BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. február 28. 10:47

Magyarország központi fekvésének, jól képzett, nyelveket beszélő munkaerejének és fejlett infrastruktúrájának köszönhetően több mint harminc szolgáltató központ bérel irodát Budapesten, összesen közel 200.000 négyzetméteren. Sőt a legújabb tendencia szerint a fejlődő országokból is visszahelyezik a szolgáltató központokat Kelet-Közép-Európába.

Az utóbbi tizenöt évben a kelet-európai régió jelentős fejlődésen ment keresztül; a központi üzleti szolgáltatások (Shared Service Center – SSC) népszerű célpontja lett.  Az elsők között az IBM, KPMG és Sun Microsystems költöztette ide központját, majd 2003 és 2006 között számos cég fedezte fel a térség előnyeit, 2006 végére már 183 SSC volt jelent a KKE régióban.

Felállításukban több irányú mozgás volt megfigyelhető: eleinte a drágább anyaországbeli munkahelyeket váltották ki olcsóbb régiókban lévő munkaerővel.  Ekkor még főleg adminisztrációs, adatrögzítés feladatokra korlátozódott az itteni tevékenységük, később azonban komolyabb részlegeket is – a teljes könyvelés, IT – kihelyezték ide.

Nem váltak be a fejlődők: visszatérnek a szolgáltató központok

Gulyás Ede, a CA Immo magyarországi ügyvezetője kiemelte: a legújabb tendencia az, hogy a nagyon olcsó, úgynevezett fejlődő országokból, ilyen jellemzően India, elkezdik visszahelyezni a SSC-ket Közép-Kelet Európába, vagy akár az anyaország területére. Ez leginkább annak köszönhető, hogy Magyarországnak vitathatatlan előnye van ezen országokkal szemben, jól képzett, nyelveket beszélő munkaereje és fejlett infrastruktúrájának köszönhetően.

Horváth Franciska, a DTZ irodaügynökségi vezetője elmondta: annak ellenére, hogy Budapesten immáron fejlett az SSC piac és az elmúlt évekhez képest valamivel emelkedtek a munkaerőköltségek, azaz csökkent az ország árelőnye másokhoz képest, mégis vonzó célpontja lehet a szolgáltató központoknak. Jelenleg 43 SSC szervezet működik az országban, melyből 31 bérel irodát Budapesten.

A legtöbb szolgáltató központ Budapesten telepedett le

Az elsők között az EDS Hewlett Packard, IBM, British Telecom, Tata, GE és Diageo választotta Magyarországot, és máig itt található üzleti szolgáltató központjuk. Habár a legtöbb SSC a fővárosban telepedett le, néhány vállalat vidékre helyezte központját, többek között az IBM és a Sapa Székesfehérvárra, a Budapest Bank Békéscsabára, a British Telecom és a Vodafone pedig fővárosi központjaik mellett Debrecenben, illetve Miskolcon bérelt ilyen célból irodát. Mivel a gazdasági válság erre a szektorra is hatással volt, sok esetben a gazdaságilag stabilabb szomszédos országok mellett döntöttek az SSC-k Magyarországgal szemben, de ennek ellenére sikerült néhány nagyobb céget ide vonzani, ilyen például a British Petroleum és a Grundfos.

Lokáció szempontjából a belvároson kívüli, jó infrastruktúrával rendelkező modern irodaházakat preferálják a vállalatok, ahol a bérleti díjak kedvezőbbek, mint a belvárosban, emellett fontos szempont, hogy az épület nagy egybefüggő irodaterületekkel rendelkezzen, ami lehetővé teszi a hatékony irodakialakítást. Jellemző igény még az olcsó  parkolási lehetőség, a kiváló tömegközlekedés, a széles körű házon belüli szolgáltatások.

Gulyás Ede mindezen tényezők mellett úgy gondolja, hogy Budapest továbbra is stabil, és preferált shared service center lokációnak számít. A budapesti ingatlanpiac tele van modern, rugalmas kialakítási lehetőségekkel rendelkező épületekkel és versenyképes bérleti díjakkal. A szakértő mindezeknek és az olcsó, de magasan képzett munkaerőnek köszönhetően további SSC-k megjelenésére számít a jövőben.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Ingatlan Felpumpálhatja az ingatlanárakat Bezenyén és vonzáskörzetében a készülő megaberuházás
Mester Nándor | 2020. augusztus 7. 06:07
Hamarosan átírhatják az árcédulákat Magyarország észak-nyugati csücskében, a Hegyeshalom és Bezenye közé tervezett gigaberuházás hatására. Főleg az ipari telkek ára nőhet, de a 20-30 kilométeres körzetben lévő jó minőségű lakásoké is. Áremelkedés máris érezhető mindkét csoportnál. Spekulációs rohamról még nincs szó, de az egymilliárd eurós építkezés nyomán bizonyosan felértékelődik több szegmens is az ingatlanpiacon és a vonzáskörzet szolgáltató ipara is profitálhat a nagyobb keresletből.
Ingatlan Több százmilliós ajándék egy német óriáscégtől Bezenyének és Hegyeshalomnak
Mester Nándor | 2020. augusztus 5. 06:12
Összesen több százmillió forint landol hamarosan Hegyeshalom és a szomszédos Bezenye önkormányzatánál. A feladó egy német nagyvállalat, amelyik egymilliárd eurós óriásberuházást kezd a településeken - értesült a lapunk. Bezenyén ehhez még további százmillió forint jöhet ipari telkek eladásából és több tízmillió kormányzati programokból. A mega agrárközpont beindulása után sok millió forintnyi iparűzési adó is ott maradhatna, de azt a megye elvonja és várhatóan csak keveset oszt vissza.
Ingatlan Egy nagy ingatlanos cég máris belevágott az MNB Zöld Kötvényprogramjába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 13:33
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacon igen aktív CPI Property Group az elsők között bejelentkezett az MNB Zöld Kötvényprogramjába. A kibocsátást erre a hétre tervezik. Később vélhetően más ingatlanos és akár termelő cégek is hasonló akciókat hajthatnak végre.
Ingatlan Matolcsy programjával tízmilliárdokat szakítanak hazai ingatlanos cégek külföldön
Mester Nándor | 2020. augusztus 4. 06:11
Tegnap óta már a Duna House is tagja azon magyar ingatlanos cégek körének, amelyek az MNB Növekedési Kötvényprogramjából szerezhetnek pénzt a külföldi terjeszkedéshez. Összességében több százmilliárd forint landol ezeknél a vállalatoknál. Fő célpontjuk a lengyel és a nyugat-európai piac.
Ingatlan Itt vannak a titkos favorit kerületek, ahol érdemes új lakást keresni
Mester Nándor | 2020. augusztus 1. 06:34
Van Budapesten néhány kevéssé felkapott városrész, ahol az új építésű lakásoknál még nem egymillió forintos négyzetméterárral lehet számolni. Egyik-másikban csak évek múlva lesz sokkal komfortosabb az élet, de a bevállalósoknak megérheti.
Ingatlan Ez a magyar település lehet az új raktárfőváros
Mester Nándor | 2020. július 31. 06:16
Ami az európai tengeri kikötőknél Rotterdam vagy Hamburg, az a magyar szárazföldön Ecser. Legalábbis efelé halad ez az agglomerációs település, ahová ömlenek a logisztikai beruházások. Többszáz millió euró értékű raktárközpontok épülnek fel a következő másfél-két évben a ferihegyi repülőtér és az M0-ás gyűrű közvetlen közelében. A Lidl és a JYSK után most egy belga vállalat közölte, hogy nagy logisztikai bázist épít Ecseren.
Ingatlan Megjött: itt a vihar a lakáspiacon, és nem nagyon csendesedik
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 10:33
Kivégzés előtt a rövid távú lakáskiadás, megborult a bérleti piac, és mostmár látszik, hogy szinte alig akar valaki nagy beruházást indítani.Talán már itt is van a vihar, aminek újabb jele, hogy a KSH szerint az első félévben Budapesten 20, a nagyvárásokban pedig 50 százalékkal kevesebb engedélyt adtak ki 2019 azonos időszakához képest. 
Ingatlan Akciós nyaralóajánlat az egyik kőgazdag magyartól
Mester Nándor | 2020. július 28. 20:17
Soha vissza nem térő ajánlatot kaphatunk az egyik leggazdagabb magyar üzletember cégétől. Balatonszemesen lehet a miénk egy szuper luxus új építésű nyaraló. Nem kevesebb, mint 555 millió forintért.
Ingatlan Vajon építenek-e itthon ilyen csilli-villi szuperkórházakat?
Privátbankár.hu | 2020. július 27. 11:28
Sok milliárd dolláros megaüzletté vált a kórházépítés külföldön. Nálunk továbbra is késik a budai szuperkórház, pedig egy-két kormányközeli nagyvállalkozó nagyot szakíthatna ezzel. Amíg eldől, hogy kié lesz itthon a nagy falat, nézzük, miket húztak fel Nyugat-Európában.
Ingatlan Orbán Viktor is segít a törököknek az egészpályás letámadásban Budapesten
Mester Nándor | 2020. július 25. 12:00
Egyszerre három nagyberuházást is visznek különböző török beruházók Budapesten. Hotelek, irodák és lakóingatlanok kerülnek ezzel a piacra. Kettő annyira fontos Orbán Viktor kormányfőnek, hogy nemzetgazdaságilag fontossá tette és még kiemelt státuszt is adott, hogy gyorsabban haladhassanak.
hírlevél