<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p
Külföldi terjeszkedésbe kezdett a Concorde Alapkezelő, mert a jó vagyonkezelési teljesítményt nem érdemes csak a nem épp gazdagságáról híres Magyarországon hasznosítani. Ha marad az alacsony kamat, a hazai kisbefektetők rátalálhatnak a részvényalapokra is. De csalódni fognak, akik a múltbeli hozamot figyelik.

Tavaly év vége óta 200 milliárd forint környékéről kicsivel több mint 300 milliárd forintra, azaz egymilliárd euróra nőtt A Concorde Alapkezelő által kezelt befektetési alapokban levő tőke – mondták el a társaság sajtóbeszélgetésén. Ennek igen nagy hányada, 132 milliárd forint volt abszolút hozamú alapokban, míg korábban csak ennek alig több mint fele, 72 milliárd forint. Két alapjuk, a Concorde VM és a Platina Pí is 40 milliárd forint feletti nagyságot ért el, ez pár éve még egyszerűen elképzelhetetlen volt – mondta el Bilibók Botond vezérigazgató.

Kamatsokk-szerű állapotban

Bilibók Botond. Fotó: Vémi zoltán

A felfutás fő okát a Concorde Alapkezelőnél is az alacsony kamatokban látják. Szerintük sokkszerű állapotba került a lakosság attól, hogy ilyen alacsonyra süllyedt a kamaszint. Sokan el sem akarják hinni, azt hiszik, rosszul hallanak. Mások meg esetleg még nem is szembesültek ezzel, mert régen nem jártak a bankban megújítani korábbi lekötésüket.

A bankbetétekből kiáramló tőke fő célpontjai a pénzpiaci és rövid kötvényalapok kategóriái, ezzel azokban van egy nagy baj. Mivel ezek is a jelenleg 3,5 százalék körüli hozamú rövid állampapírokba, illetve bankbetétekbe fektetnek, amit még az alapkezelés költségei is terhelnek, ezért aztán két, esetleg legjobb esetben három százaléknál több nem várható tőlük éves szinten – mondta Szabó László elnök.

Ne vedd a drágát, ha nem muszáj!

A szofisztikáltabb ügyfelek kiemelt célpontja az abszolút hozamú alapok köre, amelyek általában a befektetések nagyon széles skálájából válogathatnak világszerte. Előnyüket Szabó a következő teoretikus példával világította meg: ha egy közép-kelet-európai részvényalapban meg van szabva a részvények minimális hányada, akkor az alapkezelőnek akkor is kell részvényeket vennie, ha egyébként tudja, hogy túlértékelt ez a piac.

Ekkor ahelyett, hogy olcsó vételeket keresne valamely más piacon, csak a drága és kevésbé drága papírok között tud válogatni. Az abszolút hozamú alap viszont részvényeket, kötvényeket, devizákat vehet, adhat, longolhat, shortolhat szinte bárhol a nagyvilágban. Van is számos olyan alap ebben a kategóriában, amely jó hozamokat ért el, ezekbe most dől a tőke. A rövid múlttal vagy nem olyan jó teljesítménnyel rendelkező alapokat viszont nem keresik, vagy csak akkor, ha egy bank minden áron értékesíteni akarja ezeket.

Ne ugrálj ide-oda!

Az ügyfelek egy része tehát okosan, szofisztikáltan jár el, és abszolút hozamú alapokat vásárol, mások viszont nem, és a pénzpiaci jellegűeknél marad. „Ebbe megy bele a nagyobb pénz, de ez hülye pénz” – mondja Szabó László. De más hibákat is követnek el a befektetők.

Korábban kiszámolták például, hogy a Concorde 2000 vegyes alap azon ügyfelei, akik ki-be ugráltak az alapból, éves szinten hat százalékkal alacsonyabb hozamot értek el, mint azok, akik sok évig bent hagyták a pénzüket. Ezt nemzetközi kutatások is alátámasztják. A ügyfelek hajlamosak kiszállni egy részvényjellegű alapból, ha az árfolyam nagyon leesik. A többségük így túl drágán vesz és túl olcsón ad el.

Mit nekünk tranzakciós adó

A fő sztori a piacon tehát a kamatcsökenés. Hogy ennek mekkora a jelentősége, azt Szabó László egy számpéldával mutatta be. A teljes lakossági megtakarításállomány – a kisvállalati betétek egy érszét is oda számítva – mintegy 8000 milliárd forint lehet.

Szabó László

Ez korábban, tíz százalékos kamatszint körül 800, ma már csak nagyon durva becsléssel 300 milliárd forint kamatot hoz évente, tehát körülbelül 500 milliárd forint kiesik. Ez persze megtakarításként jelenik meg, főleg az államnál és más adósoknál. Összehasonlításképpen a tranzakciós adó csak pár tízmilliárd forint kiadást jelent.

Kit érdekel a reálkamat?

A kamatcsökkenés egy másik következménye, hogy a költségek kérdése élesebbé válik. Korábban évi tíz százalékos kamatból nem volt olyan feltűnő két-három százalék költség levonása, mint most két-három százalékból. „Nagyon nem mindegy, hogy tízből marad hét, vagy kettőből mínusz egy” – mondja Szabó. A különbség a befektetők fejében nem is csak három százalékpont, hanem jóval többnek tűnhet.

A lecsökkent infláció miatt jelenleg is van pozitív reálkamat, de ez nem sokakat érdekel. Azt is megfigyelték ugyanis, hogy a hazai kisbefektetők számára a hozamok abszolút szintje is nagyon fontos. Lehet, hogy sokkal elégedettebbek, ha fél százalékos negatív reálkamatot (azaz infláció alatti kamatot) érnek el évi tíz százalékos kamatnál, mint fél százalékos reálkamatot az infláció felett, de csak három százalékos névleges kamatláb mellett.

Nem éppen a gazdagságunkról vagyunk híresek

Az alapkezelő büszke abszolút hozamú alapjai hozamára. Ha pedig egészen jók a hozamai nemzetközi szinten is, akkor miért olyan országban adja el a tevékenységét, amely nem éppen a gazdagságáról híres? – teszik fel a kérdést. A külföldiek egyszerűen sokkal többen vannak, és sokkal több a pénzük. Nehezebb külföldön hozamot elérni, de ha jó a teljesítmény, akkor el is lehet adni azt – mondják. A jó hozamok eladják magukat, az alapkezelés objektív szakma, jól mérhetőek a teljesítmények.

Így a társaság számára az lenne az igazi siker, ha a nemzetközi színtéren is mandátumhoz, azaz vagyonkezelési megbízáshoz tudna jutni. Ezért idén augusztusban elindított négy abszolút stratégiájú alapot Máltán. Ezek fő célja, hogy az EU-n belül track record-ot, azaz visszamenőleges teljesítményadatokat tudjanak majd felmutatni a befektetőknek.

És nemzetközivé lett a világ

Az alapkezelő vizsgálta Írországot, Giblaltárt, Luxemburgot is, mint lehetséges helyszínt, Málta mellett annak olcsósága és a jogi környezet miatt döntött. Az egyik legfontosabb tényező, hogy a máltai alapoknak nem szükséges máltai bankot letétkezelőként alkalmazniuk, lehet például londonit is, mint a Concorde.

„Nem csak a pénzkeresés miatt szeretnénk külföldre menni” – mondta el Szabó László, az alapkezelő elnöke. Még 2001-ben kezdtek el érdekességképpen külföldi befektetésekkel foglalkozni, ma már azonban a szofisztikáltabb (komolyabb gondolkodást, bölcsességet, kreativitást igénylő – a szerk.) befektetéseik nyolcvan százalékát a nemzetközi porondon végzik.

Maradj ki a krachokból!

Cser Tamás és Móricz Dániel

Amint a Columbus Alap kezelői, Cser Tamás és Móricz Dániel (képünkön) elmondták, a Columbus globális értékalapú alapban jelenleg lassan csökkentik a kockázatot. Sok piacon túl drágák már szerintük a befektetések, olcsó termékeket ritkán találnak, ha igen, elsősorban Európában. „Szerintünk főleg úgy lehet jó hozamot elérni, ha kimaradunk a nagy esésekből” – mondják. Így akkor is tudnak vásárolni, aikor mások pánikba esve fejvesztve eladnak.

Amerikában már négy éve nem kapnak rendes kamatot a megtakarítók, és mégis csak mostanában kezdték felfedezni a részvénypiacot – hangzott el. Nálunk erről szó sincs, a BUX dollárban, amit a külföldiek figyelnek, egykori történelmi csúcsának (30 118 pontnál – a szerk.) csak a felét éri. Nagyjából a nyolc évvel ezelőtti szinten van, miközben az S&P 500 amerikai index például rekordokat dönt.

Kis ugrás a piacnak, nagy ugrás a befektetőnek

Kérdés, mi lesz, ha a pénzpiaci alapokból is kiáramlik a tőke, mert végre észreveszik majd, hogy azok sem hoznak annyit, mint a múltban. A szakemberek szerint már az is nagy ugrás, ha a kisbefektetők a kiszámítható pénzpiaci jellegű alapokról az abszolút hozamúakra nyergelnek át, ahol már nem lehet előre még csak megbecsülni sem, mekkora lesz a hozam. Utaltak rá, hogy ha ezek a folyamatok folytatódnak, akkor előbb-utóbb az itthon befektetők is megtalálják majd a részvényalapokat.

Nem-patrióta Richter-kibocsátás és tőzsdelenyomó politika

Szabó László elnök szerint a jelenlegi magyar kormányzat kifejezetten kedvez a kötvénypiacnak, jó a külföldi kötvénybefektetők számára. „Egy londoni kötvénytulajdonost, aki magyar papírt vesz, nem érdekli, hogy a kormány hogyan veszik össze a tűzoltókkal, a pedagógusokkal vagy bárkivel. Csak az érdekli, hogy visszafizessék a kötvényét. Ez a kormány megfogja a pénzt, tehát fizetni fog, csak ezt látják” – fejtette ki. Ugyanakkor a részvénypiacra szerinte kifejezetten kedvezőtlen hatással van a mostani kormányzat, például a különadók miatt.

A Concorde Alapkezelőnél botrányosnak, de legalábbis durva figyelmetlenségnek tartják a tegnapi Richter-kötvénykibocsátás szervezését. Elmondásuk szerint a kibocsátás szervezője a hazai intézményi befektetőket nem értesítette róla. „Tizenegy óra tíz perckor kaptuk meg végre lázas telefonálgatás után a prospektust, és fél tizenkettőkor zárták le az egészet” – mondták el. Nem kívánták volna a hazai befektetők preferálását, csak azt, hogy a külföldiekkel megegyező esélyeket kapjanak.

A dolog háttere, hogy a Richter, a Mol (Magnolia) és az OTP (Opus) átváltoztatható kötvényeit korábban külföldi intézmények számára bocsátották ki, de mára a 60-70 százalékuk is hazai befektetőkhöz, főleg befektetési alapokhoz és unit linked-biztosítások vagyonába vándorolhatott. Ennek ellenére nem vették a belföldi a szereplőket számításba az új Richter-kibocsátásnál. „Úgy látszik, hatvan millió eurónyi kötvényünkkel nem voltunk számottevő piaci szereplők” – panaszolták.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10890 10780 10930 +1,30% 0 0 5 974 561 900 Ft 2022-12-01 17:09:48
MOL 2836 2792 2850 +0,57% 0 0 1 724 328 484 Ft 2022-12-01 17:05:25
MTELEKOM 332 331 333 +0,45% 0 0 53 930 861 Ft 2022-12-01 17:05:02
RICHTER 8500 8300 8575 +0,59% 0 0 4 030 590 830 Ft 2022-12-01 17:09:19
OPUS 125 125 130 +1,29% 0 0 39 265 825 Ft 2022-12-01 17:05:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Befektetési alapok Így alakultak a befektetési alapok múlt heti forgalmai
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 08:14
Az Ingatlan/Közvetlen kategória volt az elmúlt hét vesztese, a Kötvény/Rövid kötvény kategória viszont népszerű volt a vevők körében.
Befektetési alapok Lesznek még kellemetlen meglepetések, amelyek felhajthatják a gabonapiaci árakat
Csabai Károly | 2022. augusztus 31. 05:24
Immár nyolcadik alkalommal győzött a Legjobb Árupiaci Alap kategóriában az OTP Föld Kincsei Alap. Ez adta az apropót ahhoz, hogy beszélgessünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a már a háború kirobbanása előtt is, de azután csak még inkább fókuszba került nyersanyagpiacokról.
Befektetési alapok Összeolvadtak a Magyar Bankholding alapkezelői
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 12:00
Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése.
Befektetési alapok „Ez még nem az az időszak, amikor érdemes a pénzünk nagy részét részvényekben kockáztatni”
Csabai Károly | 2022. augusztus 23. 05:21
Túlzás nélkül állítható, hogy Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója tarolt a Klasszis 2022 díjátadó gálán. Az Év Portfoliómenedzsere lett, az általa kezelt alapok közül pedig az OTP Klímaváltozás a Legjobb Globális Részvényalap, míg az OTP Trend Alap A sorozat az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja lett – előbbi e címet sorrendben hatodszorra gyűjtötte be.
Befektetési alapok Jöhet a tőkevédett alapok reneszánsza, egyre több az ESG-alap
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 05:41
A magasabb kötvényhozamoknak köszönhetően a befektetési alapok sokkal jobb teljesítménnyel szolgálhatnak a befektetőiknek az idén, még ha ez egyelőre nem is látszik az adatokból. A tőkevédett alapok szektora is újjászülethet emiatt, új tematikus alapokat indítanak. Egyre több alapot alakítanak át ESG-szemléletűvé. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatójával.
Befektetési alapok Közel három százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:13
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 224 milliárd forinttal 7976 milliárd forintra nőtt július végére.
Befektetési alapok Hogyan lehetett befektetési alapokkal profitálni a forintgyengülésből?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 05:30
Számos hazai befektetési alap tart devizakötvényeket, külföldi részvényeket vagy árupiaci termékeket. Ezek hozamára a forintgyengülés, a dollár erősödése is rátett még egy jókora lapáttal, így az utóbbi egy-két évben igen jó hozamot tudtak elérni. A kötvény ismét vonzó befektetés lett. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary menedzsereivel.
Befektetési alapok Varga Zoltán: Felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. július 14. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 343,80 pontos, 0,88 százalékos emelkedéssel, 39 246,42 ponton zárt csütörtökön.
Befektetési alapok Ha a befektetésed ESG, sokat tettél a bolygóért, és még jó hozamod is lehet
Eidenpenz József | 2022. július 5. 05:17
Mit tehet egy kisbefektető a bolygó, a társadalom fenntartható fejlődéséért? Számíthat-e jó hozamra, aki ESG-alapból vásárol? Mitől lesz fenntartható egy ingatlanalap? Interjú a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójával, Simon Péterrel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG