<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Valószínű, hogy tartósan kell viszonylag alacsony kötvényhozamokra berendezkednünk, és erre az évre nem vár jó kötvénypiaci teljesítményt itthon az Erste Alapkezelő. A kisbefektetők egy része kötvényalap helyett ingatlanalapot választ. A világgazdaságban még évekig tarthat a fellendülés, a részvénypiacokon ezért jöhet még egy felívelő szakasz, ebből nem érdemes kimaradni, vagyis nem kellene minden kockázatot leépíteni. Interjú Varga Zalán értékesítési és termékfejlesztési igazgatóval.
Varga Zalán

Privátbankár (P.): Az Erste Alapkezelő négy kötvényjellegű alapja is nyert díjat a Privátbankár.hu Klasszis díjkiosztóján, ezek szerint a kötvénybefektetés az erőssége?

Varga Zalán (V. Z.): Sokféle kötvényalapunk van, rövid és hosszú futamidejű, vagy abszolút hozamú, amely rugalmasan definiálja a futamidőt. Ez utóbbi arra szolgál, hogy minden körülmények között tudjunk jó hozamot elérni.

A kötvényalapok menedzselésenálunk tradicionálisan az egyik legfontosabb kompetencia, ezzel foglalkozó alapkezelőink tíz-húsz éves piaci tapasztalattal rendelkeznek. Másrészt egy nemzetközi cégcsoport része vagyunk, a bécsi Erste Asset Managementhez tartozunk, ahol szintén erős a kötvénypiaci orientáltság. Évek óta az élbolyban végeznek a kötvényalapjaink.

A kisbefektetők Magyarországon jellemzően az alacsony kockázatot keresik. Évekkel ezelőtt például a minimális rizikójú pénzpiaci alapok voltak a legnépszerűbbek, mivel rugalmasak voltak, ám többnyire a bankbetétek felett egy kicsivel volt a hozamuk. Ha pedig kicsit nagyobb kockázatot akartak vállalni az ügyfelek, a kötvényalapok jegyeit vették.

P.: Miért vagyunk ennyire kockázatkerülőek?

V. Z.: Az egyik oka az lehet, hogy Nyugat-Európában vagy Amerikában sokkal több a megtakarítás. Ha valaki kevés pénzből vésztartalékot gyűjtöget, akkor az a praktikus, ha nem vállal kockázatot. Az egy főre jutó megtakarítás Magyarországon eddig soha nem volt túl magas.

Az Erste Alapkezelő díjai

Privátbankár.hu Klasszis - Legjobb Hazai Rövid Kötvény Alap 2018

2.      Erste Rövid Kötvény Alap

3.      Erste Kamatoptimum Alap

Privátbankár.hu Klasszis - Legjobb Hazai Hosszú Kötvény Alap 2018

2.      Erste XL Kötvény Alap

Privátbankár.hu Klasszis - Legjobb Szabad Kötvény Alap 2018

1.      Erste Abszolút Hozamú Kötvény Alap

Privátbankár.hu Klasszis - Legjobb Vegyes Kötvénytúlsúlyos Alap 2018

1.      Erste Megtakarítási Alapok Alapja

Privátbankár.hu Klasszis - Legjobb Globális Részvény Alap 2018

3.      Erste Stock Global HUF Alapok Alapja

Az országban a tőkepiaci kultúrának sincsenek több évtizedes hagyományai, ezért a megtakarítók nagy része a bankbetéttel kezdett. Aztán jöttek a kicsit magasabb hozamú, de még mindig biztonságos pénzpiaci alapok. Ám miután a magyar kötvényekkel minimálisan magasabb kockázat mellett nagyobb hozamot lehetett elérni, mint egy pénzpiaci alappal, sokan érdeklődtek ezek iránt. Emiatt mi erre a szektorra nagyon erősen koncentráltunk.

P.: Nulla százalék közelében van a magyar alapkamat, sőt mínuszos az Eurózónás, ilyen környezetben hogy lehet még kötvényhozamot elérni? – vetheti fel egy tájékozottabb befektető.

V. Z.: Sokat változott a világ, pár éve még volt olyan kötvényalapunk is, amely egy év alatt húsz százalékot hozott. Tavaly már mérsékeltebbek voltak a kötvényhozamok, de még voltak. Egy-két éve már sokan azt hitték, hogy vége a kötvénypiaci fellendülésnek, és kiszálltak a hosszú kötvényekből.

Nagyon nehéz megítélni, mikor van vége ennek a sok éves trendnek.  Most már mi is úgy érezzük, hogy az idén a hazai kötvénypiacon a hozamtermelésben nincs nagy potenciál. Az abszolút hozamú alapunk emiatt már az egész régióban vásárol kötvényeket, tavaly, tavalyelőtt például horvát, román és lengyel papírokkal emeltük a hozamot.

Cégcsoport-szinten még Amerikában is több potenciált látunk, ahol magasabbak a kötvényhozamok. De akadnak még jó európai vállalati kötvények, feltörekvő piaci papírok. Egyre kevesebb, persze, így a kötvényalapok helyett már a vegyes portfóliókat helyezzük előtérbe.

P.: A külföldi kötvényeknek van devizakockázatuk is. Másrészt külföldön kamatemelés, hozamemelkedés várható a legtöbb országban, ami nem jó a kötvénytulajdonosoknak.

V. Z.: A dollár vagy más deviza kockázatát le lehet fedezni, igaz, ennek költségei vannak, de így is maradhat a többlethozamból a befektetőknek. Ami a kamatemelési ciklust illeti: azt gondoljuk, nagyon nehéz kiszámítani milyen sebességű lesz és meddig tart. Az Eurózónában szerintünk nem jön el olyan gyorsan a mennyiségi könnyítés (QE) kivezetése, a laza monetáris politika vége, mint sokan várják. Európában sok erősen eladósodott ország, mint Olaszország nagy gondban lenne, ha nem lenne ilyen alacsony a kamatszint. Az EKB kötvényvásárlási programjával egyben is tartja, erősíti is az Eurózónát.

P.: De az USA-ban már emelik a kamatokat egy ideje, és még folytatják is.

V. Z.: Amerikában az új Fed-elnöknek inkább galamb-hangvételű nyilatkozatai vannak, mint amire számítottunk, vagyis nem lesz túl meredek a kamatemelés. Míg korábban az amerikai kamatemelési ciklusok 6-7 százalékig is felvitték az alapkamatot, lehet, hogy most három százalékig fognak emelni.

Ha abból indulunk ki, hogy az alapkamat csak három, maximum négy százalékig fog eljutni, akkor az USA tíz éves államkötvényeinek hozama, mostanában évi 3 százalék, már nem is tűnik annyira alacsonynak. Valószínű, hogy tartósan viszonylag alacsony kötvényhozamokra kell berendezkednünk.

A kötvénypiac most lehet, hogy nem olyan attraktív, mi is igyekszünk más eszközökre is figyelni, de nem is annyira tragikusak a kilátások, mint sokan gondolják.

P.: Akkor azok, akik biztonságra törekszenek, most milyen alapok jegyeit vásárolják?

V. Z.: A biztonságra koncentráló befektető, ha kötvényalapot választ, mindenképpen rövid átlagos futamidejű terméket vásároljon. A hosszú futamidőkkel ugyanis futja azt a kockázatot, ha a kamatok megemelkednek, és sokat veszíthet. Rövid távra persze az a baj, hogy alig van hozam, ezért az Erste Asset Management például most rövid futamidejű vállalatikötvény-alapot bocsátott ki. Kompromisszumos megoldás, rövid futamidejű, de kissé magasabb kockázatú.

Egyébként a biztonságot kedvelő befektetőink jól láthatóan a kötvényalapoktól inkább az ingatlanalapjaink felé fordultak. Ezek sokfélék lehetnek, magasabb és alacsonyabb kockázatúak, nálunk az Erste Ingatlap Alap a mérsékelt kockázatot kedvelőknek is alkalmas. Bő 14 éves fennállása alatt minden évben legalább az infláció felett pár százalékot hozott. Rendkívül konzervatív, még a válságban is egész stabilan alakult az árfolyama.

P.: Az infláció várhatóan nemsokára évi három százalékra emelkedik nálunk, a kamatok pedig még sokáig alacsonyak maradhatnak. Ki lehet termelni valamivel pozitív reálkamatot?

V. Z.: Nem biztos, hogy minden évben sikerül az inflációt meghaladni, de most úgy néz ki, hogy ingatlanalapunk rövid távú teljesítményével legalább sikerül utolérni. Aki a jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben meg akarja haladni az inflációt, annak egy kicsivel több kockázatot kell vállalnia. Például vegyes, vagy abszolút hozamú alap jegyeit kell vennie.

P.: Például melyeket?

V. Z.: Mi a nagyon aktívan kezelt vegyes alapok mellett tettük le a voksunkat. Több ilyen alapunk is van, az Abszolút Hozamú Eszközallokációs Alap, amely nemsokára nevet fog váltani, Multi Asset-nek fogják hívni, és alapcsaládot alakítunk ki belőle. Egy másik hasonló, nagyon aktívan kezelt, valamivel kisebb kockázatú alapcsaládunk a You Invest, a legkonzervatívabb pedig a Megtakarítási termékcsalád, amelynek egyik tagja szintén nyert díjat a kötvénytúlsúlyos vegyes alapok között.

P.: Melyik alapcsalád kiknek szól?

V. Z.: A lakossági ügyfelek leginkább a legalacsonyabb kockázatú Megtakarítási családot érik el a bankhálózatban. A You Invest elsősorban a Prémium ügyfelek terepe, a leendő Multi Asset család pedig főleg a Erste World szolgáltatáscsomagban részt vevő ügyfeleiknek szól majd. A privátbanki ügyfeleknek pedig diszkrecionális portfóliókezelést kínálunk. (Egyéni vagyonkezelési szolgáltatást – a szerk.)

P.: Azért részvényalapjaik is vannak, a globális alapjuk díjat is nyert, kinek valók ezek?

V. Z.: Azoknak, akiknek már van egy kis tőkepiaci ismeretük, tisztában vannak vele, mi az a kockázat, tudják, hogy az árfolyam itt mennyire ingadozik. De a legfontosabb kritérium talán az, hogy hosszú távú befektetőknek, akik 5-10 éves időszakra gondolkodnak. Aki például nyugdíj-portfóliót épít, annál szinte kötelező elem, mert a statisztikák azt mutatják, hogy hosszú távon a részvények hozama lényegesen meghaladja a kötvényekét.

Az ingadozás hosszabb távon szinte eltűnik, öt év alatt már 90 százalék az esély arra, hogy pozitív lesz a hozam. Az USA-ból vannak száz éves statisztikák, míg a rövid távú amerikai kincstárjegyek hozama három százalék körül van, addig a részvényeké tíz százalék közelében. Ez kamatos kamattal sok év alatt már nagyon jelentős különbséget ad.

Az említett Stock Global alapunk különböző országokból, szektorokból vásárol részvényeket, ez a hosszú távú befektetőknek megfelelő. A kisbefektetőnek nem kell magának eldöntenie, melyik régiót, szektort vásárolja.

P.: Indexkövető, vagy aktívan kezelt?

V. Z.: Van benchmarkja (irányadó indexe – a szerk.), de igyekszünk kiválasztani a nagy növekedési potenciállal bíró részvényeket, tehát aktívan kezeljük.

P.: Mikor jön a következő válság? Örökké tart ez a növekedés?

V. Z.: Tény, hogy régóta tart már ez a növekedési ciklus, és több mint kilenc éve, 2009-ben kezdtek el növekedni a részvényárfolyamok. Időről időre pedig a recessziós ciklusok bizony vissza-vissza szoktak térni.

Mi azt látjuk, hogy ebben az évben még eléggé jó lehet a növekedés, a bizalmi indexek is nagyon magasan állnak, a vállalati profitelőrejelzések is kétszámjegyű növekedést mutatnak még a következő évre is. Nem látszik annak a jele, hogy ebben gyors törés következhet következne be. A részvénypiacokon pedig még jöhet egy utolsó komoly fellendülési szakasz. Ezt pedig nem érdemes kihagyni, nem tudjuk, meddig tart, lehet, hogy 1-2, lehet, hogy 3-4 évig.

A hosszú távon gondolkodó befektetők hozama azonban a múltban akkor is meghaladta a kockázatkerülő befektetők hozamát, ha nem a legszerencsésebb időszakban léptek a tőzsdére. Akik most akarnak belépni, azoknak azt javasoljuk, hogy tegyék, de tartsanak egy nagyobb biztonságos tőkeállományt, hogy tőzsdei visszaesés esetén legyen befektethető tőkéjük. Vagy alkalmazzanak átlagoló technikát, például negyedévről negyedévre vásároljanak kisebb mennyiségű részvényt. De ne maradjanak ki a piacról.

Vagy válasszanak olyan vegyes jellegű alapokat, mint a YouInvest alapcsaládunk, ahol az eszközök között mi súlyozunk, és a részvénybefektetések aránya akár nulla százalékra is csökkenhet. Sokan azért választanak ilyen aktív eszközallokációs megoldást, hogy ne kelljen nekik maguknak dönteni.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11000 10855 11190 -2,22% 0 0 6 798 010 355 Ft 2023-01-30 17:06:12
MOL 2702 2694 2778 -3,08% 0 0 1 325 152 570 Ft 2023-01-30 17:07:38
MTELEKOM 371 366 373 +0,41% 0 0 68 713 341 Ft 2023-01-30 17:05:23
RICHTER 8065 8010 8240 -2,12% 0 0 3 560 515 020 Ft 2023-01-30 17:05:24
OPUS 131 126 133 -0,15% 0 0 59 162 368 Ft 2023-01-30 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Befektetési alapok Jól ismert szereplők szálltak be a Glosterbe
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 16:47
A hazai befektetői világ jól ismert szereplői vásárolták be magukat a Glosterbe.
Befektetési alapok Gazdagodnak a gazdagok: tavaly 18,3 százalékkal nőtt a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 17:23
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,7 százalékkal 243 milliárd forinttal 9290 milliárd forintra nőtt decemberben az egy hónappal korábbihoz képest, az egész tavalyi évet tekintve 18,3 százalékos a növekedés.
Befektetési alapok Felvirrad végre a kötvényalapok, nyugdíjpénztárak napja?
Eidenpenz József | 2022. december 9. 05:17
Az utóbbi három hónapban nagyon szép hozamot értek el a magyarországi kötvényalapok, sokan bőven két számjegyűt. Egyelőre ez sem tudja feledtetni a korábban elszenvedett veszteségeket, de látszik, hogy aki most, alacsonyabb árakon száll be, az sokkal jobb esélyekkel indul, mint aki korábban.
Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Befektetési alapok Így alakultak a befektetési alapok múlt heti forgalmai
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 08:14
Az Ingatlan/Közvetlen kategória volt az elmúlt hét vesztese, a Kötvény/Rövid kötvény kategória viszont népszerű volt a vevők körében.
Befektetési alapok Lesznek még kellemetlen meglepetések, amelyek felhajthatják a gabonapiaci árakat
Csabai Károly | 2022. augusztus 31. 05:24
Immár nyolcadik alkalommal győzött a Legjobb Árupiaci Alap kategóriában az OTP Föld Kincsei Alap. Ez adta az apropót ahhoz, hogy beszélgessünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a már a háború kirobbanása előtt is, de azután csak még inkább fókuszba került nyersanyagpiacokról.
Befektetési alapok Összeolvadtak a Magyar Bankholding alapkezelői
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 12:00
Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése.
Befektetési alapok „Ez még nem az az időszak, amikor érdemes a pénzünk nagy részét részvényekben kockáztatni”
Csabai Károly | 2022. augusztus 23. 05:21
Túlzás nélkül állítható, hogy Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója tarolt a Klasszis 2022 díjátadó gálán. Az Év Portfoliómenedzsere lett, az általa kezelt alapok közül pedig az OTP Klímaváltozás a Legjobb Globális Részvényalap, míg az OTP Trend Alap A sorozat az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja lett – előbbi e címet sorrendben hatodszorra gyűjtötte be.
Befektetési alapok Jöhet a tőkevédett alapok reneszánsza, egyre több az ESG-alap
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 05:41
A magasabb kötvényhozamoknak köszönhetően a befektetési alapok sokkal jobb teljesítménnyel szolgálhatnak a befektetőiknek az idén, még ha ez egyelőre nem is látszik az adatokból. A tőkevédett alapok szektora is újjászülethet emiatt, új tematikus alapokat indítanak. Egyre több alapot alakítanak át ESG-szemléletűvé. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatójával.
Befektetési alapok Közel három százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:13
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 224 milliárd forinttal 7976 milliárd forintra nőtt július végére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG