<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A tanácsadók egy része megint azt teszi, mint a 2008-as válság idején, és akár jól is kijöhetnek a válságból.

Leállítottak egy 27 emeletes irodatorony építését Dallasban, így a CBRE, a világ legnagyobb nemzetközi ingatlan tanácsadó cége mégsem oda költözik, hanem egy másik kisebb ingatlanba, oda, ahol a coworking leányvállalata, a Hana székelt korábban. Kényszerű lépés ez és elég súlyos gondra világít rá: rossz időket él az amerikai kereskedelmi ingatlanpiac, különösen az irodai szegmens, s ezt érzik a nagy tanácsadók is. Olyannyira, hogy fájdalmas döntéseket kell meghozni, ami a magyar részlegeket egyelőre nem érinti, legalábbis nincsenek ilyen közlések. 

New York, irodanegyed. Itt is kevés a tranzakció. Fotó: pixabay
New York, irodanegyed. Itt is kevés a tranzakció. Fotó: pixabay

Átszervezések indultak már több hónappal ezelőtt, több cégnél elbocsátások is voltak és más költségcsökkentés is elkezdődött. A jelek szerint meredek lejtőre került a bérbeadás és nagyobb adásvételek hiányban a befektetési tanácsadás. Mindegyik nagyvállalat más üzletágból igyekszik pótolni e két főtevékenységéből származó, de most kieső bevételt.

A piacot rendszeresen figyelő bisnow.com szakmai oldal a napokban hozott egy átfogó helyzetelemzést, amiben egyebek között rávilágított: a tavalyi negyedik negyedév adataiból egyértelmű a trendszerű visszaesés a befektetési és a bérbeadási részlegeknél, holott általában éppen ebben az időszakban szokott megnőni az ebből jövő bevétel.

A CBRE esetében sikerült ellensúlyozni a tranzakciók drámai csökkenését. A létesítménygazdálkodást, a portfoliokezelést és a projektmenedzsmentet magába foglaló üzletág kiválóan teljesített. Egyebek között azért is, mert a bérlők ezeken keresztül tudják érzékelhetően csökkenteni saját költségeiket, s itt fontos, hogy mennyire használható tanácsokat kapnak az olyan vállalatoktól, mint a CBRE. Ez az üzletág egyébként a cégnél az üzemi eredmény 45 százalékát adta 2022-ben, idén 50 százalék fölé nőhet ez az arány.

Az ingatlankezelés a Cushman&Wakefieldnél is mentőöv volt, mondhatni hasított. Az ebből származó bevételt 8 százalékkal tudták növelni a tavalyi utolsó negyedévben 2021 azonos időszakához képest. Eközben a befektetési részlegé 52 százalékot zuhant, a bérbeadásé pedig 10 százalékot esett. A társaság idén az ingatlankezeléshez hasonló felívelést vár a létesítménygazdálkodási és projektmenedzsment üzletágtól is.

Ugyanezeket emlegette a Colliers is, ott 2022 utolsó három hónapjában 53 százalékkal tudták hízlalni a vagyonkezelési részleg bevételét. Azt tervezi a cég, hogy jelentősen növeli az általa kezelt vagyonelemek körét. Ezzel párhuzamosan várható, hogy még több pénzt szán a műszaki üzemeltetésre és a irodatervezési és átalakítási részlegére.

A JLL-nél a szóban forgó időszak alatt az irodai portfoliók fenntarthatóságára és műszaki fejlesztésére összpontosító részleg 11 százalékkal több pénzt hozott, mint 2021-ben. Ezzel sikerült valamelyes ellensúlyozni, hogy a bérbeadás ötödével, a befektetési tanácsadás pedig 35 százalékkal kevesebbet termelt. 

A cég vezérigazgatója nem aggódik. Szerinte a mostani válság nyomán több lesz a gazdaságban a vállalati fúzió, ami jelentős iroda-felhasználási változásokkal jár, s ez sok munkát fog adni nekik. A bérlők egyre jobban figyelnek az ESG szempontokra, ezekre vonatkozóan is szükségük van külső szakértőkre. Ezeknek köszönhetően tovább növekszik a tranzakciókon kívüli tevékenység jelentősége, s ez még évekig így lesz. 

„Ám ha megint lesznek adásvételek, illetve megerősödik a gazdaság, s ennél fogva a bérbeadás is feltámad, akkor visszaáll a régi rend és ezekkel is sok pénzt fogunk keresni.” - mondta a cégvezető. 

Ugyanakkor a JLL pénzügyi mutatói sokat romlottak 2022 végén. A nettó bevétel 175 millió dollár volt az utolsó negyedévben, ez nem kevesebb mint 59 százalékkal kisebb összeg 2021 azonos időszakánál. A vállalat már tavaly ősszel elkezdett egy 140 millió dolláros megtakarítást hozó költségcsökkentési programot, aminek részeként elbocsátások indultak. Azt nem közölték, hogy mely részlegektől küldtek vagy küldenek el embereket, de az eddigi általános gyakorlat szerint mindig a marketingesek, a kutatási és az operatív kisegítő munkát végző csapatok fogyatkoznak meg legelőször. 

Irodaházak a Soroksári úton. Az irodapiac nálunk is nagyon nehéz időszakot él. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor
Irodaházak a Soroksári úton. Az irodapiac nálunk is nagyon nehéz időszakot él. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

A JLL versenytársai, köztük a CBRE, a Cushman&Wakefield és a Marcus&Millichap is hasonló megszorító lépéseket tettek. Arról egyelőre nincs hír, hogy a költségcsökkentési hullám miként érinti az Egyesült Államokon kívüli irodákat, köztük a magyarországiakat. A CBRE, a Cushman&Wakefield, a JLL és a Colliers is évtizedek óta működik Magyarországon, méghozzá sok üzletággal. 

A 2008-2009-es válság után itthon is visszaesett a bérbeadási és a befektetési üzletág és most is alig történik valami. Bár kevesen merik kimondani az érintettek közül, de gyakorlatilag áll a piac, mindenki kivár, az új beruházásokat elhalasztják vagy teljesen lefújják, az irodabérlők pedig inkább hosszabbítanak jelenlegi helyükön, semmint új irodaházba költözzenek. Mindez tevékenységük átstrukturálásra készteti az ügynökségeket, amit már el is kezdtek. 

Ingatlan Állítólag életjelek vannak a nyaralópiacon
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:29
Egyelőre csak érdeklődőkről van szó, tranzakciók csak elvétve vannak.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új kétszobás lakás a XI. kerületben  
Mester Nándor | 2023. június 7. 19:16
Nagyon feljött a XI. kerület egésze a népszerűségi listán. A nagy kereslet nyomán az elmúlt 3-4 évben több ezer új otthon épült és még a csőben van további legalább 4-5 ezer lakás, főleg a Kopaszi-gáttól délre eső övezetben, a Duna mentén. Sorozatunk újabb darabjában felvillantjuk, hogy mennyit kérnek ezen a vidéken egy új építésű, jobbára lakóparkinak nevezett, valójában társasházi lakásért. Mellbevágó árakra kell felkészülni, amelyeket az is diktál, hogy sok a befektetési célú vásárló.   
Ingatlan Leleplezték a Corvint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 18:43
Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló lekerült az épületről.
Ingatlan Nagykanizsa kapott 22 lakást a hadseregtől
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 14:53
A Magyar Honvédség átszervezése után az 1990-es években megszűntek Nagykanizsán a katonai alakulatok. A hivatásos állomány elköltözött, így számos szolgálati lakás maradt üresen.
Ingatlan Olyan történt a budapesti irodapiacon, ami nagyon ritka manapság
Mester Nándor | 2023. június 6. 14:41
Elkészült a Corvin sétány utolsó épület komplexumának első része.
Ingatlan Szinte hihetetlen, mennyivel drágultak a lakásépítés árai
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 07:58
Tavaly 23 százalékkal nőtt a fajlagos lakásépítési költség 2021-hez képest: egy négyzetméter új lakás megvalósítása már nettó 531 ezer forintba került. Négy év alatt több mint duplájára drágult a kivitelezés. A vezetékes gázzal ellátott új lakások részaránya egyre csökken.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Bérbe adható kétszobás lakás Szegeden
Mester Nándor | 2023. május 31. 19:14
Kitartó áremelkedés jellemezte Szeged ingatlanpiacát az elmúlt években. Három év alatt csaknem kétszeresére, közel 40 millió forintra nőtt a lakásvásárláshoz szükséges összeg, amivel a Budapesten kívüli nagyvárosok között immár az élmezőnybe került a Tisza-parti város. Sorozatunkban most egy  jól bérbe adható, belvárosi vagy ahhoz közeli lakás értékét vizsgáljuk meg.
Ingatlan Egyre fontosabb, hogy "mennyit fogyaszt" a piacra dobott ingatlan
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 13:29
Változnak a lakások energiatanúsítványára vonatkozó szabályok novembertől, az ingatlan.com. szerint a vevőknek továbbra is érdemes a dokumentum tartalmát beíratni az adásvételi szerződésbe, a Duna House pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a változó vevői igényekre reagálva már a hirdetési folyamat előtt érdemes elkészíttetni a tanúsítványt.
Ingatlan Nézze meg a top 10+2 magyar irodát és irigykedjen!
Mester Nándor | 2023. május 28. 05:40
A munkaadó mindenhol a tenyerén hordozza a dolgozóit.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Háromszobás téglalakás Pécsett
Mester Nándor | 2023. május 24. 19:36
A baranyai nagyvárosban is megugrottak az árak, sokan keresik a megfizethető és általában újszerű otthonokat, amikre szinte már nem is kell költeni. A kínálat ott is növekedett, de a hitelpiac visszaesett. Sorozatunkban most nézzük, mit kínálnak, mit lehet venni és mennyiért!  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG