<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megjött a jó idő, egyre többen járnak biciklivel, sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a kerékpáros közlekedésre pontosan milyen szabályozások vonatkoznak. Gyakoriak a tévhitek az alkoholfogyasztásról, a bukósisak és a láthatósági mellény viseléséről, a járdán való biciklizésről, és más közlekedési szabályokról, amelyeket a KRESZ részletesen taglal.

A Groupama Garancia Biztosító összeállította az öt leggyakrabban felmerülő kérdést, melyekre Palágyi István, a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumának instruktora válaszol.

1. Lehet-e ittasan biciklizni?

Magyarországon a zéró tolerancia elve működik, vagyis aki iszik, nem vezethet, de 2012 nyarán a KRESZ enyhített ezen: biciklizni szabad akkor, ha csekély mértékben (0,5 gramm/liter ezrelék) ugyan, de fogyasztott alkoholt, és vezetésre alkalmas állapotban van, és nem főútvonalon közlekedik a biciklis.

Ennek mértéke mindig az alkati tulajdonságoktól és természetesen az alkohol befolyásoltság mértékétől függ, ám egy esetleges balesetnél az alkoholszint vizsgálata dönti el a büntetés mértékét. Épp ezért legyünk körültekintők és mindig tartsunk mértéket, ne kockáztassunk” – figyelmeztet Palágyi István, a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumának instruktora. 

2. Mehet-e a kerékpáros az egyirányú forgalmi úton a „behajtani tilos” jelzőtábla felől, szemben a forgalommal?

Ez egy gyakran felmerülő tévedés, azonban ezt a KRESZ határozottan tiltja, és csak abban az esetben engedélyezi az utcába a behajtást, ha a tiltó táblát egy kiegészítő tábla, a „kivéve kerékpárral” engedélyezi.

3. Kell viselni a biciklizés közben bukósisakot?

A KRESZ kerékpárosokra vonatkozó szabályai között erről is rendelkezik. A bukósisak használata nem kötelező, de biztonságunk védelme érdekében mindenképpen ajánlott. Ha a kerékpáros 50 km/óra sebességgel halad lakott területen, akkor köteles fejvédőt viselni. Ugyanitt sisak nélkül maximum 40 km/óra sebességgel haladhat.

4. Kell viselni biciklizés közben láthatósági mellényt?

A fényvisszaverő mellényt csak lakott területen kívül, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok esetén kötelező felvenni, ám a jobb láthatóság érdekében érdemes nappal is viselni. Emellett azt is nagyon fontos tudni, hogy rossz látási viszonyok mellett a láthatósági mellény a lámpát nem pótolja – figyelmeztet Palágyi István a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrumának instruktora.

5. Biciklizhetünk-e a járdán?

Ha utunk során kerékpárúttal vagy felfestett kerékpáros nyommal találkozunk, akkor kötelesek vagyunk ott közlekedni. Gyakori tévedés, hogy a kerékpárosok kerékpárút híján, főként a nagy közúti forgalmat kikerülve a járdára hajthatnak, és ott biciklizhetnek. Ez tilos és szabálytalan is, egy esetet kivéve, ha az út egyébként alkalmatlan a kerékpáros közlekedésre, például felújítások miatt. Ebben az esetben maximum 10km/óra sebességgel, a gyalogosok zavarása nélkül lehet közlekedni. Kisgyermekek gyermekbiciklivel viszont csak a járdán közlekedhetnek.

Öt jó tanács Groupama szakemberétől1. Kerüljük a járda és az úttest használatának hirtelen váltogatását, mert így senki nem számít váratlan megjelenésünkre, ezáltal igen kellemetlen meglepetésekben lehet részünk.

2. Mindig legyünk figyelmesek az úttesten való átkelés során és vegyük ki fülhallgatónkat vagy állítsuk le kedvenc zenénket, hogy zavartalanul tudjunk koncentrálni a forgalomra.

3. Sose álljunk meg vagy haladjunk el autók holtterében, tehát közvetlenül az utasoldal mellett, vagy a jármű mögött! Valamelyik visszapillantó tükörből mindig legyünk láthatók az autók melletti elhaladásnál.

4. Ha ismeretlen helyen kereszteződéshez érünk, lassítsunk le és győződjünk meg az áthaladás sorrendjéről. Kereszteződésekben lehetőleg vegyük fel a szemkontaktust az autósokkal, és adjunk egyértelmű jelzéseket szándékunkról.


5. Jobbról sose előzzünk kocsisort, kivéve, ha a gépjármű balra kanyarodik, ugyanis a KRESZ szerint ez tilos! Kereszteződésben vagy járművek torlódása esetén az álló járművek mellett, azokat jobbról megkerülve azonban figyelmesen előrébb lehet haladni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló