<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.

Privátbankár: Az Equilor Alapkezelő két alapja díjat nyert a Privátbankár Klasszis 2020 versenyben. Az Equilor Közép-Európai és az Equilor Noé Nemzetközi részvényalapok mire specializálódtak?

Pillár Zsolt, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója: Közép-európai részvényalapunk a CETOP indexnél jobb teljesítmény elérésére törekszik. Magyar blue chipek mellett lengyel, cseh, osztrák és román részvények találhatóak benne. Szektorok szerint is jól diverzifikált az alap, a pénzügyi ágazat mintegy 40, az olaj– és gázipar 18, az IT-szektor 16 százalékban képviselteti magát. A gyógyszergyárak, a Richter és a Krka kilenc százalékot tesznek ki.

Különleges benne, hogy a benchmark közel száz százalékban a CETOP index. Így készpénz jellegű eszközök alig vannak az alapban. Célunk, hogy pozitív részvénypiaci trendben maximalizáljuk a kockázati kitettséget. Negatív környezetben van arra lehetőség, hogy a benchmarktól eltérve a részvényeket alulsúlyozzuk.

Privátbankár: Milyen volt az alap hozama?

Pillár Zsolt: Három év alatt, 2017-2019-ben átlagosan éves 12,2 százalékos hozamot ért el. A benchmark hozama ez idő alatt tíz százalék volt.

Pillár Zsolt
Pillár Zsolt

Privátbankár: Úgy tudom, tavaly a lengyel tőzsde húzta le a régiót.

Pillár Zsolt: Az országsúlyokat aktívan változtatjuk. Valóban volt egy időszak, amikor a lengyel piac lényegesen alulteljesített. De volt olyan is, amikor román papírokat nem vásároltunk, pedig a benchmarkban már benne voltak. Ennek a piacnak a likviditása ugyanis nagyon alacsony volt. De 2018-tól a román papírokat is vásárolni kezdtük.

Privátbankár: A nemzetközi részvényalap mely piacokon aktív?

Pillár Zsolt: Nagy mértékű diverzifikációt biztosító benchmarkot követünk, az MSCI World Indexet. Ebben az országok és szektorok széles skálája megtalálható. A legnagyobb súlya az amerikai piacnak van, mintegy 63 százalék. Nyugat-Európa 21, Ázsia és Ausztrália 11 százalék. Befektetéseink között egyedi részvények, ETF-ek és indexek, szektorokat leképező derivatív termékek találhatóak. Általában 80 és 90 százalék között van a közvetlen és közvetett részvénypozíciók együttes aránya.

Privátbankár: Hogyan élte meg az alap a mostani válságot?

Pillár Zsolt: Elégedettek vagyunk az alap eddig nyújtott teljesítményével. Az ilyen típusú részvényalapoknak nem célja, és a befektetők felé sem korrekt, ha az alap trendjében nem követi a részvénypiac mozgásait. Azt várják a befektetők, hogy az alap részesedjen a részvénypiac emelkedésből. Válság időszakokban két alapvető célunk van, egyrészről, hogy tompítsuk a piacok eséséből eredő leértékelődést, másrészről, hogy aktív átsúlyozásokkal növeljük a benchmarkhoz képest elérhető felülteljesítést. Ezen célokat június közepéig hatékonyan valósította meg az alap, a piaci esés 95 százalékát ledolgozta, felülteljesítése pedig 1,32 százalékos volt.

Privátbankár: Mennyi a minimális részvényarány, amit az alapnak tartania kell?

Pillár Zsolt: A kezelési szabályzat lehetőséget biztosít arra, hogy akár 100 százalékban is kizárjuk a kockázatos eszközöket az alapból. De az utóbbi években alacsony részvény kitettséget a tapasztalatok szerint nem volt szerencsés felvállalni. 2020-ban átlagosan 5% ponttal csökkentettük az alap kockázati kitettségét a benchmarkhoz képest.

Privátbankár: Most hogy néz ki, meddig tarthat ez a válság?

Pillár Zsolt: A 2020-as év a gazdaságtörténetbe új világválságként fog bevonulni. De ennek a krízisnek a mély GDP-visszaesést eredményező szakasza a várakozásaink szerint valamivel rövidebb ideig fog tartani, mint amit 2008-ban tapasztaltunk.

Privátbankár: Kik a befektetői az alapoknak és hogyan viselik ezeket a nehéz időket?

Pillár Zsolt: A részvényalapok az összes alapfajtán belül Magyarországon viszonylag kicsik. Míg az ingatlanalapok, az abszolút hozamú alapok és a kötvényalapok befektetői között a lakossági szektor van túlsúlyban, addig a részvényalapokban többségben az intézményi befektetők vannak. Náluk van meg az a hosszabb távú elköteleződés, ami a részvénybefektetéshez jobban illeszkedik. A lakossági befektetők részvényt inkább spekulatív jelleggel vesznek, egyedi részvénybefektetéseket hajtanak végre.

Így abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a befektetőink tűréshatára magasabb. Ezért nem áramlott ki jelentős mennyiségű tőke. Befektetőink nagy tapasztalattal rendelkeznek, látták a 2000-es évek elején lezajlott és a 2008-2009-es válságot is. Az a tapasztalat, hogy a világ tőkepiaci ezekből a válságokból előbb-utóbb talpra állnak.

Privátbankár Előbb vagy utóbb? Meddig fog tartani ez a válság?

Pillár Zsolt: Minden alapkezelő próbálja ezt felmérni, a jövőt beárazni a jelenben. De pontos választ erre a kérdésre senki sem tud. Túl vagyunk az első nagy sokkon és egy intenzív emelkedő szakaszon. A folyamatok tényleges gazdasági hatásait a számokban még csak részben látja a piac. Még nagyon az elején vagyunk annak, hogy akár középtávra érvényes, tényszerű állításokat fogalmazzunk meg a gazdasági kilátásokról. Így a visszapattanás a piacon alapvetően a jegybanki beavatkozások és a gazdaságélénkítő programok bejelentése miatt következett be.

Privátbankár: Miben más az a válság, mint az előzőek?

Pillár Zsolt: Teljesen más a kiindulási pontja, mint 2008-ban. Ezért a lefolyása is rengeteg bizonytalanságot hordoz. Jelenleg a világ gazdasági vezetőinek és elemzőházainak többsége a 2020. évi mély recessziót követően, 2021-re jelentős GDP növekedést vár, vagyis egyértelműen V alakú kilábalást. Ez az elmélet véleményem szerint csak akkor valósulhat meg, ha a termelékenység növekedése mellett, rapid módon visszaáll a lakossági és intézményi fogyasztás is a Covid előtti szintekre. Ennek a valószínűsége alacsony. Így az is elképzelhető, hogy egyes részvénypiacokról, szektorokról kiderül, extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinteken.

Pillár Zsolt
Pillár Zsolt

Még ha a következő hónapokban a várthoz képest még pozitívabb forgatókönyvet mutat a válságból való kilábalás, akkor is egy nehéz felépülési folyamat fog zajlani a tőkepiacokon. Különböző szektorokban ez nagyon eltérő módon valósulhat meg. Sok szektorban pedig egyáltalán nem lesz gyors.

Privátbankár: Magyarország vajon jó esélyekkel indul? Felülteljesítő lesz a közeljövőben?

Pillár Zsolt: Az az egyensúlyi helyzet, ami Magyarországon mostanra kialakult, ad okot némi optimizmusra 2008-hoz képest. Nyitott gazdaság vagyunk, a nemzetközi trendeknek és egyes ágazatoknak kiszolgáltatva, mint például az autóipar. Így a gazdaság nem fog tudni lényegi felülteljesítést elérni másokhoz képest. A jelenlegi válság előtt a nagyberuházások, az építőipar, a szolgáltató szektor bővülése is alaposan hozzájárult a növekedéshez. Erre most még a rendkívüli helyzet elmúlta után sem lehet egy darabig számítani. A napi megélhetés is problémát jelenthet majd a lakosság egy része számára. Ők csak fokozatosan fognak visszatérni a fogyasztáshoz. Még akiknek a helyzete ezt megengedné, azok is csak lassan fognak visszatérni a költekezéshez. Ez nem fogja segíteni a GDP növekedését. Az egyik kiutat a hitelezés élénkítése és az állami nagyberuházások jelenthetik.

Privátbankár: Jelentős a veszélye annak, hogy ez egy hosszú és mély válság lesz?

Pillár Zsolt: Én inkább egy elhúzódó, de nem mély válságra számítok. Az nem reális szcenárió, hogy szeptemberre minden visszaáll a régi kerékvágásba. Még ha elkészítik az oltást és beoltják a lakosság egy részét, akkor is lassú folyamat lehet a talpra állás.

Privátbankár: A részvénypiacok ezt tükrözik?

Pillár Zsolt: Nem. A tőkepiacokon eufória látszik. Míg 2008-2009-ben 70 százalékkal esett a CETOP index, most csak 40 százalékkal. De ebből is már több mint 30 százalékot korrigált, a Nasdaq új csúcson van, az S&P index pedig közelít a csúcs felé. A fejlődő országok egy része valamint Európa a lemaradók között található.

Privátbankár: Mekkora az inflációs veszély? Érdemes reáleszközöket venni, mint ingatlan vagy nemesfém?

Pillár Zsolt: Ilyen időszakokban ez is lehet egy alternatíva. De nem mindegy, mit. Például 2008-ban a reáleszközök egy része is nagyot esett. Rövid válság esetén néhány hónap bérletidíj-kiesés csak csekély leértékelődést okoz az ingatlanok, irodaházak árában. De ha a válság sokáig tart és több lesz a nemfizető bérlő és növekszik az elvárt hozam, akkor ez az ingatlan-portfóliókat komolyabban leértékelheti.

De igazán pénzt keresni és jó hozamot elérni a befektetők részére leginkább ezekben az időszakokban lehet, így az alapkezelők szerepe felértékelődik. Most alakulnak, alakultak ki olyan árszintek, amelyek jó kiválasztással a jövőben akár kétszámjegyű hozamokat is biztosíthatnak.

Privátbankár: Mit tegyen ilyen helyzetben egy kisbefektető, aki ezekhez a dolgokhoz kevésbé ért?

Pillár Zsolt: Első körben azt kellene eldöntenie a kisbefektetőnek, hogy a megtakarításainak hány százalékát szeretné kockáztatni. A hazai befektetési alapoknak elég egyértelmű kockázati profiljai vannak. Ha részvényalapokban gondolkozik valaki, és nem nagyon merész, akkor legalább három különböző befektetési pontot érdemes meghatároznia pénze elköltéséhez. Nem érdemes egyből a teljes, erre szánt megtakarítást elkölteni, egy részével érdemes még várni. Emellett hasznos megosztani különböző típusú befektetések között is a pénzt, mint ingatlanalapok, kötvényalapok és részvényalapok.

Aki pedig extremitásokat keres vagy nagy hozamelvárásai vannak, annak most az olajszektor ajánlható. A következő egy-két hónapban itt nagyon jó, hosszú távú beszállási pontok lehetnek.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11000 10855 11190 -2,22% 0 0 6 798 010 355 Ft 2023-01-30 17:06:12
MOL 2702 2694 2778 -3,08% 0 0 1 325 152 570 Ft 2023-01-30 17:07:38
MTELEKOM 371 366 373 +0,41% 0 0 68 713 341 Ft 2023-01-30 17:05:23
RICHTER 8065 8010 8240 -2,12% 0 0 3 560 515 020 Ft 2023-01-30 17:05:24
OPUS 131 126 133 -0,15% 0 0 59 162 368 Ft 2023-01-30 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Befektetési alapok Jól ismert szereplők szálltak be a Glosterbe
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 16:47
A hazai befektetői világ jól ismert szereplői vásárolták be magukat a Glosterbe.
Befektetési alapok Gazdagodnak a gazdagok: tavaly 18,3 százalékkal nőtt a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 17:23
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,7 százalékkal 243 milliárd forinttal 9290 milliárd forintra nőtt decemberben az egy hónappal korábbihoz képest, az egész tavalyi évet tekintve 18,3 százalékos a növekedés.
Befektetési alapok Felvirrad végre a kötvényalapok, nyugdíjpénztárak napja?
Eidenpenz József | 2022. december 9. 05:17
Az utóbbi három hónapban nagyon szép hozamot értek el a magyarországi kötvényalapok, sokan bőven két számjegyűt. Egyelőre ez sem tudja feledtetni a korábban elszenvedett veszteségeket, de látszik, hogy aki most, alacsonyabb árakon száll be, az sokkal jobb esélyekkel indul, mint aki korábban.
Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Befektetési alapok Így alakultak a befektetési alapok múlt heti forgalmai
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 08:14
Az Ingatlan/Közvetlen kategória volt az elmúlt hét vesztese, a Kötvény/Rövid kötvény kategória viszont népszerű volt a vevők körében.
Befektetési alapok Lesznek még kellemetlen meglepetések, amelyek felhajthatják a gabonapiaci árakat
Csabai Károly | 2022. augusztus 31. 05:24
Immár nyolcadik alkalommal győzött a Legjobb Árupiaci Alap kategóriában az OTP Föld Kincsei Alap. Ez adta az apropót ahhoz, hogy beszélgessünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a már a háború kirobbanása előtt is, de azután csak még inkább fókuszba került nyersanyagpiacokról.
Befektetési alapok Összeolvadtak a Magyar Bankholding alapkezelői
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 12:00
Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése.
Befektetési alapok „Ez még nem az az időszak, amikor érdemes a pénzünk nagy részét részvényekben kockáztatni”
Csabai Károly | 2022. augusztus 23. 05:21
Túlzás nélkül állítható, hogy Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója tarolt a Klasszis 2022 díjátadó gálán. Az Év Portfoliómenedzsere lett, az általa kezelt alapok közül pedig az OTP Klímaváltozás a Legjobb Globális Részvényalap, míg az OTP Trend Alap A sorozat az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja lett – előbbi e címet sorrendben hatodszorra gyűjtötte be.
Befektetési alapok Jöhet a tőkevédett alapok reneszánsza, egyre több az ESG-alap
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 05:41
A magasabb kötvényhozamoknak köszönhetően a befektetési alapok sokkal jobb teljesítménnyel szolgálhatnak a befektetőiknek az idén, még ha ez egyelőre nem is látszik az adatokból. A tőkevédett alapok szektora is újjászülethet emiatt, új tematikus alapokat indítanak. Egyre több alapot alakítanak át ESG-szemléletűvé. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatójával.
Befektetési alapok Közel három százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:13
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 224 milliárd forinttal 7976 milliárd forintra nőtt július végére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG