3p

Legalábbis a kereskedelmi ingatlanpiacon érdekeltek jelentős része.

Nincs eladói nyomás, de a tulajdonosok keresik a jó kiszállási pontot, ám a jelek szerint ez még nem jött el – így összegezte az idei őszre kialakult helyzetet Borbély Gábor, a CBRE nemzetközi ingatlan tanácsadó cég piacelemzési igazgatója a vállalat keddi sajtóreggelijén. Nagyon kevés tranzakció volt az első kilenc hónapban, az összérték 350 millió eurót tett ki, ez rendkívül alacsony az elmúlt évekhez képest. Lezárulhat még jó pár adásvétel december végéig, de ha valóban megtörténnek, akkor is elmaradunk a jó években mért 1,4-2,1 milliárd eurótól. 

A La Masserie olasz bevásárlóközpont, amit az Indotek Group vett meg. Fotó: Indotek
A La Masserie olasz bevásárlóközpont, amit az Indotek Group vett meg. Fotó: Indotek

A szakértő megerősítette azt a tapasztalatunkat, hogy a jelentősebb hazai befektetők és fejlesztők (ilyenből csak néhány van) most már igen intenzíven a közép-európai és újabban a nyugat-európai piac felé fordultak. A lapuknak adott külön helyzetértékelésben azt is mondta, hogy szinte mindent vesznek, tehát ingatlanközvetítő, fejlesztő és üzemeltető cégeket, hoteleket, bevásárlóközpontokat és irodaházakat. 

„A befektetési piaci az egész térségünkben visszaesett, az első háromnegyed évben 45 százalékkal volt kisebb a forgalom, mint 2022 azonos időszakában. Még az egyébként rekorder Lengyelország sem mutat jó számokat, az ottani átlagosan 4-5 milliárd eurós forgalom 1,7-2 milliárd lehet az év végéig. Az a különbség ugyanakkor, hogy ott többségben vannak a külföldi intézményi és magánbefektetők, míg Magyarországon túlnyomó részt hazai alapok és nagyvállalkozók dominálnak” – fejtette ki.

A szakmai konszenzus szerint a külföldi intézményi befektetők egyrészt az országkockázatot és a finanszírozási költségeket nézik, amikor hosszú távra döntenek. Mindkét tényező terén rossz a magyar lehetőségek megítélése. A másik szempont, hogy vannak-e egyben megvehető portfóliók a piacon, például bérlakások vagy irodaparkok. Itt sem állunk jól, az előbbi szinte teljesen hiányzik, noha lenne rá kereslet Nyugat-Európában. Az utóbbi meg azért nem jöhet szóba, mert inkább egy-egy önálló irodaházra szerződnek a befektetők, akik a kihasználtsági mutatókat látva nagyon óvatosak.

Ingatanbefektetések forgalma Közép-és Kelet-Európában. Január-szeptember, százalék, 2022 azonos időszakához képest.
Ingatanbefektetések forgalma Közép-és Kelet-Európában. Január-szeptember, százalék, 2022 azonos időszakához képest.

Az ingatlanbefektetési piacon az elmúlt egy-két évben a nagyobb önerőt felvonultató vevők kerültek túlsúlyba. A készpénz lett az úr, jobbára az összes jelentős tranzakció így zajlott le. Az egészségesebb helyzetben a készpénzes vevők legfeljebb a vevői kör 30-40 százalékát teszik ki.

A tanácsadó cég felhívta a figyelmet, hogy bár továbbra is dübörög az ipari csarnokok és a raktárak piaca, a kihasználatlanság már 8-9 százalék körül van. Jelenleg mintegy 350 ezer négyzetméternyi ilyen ingatlan van építés alatt és további 520 ezer négyzetméter a tervező asztalon. A beruházók azonban sokkal gyorsabban tudják visszafogni a projektjeiket, mint az irodapiacon érdekeltek, így kezelhetőnek tűnik az a mostani túlkínálat.

Magyarországi hozamok az üzleti ingatlanok piacán. Forrás: CBRE
Magyarországi hozamok az üzleti ingatlanok piacán. Forrás: CBRE
A raktárpiac erőteljesen tolódik az iparvárosok felé. A vidéki ipari központokban most 140 ezer négyzetméternyi csarnok van kivitelezési szakaszban és további 80 ezer négyzetmétert terveznek megépíteni. Az új csarnokok több mint fele saját tulajdonú, vagyis a beruházó, gyártó vállalatoké.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG