4p
Az élet számos területén igaz ez a mondás, azonban különösen fontos, ha pénzügyeinkről, megtakarításainkról van szó! Abban az esetben, ha mindenünket feltesszük egyetlen „biztos” tippre, könnyen elveszíthetjük a nehezen megtakarított pénzünk egy jelentős részét.

A több lábon állás fontosságának megértéséhez íme egy egyszerű példa.

Az összes megtakarításunkat egyetlen vállalat részvényébe fektetjük, bízva annak nevében, történetében, múltjában és céljaiban. Igen ám, de mi történik, ha rossz hírek érkeznek a cég háza tájáról, esetleg elromlik a piaci hangulat? Bizony könnyen előfordulhat, hogy a befektetett tőke a töredékére csökken az árfolyamesés következtében.

Ezt természetesen nem szeretné senki, de azért valljuk be őszintén, hogy már egy befektetési terméket is nehéz kiválasztani, nem hogy 3-4 különbözőt. Figyelembe kell vennünk azok kockázatát, likviditását, várható hozamát stb., főleg, ha már az egyszerűbb megtakarítási termékek (bankbetét, állampapír) jelenlegi hozamaival nem elégszünk meg. Mindez komoly utánajárást és szakértelmet igényel, a ráfordított időről és költségekről nem is beszélve.

Jó hír: van megoldás

Léteznek olyan megtakarítási termékek, melyek önmagukban is diverzifikáltak (megosztott a kockázatuk). Ilyenek például a befektetési alapok. Ha a részvényalapokat nézzük, melyek a kockázatosabb befektetési termékek közé tartoznak, láthatjuk, hogy az alapok portfóliójában nem csak egy vállalat részvénye található meg, hanem akár egy egész régió legígéretesebb cégeinek a papírjai. Vegyük példának az Aegon Alapkezelő Közép-Európai Részvény Befektetési Alapját és nézzük meg, miként diverzifikál egy portfóliómenedzser:

 

 

A fenti képből jól látható, hogy a környező országok részvényei és magyar részvények vegyesen, különböző súllyal szerepelnek a portfólióban. Az iparágak közül az energiaszektortól a bankszektorig sokféle papírt tart és egyik papírból sem tart tíz százaléknál többet, de jellemzően öt százalék alatti részesedéssel rendelkezik egy-egy vállalat részvénye a portfólióban. Összességében mind földrajzilag, mind iparágak között megosztja a kockázatot a portfóliómenedzser, így nekünk elég egy ilyen vagy ehhez hasonló befektetési alap mellett letenni a voksot és rábízhatjuk a kockázatkezelést azokra, akik napi szinten elemzik ezeket a piacokat.

Egy befektetéssel egy egész portfóliót

Persze még mindig mondhatjuk, hogy a részvények kockázatosak és jobb lenne, ha állampapírok, vagy kötvények is szerepelnének a portfóliónkban. Erre is van lehetőség a vegyes alapok vásárlásával.

Több alapkezelő is kínál úgynevezett alapok alapja terméket, melyek nem közvetlenül vásárolnak eszközöket, hanem különböző befektetési alapok értékpapírjait vásárolják meg, így diverzifikálva tovább a portfóliót. Maradva az Aegon Alapkezelőnél, a Smart Money Befektetési Alapok Alapjának portfóliója így néz ki:

 

 

A Smart Money alapok alapja 2014 szeptemberében öt különböző befektetési alapba helyezte a tőkét, és október hónapban további két befektetési alapot is beemelt a portfólióba.

Ami az alapok alapja termék nagy előnye, hogy egyetlen tranzakcióval egy egész portfóliót tudunk kiépíteni. Sokkal nyugodtabban alhatunk, hiszen a megtakarításunk olyan mértékű diverzifikációjáról döntöttünk egyetlen termékkel, melynek összeállításához több hónapot kellene szánnunk, aztán napi szinten figyelhetnénk a különböző eszközök, részvények, kötvények, állampapírok teljesítményét.

Az alapok alapjával biztosak lehetünk abban, hogy több szakértő dolgozik nap, mint nap értünk, hiszen a benne lévő alapokat különböző piacokra specializálódott portfólió menedzserek kezelik.

A cikk támogatója:

Tudjon meg többet a befektetési alapokról, iratkozzon fel az Aegon Alapkezelő ingyenes sorozatára!

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14510 14510 14650 -0,92% 0 0 3 861 881 470 HUF 2023-12-06 17:08:40
MOL 2810 2784 2828 -0,35% 0 0 768 036 412 HUF 2023-12-06 17:09:49
MTELEKOM 643 618 648 +3,54% 0 0 648 726 109 HUF 2023-12-06 17:08:41
RICHTER 8905 8805 8940 +1,25% 0 0 823 820 915 HUF 2023-12-06 17:12:15
OPUS 380 376 380 +0,40% 0 0 59 393 541 HUF 2023-12-06 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
Befektetési alapok Wealth Office az Equilor Alapkezelőnél: a privátbanki szolgáltatáshoz hasonló kényelem, csak még annál is magasabb szinten
Csabai Károly | 2023. július 26. 10:15
Wealth Office néven idehaza egyedülálló szolgáltatást indított el tavaly ősszel az Equilor Alapkezelő Zrt. a legalább 400 millió forintos megtakarítással rendelkezőknek. A szolgáltatás lényegéről, annak közel egyéves eddigi tapasztalatairól beszélgettünk Pillár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával és Dobó Istvánnal, az Equilor Wealth Office igazgatójával.
Befektetési alapok Naponta közel 28 milliárd forintot tettek félre a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. július 14. 12:55
Egyetlen hónap alatt 833 milliárd forintot raktak különböző befektetési alapokba a magyarok. 
Befektetési alapok Mit várhatunk most az ingatlanalapoktól?
Eidenpenz József | 2023. július 3. 18:04
Hogyan növeli az infláció egy ingatlanalap hozamát, lehet-e bérleti díjakat emelni, esnek-e az ingatlanárak, milyen mély nyomokat hagyott a Covid? Lehet-e kapni a korlátozott mennyiségű ingatlanbefektetési jegyekből, és mi az értelme a devizafedezésnek? Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő értékesítés-támogatási vezetőjével.
Befektetési alapok A magyar politikai kockázat ára – interjú
Eidenpenz József | 2023. június 26. 09:47
Az Év Feltörekvő Alapkezelője defenzív részvényeket vásárol, olcsó részvényeket keres, tavaly ősszel sok ilyen akadt, ma kevésbé. Ide tartoznak a magyar papírok is, de a kiszámíthatatlan gazdasági helyzet és adóztatás miatt a magyar részvények nagy diszkontot érdemelnek, kérdés, mekkorát. Interjú és videopodcast Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő vezérigazgató-helyettesével, az Expedíció Alap portfóliókezelőjével.
Befektetési alapok Merre tovább, ingatlanalapok?
Eidenpenz József | 2023. június 23. 15:31
Tavaly a tőkepiaci turbulenciák ellenére is jó, többnyire két számjegyű hozamot értek el a hazai ingatlanalapok. Mi volt ennek az oka? Fennállnak-e még a kedvező körülmények, amelyek ezt előidézték? Mehet-e ez így tovább? – kérdeztünk alapkezelőket.
Befektetési alapok Ezek most a legnépszerűbb befektetési alapok
Eidenpenz József | 2023. június 21. 05:51
Milyen alapokat vesznek most a kisbefektetők, érdemes-e devizában takarékoskodni, keresik-e még az ESG-termékeket? Mitől maradt magas az ingatlanalapok hozama válság idején? Kiknek kedvez a magas kamat? Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Befektetési alapok Így védenek a reáleszközök az inflációtól - Klasszis podcast
Eidenpenz József | 2023. június 19. 15:33
Ha magas az infláció, akkor reáleszközökbe érdemes fektetni a nagykönyvek szerint, mint a részvények vagy az ingatlanok. De ez többnyire csak hosszabb távon működik, rövid távon gyakran nem. A rövid távú ingadozást, veszteséget láttuk tavaly, de a következő években jó hozamok jöhetnek - mondja Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő befektetési igazgatója, akit videópodcastunkban Eidenpenz József főmunkatárs kérdezett. 
Befektetési alapok Milyen devizaalapot, kötvényt és részvényt érdemes ma venni? Interjú
Eidenpenz József | 2023. június 12. 19:07
Hogyan élték meg a kisbefektetők a tavalyi viharos esztendőt, mely alapfajtákat keresik ma, és mennyire jók az elképzeléseik? Miért lehet jobb a magyar részvény, mint a külföldi? Érdemes-e ma devizában megtakarítani? Hogyan látja a piacokat az alapkezelő? Interjú Oszlay Péterrel, az Erste Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG