<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

De a hitelezők még nem nyugodtak meg.

Enyhültek csütörtökön azok a félelmek, hogy sokkhatást okozhat a globális pénzpiacokon a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport esetleges csődje, miközben a hitelezők azt várják, hogy kiderüljön, mennyit kaphatnak vissza befektetett tőkéjükből.

A China Evergrande az egyik legnagyobb kínai magánvállalat. Az utóbbi hónapokban fizetési nehézségekkel küzdő cég adóssága 310 milliárd dollárra rúg, ami Kína éves hazai összterméke (GDP) 2 százalékának felel meg. A vállalatnak csütörtökön 83,5 millió, a jövő héten pedig 47,5 millió dollár kamatot kellene kifizetnie dollárban denominált kötvényei után. Ha nem teljesíti fizetési kötelezettségét a határidőtől számított 30 napon belül, csődbe megy.

Hatalmas káosz lehetne, ha bedől az Evergrande (fotó: pixabay.com)Hatalmas káosz lehetne, ha bedől az Evergrande (fotó: pixabay.com)

Az esedékes kamatfizetés megtörténtéről az Evergrande kínai idő szerint csütörtök estig nem adott hírt. Ennek ellenére a hongkongi tőzsdén jegyzett részvényei jelentősen erősödtek, miután a vállalat azt ígérte, hogy egyik, jüanban denominált kötvényének kamatát a határidőnek megfelelően kifizeti. A részvények 31 százalékos emelkedéssel nyitottak és végül 17,6 százalékos pluszban zártak.

Az Evergrande szerdán közölte, hogy egyik, Kínán belül működő egysége, a Hengda Real Estate Group csütörtökön - a fizetési határidőt betartva - 232 millió jüan (35,9 millió dollár) kamatot fog kifizetni a 2025 szeptemberi lejáratú kötvényei után belföldi tulajdonosoknak. A minden oldalról szorongatott konglomerátum ellen hetek óta tüntetések folynak szerte az országban: feldühödött vásárlók és befektetők lakásukat vagy pénzüket követelik.

A China Securities Journal című kínai tőzsdei lap csütörtökön arról számolt be, hogy Hszü Csia-jin, a China Evergrande csoport elnöke előző nap arra kérte a vállalat mintegy négyezer vezetőjét, hogy tegyenek meg mindent a termelés újraindításáért és az ígért ingatlanok átadásáért.

Ebben a helyzetben minden figyelem a kínai kormányra irányul, amely még nem közölte világosan, hogy mentőövet dob-e a vállalatnak. Elemzők szerint azonban bármilyen kormányzati lépés inkább arra irányul majd, hogy megvédje a kínai családokat, amelyek előre fizettek és nem épült meg lakásuk, semmint a bankok vagy más hitelezők megmentésére.Pekingnek megvannak a forrásai arra, hogy megakadályozzon egy hitelválságot, ha az Evergrande csődbe megy. Közgazdászok szerint azonban nem akar olyan látszatot kelteni, hogy mentőakciót szervez, miközben másokat meg adósságcsökkentésre próbált kényszeríteni.

A Bloomberg hírügynökség bennfentes forrásra hivatkozva arról számolt be, a kínai piaci szabályozók nemrég arra kérték a cégcsoportot, hogy dollárban denominált kötvényei után mindenképp fizesse ki a közeljövőben esedékes kamatokat, és folytasson proaktív kommunikációt a kötvénytulajdonosokkal a nemteljesítés elkerülése érdekében. Arra azonban semmi nem utalt, hogy az állam pénzügyi támogatást ajánlott volna fel a törlesztési csőd elkerüléséhez.

A Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap szintén bennfentes forrásra hivatkozva arról írt csütörtökön: a pekingi kormány felszólította a helyi kormányzatokat, hogy készüljenek fel az Evergrande esetleges bedőlésére. A helyi kormányzatoknak jogi és pénzügyi szakértők bevonásával meg kell vizsgálniuk az Evergrande tevékenységéhez kapcsolódó pénzügyeket a saját régióikban.

Címkék: Ingatlan Kína

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Túljegyezték a NER egyik oszlopos építőipari tagjának a kötvényeit
Privátbankár.hu | 2021. október 21. 10:30
Az MNB Növekedési Kötvényprogramja keretében megtartott aukción közel 30 milliárd forint új forrást vont be a kormány egyik nagy barátjának számító Bayer Construct.
Ingatlan Kész, vége! Az újbudai pláza az utolsó mohikán – mondja Radványi Gábor főépítész
Mester Nándor | 2021. október 15. 05:33
Hőtérkép, optikai tuning és mérnöki trükkök – ezek is jellemzik a napokban átadott újbudai plázát. A Futureal főépítészét azonban arról is kérdeztük, hogy kit engedne még be az épületbe a kereskedőkön kívül. Meglepő válaszokat is kaptunk.
Ingatlan Már nem sokáig lesz viszonylag olcsó az agglomerációs családi ház
Privátbankár.hu | 2021. október 11. 17:50
Növekszik a kereslet és ez felhajtja az árakat - mondta munkatársunk a Trend fm hétfői adásában.
Ingatlan Hotel lesz Breuer Marcell világhírű irodaházából és ez csak a kezdet
Mester Nándor | 2021. október 9. 18:11
Felgyorsult az ingatlanok funkcióváltása, mivel az Egyesült Államokban is pang az irodapiac. Iskolákból és raktárakból is rengeteg új otthont alakítanak ki. Nálunk még gyerekcipőben jár ez az átalakítási biznisz, irodaházból viszont már itt is lett egy hotel.
Ingatlan Egyes fővárosi és vidéki körzetekben kiváló befektetés lehet a garázs
Privátbankár.hu | 2021. október 9. 14:45
A szárnyaló benzinárak várhatóan visszafogják az autóforgalmat, sok autónak kell majd biztonságos tárolási lehetőséget keresni. Budapest egyes körzeteiben ma csillagászati árakon lehet garázst venni, de ha valaki jól választ, kellemes hozamot érhet el egy ilyen ingatlan megvételével.
Ingatlan Brutálisan drágul Debrecen, Győr és Fehérvár agglomerációja is
Mester Nándor | 2021. október 6. 18:16
A két évvel ezelőtti árszinthez képest most ősszel már 30-60 százalékkal kell többet fizetni a vezető iparvárosok környékén egy lakásért vagy házért.
Ingatlan Negyedével kerülhet többe az új ház, ha közel nulla energiaigényű
Mester Nándor | 2021. október 4. 05:33
Egyelőre kevesen áldoznak arra, hogy új családi házukban az építés után részben megújuló forrásból fedezzék az energiaellátást. A társasházi beruházásokat indító cégek sem jeleskednek ebben. Nem feltétlenül a legmodernebb műszaki tartalommal dobták piacra a lakásokat és csak mostanában kezdenek megfelelni a szigorodó követelményeknek. A plusz költségeket természetesen igyekeznek beépíteni az árakba.
Ingatlan Nyugaton menő biznisz, nálunk még sehol sincs a befektetők fejében az idősotthon
Mester Nándor | 2021. szeptember 28. 19:16
Az elérhető hozamok terén egyre jobb helyre kerülnek Nyugat-Európában az idősotthonok – derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Jó kiegészítői egy befektetési portfóliónak ezek az ingatlanok. Nálunk alig épülnek ilyenek, a magánbefektetők szerint a biznisz egészségügyi ellátási része a leginkább kockázatos, ezért egyelőre nincs ilyen termék, noha a demográfiai folyamatok és a fizetőképes kereslet megléte akár több tucat ilyen ingatlant is indokolna.
Ingatlan Ki mondta, hogy uszoda nem lehet egy parkolóház tetején?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 14:34
Senki. Pontosabban Amerikában senki. Ezért lesz Miamiban egy ilyen építkezés.
Ingatlan Még egy felső kategóriás hotel épül Debrecenben
MTI | 2021. szeptember 23. 17:29
Új, négycsillagos, 101 szobás szálloda épül Debrecen belvárosában nettó 4,83 milliárd forint beruházással. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos