5p

Egyre több régi irodaházat kell teljesen vagy részlegesen újjá varázsolni és műszakilag korszerűsíteni. A végeredmény minden érintettnek hasznot hajt.

A rendszerváltás utáni első nagy beruházási hullámban épült irodaházak közül ugyan többet felújítottak már, de még mindig sok olyan működik, amelyik mára műszakilag elavult, belső szerkezetében kevés rugalmasságot enged. Ezeken kívül sok olyan 40-50 éves is van Budapesten és főleg a nagyobb megyeszékhelyeken, amelyek ugyancsak megértek a teljes újragondolásra, netán elbontásra.

Mindez alkalmat kínál a felújításra szakosodott kivitelezőknek és persze az ingatlanfejlesztőknek, bérbeadóknak, hogy a már érzékelhető nehezebb időkben egyrészt munkához jussanak, másrészt értéket teremtve új, magasabban pozícionált termékkel jelenjenek meg az irodapiacon.

A Centerpoint irodaház meglévő tömbjeinek energetikai rendszere is megújul. Fotó: GTC
A Centerpoint irodaház meglévő tömbjeinek energetikai rendszere is megújul. Fotó: GTC

Egy jól előkészített váltás, kombinálva a legújabb műszaki és belső kialakítási megoldásokkal, modern funkcionális terekkel, alacsony üzemeltetési költséggel idővel milliókat hoz a konyhára a beruházónak. Egy nem hatékony épületből szerethető, sok funkciós központot lehet teremteni, ahová még azok is szívesen járnak be dolgozni, akik a home office-ra esküsznek és ehhez ragaszkodtak az elmúlt két évben.

Természetesen a lokáció továbbra is sokat számít, amolyan hab a tortán. Budapesten és a nagyvárosainkban a főbb közlekedési csomópontokon elhelyezkedő irodaházak versenyelőnyben vannak a külső kerületekben lévőkkel szemben. Ugyanakkor önmagában ez nem elég, hiába van mondjuk a legismertebb fővárosi alpiacon, a Váci úton egy irodaház. Kellenek az új megoldások, a zöld szempontokat maximálisan figyelembe vevő kivitelezés és főleg a mostani drámaian megnőtt energiaárak miatt a hatékony üzemeltetés.

Kell egy alapos állapotfelmérés 

„A pincétől a padlásig mindent átnéztünk, hosszú időt szántunk arra, hogy a maximumot kihozhassuk a Centerpoint 1-es és 2-es tömbjéből, illetve megalkossuk a 3-ast, aminek a munkálatai már meg is kezdődtek” – avatott be a részletekbe Gárdai János regionális operatív igazgató, aki nemrégiben csatlakozott a fejlesztő GTC Csoporthoz. A három tömb összesen 75 ezer négyzetméternyi bérelhető területet kínál majd, ezzel a legnagyobb egybefüggő irodakomplexum lesz az országban.

A fent említett alapos vizsgálat során energiahatékonysági felmérést készítettek, az eredményeket auditálták. Értékelték a meglévő gépek/berendezések állapotát, energiafogyasztását, fejlesztési lehetőségeit és ennek költségeit, illetve alternatívákat kerestek arra, hogy ezeket modernebb és kisebb energiafogyasztású eszközökkel váltsák ki, figyelembe véve azok beszerzési, beépítési és használati idejét, valamint költségeit. Az ezek alapján elvégzett fejlesztéseket jövő tavasszal fejezik be, az igazgató szerint 20 százalékkal nő az egységes épület energetikai hatékonysága, s ez számottevő megtakarítást hoz a bérlőknek is.

A bővített Centerpoint irodaház látványterve . Fotó: GTC
A bővített Centerpoint irodaház látványterve . Fotó: GTC

A komplexum két működő része az Árpád híd pesti hídfőjéhez közel épült több mint húsz éve. A ráncfelvarrás már nem volt elég a piaci pozíció javításához, ezért kellett teljesen újra gondolni a gépészetet, a belső design-t és a funkcionális tereket. Azon is erősen gondolkodik a vállalat, hogy miként lehet egyszerre többféle irodahasználati módot lehetővé tenni, vagyis hogyan és milyen arányban legyenek hagyományos bérterületek, és a jelenlegi új trendek szerint kialakítottak.

Minden irodaházban kulcsfontosságú, hogy a legnagyobb energiafelhasználó, a fűtési-hűtési rendszer a lehető legkorszerűbb legyen. Ezek a rendszerek jelentős fejlődésen mentek át az elmúlt évtizedekben, de nem minden tulajdonos szánt pénzt arra, hogy időben lecserélje az elavult egységeket vagy az egész rendszert. A GTC viszont úgy döntött, hogy áldoz erre és egész irodaház-portfóliójában megújítja ezeket a rendszereket, így történt ez a Centerpoint-nál is.

Távhő vagy gáz, bármikor

A legnagyobb dobás talán az, hogy a távhő felhasználása is lehetséges, nem csupán a gázé. Olyan műszaki üzemeltetési rendszert építettek ki, amelyben akár naponta változtathatják, hogy gázt vagy távhőt használnak. Ez sokat jelent a teljes energiaköltség leszorítása szempontjából. Ezen kívül külön mérőket szerelnek fel az egyes bérleményeknél, korszerűsítik az épületfelügyeleti rendszert is. A teljes körű energetikai felújításnak köszönhetően szintet lép az épület LEED-minősítése, ennek megszerzése folyamatban van.

Az egész magyar irodapiacra jellemző, hogy a bérlők manapság sokkal jobb pozícióban vannak, mint pár éve. Azt nem lehet mondani, hogy bármit kérhetnek a bérbeadótól, de azt igen, hogy az alap munkakörülmények megteremtésekor ne fogadjanak el kompromisszumos megoldásokat. Ennek megfelelően ma már teljesen általános, hogy LED-lámpákkal történik az épület külső és belső világítása, így is csökkenthető az áramköltség.

Szintén nem mindegy, hogy milyen gyorsan és kényelmesen lehet liftezni, mégiscsak egy sokemeletes épületről beszélünk, ahol hétköznapokon nagy a látogatói forgalom. Az igazgató szerint mindkét területen a legmodernebb követelményeknek megfelelő eszközöket építették be a Centerpoint-nál, a liftekben információs és kommunikációra is alkalmas képernyőt is elhelyeztek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG