1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az építőipari teljesítmény a korábbi várakozásoknál is nagyobb, 7-10 százalékos visszaesését prognosztizálja az ÉVOSZ. A szövetség szerint 2012 nagy vesztesei a lakásépítő vállalkozások lehetnek, akiknek ez az év jelenti majd a mélypontot. Az építőipar számára érdemleges keresletet az uniós forrásokból finanszírozott projektek jelenthetnének.

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége korábban az ágazat éves teljesítményének 5-7 százalék közötti csökkenését várta, ami 7-10 százalék közötti mínusz lesz a cégek jelenlegi jelzéseit összesítve, így az országos építés-szerelési tevékenység értéke 1 600 milliárd forint körül várható. Az ágazati recesszió előtti utolsó évhez, 2006-hoz viszonyítva, összehasonlító árakon ez mintegy 48 százalékos termelés visszaesést jelent. A termelés visszaesés valamennyi építmény főcsoportra jellemző. Az elhúzódó válság legnagyobb vesztesei a lakásépítő vállalkozások,  akik ez év végére – 2006-hoz viszonyítva – piacuk 80 százalékát veszítik el.

Az alacsony jövedelmezőség miatt nincs forrás beruházásokra

A szövetség úgy látja, hogy a hazai építési piacon hatodik éve tartó recesszió romboló hatása mára sajnos hatékonysági torzulásokhoz is vezetett. A munkával, érdemleges kapacitás lekötéssel rendelkező cégeknél, vállalkozásoknál is olyan alacsony 2-3 százalékos a jövedelmezőség, hogy hatékonyság-növelő beruházásokra, technológiafejlesztésre nincs forrás.

Az ÉVOSZ véleménye szerint az építési piacon 6 éve meglévő és mélyülő recesszió méretnagyságtól függetlenül a feketegazdaság felé tolja a vállalkozásokat. A beszűkült és tovább szűkülő piaci lehetőségek nem eredményezik az üzleti folyamatok tisztulását. Az irreálisan alacsony áron történő szerződéskötések következtében 2012 elején tovább nyílt az építőipari ár-érték olló, melynek következménye az adott létesítmény műszaki tartalmának folyamatos módosítása, ehhez párosuló szerződésmódosítások kuszasága, a valós műszaki teljesítések el nem fogadása, a jogos számlázások blokkolása, a lánctartozások állandósulása.

Uralkodó piaci jelenséggé vált az uniós forrás részek kifizetésének mérhetetlen elhúzódása. A kivitelezők hónapokon keresztül előfinanszírozzák a támogatási összegek kifizetését ellenőrző bürokrácia idejét, a felkészületlen kedvezményezettek hozzá nem értő elszámolási, jelentési hiányosságaiból fakadó időszakokat. Az átadott műszaki ütemektől féléves távlatokba csúsznak el a kifizetések.

Közel 1000 milliárd uniós forrás juthat építőipari beruházásokra

Az ÉVOSZ szerint érdemleges fizetőképes keresletet rövid távon az exportorientált ágazatok építési beruházásai jelenthetnek, valamint az uniós forrásból finanszírozott projektek. Az Európai Unió jelenlegi pénzügyi időszakának hátralévő másfél éves időszakára hazánk számára még rendelkezésre álló, projektekkel le nem kötött mintegy 3 000 milliárd forintos keretének 30 százaléka lehetne építési-beruházás.

Az ágazat rendelésállománya, az ÉVOSZ számításai szerint, ez év végén 48 százalékkal lesz kisebb, mint 2006 év végén volt, amely azt vetíti előre, hogy az év egészében tovább csökken a termelési volumen és érték. Az ÉVOSZ módosított prognózisa, amely az ágazat teljesítményének 7-10 százalékos csökkenését vetíti előre nagyobb is lehet ha a kormány 2012 évi évközi intézkedéssel, átcsoportosítással vagy a költségvetési tartalék terhére nem tud további forrásokat rendelni az otthonteremtési program, a Kórház program, vagy az oktatási létesítmények korszerűsítését szolgáló program és egyéb feladatok mögé.

A szövetség felmérése szerint az építési vállalkozások arra számítanak, hogy a vonzó magyarországi befektetések céljából és a gazdaság egyéb módon történő élénkítésére operatív kormányprogram készül, ami 2013 évben ma még nem látható építési-beruházási megrendeléseket is eredményezhet.

2012 lakásépítési mélypont lehet

Az ÉVOSZ úgy véli, hogy a lakáspiac érdemleges élénkülésének idén biztosan nincs realitása. A lakossági előtakarékosság, a lakáskasszák és bankok hitelkonstrukciói, a munkáltatók és önkormányzatok finanszírozási kedvezményei és a költségvetési források együttes kezelése növekvő fizetőképes keresletet csak 2013 évre jelenthet az energiatakarékos felújításoknál és az otthonteremtésben. A szövetség számításai szerint 2012 lehet a lakásépítési mélypont, az új építésű lakások száma 10 - 13 ezer átadott lakásszám között várható.

Az ágazat szervezeti struktúrájában 2012 évben sem várható érdemi változás, a vállalkozásokon belül a nem működő szervezetek részarányának növekedése várható. Az ÉVOSZ prognózisa szerint ez 15-16 ezerre lesz tehető. Az építőiparban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 2012 év végére 155 ezer Ft/hó körül várható, ami jelentősen elmarad a nemzetgazdasági átlagtól és még inkább a versenyszférától.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG