<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A világ vezető gazdasági országai, főleg az Egyesült Államok továbbra is kitűnő terep arra, hogy a törvénytelen úton szerzett pénzeket kifehérítsék. Az amerikaiakon kívül rengeteg külföldi, köztük kelet-európai forgatja be pénzét lakásokba, újabban üzleti ingatlanokba is a G7 országaiban. Az így átmosott pénz becsült értéke a hét országban 750-2000 milliárd dollár volt 2020-ban. 

Az elmúlt öt évben legalább 2,3 milliárd dollárnyi pénz mostak tisztára azzal, hogy amerikai ingatlanokat vásároltak – olvasható a Global Financial Integrity (GFI) nevű washingtoni székhelyű szervezet jelentésében. A csoport évek óta kifejezetten a törvénytelen pénzek útját követi, ez az elsőre nagyon szerénynek tűnő adat csak a felderített és az igazságszolgáltatás el vitt esetekből jött össze. Szinte biztos, hogy ennél nagyságrendekkel magasabb a valós összeg – számolt be a Miami Herald internetes oldala. 

Bitcoinnal is lehet rengeteg dollár csinálni egy ingatlanügyleten keresztül (fotó: depositphotos.com)Bitcoinnal is lehet rengeteg dollár csinálni egy ingatlanügyleten keresztül (fotó: depositphotos.com)

A GFI szerint a G7 országaiban egyedül tavaly legalább 750 milliárd dollárt mostak át ingatlanokon keresztül, a szervezet inkább a 2000 milliárd dollárhoz közelebbi értéket tartja reálisnak. A kutató központ részletesen bemutatja, hogy az említett országokban milyen útvesztőkben tűnik el a sok pénz és milyen szerepe van ebben az ingatlanoknak és az ingatlanokhoz kötődő gazdasági szereplőknek. 

„Amerika biztonságos Menyország lett a különféle kétes alakoknak, üzletembereknek, bárhonnan jöjjenek is. De a brit, a kanadai, a japán és a német piac is kedvező terep nekik” – írták.

A lap emlékeztet, hogy Joe Biden elnök hónapokkal ezelőtt kiadott egy úgynevezett Nemzetbiztonsági Memorandumot, mi szerint az intézményesített korrupció - ennek egyik formája a pénzmosás – nemzetbiztonsági kockázat. A politikus azt mondta, hogy a kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy ne lehessen elfedni ezeket a pénzeket. Megígérte, hogy befagyasztja a lopott pénzeket őrző számlákat és visszaszerzi az eltulajdonított vagyonokat, majd visszajuttatja azoknak, akiktől ellopták.

Az újság szerint Biden utasította a pénzügyminisztériumot, hogy dolgozzon ki olyan jogi kereteket, amelyek alapján az ingatlanközvetítők kötelesek lesznek megnevezni az adott ingatlan végső tulajdonosát, valamint jelenteni a gyanús eseteket. Az Egyesült Államok a hét legfejlettebb ipari országból az egyetlen, ahol ez eddig nem volt kötelező. A bankoknak viszont meg kell nevezniük a 300 ezer dollárnál magasabb összegért készpénzzel vagy virtuális valutával ingatlant vásárló személyeket és cégeket. 

Itt megjegyezzük, hogy az eladott amerikai családi házak átlagára államonként eléggé eltérő. Az országos átlagár 360 ezer dollár volt idén augusztusban. A pénzmosók által kedvelt Kaliforniában 760 ezer dollár volt, de például Floridában csak 297 ezer dollár, a gazdag keleti parti Massachusettesben 518 ezer dollár,  New Yerseyben 418 ezer és Utahban 465 ezer dollár. 

A szervezet 125 különféle, 2015 és 2020 között történt amerikai, kanadai és nagy-britanniai esetet vizsgált. Ezek 60 százaléka a célországon kívüli ingatlanok megvásárlásáról szólt, 82 százalékuknál külföldről jött a vételár. Ezen felül rengeteg olyan eset is volt, amikor ilyen-olyan mértékben, de politikusok vagy politikai érdekeket is kiszolgáló személyek is részesei voltak a tranzakcióknak, amelyek során saját országuk vagyonát mosták tisztára külföldön. 

Példaként említették az orosz oligarchákat, az ukrán Kolominsky családot, a Maduro rezsim embereit Venezuelából vagy a kuvaiti védelmi minisztériumot, ahonnan 100 millió dollárért valaki egy luxus ingatlant vásárolt Beverly Hillsben. A 444.hu a Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészség vádiratára hivatkozva még május közepén azt írta, hogy Nikola Gruevszki volt észak-macedón kormányfő ellopta a saját pártjának folyósított adományokat, majd a pénzből egy offshore cégen keresztül több ingatlant vett az észak-macedón fővárosban. A politikus 2018-ban egy börtönbüntetés elől Budapestre szökött és itt politikai menedék jogot kapott.

Érdekes kiegészítés, hogy manapság már nem csupán a lakóingatlanok kerültek a pénzmosók látóterébe. A bérbe adható hotelek, irodai vagy ipari ingatlanok, de még a mentális egészség megőrzését szolgáló ingatlanok vagy a szupermarketek is feltűntek, hiszen ezek értéke általában jóval nagyobb és nagyobb lehet rajtuk a haszon is. Ne feledjük, az Egyesült Államokban az üzleti ingatlanokról semmiféle jelentést nem kell tennie a közvetítőknek és a bankoknak sem – fűzte hozzá a lap szakírója.

A G7-en belül Olaszország évtizedek óta kiemelt helyet foglal el, a GFI külön is foglalkozott a maffia ingatlanügyleteket is érintő pénzmosási ügyeivel. A Vatikán sem marad ki, amiről tudni lehet, hogy egyes magas beosztású alkalmazottai szintén bűnös akciókban vettek részt. A vatikáni bíróság idén januárban ítélte el közel 9 évnyi börtönbüntetésre Angelo Caloiát, a pápai állam bankjának volt elnökét és ügyvédjét, sikkasztás és pénzmosás miatt.

A per 2018 májusában kezdődött kétes ingatlanügyletek miatt, amelyek során eurómillióknak veszett nyoma. Az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval) szerint, a vatikáni igazságszolgáltatás által kiszabott büntetések ebben és más esetekben is, "minimális súlyosságúak és nem eléggé elrettentő jellegűek voltak."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Nálunk terjeszkedik a Newmark, a világ egyik nagy ingatlantanácsadója
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 15:18
Magyar partnert talált a nagy amerikai gyökerű cég.
Ingatlan Ijesztő ütemben drágul az agglomeráció, itt vannak a friss számok
Mester Nándor | 2022. január 17. 05:48
Egy év alatt 15-20 százalékkal mentek fel a lakásárak és még nincs vége. Lassulhat a fővárossal közvetlenül határos övezetekbe áramlás a következő pár évben, nőhet a kereslet és az ár a távolabbi településeken.
Ingatlan Végre csökkent a kavics ára
Privátbankár.hu | 2022. január 11. 11:02
Változatlan formában 2022. május 31-ig továbbra is fennáll a stratégiai jelentőségű építőanyagok és építési termékek exportregisztrációs kötelezettsége és a szállítási útvonalaik bejelentési kötelezettsége az Elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerbe (ekáer) - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár. Hozzátette, a kormány a hazai építésgazdaság megfelelő ellátási szintjének biztosításával is védi a magyar emberek érdekeit.
Ingatlan Csengett a kassza, milliárdok érkeztek az ingatlanos techcégekbe
Mester Nándor | 2022. január 9. 18:11
Tavaly rekord mennyiségű pénzt költöttek a kockázati tőkecégek az ígéretes startup vállalkozásokra. Itthon is beindult a szekér.
Ingatlan Airbnb-s fejlemények – Kiszorítani a faji diszkriminációt, korlátozni a buliőrületet
Elek Lenke | 2022. január 9. 15:28
A szállodaipar világszerte kénytelen volt az elmúlt években megbarátkozni az Airbnb jelenlétével. Ma már ugyanolyan „szépségverseny” létezik a magánlakások esetében is: a közösségi média mellett a szaklapok is rendszeresen értékelik a kiadó lakásokat.
Ingatlan Jön föl a bevásárlópark, mint a talajvíz 
Mester Nándor | 2022. január 8. 17:16
Egyre több befektető kóstolgatja ezt az ingatlan típust Magyarországon és tágabb térségünkben. Általában 7-8 százalékos hozam érhető el vele, ami magasabb mintha irodaházat vagy raktárt venne valaki.
Ingatlan Újabb ezermilliárdos mérföldkőhöz érkezhet a magyarok egyik kedvence hitele
Privátbankár.hu | 2022. január 8. 11:11
Egyre nagyobb arányban fedezik lakhatási céljaikat az ügyfelek a Babaváró hitelből.
Ingatlan Orbán Viktor új ellenséget talált, de az kifogott rajta - A hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. január 7. 18:29
Az építőanyag-és lakásárak ellen folytat ádáz küzdelmet 2022-ben. Megnéztük, milyen esélyekkel. 
Ingatlan A Wienerberger beolvasztotta a Semmelrock hazai cégét 
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:35
Ezzel befejeződött az építőanyaggyártó-szektor egyik legnagyobb hazai fúziója.
Ingatlan Új tulajdonosa van az Ingatlannet.hu-nak
Privátbankár.hu | 2022. január 4. 14:59
Megvásárolta az Ingatlannet.hu-t a Bank360 Zrt., amely Magyarország egyik legnagyobb, hiteleket és pénzügyi termékeket összehasonlító portálját üzemelteti. Az üzlet nyomán a két oldal együttműködésével még jobban ki tudják szolgálni az ingatlanvásárlást tervező, és ehhez hitelt, támogatást kereső érdeklődőket.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló