<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Négy éve van életben itthon a rendelet, de egyelőre nem tudjuk, volt-e, s ha igen, akkor mennyi pénzmosásra utaló eset az ingatlanpiacon. Hiába kérdeztük az illetékes Pénzügyminisztériumot.

A tisztátalan eszközökkel szerzett pénzek tisztára mosásának egyik kedvelt terepe a világon mindenütt, így Magyarországon is az ingatlanpiac. A pénzintézeteknél bevezetett és általában egy bizonyos összeg feletti tranzakciónál alkalmazott eljárás (azonosítás, bejelentés) elvileg az ingatlanpiacon is kötelező, ha felmerül a pénzmosás gyanúja, ám ha voltak is ilyen esetek, az ezzel kapcsolatos eljárások kimeneteléről semmit nem közöltek lapunkkal a szaktárcánál. Annak apropóján szerettünk volna tisztán látni, hogy a közelmúltban napvilágot látott a pénzmosás nyomon követésére szakosodott Global Financial Integrity (GFI) nevű intézet átfogó nemzetközi jelentése, amiben a vezető nyugati országokat és több európai államot is vizsgáltak.

Az lehet gyanús, ami nem gyanús az ingatlanpiacon is (fotó:pixabay.com)Az lehet gyanús, ami nem gyanús az ingatlanpiacon is (fotó:pixabay.com)

Magyarországon a 2017-ben elfogadott LII-es és a LIII-as számú törvény, valamint a 21/2017 NGM rendelet szabályozza, hogy az ingatlanközvetítőknek kit és hogyan kell azonosítani. Bérlés vagy vásárlás esetén kötelező a magánszemélyt, a céges ügyfélnél a törvényes képviselőt és a tényleges tulajdonost azonosítani személyi vagy céges okmányok alapján. Tényleges tulajdonosi nyilatkozat és kiemelt közszereplői nyilatkozat is szükséges. 

Több olyan közvetítőt is megkérdeztünk, akik valamelyik nagy hálózat égisze alatt dolgoznak. Mindannyian azt mondták, hogy az informatikai rendszerekben a tranzakció folyamán eleve nem lehet kikerülni az azonosítást. 

Ezen felül ha szükséges, akkor kockázati elemzést is el kell végezni. Összegszerű megjelölés nincs arra, hogy mekkora értékű tranzakció keltheti fel a gyanút. Tapasztalatukon kívül a Magyar Ingatlanszövetség szakmai segítségét is igénybe vehetik. A szervezet ajánlást dolgozott ki a tagvállalkozásoknak a bejelentések kezeléséről, a gyanús ügyleteknél a tranzakció felfüggesztéséről. 

A pénzmosási ügyeket elemző, washingtoni székhelyű GFI szervezet nyári jelentésében azt írta, hogy az alábbi módszerek teljesen elterjedtek a nemzetközi világban. (Nem lenne meglepetés, ha Magyarországon is feltárnának vagy feltártak volna ilyet – a szerk.)

Trükkök és módszerek

  • az ingatlan alulértékelése eladáskor, a ténylegesen megkapott többlet pénz később tisztán felhasználható
  • az ingatlan felülértékelése vételkor, hogy minél nagyobb hitelt lehessen felvenni, aminek egy részét aztán beforgatják a törvénytelen üzletekbe
  • harmadik jogi személy bevonása a tranzakciókba, majd annak eltüntetése
  • az ingatlan sorozatos eladása egyre magasabb összegért az eredeti eladó által felügyelt cégeken keresztül
  • ingatlan alapokba fektetés, így a pénzmosó nem közvetlenül tulajdonosa egy ingatlannak
  • hotel, étterem vagy kaszinó megvétele, ahol sok a készpénz, így a pénzmozgás ellenőrizhetetlen, de maga az ingatlan is bevételt termel

A nemzetközi standardok alapján minden állam köteles kijelölni egy központi egységet, amely az úgynevezett „pénzmosásgyanús” bejelentéseket fogadja és elemző-értékelő tevékenysége során vizsgálja. Az operatív elemzés eredményét, elsősorban a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés érdekében az illetékes szerveknek továbbítja. E központi egységet (angol rövidítéssel FIU) nálunk a NAV-on belül is létre hozták, ez a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda. 

Az elmúlt öt hétben többször írásban kértük az illetékes Pénzügyminisztériumot, hogy tájékoztasson arról: 
1. Mennyi pénzmosásgyanús esetet jelentettek az elmúlt négy évben Magyarországon az ingatlanközvetítők? 
2. Milyen az elmúlt évek jelentési trendje? Növekvő? Csökkenő? Mekkora ugrások voltak, ha voltak?
3. Mekkora a felderítési arány?

Telefonos megkeresésünkre bő négy hete választ ígértek, de cikkünk megjelenéséig ez nem történt meg. 

Megkérdeztük a két legnagyobb hazai ingatlanközvetítő hálózatot, hogy volt-e ilyen bejelentés amióta kötelező. A Duna House nem adott konkrét választ és a NAV-os külön szervezeti egységhez irányított minket. Az Otthon Centrumnál nem tudnak ilyen bejelentésről, viszont azt hangsúlyozták, hogy csak a franchise partnerek számára kötelező a bejelentés, ám nekik erről nem kell értesíteniük az OC központját. 

Volt egy fontos módosítás is az EU-n belül, ez pedig a technológiai fejlődés miatt következett be. Tavaly januárban lépett életbe az a rendelkezés, hogy a pénzmosási törvény hatálya alá kerültek a virtuális fizetőeszközök, illetve a törvényes és virtuális fizetőeszközök közötti átváltási szolgáltatást nyújtók, valamint a letétkezelő pénztárca-szolgáltatók is. Tehát ha valaki mondjuk bitcoinért vesz ingatlant, akkor annak is nyoma van és kötelező jelenteni. Idén májusban lépett életbe az a törvény, amely a tényleges tulajdonosok központi nyilvántartását írta elő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Hét év az értékmentés jegyében - A PADME ingatlanfejlesztéseinek története
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 10:30
A PADME bő hét éve a honi tudományos élet és munka elősegítése, a közgazdasági oktatás fejlesztése mellett azt is célul tűzte ki, hogy ikonikus, ám magára hagyott, elfeledett, ugyanakkor a hazai kultúrtörténetben meghatározónak számító ingatlanokat megmentsen. Az alapítvány által megvásárolt házak kivétel nélkül lehangoló látványt nyújtottak. A főváros legszebb részein bedeszkázott ablakú, romos, lepusztult, sorsukra hagyott épületekként álltak. Egyértelmű szándék volt, hogy ezek az értékek újjászületve a kulturális, a tudományos és a művészeti életet támogassák, vagy akár inspirálják. 
Ingatlan Új sarcot vetnek ki a lakást bérbeadókra Németországban
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 16:24
Ha a Bundestag is rábólint, klímavédelmi járulékot kell majd fizetniük. 
Ingatlan Tippek ingatlanhirdetéshez: mire figyeljünk, hogy biztosan elérjük a vevőket?
Natív tartalom | 2022. május 25. 12:43
Az Ingatlantájoló cikkében megmutatja, hogyan érdemes hirdetni, hogy hirdetésére sokan, köztük a potenciális vevők is felkapják a fejüket.
Ingatlan Itt az MNB nagy dobása: kiterjeszthetik a CSOK-ot az 1 és 2 gyerekes családokra
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:27
Tovább élhet az 5 százalékos lakásáfa és a Babaváró hitel is. De csak, ha a kormány megfogadja a jegybank tanácsait.
Ingatlan Befellegzett Kínában az Airbnb-nek
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 10:16
Egy pekingi irodán kívül mindenét felszámolja a cég a távol-keleti országban, mégpedig a véget nem érő járványügyi korlátozások miatt, amit a Covid miatt tartanak fenn.
Ingatlan Olasz plázát és szupermarketeket vett az Indotek
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 07:59
Ezzel belépett az itáliai piacra is.
Ingatlan Mennyit nyerhetünk azon, ha “felkészítjük” ingatlanunkat az eladásra? A válasz meglepő: milliókat!
Márkázott tartalom | 2022. május 15. 14:57
Mindenki tudja, hogy egy szépen kitakarított, rendezett ingatlanra sokkal könnyebb vevőt találni, mint ahogy azzal is mindenki tisztában van, hogy a megfelelő felújítási munkálatok elvégzésével akár magasabb áron is elkelhet az ingatlan. Azt viszont kevesen tudják, hogy a mutatás előtti lakásfelkészítéssel avagy home staginggel akár milliókat is nyerhetünk. Vagyis a befektetett energiával pénzt lehet keresni és időt lehet spórolni.
Ingatlan Piacra dobták Versace manhattani kastélyát
Elek Lenke | 2022. május 14. 17:24
Manhattan eddig sem olcsóságáról volt híres, főleg ami az ingatlanokat illeti, de most, hogy Gianni Versace Upper East Side-i kastélya piacra került (bár lehet, hogy időközben már titokban el is adták valamelyik arab olajmágnásnak) még inkább feljebb fognak kúszni arrafelé az árak.
Ingatlan Kevesebb lakás kelt el áprilisban, tovább tart a drágulás
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 12:29
Több mint 10 százalékkal volt kevesebb adásvétel. Szűkül a kínálat, túl magasak az árak, vagy csak a választás szólt közbe? Talán jövő hónapban meglátjuk.
Ingatlan Csapdába kerülhet, ha nem figyel a zártkert vásárlásakor
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 11:30
Egyre népszerűbbek a zártkertek, egyes esetekben akár lakóingatlan is építhető rájuk. De jó előre tájékozódni kell a pontos kategóriákról, mert lehetnek csapdák és akkor kidobott pénz a vásárlás. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG