<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az alacsony infláció jövőre emelkedni fog, a banki kamatok nem csak alacsonyak, de az inflációt sem érik majd el. Így a megtakarítások egy része veszíthet értékéből. A magyar gazdaság lassulhat, a részvényeink nem valami attraktívak, érdemes viszont külföldi részvényeket és devizaeszközöket venni – tartja a K&H Alapkezelő.

Pozitív meglepetést hozott 2014 a gazdasági növekedés terén Magyarországon – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója a cég kisbefektetői klubjában. Kiemelte, hogy számos állami beruházás a második negyedévben futott fel, és egyes autógyárak termelése is akkor indult be. Ezek hatása azonban átmeneti lehetett, hasonló bővülésre a közlejövőben nincs kilátás.

A németekhez vagyunk kötve

A várakozás az, még az MNB részéről is, hogy a gazdasági növekedés lassulni fog, 2015-ben 2,0-2,5 százalék közé lanyhul. Ez azért is valószínűsíthető, mert a magyar gazdaság erősen kapcsolódik Nyugat-Európa gazdaságához, ahol szintén lassulás van, főleg Németországban.

Megfigyelhető, hogy ha a német ipar jól megy, akkor a magyar ipar is jól megy, és fordítva.  Jelenleg Németország fontosabb exportpiacai lassulnak, Nyugat-Európában, Kínában, Oroszországban, Latin-Amerikában egyaránt.

Nem érdemes itt befektetni

Kérdés, hogy a növekedés lassulása mennyire lehet tartós. A magyar gazdaság a tőkevonzó képességét elveszítette, a statisztikákból ítélve, hogy 2010 óta minden évben mintegy egymilliárd euró hagyta el a magyar gazdaságot, amelynek saját forrásai egyébként nagyon korlátozottak. Ha nem jön tőke, a magyar gazdaság sem fog tudni növekedni. A külföldiek bizony úgy vélik, nem érdemes ide befektetni. A magyar gazdaságot az évi 3-4 milliárd eurónyi segély hajtja – mondja Horváth.

Európában fennáll a veszély, hogy egy stagnáló, deflációval terhelt csapdába kerül a gazdaság, mint Japán a kilencvenes években. Magyarországon az infláció jövőre újra visszatérhet a hosszú távon megszokott, évi három százalék körüli szinthez, ehhez hozzájárulhatnak a kormányzat új adóintézkedései is (például a „chips-adó” kiterjesztése).

Tovább gyengülhet a forint

A hazai jegybanki alapkamattól a K&H Alapkezelőnél nem várnak változást a közeljövőben. Az európai jegybank az alacsony növekedés, a japanizáció veszélye miatt azonban expanzív politikát folytathat, nulla közeli kamatszinttel, miközben az USA-ban a jó növekedés miatt kamatemelésre készülnek. A Fed kamatemelése különösen a feltörekvő piacok devizáira hathat

A forintnál, amely a válság óta gyengülő trendben van, sok érv szól az erősödés mellett, de a gyengülés irányába mutat az alacsony alapkamat, az eladósodottság, a geopolitikai kockázatok. A gyengülő trend alapvetően továbbra is fennmaradhat az alapkezelő szerint.

Csak nem csökken az államadósság

A magyar GDP-arányos államadósság az összes hangzatos bejelentés ellenére egy 80 százalék körüli szűk sávban maradt. A költségvetési szigor lefelé nyomja, a gyengülő forint pedig felfelé viszi az adósságot. Várhatóan ez a mutató sem fog tudni jelentősen javulni.

K&H Bank, Szentendre

Trendváltás van most a részvénypiacokon, vagy átmeneti visszaesés? A mostani hírek Horváth szerint nem indokolnak egy ekkora mértékű árzuhanást, a gyorsjelentések például Amerikában javulásról számolnak be. Ezért az alacsonyabb részvényárakat inkább vételi lehetőségként értékelik a fejlett országok részvénypiacain.

Óvatosan a magyar részvényekkel

A cég az ügyfeleinek azt javasolja, hogy csökkentsék a befektetők a pénzpiaci befektetések súlyát  a hosszú távon ajánlott súly alá, a részvény- és kötvénybefektetések arányát pedig a hosszú távú átlag fölé. A magyar részvényeket nem tartják túl vonzónak, például a hosszú távú öt százalék helyett mindössze két százalék az ajánlás az egyik portfólióban.

A K&H tőkevédett alapjai közül 2014-ben több mint egy tucatnyi hozott két számjegyű éves hozamot, és csak néhány teljesítménye maradt szerény, amelyek csak a minimális hozamot tudták kifizetni. (Lásd a felsorolást a képen. A hozamadatok nem évesítettek.)

 

Éljenek a brit bátrak

Jelenleg az alapkezelőnél az Egyesült Királyságot tartják az egyik legérdekesebb befektetési történetnek – monda el Zobor Zsuzsanna, az alapkezelő vezérigazgatója. Az ország az EU-nak is tagja, ugyanakkor ezer szállal kötődik Amerikához is. A saját jegybank miatt nagyobb a mozgástere a gazdaság élénkítéséhez. A brit jegybank bátrabban és rugalmasabban csökkentette az alapkamatot és élénkítette a gazdaságot a válság során, ami mára meghozta az eredményét.

A munkanélküliség hat éves mélyponton van, az infláció alacsony, nagyon kedvezőek a vállalati eredmények. az országban. Míg az eurózónában 0,8 százalék lehet a gazdasági növekedés az idén, addig a szigetországban három százalék.

Több lábon kell állni

Ezért az alapkezelő K&H Temze néven hozza létre következő tőkevédett alapját, amelynek hozama egy 17 elemű részvénykosártól függ, és november közepétől kínálják a bankfiókokban. A gyengülő forint miatt azt is javasolják, hogy álljunk több lábon devizák szempontjából is és legyen deviza-befektetésünk is. Javasolják, hogy mindenki nézze végig év végével a portfólióját. Mindenképpen színes, sok lábon álló portfólió összeállítását tanácsolják.

Csökkenni fog a betétek vásárlóértéke

Jövőre jönnek a negatív reálkamatok, az infláció magasabb lesz, mint a betéti kamatok – mondta el Horváth István. Most az átlagos betéti kamat 1,5 százalék körül van, és csökkenő. Az infláció most ugyan nulla százalék körül van, de jövőre várhatóan fokozatosan évi három százalék közelébe emelkedik majd. (Ezt tartalmazza a jegybank inflációs jelentése is – a szerk.) A megtakarítások vásárlóértéke tehát csökkenni fog.

Az utóbbi években a bankbetétekből távozott mintegy 1000 milliárd forint, a befektetési alapokba pedig ennél több, 1200-1300 milliárd forint érkezett. Nőni tudtak a kötvényalapok, a vegyes alapok (és az abszolút hozamú alapok – a szerk.), és zsugorodtak a pénzpiaci alapok.

Egyről a kettőre, hozamból

A K&H-nál az idén az árfolyamvédett vegyes alapok (84 milliárd forint) és a kötvényalapok (37 milliárd) nőttek, valamint az úgynevezett profilalapok, amelyek különböző befektetői típusokhoz, preferenciákhoz (befektetői profilokhoz, mint óvatos, dinamikus stb.) igazodnak.

A K&H tíz évvel ezelőtt indított négy ilyen profilalapot, amelyek az indulásuk óta eltelt tíz évben jó hozamot értek el. A dinamikusabbak azóta megduplázták árfolyamukat, ahogy mondták, „egyről a kettőre jutottak” (árfolyamuk egy forintról kettő fölé ment fel).

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19150 18910 19165 -0,52% 19120 19150 920 283 010 Ft 2021-10-27 13:16:20
MOL 2726 2720 2758 -0,73% 2724 2726 392 863 418 Ft 2021-10-27 13:17:21
MTELEKOM 427 425 432 -0,35% 425 427 76 379 636 Ft 2021-10-27 13:19:41
RICHTER 8650 8615 8700 +0,46% 8635 8650 706 767 860 Ft 2021-10-27 13:20:38
OPUS 237 237 239 -0,42% 237 237 19 619 077 Ft 2021-10-27 13:16:48
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos