<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár még mindig nyögik a nyugdíjpénztári rendszer átalakítását, az OTP Alapkezelő idén is megőrizte piaci részesedését. Az abszolút hozamú alapok iránt nagy az érdeklődés, az OTP Supra idén is talált 2-3 jó sztorit a növekedéshez. Szalma Csaba lassítana a kamatvágás tempóján, várja a magyar devizakötvényt, és nem sok jóra számít E-Star-részvényesként.

A hazai értékpapíralap-piac (a teljes befektetésialap-piac az ingatlanalapok nélkül számítva) idén átlépheti a 3 ezer milliárd forintos álomhatárt. Az OTP jelenleg 757 milliárd forintot kezel befektetési alapokban, ami nagyjából megegyezik az év eleji szinttel. A szintentartást a társaság vezetői sikernek értékelik, tekintve hogy a piaci környezet idén sem volt könnyű: a nyugdíjpénztári rendszer átszervezésének 2012-re áthúzódó hatása például 115 milliárd forinttal csökkentette a kezelt vagyon összegét, elsősorban a részvényalapoknál.

Az intézményi ügyleteknél bekövetkezett csökkenését stratégiaváltással próbálta ellensúlyozni az alapkezelő. A piaci részesedés év végére emelkedett vissza az év eleji szintre, a lakossági szegmensben pedig sikerült is növelni az OTP Alapkezelő részesedését – mondta a társaság csütörtöki sajtótájékoztatóján Gáti László marketing- és értékesítési igazgató.

Hamecz István

Hamecz István elnök-vezérigazgató  a termékstratégiáról elmondta: a pénzpiaci alapok és a kötvényalapok stabil bázist jelentenek, a tőke- és hozamvédett alapokból pedig rendszeresen bocsátottak ki, idén összesen 6 alkalommal. Az abszolút hozamú alapok iránt jelentős érdeklődést tapasztaltak az ügyfelek részéről, az év során több mint 40 milliárd forint került ilyen alapokba. Korábban alapvetően a privátbanki ügyfelek körében volt népszerű a termék, idén viszont a prémium ügyfélkör mellett a szélesebb lakossági szegmens számára is indítottak alapot. A prémium szegmensnek az OTP Prémium Származtatott Alapok Alapját kínálják, az „alap” lakossági szegmens az OTP Szinergia Alapok révén tőke- és hozamvédelemmel fektethet abszolút hozamú alapba.

Az alapkezelő a privátbanki tevékenységét nem csak az OTP Bank ügyfeleinek nyújtja: a termékajánlat a legfontosabb hazai bankoknál, befektetési szolgáltatóknál elérhető, összesen 8 társasággal kötöttek megállapodást – mondta el Hamecz István.

Az a bizonyos 2-3 jó sztori

Szalma Csaba

Szalma Csaba befektetési igazgató, az OTP Supra alap (a társaság évek óta legsikeresebb termékének) portfóliókezelője elmondta: az abszolút hozamú befektetési alapoknál a sikerhez, a jó teljesítményhez évente 3-4 jó sztori kell. Az év elejétől számítva az alap hozama megközelíti a 30 százalékot; ehhez két nagyobb sztori kellett -  a közép-európai deviza szalmaállampapírokon és forint-pozíciókon nyertek sokat. A kisebb sztorik közül az UniCredit részvényeket említette a szakember.

Az év során a Supra alapban magyar, lengyel, cseh, román, horvát, lett és litván szuverén államkötvények, OTP, MFB, FHB (jelzálog), Mol, Eximbank vállalati kötvények, HUSTHO (Richter) és Magnolia (Mol) átváltható kötvények fordultak meg.

A devizapiacon az alap méretéhez képest viszonylag nagy pozícióval nyertek az Orbán-Barroso találkozót követő forinterősödés későbbi korrekcióján (10 százalék körül). Év végén a forint erősödésével áll nyerésben az alap. A devizapiaci nyereségek emellett rendszerint ellensúlyozták a kötvénypiaci veszteségeket is – mondta Szalma Csaba. Ezen kívül a magyar devizakötvények árfolyamát is lefedezték a devizapiacon, így a forint erősödése nem vitte el az euróban szerzett nyereséget. A Supra alapban 27 milliárd forint van jelenleg, míg az év elején még jóval 10 milliárd forint alatt járt az egyenleg, azaz év közben masszívan áramlott a tőke az alapba.

Jöhet a magyar devizakötvény

 

Kérdésre válaszolva a befektetési igazgató elmondta: a Monetáris Tanács tagjai elszántnak látszanak abban, hogy a jövő év folyamán elérjük a 4,5 – 5 százalék körüli kamatszintet. Ez már vélhetőleg nem lesz elég vonzó kamatszint a befektetők számára, ami a kamat visszaemelésére kényszerítheti a jegybankot. A túl gyors kamatcsökkentési  ciklus komolyabb forintgyengüléshez vezethet, Szalma Csaba szerint érdemes lenne lassítani a tempón.

A piac örömmel venne egy magyar devizakötvény-kibocsátást, Szalma Csaba szerint a jövő év elején, 5 százalék körüli kamattal, dollárban esedékes lehet egy ilyen akció, különösen ha a meglévő devizaadósság lejárati szerkezetét is figyelembe vesszük.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva Szalma Csaba elmondta: az E-Star-sztoriban mind részvény, mind kötvény-fronton érintett az OTP Alapkezelő, de kitettségük meglehetősen kicsi, az árfolyamot folyamatosan aktualizálták a könyvekben. Most várják hogy a csődegyezség meginduljon, és mindenki kiterítse kártyáit. A részvényesek számára mindazonáltal nem sok érték maradt a cégben, ha még a kötvényeseket sem tudják kifizetni.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19045 18810 19090 +0,24% 0 0 3 558 565 630 Ft 2021-10-18 17:06:15
MOL 2720 2698 2760 -0,66% 0 0 2 635 051 158 Ft 2021-10-18 17:05:12
MTELEKOM 425 425 427 -0,47% 0 0 97 582 091 Ft 2021-10-18 17:05:06
RICHTER 8525 8510 8570 -0,47% 0 0 863 390 865 Ft 2021-10-18 17:05:13
OPUS 243 243 247 -1,22% 0 0 21 496 572 Ft 2021-10-18 16:53:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos