3p
Érdekes megfigyelni, hogyan hatnak a külföldre költöző magyarok a lakáspiacra, az FHB elemzői ennek is utánajártak. A kivándorlók és a külföldön dolgozók két ellentétes irányban mozgatják az ingatlanhelyzetet.

Egyrészt, ha feladják itthoni lakhatási terveiket, akkor a keresleti oldalról hiányozva (vagy már meglévő lakásukat eladva a kínálati oldalt növelve) csökkentik a lakásárakat. Másrészt viszont a külföldön megkeresett jövedelmüket felhasználhatják itthoni lakásvásárlásra, befektetésre (lakáskiadás).

Ez érzékelhetően növelheti az árakat, például, a kétezres éveket követő romániai lakásár-emelkedésben is ez a tényező alapvető szerepet játszott az elemzők szerint. A keresleti oldalt erősítik akkor is, amikor a külföldi életpálya után hazaköltözve vevőként jelennek meg a piacon.

Nehezen mérhető

A magyarországi elvándorlás mérése bonyolult, mivel a schengeni övezetbe való belépéssel az elvándorlás korábbi szigorú nyilvántartása megszűnt. A bevándorlókat fogadó országok statisztikáinak (ún. tükörstatisztikák) összesítése az EU-n belül is problémás (eltérő definíciók és más harmonizálási problémák miatt), illetve ez Európán kívülre történő bevándorlást pedig megoldhatatlan ezzel a módszerrel. A SEEMIG (Managing Migration in South East Europe transznacionális együttműködési program)  az egész térségben értékelte a migráció szempontjából releváns adatrendszereket, és stratégiát állított elő ezek fejlesztésére. Emellett létrehozott egy kivándorlókról szóló kérdésblokkot, amelyet a KSH által rendszeresen végzett nagymintás, reprezentatív munkaerő-felméréshez csatoltak a 2013. I. negyedévi felvétel során. A SEEMIG pilot-survey alapján következtethetünk a 2013. év eleji állapotokra az itthon maradtak család- és házastárstagjaik megkérdezése által. Ez egy másik kérdezés (NKI Életünk fordulópontjai modul) és az ESR (Európai Statisztikai Rendszer) országainak tükörstatisztikáival becsülhetővé vált az elvándorlás nagysága és összetétele is.

Külföldi pénzből magyar ingatlan?

A kutatás fő megállapítása szerint 2013 év elején nagyságrendileg 350 ezer kivándorolt magyar él a világban, akik 1989 után, és legalább egy évvel a felmérés előtt hagyták el Magyarországot. Külföldre túlnyomó részt a fiatal korosztályok tagjai költöznek: a migráns magyarok 25%-a 30 év alatti, 63%-a még nem érte el a 40 éves kort. Ezek az arányok jelentősen eltérnek az itthoni lakónépesség kormegoszlásától, amit jól jeleznek az átlagos életkor értékek is.

Ez a 15–74 éves migránsok körében 38, az itthon élők között 45 év. A 30 év alattiak tekinthetők első lakásvásárlóknak, az ő számuk az 1989 után kivándorolt összesen 350 ezerből 25%, tehát 87 500 fő. Azonban 2009 után arányuk már eléri a 40%-ot, és a kivándorlás akár fokozódhatott is (2013 elejéig vizsgálták a szakértők). A hazatérést tervezők aránya meglehetősen bizonytalan. A hazai ingatlanközvetítői tapasztalatok szerint a külföldi keresetek egyik népszerű befektetési formája a magyarországi ingatlanvásárlás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Példátlan lépésre szánta el magát Barcelona
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 16:19
Évekre betiltják a rövid távú lakáskiadást.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Szántód ráindult Siófokra az árversenyben
Mester Nándor | 2024. június 19. 19:03
A Balaton déli partján az új lakások átlagára az elmúlt jó pár évben kicsit mindig elmaradt az északi part Budapesthez közelebbi részén tapasztaltaktól. Siófok azonban erősen felzárkózott, akárcsak Szántód. A használt lakóingatlanok kínálata még mindig bővülőben van, részben azért, mert a közepes vagy rosszabb adottságú nyaralók száma növekedett a palettán - derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A kínai autógyár előszele is felvitte az árakat Pécsett
Mester Nándor | 2024. június 12. 19:01
Nem, nem jön kínai autógyár a Mecsekhez. Egyelőre. De pusztán a lehetőség híre is megmozgatta a lakás-és telekpiacot, ami amúgy is élénkülőben van. Nem meglepő módon a vevői kereslet a vármegyén belül Pécsre összpontosul az összes ingatlanközvetítő hálózat szerint, de a város agglomerációja felértékelődőben van, a kisebb településeken a felújítandó házakra vadásznak egyesek - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Nagyon örülhet, akinek dél-magyarországi lakása van
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 11:59
Éves szinten 4,5 lettek magasabbak a lakásárak. A fővárosi újonnan épült lakások átlagos négyzetméterára 1,28 millió forint, a használtaké 954 ezer forint. A legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben több mint 1 millió forint a négyzetméterár átlagosan, Pécsen 972 ezer, Nyíregyházán pedig 655 ezer forint.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Üzlethelyiség vagy étterem is lehet nyereséges Budapesten
Mester Nándor | 2024. június 5. 18:55
Nagyon gyorsan változnak a működési feltételek a vendéglátásban és a fizikai kiskereskedelemben is. Ezért más ingatlanpiaci részterületekhez képest jóval nehezebb valós képet festeni egy-egy üzlethelyiség, étterem reális értékéről. Az viszont egyértelmű, hogy ha hosszabb, többéves a felfelé ívelő szakasz, netán még fel is újították az ingatlant, akkor az adott objektumnak az értéke és a bérleti díja is növekszik – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Örök időkre jöhet az öt százalékos lakásáfa?
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 08:24
Legalábbis ezt követelik az ingatlanfejlesztők a kormánytól.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Balatonakarattya már drágább, mint Füred vagy Tihany
Mester Nándor | 2024. május 29. 18:44
A Balaton északi végében és az onnan induló északi kanyarjában, majd tovább az északi parton, egészen Aszófőig folyamatos építkezési hullám volt az utóbbi 6-8 évben és van ma is. De nem csupán a NER-hez tartozó nagyvállalkozók akarnak nagyot szakítani az ingatlanpiacon, vannak közepes beruházók is. Az új lakások, nyaralók ára a bel-budai szinten mozog, használt, de jó állapotú nyaralót viszont egyelőre keveset találni, a tulajdonosok érthető módon ragaszkodnak a jóhoz – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Ilyen jól élünk? A magyarok adják-veszik az ingatlanokat
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:37
Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Pestszentlőrinc és Pestszentimre is egyre csak drágul
Mester Nándor | 2024. május 22. 18:47
Pestszentlőrinc és Pestszentimre egykor két önálló település volt, ma mindkettő a XVIII. kerület része. Célponttá váltak az elmúlt két évtizedben, amikor felgyorsult a belső fővárosi kerületekből a kiáramlás. A lakáspiacon is versengtek a szomszédos agglomerációs városokkal (Gyál, Vecsés), s a jelek szerint egy rövidebb visszaesés után megint nyerésre állnak – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Nyaralót venne? Segíthet a választásban, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 16:22
A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják - áll az ingatlan.com friss elemzésében. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG