TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egyik lejtmenet sem tart örökké, lesz itt még tőzsdei fellendülés. Azt lehetetlen megjósolni, mikor végződik a válság vagy mikor kezdődik a komolyabb emelkedés. Jó taktika lehet apránként, kis csomagokban részvényeket vásárolni, de mindig hagyjunk elegendő készpénztartalékot. Interjú Vízkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő vezérigazgatójával.

Privátbankár (PB): Mindenki azt találgatja, mikor lesz már a vírusválságnak vége. Abban egyetértünk, hogy előbb-utóbb vége lesz, és a vírust meg lehet fékezni?

Vízkeleti Sándor (V. S.): Ez így van, de szerintem ez a válság nem fog nyomtalanul elmúlni. Lesznek olyan dolgok, amelyek lényegesen módosítják majd a viszonyunkat a világgal és a gazdaság működésével kapcsolatos várakozásokat is. Például, cégünknél már régen beszélgetünk arról, milyen jó lenne időnként home office-ból dolgozni, de eddig nem léptük meg. Ehhez ugyanis számos folyamatot át kellett volna alakítani. Most villámgyorsan meg kellett oldani az ezzel kapcsolatos problémákat és ki kellett kialakítani az otthoni munka feltételeit.

Ha majd elmúlik a karantén és mindenki visszamegy az irodába, akkor is alkalmazni fogjuk a most kialakított kereteket és otthonról is fogunk dolgozni. A fenntartható befektetésekkel, a fenntarthatósággal kapcsolatos követelmények is szigorúbbá válnak. Lesz számos olyan társadalmi és gazdasági kérdés, amelyek most előtérbe kerültek és be fognak épülni a befektetési döntésekbe.

Vízkeleti Sándor Vízkeleti Sándor

PB: Ha az emberek home office-ból dolgoznak, illetve nem járnak annyit kirándulni, nyaralni, az lehet, hogy egy csomó problémát már most megold. Az olajfelhasználás például áprilisban az egy évvel korábbi állapothoz képest negyedével-harmadával is csökkenhet, így a környezetszennyezés is.

V. S.: Igen, és ha kevesebbet járunk el otthonról, akkor valószínűleg kevesebb autóra lesz szükség, ami hatással lesz a járműiparra. Sok iparág alakul majd át, zsugorodik vagy gyors fejlődésnek indul ennek hatására. Ilyen iparágak lehetnek azok, amelyek az internet hozzáféréssel kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtják, az internet infrastruktúráját biztosítják, illetve azok, amelyek olyan szoftvereket gyártanak, amelyekkel a távoli munkavégzést teszik lehetővé. A kiskereskedelemben pedig nem a nagy szupermarketeké a jövő, hanem az internetes kereskedelemben szolgáltatást nyújtó cégeké.

P. B.: Nem lehet, hogy ismét a nagyok fognak jól járni, mint az Amazon, miközben sok kisebb internetes vállalkozásnak alig nő majd a bevétele?

V. S.: Ezt nem lehet előre tudni. Egy jó üzleti modell vagy egy jó menedzsment, egy új szolgáltatási konstrukció vagy innováció át tudja rajzolni a jelenlegi piaci viszonyokat. Biztosan sokan el fognak majd vérezni, de olyan is jöhet, aki nagyon dinamikusan fog nőni és le fogja győzni az Amazont. Például, korábban szinte teljesen egyeduralkodó volt a Facebook, ma azonban más a trendi, a fiatalok inkább az Instagramot és hasonló alkalmazásokat használnak. Gyorsan meg tud változni a piac.

P. B.: Milyen Magyarország-specifikus folyamatokra lehet számítani? Megmaradnak itt olyan fontos ágazatok, mint a turizmus vagy a vendéglátás?

V. S.: Turizmusra és vendéglátásra mindig szükség lesz, csak lehet, hogy sokan másképp fogják megkapni ugyanazt az élményt. Vagy egy hasonlót. Ahogy sok étterem most sem szűntette be teljesen a működését, hanem kiszállítással próbálkozik, akár a minőségi, fine dining szolgáltatás területén is. Lehet, hogy egy olyan új éttermi szolgáltató lesz a nyerő, aki megoldja, hogy jó minőségű ételeket tudjon eljuttatni az otthon levő fogyasztókhoz. Lehet, hogy a turizmus is másként fog működni, lesz például virtuális turizmus. Olyan élményeket nyújtanak majd a fogyasztóknak, amelyek teljesen biztonságosan vehetők igénybe.

P. B.: Lesz még a belátható jövőben általános részvénypiaci fellendülés? Vagy esetleg úgy fognak egyes speciális cégek, iparágak felmenni, hogy közben a piac egésze tovább esik vagy stagnál?

V. S.: Mindig vannak jó cégek, most is vannak olyanok a tőzsdén, amelyek emelkedni tudnak, vagy legalábbis meglepően jól állják a válságot. Ezek olyan iparágban működnek, amelyek szolgáltatásai iránt most nő a kereslet. Például a Netflix árfolyama egészen jól alakult az utóbbi időben ahhoz képest, hogy más ágazatokban mekkora zuhanás volt. Ilyen cégek biztosan lesznek a jövőben is, és olyanok is, amelyek egyszerűen eltűnnek a süllyesztőben.

Nem tart örökké sem a válság, sem a tőzsdei zuhanás, sem a szárnyalás. A tőzsdeindexek is előbb-utóbb újra képesek lesznek tartósan emelkedni. Gyakran van a piacokon túllövés, amikor túlszaladnak valamelyik irányban az árfolyamok, majd következik egy korrekció. A cégek, amelyek nem tudnak alkalmazkodni, szépen lassan eltűnnek majd az indexekből. Az indexek azokat a tőzsdei cégeket fogják tartalmazni, amelyek növekedni tudtak, és átveszik a piacvezető szerepet. A tőzsdeindexek összetétele sokat változott az elmúlt 50-60 évben, a régi tagok közül már alig van bennük néhány. De a tőzsdék jelenléte örök, mindig lesznek olyan vállalkozások, iparágak, amelyek jól teljesítenek az adott körülmények között.

P. B.: Ez most egy olyan tisztítótűz, mint 1929 után, amikor sok cég árfolyama nemcsak egyszerűen esett, hanem rengeteg vállalkozás csődbe is ment? Az indexek pedig pár évtizedig sem tértek igazán magukhoz.

V. S.: Nem gondolnám, hogy ez egy ilyen hosszú időszak lesz, egy rövidebb távú kilábalásra számítok. De az biztos, hogy így is lesznek vesztesek és nyertesek. A gazdaság előbb vagy utóbb biztosan újra növekedni fog, azonban - legalábbis részben - mások lesznek a szereplők, mint akik voltak a korábbi csúcson.

P. B.: Miután a jegybankok után most a kormányok is óriási ütemben pumpálják a pénzt a gazdaságba, a termelés pedig visszaesett, sokan attól tartanak, hogy ebből óriási infláció lesz előbb vagy utóbb. Valós veszély?

V. S.: Itt két ellentétes hatás küzd egymással. Azzal, hogy karanténba kerültek az emberek és sokan elvesztik munkájukat, keresletcsökkenés alakult ki. Hiszen nem vásárolnak annyit, nincs is szükségük annyiféle árura és szolgáltatásra. Például az olajfogyasztás egészen drasztikusan visszaesett, mivel sokkal kevesebbet közlekednek. A gyárak leállásával a gépipari megrendelések is csökkentek.

Vízkeleti Sándor Vízkeleti Sándor

Ugyanakkor a kínálat is zsugorodott. A kapacitások azonban szerintem nem tűnnek el, ha szükség lesz az árukra, akkor a gyárak újra tudnak indulni. A kínálati sokk szerintem könnyebben tud helyreállni, mint a keresleti sokk. Ezért inkább az infláció csökkenésére számítanék hosszabb távon, még ha egyes termékek piacán áremelkedés is történik. Lehet, hogy a szájmaszkokért, a fertőtlenítőszerekért vagy a csirkehúsért egy darabig sokkal többet kell majd fizetni, mint korábban, mert nagy rájuk a kereslet. De ezek a kínálati hiányok viszonylag könnyen orvosolhatóak. Nagyobb kérdés, mikor lesz az embereknek megfelelő vásárlóereje.

P. B.: Mit tehet egy ilyen helyzetben a kisbefektető? Vásároljon sok részvényt? Vagy csak keveset, inkább ossza kisebb csomagokra a pénzét?

V. S.: Nem tudom megjósolni, mikor fog megfordulni a piac. Mindig vannak jósok, és időnként egyesek jóslata be is jön. Azonban még nem lehet tudni, meddig tart ez a válság, ez nagyon sok mindentől függ. Például a vírus terjedésének sebességétől, hogy mikor lehet felszámolni a karantént, mikor tud újra indulni a gazdaság. Ezen drasztikusan tudna változtatni, ha kifejlesztenének egy hatékony gyógyszert vagy védőoltást. Ez alaposan megváltoztatná a jövőképet. Persze romolhat is a helyzet és újra nőhet a fertőzöttek száma.

Az jó taktika lehet a befektetők részéről, amikor nem tudják, mikor fordul meg a piac, akkor kis tételekben, apránként fektetnek be. De akinek nincsen elég likvid eszköze vagy rendszeres jövedelme, annak nagyon óvatosan kell ilyenkor eljárnia.

P. B.: Ha a BUX indexet euróra átszámoljuk, akkor az egyik legrosszabbul teljesítő európai tőzsdeindex volt az esésben. Mit lehet várni a magyar eszközöktől? Felülteljesítők lesznek vajon?

V. S.: A befektetők próbálják figyelembe venni az egyes országok sérülékenységét, amikor az egész világgazdaság visszaesik. Ez attól is függ, hogy mennyire nyitott egy gazdaság, mennyire van kiszolgáltatva a külkereskedelemnek. Magyarország nyitott, a legsérülékenyebb országok közé tartozik, ezért nem meglepő, hogy jobban büntették. Ráadásul sok olyan külföldi vállalat van, amelyek a magyar gazdaság szempontjából fontos, például a német autógyárak.

Ezeknek rengeteg hazai beszállítójuk van, így, ha leállnak, akkor az komoly gazdasági visszaesést okozhat nálunk. Ha viszont helyreáll a világgazdaság működése, az említett iparágak tevékenysége felgyorsul, és a magyar gazdaság is viszonylag gyorsan visszapattanhat.

P. B.: Akinek most befektetési alapja van, amelyben részvények is vannak, az rosszul érezheti magát. Márciusi adatok szerint sok tízmilliárd forintnyi befektetési jegyet visszaváltottak a magyar befektetők. Mit tanácsolhatunk nekik?

V. S.: Nagyon gyorsak voltak a reakciók a tőzsdéken, rekordsebességgel változtak az árfolyamok. Az elmúlt 20-30 évben sokféle válság, drámai tőzsdei árfolyamesés volt. Hosszú távon azonban így is a részvények tudták a legnagyobb árfolyamnyereséget, hozamot felmutatni. Amikor részvényalapot vagy jelentősebb részvényaránnyal működő vegyes alapban gondolkodik a befektető, akkor mindig legalább négy-öt éves időhorizontot kell mérlegelnie. Ez ugyanis már egy viszonylag hosszabb időszak, amikor a piaci korrekciók hatása kisimul.

Annak viszont nem szabad hasonló befektetéseket tartani, akinek a pénzre rövidtávon szüksége lehet. Csak olyanoknak, akik át tudnak nézni ezeken az időszakokon. Mindenkinek a saját kockázati szintjét és megtakarítási horizontját kell átgondolnia. Tudnia kell, mikor lesz szüksége a pénzre.

P. B.: Aki most szeretne beszállni, milyen alapokon keresztül tegye?

V. S.: Aki akár több évig is tudja nélkülözni a pénzét, az próbálkozhat részvényalapokkal vagy vegyes alapokkal, ha bírja a gyomra a piaci hullámvasutat. Az is fontos szempont, hogy a befektető akar-e devizakockázatot vállalni. Amikor alapot választunk, ezt is derítsük ki még mielőtt meghozzuk a döntést. Ma még nem lehet látni, hogy mikor lesz felpattanás, így azt sem, hogy mely alapok fognak jól teljesíteni. Ennél pontosabban most nem tudok fogalmazni szakmailag, minden más csak üveggömb-jóslás lenne. A tőzsdei lejtmenet alját úgysem fogjuk tudni eltalálni, de kisebb összegű megtakarításokkal esetleg már el lehet kezdeni vásárolni. Lehet még további stagnálás vagy esés a piacon, de az is elképzelhető, hogy innen már felfelé indulnak el az árak. 

P. B.: Az Amundi Feltörekvő Piaci Vegyes és az Amundi USA Devizarészvény alapok első és második helyezést értek el a Privátbankár Klasszis 2020 befektetési alapos díjkiosztón. Mi várható tőlük?

V. S.: Amikor az említett felpattanás bekövetkezik, akkor az ilyen, kockázatos eszközöket is tartalmazó alapok nagyon jól tudnak teljesíteni. Persze ezeknél is a legalább négy-öt éves tartás az ajánlott.

P. B.: Mit üzenne a magánbefektetőknek?

V. S.: A legfontosabb most az, hogy egészségesek maradjunk a családunkkal együtt és ne essünk pánikba. A kapkodás mindig rossz tanácsadó. Ezen kívül mindig kell, hogy legyenek likvid eszközeink, jó pár hónapra előre. Fel kell készülnünk arra, hogy esetleg hosszú hónapokig egy alacsony gazdasági prosperitással működő világban élünk majd.

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Friss
hírlevél