<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A lakáspiacot az újlakás építésre vonatkozó kedvezményes áfa, és az alacsony hitelkamat környezet is fűti. A kedvező kamatok révén a vevők 25 százaléka, az új építésű projekteknél pedig közel 40 százalék vásárol hitelből lakást. Ugyanakkor egy esetleges globális kamatemelés a hazai kamatkörnyezetre is hatással lenne.
Egy készülő ház Debrecenben. (Kép forrása: MTI)

A lakáspiac két oldalról kap „támogatást”: a pörgő piacot a kínálati oldalán az új lakások, 2019 végéig érvényes kedvezményes, 5 százalékos áfája támogatja. Ha ezután újra 27 százalékos mértékű lesz az  áfa mértéke, az a bruttó lakásárakat 22 százalékkal növeli. Ez rövid távon mindenképpen vissza fogja vetni az építkezéseket; főleg a vidéki társasház építések, illetve a fővárosi, kedvezőbb árfekvésű, külső kerületi projektek lassulása, illetve a tervezett projektek elhalasztása várható, ami 2019-2020-ban az éves átadásokat akár 20-30 százalékkal is csökkentheti.

A piacot kereslet oldaláról pedig többek között a hitelek rekord alacsony kamatszintje fűti. Fokozatosan nő a lakásvásárlást hitelből finanszírozók aránya. „Míg 2017-ben csak minden ötödik az Otthon Centrumnál lakást vásárló igényelt hitelt, idén a vevők 25 százaléka, az új építésű projekteknél közel 40 százalék vett fel bankhitelt és az átlagos hitelösszeg is 9-ről 10,5 millió forintra nőtt.” – mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center vezetője. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a háztartások összesen 650 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket 2017-ben.

Háztartások új lakáscélú hiteleinek volumene (Forrás: MNB)

Jelenleg forint alapon, kamatperiódus függvényében 2,06 – 8,67 százalék a teljes hiteldíj mutató. Forint alapú hitel mellett nincs árfolyamkockázat, de nem szabad elfeledkezni a kamatkockázatról sem.   A jelenlegi rekord alacsony kamatszint fenntartása rövid távon reális, azonban aki 10-15 éves futamidejű lakáshitelt vesz fel szembesülni fog a világgazdaság lassulásával, akár egy újabb recesszióval is.

Alternatív megoldást a hosszabb távon fix kamatperiódus jelentheti, ami a törlesztő részletet csak kis mértékben növeli meg (például 10 éves futamidő esetén egy 10 millió ft összegű hitel esetében a kb. 1,6  százalékos különbség mindössze 11 ezer forinttal növeli a havi törlesztőt), amivel kivédhető egy kedvezőtlen kamatemelés hatása.

„Az ingatlan vásárlását célzó jelzáloghitel optimalizálható lakástakarék-pénztár (LTP) szerződések megkötésével" – mondta Bánfalvi László, aki szerint célszerű a magasabb biztonságot jelentő 5 vagy 10 éves kamatperiódusokat választani, amely mellé 5 vagy 10 éves, a kamatperiódushoz igazodó magtakarítási időszakú LTP köthető. Úgy, hogy az LTP-k lakáscélra fordítható megtakarításának összege, az állami támogatással és a kamattal együtt megegyezhet az 5, illetve 10 év múlva fennálló tartozás összegével. Ez esetben a felvett hitel az eredeti futamidő lejárta előtt végtörleszthető.

Az új háztartási hitelek kamatfelára (Forrás: MNB)

Mit jelent ez a gyakorlatban?

10 millió ft hitelfelvétel esetén, 20 éves futamidővel, 10 éves kamatperiódus mellett 2 db havi 20 ezer ft-os, 10 éves magtakarítási időszakú LTP megkötésével az eredetileg 20 éves futamidő 10 évre csökken havi 105.000 Ft fizetési kötelezettség teljesítésével (a törlesztő részlet 65 ezer ft, az LTP 40 ezer  ft). A 20 éves futamidő alatt kifizetett teljes összeghez képest a 10 éves futamidővel mintegy 3 millió forinttal kevesebbet fizet az ügyfél a banknak. Ettől eltérő esetben az LTP lejártakor a lakáscélra fordítható megtakarítás összegével a hiteltörlesztés 5., illetve 10. évében csökkenthető a tőke nagysága, így alacsonyabb törlesztő részlet fizethető a további futamidőben.

Ha a kamatperiódus fordulóján a következő időszakban jelentősen magasabb kamatkörnyezetben lenne kénytelen az ügyfél a hitelét tovább fizetni lényegesen magasabb törlesztő részlettel, abban az esetben is lehetősége van a tőke csökkentésével egy időben az LTP szerződés megkötésekor rögzített kamatfeltételek mellett az 5., illetve 10. évben fennálló tőketartozását kiváltani. Ezzel megakadályozni a havi fizetési kötelezettség nagyarányú növekedését. Ennek a konstrukciónak az alapfeltétele, hogy az LTP megkötésekor a szerződéses összegnek meg kell egyeznie az 5., illetve 10. évben fennálló tőketartozás összegével.

Elszállhatnak az árak

A pörgő lakáspiacot a kínálati oldalán az új lakások, 2019 végéig érvényes kedvezményes, 5 százalékos áfája támogatja. Ezután – ha nem születik más döntés –, akár 27 százalékos mértékre nőhet újra az áfa mértéke, ami a bruttó árakat 22 százalékkal növeli majd tovább szűk két év múlva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Totális fékezés: csak egy új irodaház lett kész a második negyedévben
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 14:04
2021 második negyedévében mindössze egy új épülettel bővült a budapesti modern irodaállomány. Nagyon sok bérlő nem költözik, inkább hosszabbít - derül ki a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyesületének (BRF) összefoglalójából.
Ingatlan A lakásépítés víz fölött tartja az építőipart
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 10:07
Egy év alatt 18,7, az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene. Az épületeken kívül minden más építménynél csökkenés volt.
Ingatlan Mutatjuk, hova kell tenni a pénzt: például irodaparkba
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 07:13
Vannak olyan termékek, amire nem sajnálják a pénzt. Itt a friss példa: az M7 CEREF II befektető cég megvásárolta a Terrapark Next A&B irodaház-komplexumot Budaörsön.
Ingatlan Túl drága lett az új lakás, ide menekülnek a tömegek
Privátbankár.hu | 2021. július 12. 14:21
Annyira elszaladtak a lakásárak az új társasházaknál, hogy egyre többen kénytelenek a pár éve épült, korszerű, úgynevezett újszerű otthonokat választani – emelte ki munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM hétfő reggeli adásában az első féléves lakáspiaci fejleményeket összegezve.
Ingatlan Licitrendszert indított az Ingatlantájoló
Privátbankár.hu | 2021. június 24. 15:43
Nehéz ma kitűnni a sok tízezer ingatlanhirdetési ajánlat közül. Ezért az Ingatlantájoló most hirdetés-kiemelési licitrendszert indított.
Ingatlan Itt a fordulat? Megugrott a hotelbe és bérlakásba fektetők aránya
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 10:57
Raktárhiány lehet hamarosan, ami tovább drágítja az ipari ingatlanok ezen csoportját. Pedig befektető lenne bőven. Újabban a hoteleket és a bérlakásokat is keresik, előbbinél ez fordulópont lehet azután, hogy tavaly és idén is tovább szenved a turizmus.
Ingatlan Rengeteg ötletet használhatna a kormány a fiatalok lakáshoz jutásának további segítésére
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 16:41
A demográfiai fordulatot a fiatalok lakáshoz jutásának sokkal hatékonyabb támogatásával is elérhetnénk. Rengeteg ötlet van, meg kellene hallgatnia a kormánynak - derült ki a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szerdai online konferenciáján. 
Ingatlan Ennyit érnek most a Jóbarátok lakásai
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 09:55
A Jóbarátok forgatásai 2004-ben véget értek, de a vígjátéksorozat népszerűsége azóta sem hagyott alább. A mai napig milliók nézik újra az egyes epizódokat, és ezt tovább ösztönzi, hogy a hat ikonikus karaktert megformáló színész egy show kedvéért nemrég újra összeállt. A Friends: The Reunion a Duna House szakértőit is megihlette, ezért utána néztek, mennyiért is lehetne ma hozzájutni például Monica New York-i lakásához.
Ingatlan Kriptopénzzel fizettek egy luxus apartmanért - rekordösszegű adásvétel
Privátbankár.hu | 2021. június 9. 15:34
Egy teljes emeletet elfoglal az a luxus penthouse lakás, amiért 22,5 millió dollárnak megfelelő összegt fizettek a héten. Még soha nem költöttek ilyen adásvételre ennyi kriptodevizát.
Ingatlan Megugrott a nyaralók ára, nem csak a Balatonnál
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 18:51
Megtorpanást hozott az országos lakáspiaci áraknál a koronavírus-járvány tavaly tavaszi megjelenése, a nyaralókra ugyanakkor ez nem igaz, a legnépszerűbb térségekben kétszámjegyű volt a drágulás - közölte az ingatlan.com kedden.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos