3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt évtized ingatlan-boomja, majd drasztikus visszaesése után most újra élénkülni látszik az ingatlanpiac, fellendülés következhet a 2014-es évben. A hitelezést segítő új intézkedések, az árak rendkívüli csökkenése és az ingatlanbefektetések előnyei az általános banki betétekkel szemben közösen járultak hozzá az közelmúlt kedvező változásaihoz, és bizakodásra adnak okot idénre.

Az ingatlan-boom 2000-2008-as időszakához képest az utóbbi években erős korrekciót mutatott a piac, és kb. 40-60 százalékkal csökkent az ingatlan tranzakciók száma. A csökkenő árak a gyengélkedő keresletet ismét fellendítették, és összességében a tavalyi évben piaci becslések szerint 15-20 százalékkal nőtt a vásárlási kedv 2012-höz képest.

Tudatosabb vevők és befektetők

Erdélyi Ferenc

A drasztikus ingadozás azonban nem múlt el nyomtalanul, a vevői magatartás megváltozott, jelenleg inkább a befektetői attitűd jellemző, mintsem az otthonkereső, fészekrakó. A vásárlók jóval céltudatosabbak, összehasonlítanak, válogatnak, mérlegelnek és alkudoznak, de ami jó, azt biztosan elviszik – összegzi a tapasztalatokat Erdélyi Ferenc, a Duna Consortium Zrt. vezetője, az OTP Ingatlanpont hálózat stratégiai partnere.

A csökkenő árak miatt az ingatlan, mint befektetési eszköz is népszerűbbé vált. Az általános banki betétek helyett érdemes a befektetésre szánt pénzösszegnek magasabb hozammal kecsegető lehetőséget találni. Ez lehet az ingatlan, ami két, a mai piacnak fontos tulajdonsággal is rendelkezik, egyrészt ellenőrizhető és hosszú távra szól, másrészt magasan a jegybanki alapkamat és az alacsony kockázati besorolási kötvények hozama felett tud teljesíteni.

Kedvező jogszabályok, széleskörű támogatások

Ösztönző tényező a hitelezési aktivitás növekedése is, az állami és bankszektorban egyaránt. A vállalkozások részére a Növekedési Hitelprogram kínál kedvező feltételeket, a lakossági befektetők pedig forintban nyújtott, lakáscélú támogatott kölcsönök kínálatával találkoznak, amiket egyedi engedményekkel és kamatkedvezménnyel tesznek még vonzóbbá a pénzintézetek.  Az ingatlanpiac számára további kedvező változás, hogy az új 2014-es adótörvények minden munkáltatónak lehetővé teszik, hogy támogassa dolgozóik korábban felvett lakáshitelének visszafizetését. A támogatást hitelintézet útján, annak igazolása mellett lehet folyósítani, mértéke pedig öt millió forintig terjedhet. 

Mire figyel a befektető?

Az ingatlanbefektetések általában két egyedi megtérülési tulajdonsággal is rendelkeznek, ezért azt is mérlegelni kell, hogy az adott birtoklási idő alatt mekkora hasznot tud hajtani, ha bérbe adják a lakást. A lakásvásárlás sok munkát, kutatást igényel, pl. egy átlagos panellakás is lehet kiváló befektetés a belvárosban, ám egy ugyanolyan paraméterekkel rendelkező ingatlan Budapest peremkerületeiben már nem biztos, hogy visszahozza a befektetett pénzt – vázolja fel a befektetések fő kihívásait dr. Erdélyi Ferenc.

Az ingatlanszakértő szerint a legnépszerűbb befektetési célpont továbbra is Budapest, azon belül a VIII., IX. és a XIII. kerület feltörekvő részei, vidéken pedig kiemelkedően sikeres lehet Győr, aki pedig hosszabb távú megtérüléssel keres ingatlant, annak Székesfehérváron is érdemes körülnéznie.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG