<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az alacsony infláció jövőre emelkedni fog, a banki kamatok nem csak alacsonyak, de az inflációt sem érik majd el. Így a megtakarítások egy része veszíthet értékéből. A magyar gazdaság lassulhat, a részvényeink nem valami attraktívak, érdemes viszont külföldi részvényeket és devizaeszközöket venni – tartja a K&H Alapkezelő.

Pozitív meglepetést hozott 2014 a gazdasági növekedés terén Magyarországon – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója a cég kisbefektetői klubjában. Kiemelte, hogy számos állami beruházás a második negyedévben futott fel, és egyes autógyárak termelése is akkor indult be. Ezek hatása azonban átmeneti lehetett, hasonló bővülésre a közlejövőben nincs kilátás.

A németekhez vagyunk kötve

A várakozás az, még az MNB részéről is, hogy a gazdasági növekedés lassulni fog, 2015-ben 2,0-2,5 százalék közé lanyhul. Ez azért is valószínűsíthető, mert a magyar gazdaság erősen kapcsolódik Nyugat-Európa gazdaságához, ahol szintén lassulás van, főleg Németországban.

Megfigyelhető, hogy ha a német ipar jól megy, akkor a magyar ipar is jól megy, és fordítva.  Jelenleg Németország fontosabb exportpiacai lassulnak, Nyugat-Európában, Kínában, Oroszországban, Latin-Amerikában egyaránt.

Nem érdemes itt befektetni

Kérdés, hogy a növekedés lassulása mennyire lehet tartós. A magyar gazdaság a tőkevonzó képességét elveszítette, a statisztikákból ítélve, hogy 2010 óta minden évben mintegy egymilliárd euró hagyta el a magyar gazdaságot, amelynek saját forrásai egyébként nagyon korlátozottak. Ha nem jön tőke, a magyar gazdaság sem fog tudni növekedni. A külföldiek bizony úgy vélik, nem érdemes ide befektetni. A magyar gazdaságot az évi 3-4 milliárd eurónyi segély hajtja – mondja Horváth.

Európában fennáll a veszély, hogy egy stagnáló, deflációval terhelt csapdába kerül a gazdaság, mint Japán a kilencvenes években. Magyarországon az infláció jövőre újra visszatérhet a hosszú távon megszokott, évi három százalék körüli szinthez, ehhez hozzájárulhatnak a kormányzat új adóintézkedései is (például a „chips-adó” kiterjesztése).

Tovább gyengülhet a forint

A hazai jegybanki alapkamattól a K&H Alapkezelőnél nem várnak változást a közeljövőben. Az európai jegybank az alacsony növekedés, a japanizáció veszélye miatt azonban expanzív politikát folytathat, nulla közeli kamatszinttel, miközben az USA-ban a jó növekedés miatt kamatemelésre készülnek. A Fed kamatemelése különösen a feltörekvő piacok devizáira hathat

A forintnál, amely a válság óta gyengülő trendben van, sok érv szól az erősödés mellett, de a gyengülés irányába mutat az alacsony alapkamat, az eladósodottság, a geopolitikai kockázatok. A gyengülő trend alapvetően továbbra is fennmaradhat az alapkezelő szerint.

Csak nem csökken az államadósság

A magyar GDP-arányos államadósság az összes hangzatos bejelentés ellenére egy 80 százalék körüli szűk sávban maradt. A költségvetési szigor lefelé nyomja, a gyengülő forint pedig felfelé viszi az adósságot. Várhatóan ez a mutató sem fog tudni jelentősen javulni.

K&H Bank, Szentendre

Trendváltás van most a részvénypiacokon, vagy átmeneti visszaesés? A mostani hírek Horváth szerint nem indokolnak egy ekkora mértékű árzuhanást, a gyorsjelentések például Amerikában javulásról számolnak be. Ezért az alacsonyabb részvényárakat inkább vételi lehetőségként értékelik a fejlett országok részvénypiacain.

Óvatosan a magyar részvényekkel

A cég az ügyfeleinek azt javasolja, hogy csökkentsék a befektetők a pénzpiaci befektetések súlyát  a hosszú távon ajánlott súly alá, a részvény- és kötvénybefektetések arányát pedig a hosszú távú átlag fölé. A magyar részvényeket nem tartják túl vonzónak, például a hosszú távú öt százalék helyett mindössze két százalék az ajánlás az egyik portfólióban.

A K&H tőkevédett alapjai közül 2014-ben több mint egy tucatnyi hozott két számjegyű éves hozamot, és csak néhány teljesítménye maradt szerény, amelyek csak a minimális hozamot tudták kifizetni. (Lásd a felsorolást a képen. A hozamadatok nem évesítettek.)

 

Éljenek a brit bátrak

Jelenleg az alapkezelőnél az Egyesült Királyságot tartják az egyik legérdekesebb befektetési történetnek – monda el Zobor Zsuzsanna, az alapkezelő vezérigazgatója. Az ország az EU-nak is tagja, ugyanakkor ezer szállal kötődik Amerikához is. A saját jegybank miatt nagyobb a mozgástere a gazdaság élénkítéséhez. A brit jegybank bátrabban és rugalmasabban csökkentette az alapkamatot és élénkítette a gazdaságot a válság során, ami mára meghozta az eredményét.

A munkanélküliség hat éves mélyponton van, az infláció alacsony, nagyon kedvezőek a vállalati eredmények. az országban. Míg az eurózónában 0,8 százalék lehet a gazdasági növekedés az idén, addig a szigetországban három százalék.

Több lábon kell állni

Ezért az alapkezelő K&H Temze néven hozza létre következő tőkevédett alapját, amelynek hozama egy 17 elemű részvénykosártól függ, és november közepétől kínálják a bankfiókokban. A gyengülő forint miatt azt is javasolják, hogy álljunk több lábon devizák szempontjából is és legyen deviza-befektetésünk is. Javasolják, hogy mindenki nézze végig év végével a portfólióját. Mindenképpen színes, sok lábon álló portfólió összeállítását tanácsolják.

Csökkenni fog a betétek vásárlóértéke

Jövőre jönnek a negatív reálkamatok, az infláció magasabb lesz, mint a betéti kamatok – mondta el Horváth István. Most az átlagos betéti kamat 1,5 százalék körül van, és csökkenő. Az infláció most ugyan nulla százalék körül van, de jövőre várhatóan fokozatosan évi három százalék közelébe emelkedik majd. (Ezt tartalmazza a jegybank inflációs jelentése is – a szerk.) A megtakarítások vásárlóértéke tehát csökkenni fog.

Az utóbbi években a bankbetétekből távozott mintegy 1000 milliárd forint, a befektetési alapokba pedig ennél több, 1200-1300 milliárd forint érkezett. Nőni tudtak a kötvényalapok, a vegyes alapok (és az abszolút hozamú alapok – a szerk.), és zsugorodtak a pénzpiaci alapok.

Egyről a kettőre, hozamból

A K&H-nál az idén az árfolyamvédett vegyes alapok (84 milliárd forint) és a kötvényalapok (37 milliárd) nőttek, valamint az úgynevezett profilalapok, amelyek különböző befektetői típusokhoz, preferenciákhoz (befektetői profilokhoz, mint óvatos, dinamikus stb.) igazodnak.

A K&H tíz évvel ezelőtt indított négy ilyen profilalapot, amelyek az indulásuk óta eltelt tíz évben jó hozamot értek el. A dinamikusabbak azóta megduplázták árfolyamukat, ahogy mondták, „egyről a kettőre jutottak” (árfolyamuk egy forintról kettő fölé ment fel).

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10465 10070 10470 +5,66% 0 0 5 711 955 690 Ft 2022-05-23 17:14:44
MOL 2842 2738 2848 +5,26% 0 0 2 944 979 606 Ft 2022-05-23 17:07:34
MTELEKOM 411 403 412 +0,49% 0 0 93 347 605 Ft 2022-05-23 17:14:41
RICHTER 7665 7400 7700 +2,34% 0 0 1 756 652 080 Ft 2022-05-23 17:05:57
OPUS 189 186 191 +0,53% 0 0 10 136 113 Ft 2022-05-23 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Turbulens időkben felértékelődik a diverzifikáció szerepe
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 13:13
A háborúról, gazdasági nehézségekről és tőkepiaci turbulenciákról szóló hírek nem jelentik azt, hogy ne lenne érdemes befektetni. A Raiffeisen Alapkezelő az aktív portfólió-kezelésben hisz, és abban, hogy ilyenkor ingatlanbefektetésekkel, kisebb mennyiségű árupiaci termékkel is érdemes színesíteni a portfóliót. Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő vezető értékesítés támogatójával.
Befalap Mit kezdjünk pár millió forinttal és melyik kontinensen?
Eidenpenz József | 2022. május 19. 05:14
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az indexek is lefelé tartanak. Lehetséges-e ilyen körülmények között jó befektetéseket találni? Európában vagy Amerikában érdemes ezeket keresni? Mit kezdjünk néhány millió forint megtakarítással? Interjú Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Az ESG nem múló divat, és jó hozamot lehet vele elérni
Eidenpenz József | 2022. május 11. 05:17
Egy kisbefektető, aki szívén viseli a bolygó és a társadalom sorsát, hogyan tud hatékonyan ESG portfóliót összeállítani? Miként segíti az új irány, amely jóval több múló divatnál, a vagyonkezelést, befektetést? Interjú Vízkeleti Sándorral, az Év ESG Alapkezelője vezérigazgatójával.
Befalap Csökkent márciusban a befektetési alapok vagyona
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 13:31
A befektetési alapokban kezelt vagyon 0,7 százalékkal, 55 milliárd forinttal 7510 milliárd forintra csökkent márciusban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).
Befalap BÉT-zárás: napközben romlott el a nemzetközi hangulat
Privátbankár.hu | 2022. április 7. 18:30
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,71 pontos, 0,46 százalékos emelkedéssel, 41 807,97 ponton zárt csütörtökön.
Befalap Hasított Mészáros Lőrincék jelzálogbankja
Privátbankár.hu | 2022. április 7. 18:16
Terv feletti eredménnyel zárta a Takarék Jelzálogbank a 2021-es évet, miután egy év alatt 40,7%-os növekedéssel 2,7 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el 2021-ben.
Befalap Kimagasló pénzügyi évet zárt az MKB Csoport
Privátbankár.hu | 2022. március 24. 13:08
Közel 20 százalékkal nőtt a Magyar Bankholding tagbankjának mérlegfőösszege.
Befalap Szavazzon, ki kezeli legjobban a pénzt – élménymotorozást nyerhet!
Privátbankár.hu | 2022. március 17. 09:38
Több mint 7500 milliárd forintot kezelnek - de ki köztük a legjobb? Az Év Alapkezelőjéről és az Év Portfóliómenedzseréről most az ön szavazata is dönthet, ráadásul még egy Harley-Davidson élménymotorozást is megnyerhet néhány kattintással.
Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
hírlevél
Ingatlantájoló