3p
Hong Kong messze a legdrágább kiskereskedelmi piac. A TOP5 város közül New Yorkban, Londonban és Tokióban is emelkedtek a bérleti díjak. Budapesten jövőre kis mértékű díjnövekedésre számít a CBRE.

A CBRE legfrissebb, kiskereskedelmi ingatlanok bérleti díjainak elemzése szerint 2013 második negyedévében a 10 legdrágább piacon csak kismértékben változtak a bérleti díjak, habár tízből négyben (New Yorkban, Londonban és Tokióban és Zürichben) nőttek az első osztályú üzlethelyiségek díjai. Az építkezések alacsony szintje és a legjobb lokációk iránti heves verseny hatja a drágulást, ami rekordszintű bérleti díjakhoz vezet számos városban.

Presztízskérdést csinálnak Hong Kongból

Hong Kong (35 756 euró/négyzetméter/év) drágább minden más városnál. Az ázsiai nagyvárost New York (25 756 euró/négyzetméter/év) követi, több mint 10 ezer eurós lemaradással. Hasonlóképpen jelentős a különbség New York és a harmadik helyezett Párizs (10,080 euró/négyzetméter/év) között.

A magas bérleti díjak ellenére a kereskedők továbbra is erősítik jelenlétüket Hongkongban, előnyt kovácsolva a piac luxuscikkek iránti növekvő keresletéből. A CBRE adatai szerint 51 új márka nyitott üzletet Hongkongban tavaly és a városban van jelen a világon a legtöbb luxusmárka.

"A turisták áradata és a rendelkezésre álló terület hiánya jelenti Hongkongban a két legnagyobb kihívást az új és a már jelen lévő kereskedőknek. A legjobb fekvésű, elfogadható méretű és kirakattal rendelkező üzlethelyiségek egyre ritkábbak – ez pedig kevés választási lehetőséget ad a kereskedők számára, így a jó ingatlanok iránt egyre erősebb a kereslet, ami még tovább hajtja felfelé az egyébként is magas díjakat.” – nyilatkozta Joe Lin, a CBRE hongkongi ügyvezetője.

Londonban megugrottak az árak

New Yorkban 2,7 százalékkal nőttek az előző negyedévben a bérleti díjak, ami összesen 22 százalékos emelkedést jelent az egy évvel ezelőtti szinthez képest. A külföldi kereskedők ingatlan iránti kereslete erős maradt, és a turisták továbbra is jelentős hajtóerőt képviselnek a kiskereskedelem növekedésében.

Londonban (9 554 euró/négyzetméter/év) a javuló fogyasztói bizalom és növekvő kiskereskedelmi forgalom és az egyre forgalmasabb gyalogos közlekedés együttesen táplálja a bérlői keresletet. Főleg a New Bond Street-en és az Old Bond Street-en jellemző kereslet-kínálat egyensúly-hiánya miatt emelkednek a bérleti díjak London központjában – a negyedéves drágulás 9,1 százalék, az éves emelkedés pedig 20 százalék volt 2013 második negyedévében.

Túl a mélyponton?

„Budapesten egy átlagos, 200 négyzetméretes üzlethelyiség bérleti díja a legjobb lokációkban (a belvárosban vagy a bevásárlóközpontokban) 960 euró évente, négyzetméterenként – illusztrálja a helyzetet a magyar piacon Csörgő Anita, a CBRE budapesti kiskereskedelmi vezetője, aki szerint „a fogyasztás és a kiskereskedelmi forgalom lassú növekedésnek indul az idén és hiány van új ingatlanokból. Ezért úgy véljük, hogy a bérleti díjak elérték mélypontjukat, főleg a „B” osztályú ingatlanok és a „A” lokáción kívüli üzlethelyiségek esetében, így díjnövekedés indul 2014-ben.” – tette hozzá Csörgő Anita.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A NER és a mini-Dubaj mindent felforgatnak Zuglóban
Mester Nándor | 2024. május 8. 18:42
A kormány és a NER úthengerként halad Zuglóban. Már parlamenti jóváhagyás is van a mini-Dubajra és ütemesen zajlik a Bosnyák téri óriásberuházás, amit a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct végez. Mindkettő jelentős hatással van az egész ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is.
Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG