<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Négy éve van életben itthon a rendelet, de egyelőre nem tudjuk, volt-e, s ha igen, akkor mennyi pénzmosásra utaló eset az ingatlanpiacon. Hiába kérdeztük az illetékes Pénzügyminisztériumot.

A tisztátalan eszközökkel szerzett pénzek tisztára mosásának egyik kedvelt terepe a világon mindenütt, így Magyarországon is az ingatlanpiac. A pénzintézeteknél bevezetett és általában egy bizonyos összeg feletti tranzakciónál alkalmazott eljárás (azonosítás, bejelentés) elvileg az ingatlanpiacon is kötelező, ha felmerül a pénzmosás gyanúja, ám ha voltak is ilyen esetek, az ezzel kapcsolatos eljárások kimeneteléről semmit nem közöltek lapunkkal a szaktárcánál. Annak apropóján szerettünk volna tisztán látni, hogy a közelmúltban napvilágot látott a pénzmosás nyomon követésére szakosodott Global Financial Integrity (GFI) nevű intézet átfogó nemzetközi jelentése, amiben a vezető nyugati országokat és több európai államot is vizsgáltak.

Az lehet gyanús, ami nem gyanús az ingatlanpiacon is (fotó:pixabay.com)Az lehet gyanús, ami nem gyanús az ingatlanpiacon is (fotó:pixabay.com)

Magyarországon a 2017-ben elfogadott LII-es és a LIII-as számú törvény, valamint a 21/2017 NGM rendelet szabályozza, hogy az ingatlanközvetítőknek kit és hogyan kell azonosítani. Bérlés vagy vásárlás esetén kötelező a magánszemélyt, a céges ügyfélnél a törvényes képviselőt és a tényleges tulajdonost azonosítani személyi vagy céges okmányok alapján. Tényleges tulajdonosi nyilatkozat és kiemelt közszereplői nyilatkozat is szükséges. 

Több olyan közvetítőt is megkérdeztünk, akik valamelyik nagy hálózat égisze alatt dolgoznak. Mindannyian azt mondták, hogy az informatikai rendszerekben a tranzakció folyamán eleve nem lehet kikerülni az azonosítást. 

Ezen felül ha szükséges, akkor kockázati elemzést is el kell végezni. Összegszerű megjelölés nincs arra, hogy mekkora értékű tranzakció keltheti fel a gyanút. Tapasztalatukon kívül a Magyar Ingatlanszövetség szakmai segítségét is igénybe vehetik. A szervezet ajánlást dolgozott ki a tagvállalkozásoknak a bejelentések kezeléséről, a gyanús ügyleteknél a tranzakció felfüggesztéséről. 

A pénzmosási ügyeket elemző, washingtoni székhelyű GFI szervezet nyári jelentésében azt írta, hogy az alábbi módszerek teljesen elterjedtek a nemzetközi világban. (Nem lenne meglepetés, ha Magyarországon is feltárnának vagy feltártak volna ilyet – a szerk.)

Trükkök és módszerek

  • az ingatlan alulértékelése eladáskor, a ténylegesen megkapott többlet pénz később tisztán felhasználható
  • az ingatlan felülértékelése vételkor, hogy minél nagyobb hitelt lehessen felvenni, aminek egy részét aztán beforgatják a törvénytelen üzletekbe
  • harmadik jogi személy bevonása a tranzakciókba, majd annak eltüntetése
  • az ingatlan sorozatos eladása egyre magasabb összegért az eredeti eladó által felügyelt cégeken keresztül
  • ingatlan alapokba fektetés, így a pénzmosó nem közvetlenül tulajdonosa egy ingatlannak
  • hotel, étterem vagy kaszinó megvétele, ahol sok a készpénz, így a pénzmozgás ellenőrizhetetlen, de maga az ingatlan is bevételt termel

A nemzetközi standardok alapján minden állam köteles kijelölni egy központi egységet, amely az úgynevezett „pénzmosásgyanús” bejelentéseket fogadja és elemző-értékelő tevékenysége során vizsgálja. Az operatív elemzés eredményét, elsősorban a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés érdekében az illetékes szerveknek továbbítja. E központi egységet (angol rövidítéssel FIU) nálunk a NAV-on belül is létre hozták, ez a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda. 

Az elmúlt öt hétben többször írásban kértük az illetékes Pénzügyminisztériumot, hogy tájékoztasson arról: 
1. Mennyi pénzmosásgyanús esetet jelentettek az elmúlt négy évben Magyarországon az ingatlanközvetítők? 
2. Milyen az elmúlt évek jelentési trendje? Növekvő? Csökkenő? Mekkora ugrások voltak, ha voltak?
3. Mekkora a felderítési arány?

Telefonos megkeresésünkre bő négy hete választ ígértek, de cikkünk megjelenéséig ez nem történt meg. 

Megkérdeztük a két legnagyobb hazai ingatlanközvetítő hálózatot, hogy volt-e ilyen bejelentés amióta kötelező. A Duna House nem adott konkrét választ és a NAV-os külön szervezeti egységhez irányított minket. Az Otthon Centrumnál nem tudnak ilyen bejelentésről, viszont azt hangsúlyozták, hogy csak a franchise partnerek számára kötelező a bejelentés, ám nekik erről nem kell értesíteniük az OC központját. 

Volt egy fontos módosítás is az EU-n belül, ez pedig a technológiai fejlődés miatt következett be. Tavaly januárban lépett életbe az a rendelkezés, hogy a pénzmosási törvény hatálya alá kerültek a virtuális fizetőeszközök, illetve a törvényes és virtuális fizetőeszközök közötti átváltási szolgáltatást nyújtók, valamint a letétkezelő pénztárca-szolgáltatók is. Tehát ha valaki mondjuk bitcoinért vesz ingatlant, akkor annak is nyoma van és kötelező jelenteni. Idén májusban lépett életbe az a törvény, amely a tényleges tulajdonosok központi nyilvántartását írta elő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Hogyan lehet egyszerre két lovon ülni az ingatlanpiacon? - Klasszis podcast
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. november 22. 18:31
Nem túl egyszerű, de megoldható a tulajdonos és a bérlő egyidejű kiszolgálása.
Ingatlan Panelt venne Budapesten? Mutatjuk az árakat
Privátbankár.hu | 2022. november 18. 17:46
A fővárosi átlagos négyzetméterárakat figyelembe véve panellakásból 39 négyzetméteres, téglalakásból pedig 30 négyzetméteres vásárolható meg 30 millió forintból.
Ingatlan Nem halt meg az iroda, csak átalakul
Mester Nándor | 2022. november 5. 19:05
Egyre több lesz a rövid távra igényelt helyiség.
Ingatlan Megmenekülhet több tízezer lakásra gyűjtögető magyar család
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 13:42
Ezek az otthonteremtési támogatások maradnak velünk 2023-ban is.
Ingatlan Egy év alatt picit nőtt a lakáskínálat, de nagyot zuhant a kereslet
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 08:47
Októberben éves összevetésben 1 százalékkal nőtt a lakóingatlanok friss kínálata, a kereslet ugyanakkor jelentősen, több mint 40 százalékkal csökkent. A községekben az egy évvel korábbinál 9 százalékkal több házat és lakás kínáltak eladásra. A piaci szereplők óvatosak, ezért az állami támogatások jövőjéről szóló döntéseknek komoly hatása lehet novemberben.
Ingatlan Csaknem harmadával nőttek a panelárak Óbudán
Privátbankár.hu | 2022. október 31. 09:46
A budapesti panellakások közül a budai oldalon kínált ingatlanokat lehet hamarabb eladni, egy-egy adás-vétel átlagosan 73 nap alatt zárul le - derül ki a Duna House elemzéséből.
Ingatlan Budán már nem ritka a 2-3 milliós négyzetméterár
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 14:51
Főleg az új építésű lakásokért kérnek ennyit, de egyes használt luxus otthonok is ennyibe kerülnek.
Ingatlan Marad további 6 évig az 5 százalékos lakásáfa
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 12:51
Csak formai a kormány változtatása.
Ingatlan Közeleg az őrült ingatlan-áremelkedés vége?
Privátbankár.hu | 2022. október 13. 09:17
Az egyre magasabb szintekre ugró infláció visszafogja a vásárlóerőt, ez pedig a lakáspiacon is megjelenhet, tompítva a drágulás ütemét.
Ingatlan Befejeződött a budapesti Allee Bevásárlóközpont 18 millió eurós felújítása
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:59
Befejeződött az Allee felújítása Budapesten, amely a külső és belső terek újrateremtésével egyszerre járul hozzá a vásárlói élmény növeléséhez, a bérlői összetétel és a fenntartható működés fejlesztéséhez. A teljes felújítási költség közel 18 millió euró volt, amiből önmagában a karbonsemlegesség elérését célzó fenntarthatósági beruházásokra közel félmilliárdot fordítottak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG