<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A külföldi beruházók, köztük a magyarok örülnek ennek a legjobban.

Nem kerülték el a viharfelhők a lengyel lakáspiacot sem és ezt nyilvánvalóan az érintett külföldi, köztük magyar ingatlanfejlesztők, közvetítők és pénzügyi szolgáltatók is megérezték. A szűk esztendő utáni stagnálás viszont várhatóan előbb vált növekedésbe, mint sok térségbeli országban. Ezzel Lengyelország megtartja a vezető helyét, maga mögé utasítva például az egyre mélyebbre csúszó magyar lakáspiacot.

A Cordia egyik lengyelországi projektjének látványterve. Fotó: Cordia
A Cordia egyik lengyelországi projektjének látványterve. Fotó: Cordia

A csökkenés már a háború előtt, a Covid kezdetén megindult, majd nőttek a gondok ott is: emelkedtek a hitelköltségek, szigorodtak a hitelfelvételi követelmények, természetesen a megugró infláció (tavaly ősszel 13, decemberben már 18 százalék) drágította a kivitelezést. Ez eddig ismerős, hasonló tényezők voltak-vannak nálunk is, csak nem ilyen, hanem rosszabb számokkal. Ott azonban van még egy piacbefolyásoló tényező: hatályba lépett a fejlesztőkre kirótt garancia biztosítékokról szóló rendelet, s ez szűkítette a beruházók mozgásterét és lefaragott a profitjukból, ami nem ösztönözte őket újabb nagy projektek meghirdetésére. 

A lakosság az év végén 9-10 százalék körüli éves kamatokon tudott lakáskölcsönhöz jutni, a beruházóknak viszont már 12-13 százalékkal kellett számolniuk. A lakossági hitelkérelmek havi száma 6 ezer darab alá esett, ez 75 százalékos csökkenés 2021 végéhez képest. A beruházóknál még nagyobb a zuhanás ezen a téren, de erről nem közöltek adatot a piacot figyelő nagy nemzetközi közvetítők.

Három magyar

A lengyel ingatlanpiacon három jelentősebb magyar cég rúg labdába: a Cordia és a Wing fejlesztőként, a Duna House pedig lakás- és hitelközvetítőként. Egyik sem panaszkodott sokat, bár nyilván nekik sem jött jól a válság, csak erről nem közölnek adatokat. A beruházók közül a lakásokra szakosodott Cordia előbb jelent meg és több városban is méretes projekteket visz. A Wing a helyi Echo Investment ingatlanfejlesztő megvásárlásával jutott jó pozíciókhoz, a Duna House egy nagy közvetítő cég felvásárlása révén részesedik a piacból.

A minden szereplőre érvényes ingatlanfejlesztői reakció elég gyors volt és a jelek szerint ez már most érezteti hatását. Visszafogták az kínálatukat és ősz óta csak a már futó építkezések befejezésére összpontosítanak. Az értékesítésben jól állnak, a 2-3 éve meghirdetett projekteknél több mint 50-60 százalékos a szint. A JLL nemzetközi ingatlantanácsadó cég szerint a befejezett, de még el nem adott lakások aránya 6-17 százalék országosan, ez jónak mondható. Csak viszonyításul: a 2008-2009-es válság után 30 százalékos volt ez a mutató. 

Az európai összehasonlításban közepes méretűnek számító lakáspiacon azokban a körzetekben volt kisebb a visszaesés az adásvételekben, ahol a készpénzes vásárlók voltak többségben. Ahol főleg hitelből vásároltak, ott a már említett hitelkeresleti csökkenés miatt elnyúltak a tranzakciók vagy eleve nem is jutottak el az adásvételig a felek, mert a vevőjelölt visszalépett, látván a számára elviselhetetlenül megdrágult hiteleket.

Természetesen, ahogy Magyarországon is, a jó helyen lévő felső kategóriás lakások, valamint a jó adottságú, kis méretű otthonok könnyebben cseréltek gazdát, mint a többi esetben. A nagyobb, korszerűtlen családi házakat ott sem sokan keresik.

Fontos mutató a megkapott építési engedélyek és a ténylegesen épülő lakások száma közötti különbség. Ez most mintegy 80 ezer, ami az utóbbi évek rekordjának számít. Mivel a jelek szerint Lengyelországban viszonylag gyors lehet a talpra állás, a kínálat épp ennyivel nőhet rövid idő alatt. Ugyanakkor az is igaz, hogy máris vannak bajba került beruházók, akik az elmúlt 2-3 év alatt – főleg hitelből – telket vettek és sokat költöttek már az előkészítésre, viszont nem tudták eladni a lakásokat a fenti okok miatt. A hitelek törlesztőrészleteit pedig a bankok kíméletlenül bevasalják, tehát ezek a cégek a legjobb esetben is csak refinanszírozhatják a kölcsöneiket. 

A vegyes hasznosításé a jövő

Lengyelországban is elég sok olyan ipari ingatlan van, ami barnamezős fejlesztéseket tesz lehetővé.  Ám érzékelve a hihetetlenül megnőtt költségeket, a beruházók inkább több funkciót akarnak egy ilyen csarnok vagy gyár helyére tenni. A Colliers International nemzetközi tanácsadó gyűjtése szerint jelenleg 60 darab számottevő és eltérő szakaszban található ilyen vegyes hasznosítású beruházás van folyamatban, de csak 18-at fejeztek be részben vagy egészben.

Kedvező mindemellett, hogy a bérleti piacon pótlólagos, igen masszív keresletet hoztak a háború elől menekülő ukrán családok százezrei. Tavaly nyárra 30-40 százalékkal emelkedtek emiatt a lakásbérleti díjak 2021 nyarához képest. Fejlettebb nálunk Lengyelországban a nagyobb bérlakás portfolióval bíró ingatlanalapok piaca is, de ezek 2022 elején visszavettek a tempóból, mert a különféle faktorok miatt megdrágult lakások már sokkal kevésbé vonzó hozamokat vetítettek előre, mint akárcsak 2021-ben. A háború elhúzódása csak erősíti az aggodalmaikat, így itt nem nagyon várható jelentősebb tranzakció idén sem. 

Ingatlan Véget ért egy amerikai álom: már nem kell annyi raktár 
Mester Nándor | 2023. március 26. 05:45
Túl sok épült túl rövid idő alatt, kell egy kis pihenő.
Ingatlan A németek örülhetnek: már csökkenek a lakásárak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:20
Tizenkét éves folyamatos növekedés szakadt meg a tavalyi utolsó negyedévben.
Ingatlan Ha nagyobb településre szeretne költözni, akkor ezeket a szempontokat vegye figyelembe!
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 10:27
Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást. A Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzéséből kiderült: hazánkban Győr-Moson-Sopronban és Zalában a legkönnyebb községből városba vagy vármegyeszékhelyre költözni. A városba költözésnél - országosan tekintve - így is negyedével, vármegyeszékhelyen pedig több mint felével kisebb családi ház vásárolható az eladott ingatlan árából, lakásba költözés esetén pedig még kedvezőtlenebb ez az arány. A váltás városból vármegyeszékhelyre már egyszerűbb lehet, szintén főként a nyugati megyékben, a vármegyeszékhelyen belüli költözés azonban az ország egyik keleti városában, Miskolcon a legkönnyebb.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Észak- és dél-budai agglomerációs ház
Mester Nándor | 2023. március 22. 19:08
Sokan költöztek a budai agglomerációba az elmúlt két évtizedben. Megindult azonban egy visszaáramlás is, mégha nem is tömeges, mert sok idő autóval bejönni a fővárosba. Sorozatunk újabb darabjában ismét számok és szempontok jönnek eladóknak és vevőknek.
Ingatlan Nagyon elszálltak a lakásárak Budapest legnépszerűbb kerületében
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 17:31
A vevők főként befektetési céllal vásároltak a fővárosi második kerületben és átlagosan 109 millió forintot költöttek a nagyjából 110 négyzetméteres ingatlanokra 2022-ben - közölte a Duna House.
Ingatlan Mégsem kell búcsút inteni a lakásfelújítási támogatásoknak?
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:13
Mentőövet dobna a kormány azoknak az utolsó pillanatos otthonfelújítóknak, akiknek az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt utasították el, vagy utasítják el a kérelmét a napokban - derül ki a kormány rendelettervezetéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Szántóföld Közép-Magyarországon 
Mester Nándor | 2023. március 15. 19:11
Közép-magyarországi olvasóink biztos örömmel veszik, hogy sorozatunkban most azt vizsgáltuk meg, hogy a szakmai források alapján mivel számolhatnak, ha eladók vagyunk vagy venni szeretnénk. 
Ingatlan Lengyelországi irodaház-komplexumot vett az Appeninn
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 14:54
Ez az első külföldi bevásárlása a cégnek, de továbbiakra készül.
Ingatlan Újabb nagy tranzakciók lehetnek az ipari ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2023. március 9. 17:17
Továbbra is erős a kereslet a gyáraknak való telkekre Magyarországon.
Ingatlan Fájdalmas lépésekre kényszerülnek a nagy ingatlanos cégek
Mester Nándor | 2023. március 9. 15:19
A tanácsadók egy része megint azt teszi, mint a 2008-as válság idején, és akár jól is kijöhetnek a válságból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG