétek, 102 milliárd áramlott be oda hirtelen, a korábbi hónapok csökkenése ellenére. Igaz, ennek jelentős része nem tekinthető igazi befektetésnek, mivel csak folyószámlán parkol, amint arról nemrég beszámoltunk.

Úgy látszik, már a 300 forinthoz felülről közelítő eurót is olcsónak ítélik meg a befektetők – írtuk egy hónappal ezelőtt, és most még inkább úgy tűnik, hogy ez a helyzet. Majdnem két éve, 2012 augusztusa óta nem volt ilyen, hogy az euróban és dollárban kibocsátott befektetési jegyekbe több pénz áramlott, átszámolva 19,5 milliárd forint, mint a forintosakba, ahová csak mintegy 16,5 milliárd.

Az euró/forint átlagára áprilisban még 307,3 forint volt, májusban csak 304,3 az MNB statisztikája szerint, és a jelek szerint sokan bevásároltak, vagy legalábbis elhalasztották devizaeladásaikat. Régi megfigyelés, hogy olcsó eurónál nő a deviza-megtakarításokba áramló tőke, ha pedig hirtelen vagy nagymértékben gyengül a forint, azaz drágul az euró, akkor kiveszik a devizát, feltehetően leginkább forintra váltják.

Ami eközben változik, az az árfolyamszint, ami az utóbbi években egyre feljebb került. Legutóbb az év elején 310-315 forintos áraknál szabadultak az eurótól, de utána 302-306 között már a jelek szerint újra vették.

Ami az egyes alapfajtákat illeti, ismét leginkább a kötvényalapokba (majdnem 30 milliárd), a vegyes alapokba (25 milliárd) és az abszolút hozamú alapokba (8,6 milliárd) áramlott az új tőke. Eközben a bankbetétekkel már nem igazán versenyképes likviditási alapokból kivettek 22 milliárd forintot és a tőkevédett alapokból is távozott 19 milliárd.

Mindez már hosszabb távú tendenciának látszik, amint a harmadik grafikon is mutatja. Az év elejétől eltelt öt hónapban is a kötvényalapok, a vegyes alapok és az abszolút hozamú alapok piaci részesedése nőtt, a többi alapfajtáé csökkent. (Lehet, hogy a tőkéjük nőtt, de átlag alatti mértékben.) Tovább folyik a nulla közeli kockázatú alapfajtáktól egy lassú, de folyamatos elmozdulás a valamivel nagyobb, de legfeljebb csak közepesnek mondható kockázatú termékek felé.
Nyilvános alapok vagyonaPénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás

(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 8,6 638,1 12,8
Árupiaci 0,0 11,2 0,2
Dinamikus vegyes 0,2 4,8 0,1
Egyéb értékpapír 2,1 26,2 0,5
Egyéb pénzpiaci 6,7 504,2 10,1
Hosszú kötvény 2,8 160,8 3,2
Kiegyensúlyozott vegyes 20,2 319,7 6,4
Közvetett ingatlan -0,6 29,4 0,6
Közvetlen ingatlan 5,8 425,0 8,5
Likviditási -22,2 1 097,1 22,0
Óvatos vegyes 4,3 115,2 2,3
Részvény 2,7 247,9 5,0
Rövid kötvény 24,9 811,3 16,3
Szabad futamidejű kötv. 1,8 70,3 1,4
Származtatott 2,9 17,5 0,4
Tőkevédett -19,3 508,9 10,2
Összesen: 40,9 4 987,6 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): -9,9 2 921,5 58,6
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 14,4 919,4 18,4
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Sikerült a bravúr, egyik ingatlanalapunk sem veszített tavaly
Eidenpenz József | 2021. január 19. 14:34
A hirtelen kitört gazdasági válság, a lezárások, korlátozások ellenére is pozitív hozammal zártak a lakosságnak szánt hazai ingatlanalapok. A mezőny vegyes, vannak az állampapírok hozama alatt és felett teljesítő sorozatok egyaránt, de az egyes alapok összetétele és befektetési politikája is rendkívül különböző. Erre az évre mindenki gazdasági fellendülést vár, ami pozitívan hathat a szektorra, de kockázatok is bőven akadnak.
Befalap A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is
Eidenpenz József | 2021. január 11. 05:37
A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.
Befalap Mi még trendi a Zoom-on, Teslán kívül, és van-e hasonló a magyar tőzsdén?
Eidenpenz József | 2020. december 7. 05:07
Ebben az évben hatalmas visszaesések és csodás felpattanások színtere volt a részvénypiac. Régi paradigmák dőltek meg, de egyes szektorok felülteljesítése hosszú távú, megatrend maradhat. Kevés ide tartozó cég van a kelet-közép-európai régióban, ez is lehet térségünk alulteljesítésének egyik oka. Interjú Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Friss
hírlevél