1p
A végtörlesztés bejelentésekor sokan hitték azt, hogy a magyar lakásárak tovább esnek majd. Nos, volt némi árcsökkenés, de messze nem akkora, mint amekkorát a piac várt. Mindemellett nálunk még mindig kifejezetten érdemes befektetni. A lakások ára is mélyponton van, de a kiadással is kiemelkedő hasznot lehet elérni. A Duna House elemzése szerint tavaly decemberben a vevők negyede befektetési céllal vásárolt.

A végtörlesztés kiváló hívó szó volt az ingatlan befektetők számára, hiszen a rövid határidő és az árfolyam-különbözet által biztosított mozgástér azt feltételezte, hogy az amúgy is alacsony ingatlanárak ebben a pár hónapban még kedvezőbben alakulhatnak. A befektetők jöttek, de az árak mégsem estek akkorát. A Duna House elemzése szerint 2011 szeptembere és decembere közti időszakban megugrott a befektetési céllal vásárlók aránya. Míg szeptemberben kb. 18%, addig decemberben már szinte minden negyedik vásárló befektetési céllal vett ingatlant.

Ami a cég elemzői szerint ennél is izgalmasabb, hogy az általuk vásárolt ingatlanok átlagértéke közel 30%-kal nőtt, hiszen szeptemberben 9,3 milliós, decemberben már közel 12 milliós átlagáron vették a lakásokat. A  trend mellett azonban nem jelentkezett a látványos áresés. A Duna House Barométer kiadványban közzétett III. negyedéves Lakásár - index csupán 1 százalékpontot esett és ezen belül a decemberi, vagyis a végtörlesztési időszak eddig legintenzívebb havában sem történt mérvadó árcsökkenés.

A Duna House vezető szakembere szerint az időközben egyre növekvő bizonytalan gazdasági környezet – szélesen beleértve az EU országainak leminősítéseit is - írta felül a drasztikus áresésre adott korábbi prognózist. Nemcsak a befektetők, de a lakosság egy része is inkább ingatlanba teszi vagyonát, hiszen ez nemcsak inflációkerülő megoldás, de olyan vagyonelem is, amely nem likvid, így nehezen mozgósítható állami intézkedésekkel.

A végtörlesztők generálta intenzív eladási-, és a vagyonmentéssel felfokozott vásárlói hullám így azt eredményezte, hogy egyelőre nagyobb árzuhanás nélkül, szinte a megszokott ütemben, vagyis nagyon lassú csökkenésben folytatódik az ingatlanárak alakulása idén is. A magyarországi befektetési lehetőségre külföldön is felfigyeltek. A legjobb hossztávú ingatlanbefektetési helyszínek rangsorát Budapest vezeti – írja a  brit The Telegraph. Az erről szóló cikk forrása az a Global Property Guide nevű online oldal, amelyik világszerte az elsőszámú olvasmánya az ingatlan-befektetőknek.

Budapest ezzel lényegében minden európai várost maga mögé utasított, beleértve a fejlett, nyugati fővárosokat is. Az elemzés rámutat, hogy a megvásárolt ingatlan bérbe adásával jó hozamot lehet elérni (7,18%), nem túl nagyok az adás-vétellel kapcsolatos költségek és az ártárgyalás is szabadon zajlik a tulajdonos és a bérlő közt (eléggé szabályozatlan formában). Kisebb negatívumként hozza fel a tanulmány, hogy a külföldiek lakásvásárlásához hivatali jóváhagyás is szükséges, de mindjárt javaslatot is tesznek: ha céget alapítanak nálunk és az veszi meg a lakást, akkor ez az akadály átugorható.

Ingatlanbefektetés haszna Európa nagyvárosaiban
Ország/Város Hosszútávú befektetési besorolás (csillag) A kiadásból elérhető bruttó haszon (év/%)
Magyarország/Budapest **** 7.18
Macedónia/Szkopje **** 6.39
Hollandia/Amszterdam **** 5.11
Törökország/Isztambul **** 5.82
Horvátország/Zágráb *** 4.56
Észtország/Tallin *** 3.99
Németország/Berlin *** 3.73
Olaszország/Róma *** 4.06
Lettország/Riga *** 3.23
Moldova/Chisinau *** 10.00
Lengyelország/Varsó *** 5.41
Románia/Bukarest *** 5.04
Szlovákia/Pozsony *** 5.71
Szlovénia/Ljubljana *** 4.49
Ausztria/Bécs ** 3.67
Belgium/Brüsszel ** 4.48
Bulgária/Szófia ** 4.19
Csehország/Prága ** 3.09
Finnország/Helsinki ** 3.80
Franciaország/Párizs ** 3.26

A bérbeadásból származó jövedelem utáni 16%-os adót az értékelés közepesen magasnak tulajdonítja, amellyel együtt Budapest még mindig az élen tudott végezni. A fentiek alapján elképzelhető, hogy a végtörlesztést követően még egy ideig nem esik drasztikusan a tranzakciók száma. A befektetési kedv csillapodásával azonban visszaállhat a piac a tavaly közepén tapasztalt havi kb. 6000-es adás-vételi átlagra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Németek, akik Magyarországra költöztek: elmondták, miért nem váltanának soha
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 22. 15:03
A Balaton környékén kialakult egy német közösség, egyre nagyobb a kereslet az ottani ingatlanokra. A német ARD mutatta be azokat, akik elhagyták Németországot, hogy nálunk kezdjenek új életet. De mi a gond Németországgal, és mi Magyarország vonzereje? Miért bevándorlózik az, aki maga is bevándorló? Hogyan látják a magyar politikai életet a beköltöző németek? Elmondták. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Pest Rózsadombja üldözőbe vette a budait
Mester Nándor | 2024. szeptember 18. 19:34
Aki nem tudná, annak segítünk: a XVI. kerületben összekapaszkodott öt település (Árpádföld, Cinkota, Mátyásföld, Rákosszentmihály, Sashalom) egy jelentősebb részét szokták így nevezni. Vannak, akik szerint Zugló érdemli ki ezt a címet, mások a József Attila lakótelepet is ennek hívják, de mi maradunk a legelsőnél, vagyis a XVI. kerületnél, az jobban betagozódott az ingatlanos szakmai világba, így sorozatunkba is.
Ingatlan Orbánék építésze: Hatvanpuszta alkotója újabb megbízást kapott
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 17. 10:32
Kevés magyar ingatlant emlegetnek annyiszor és olyan hévvel a magyar politikában, mint Hatvanpusztát. Főépítésze milliárdos munkákat nyert el.
Ingatlan Budapest csaknem fele már millió fölött
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 13. 16:31
Az ingatlan.com augusztusi lakásárindexe szerint országosan és havi szinten alig változtak az árak, éves összevetésben viszont tovább gyorsult az ingatlanok drágulása.  A legtempósabb árnövekedés havi szinten a budapesti agglomerációban történt, ennek ellenére a Pest vármegyei éves drágulás a legkisebb a többi régióhoz képest. A legnagyobb éves felértékelődést továbbra is a Debrecent magában foglaló észak-alföldi régió mutatja. A VI. kerületi lakáspiacot már megcsapta az Aibnb-tiltásának a szele, mert a prémium minőségű ingatlanok kínálata nőtt, az áruk viszont csökkent. Tizenegy budapesti kerület szerepel a fővárosi aranycsapatban. Szeptember közepén ugyanis ezekben a városrészekben legalább 1 millió forintba kerülnek az átlagos négyzetméterárak.  A vármegyeszékhelyek között pedig öt olyan van, ahol 700 ezer forintot meghaladó szinten járnak az átlagos négyzetméterárak.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Tévedés túlértékelni az Airbnb szerepét Terézvárosban
Mester Nándor | 2024. szeptember 11. 18:54
Pár nap múlva kiderül, hogy mi lesz az Airbnb-szavazás eredménye a VI. kerületben. Ha a teljes tiltás kap többséget, akkor egy időre elvándorolhatnak a befektetők, de ez hosszú távon megfordulhat, egy nyugodtabbá váló környékre jöhetnek a hosszú távú bérletre utazó társaik. Kisebb üzlet, de kisebb a kockázat is - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Unalmasak a hagyományos irodák? Van más is
Mester Nándor | 2024. szeptember 7. 14:58
Újabb ilyen központ nyílt Budapesten a közelmúltban, ami azt jelzi, hogy növekszik az egy épületben többféle irodahasználatra alkalmas terek aránya Magyarországon is. Külföldön már tőzsdei cégek is a bérlők között vannak, nálunk ez még várat magára. A zöld szempontok nagyobb arányú figyelembevétele azonban itthon is gyorsíthatja ezt a folyamatot.
Ingatlan Három ingatlanos hatása lehet a terézvárosi Airbnb-szavazásnak, az egyik sokaknak fájhat
Mester Nándor | 2024. szeptember 5. 15:04
Nagyon nem mindegy, milyen eredmény születik, részleges, vagy teljes tiltás vagy valamilyen köztes rendelkezés. Az sem mellékes, hogy mit lép a kormány, lesz-e az önkormányzatinál magasabb szintű kormányrendelet. Egy biztos: az ingatlanpiacot vastagon érinti, és nem csupán Terézvárosban. A befektetőket akár külföldre is terelheti.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Luxusvillám van, hova lőjem be az árat?
Mester Nándor | 2024. szeptember 4. 18:53
Magyarország követi a nyugati tempót és viszonylag gyorsan változnak a lakóingatlanok vásárlóinak preferenciái az egyes piaci szegmensekben. Ezt részben a technológia is segíti, ugyanakkor a lakások, házak vagy villák értékét a gazdasági szempontok mellett pszichológiaiak is befolyásolják – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Spanyol bevásárlóközpontot vett a magyar Gestor
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 4. 15:56
A magyar magántulajdonban lévő ingatlanbefektető és vagyonkezelő cég megvásárolta a Portal Mediterraneo Retail-Parkot. A tranzakcióban a Savills járt el közvetítőként.
Ingatlan Nem csökkenti az ingatlanárat és a bérleti díjat az Airbnb korlátozása - állítja egy elemzés
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 2. 19:09
A Felelős Szálláskiadók Szövetségének kutatása szerint egyetlen általuk vizsgált nagyvárosban sem csökkentek az ingatlanárak és bérleti díjak az Airbnb szigorú korlátozása után, és még a drágulás mértéke sem lassult.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG