Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Szeptemberrel megkezdődött a lakásbérlési, albérlet keresési roham, hiszen nem csak Budapesten, de a nagyvárosokban is megjelent a több tízezer elsőéves egyetemista.

Az ingatlankiadás és -bérlés a tulajdonos és a bérlő számára is számtalan nem várt problémát rejt. A saját és a szomszéd lakásában keletkezett károk mellett a közös tulajdon is megrongálódhat – beázás, csőtörés, betörés és még hosszú a lista, milyen veszélyek fenyegetnek egy lakás bérbeadásakor. Gyakran előfordul, hogy a bérlők nem foglalkoznak egy-egy hibával addig, amíg az egyre súlyosabb nem lesz. Ilyenkor a tulajdonosnak már sokkal több pénzébe kerül a hiba elhárítása, mintha az első tünet jelentkezésekor hívta volna a szerelőt. A váratlan károk ellen a bérbeadók és a bérlők utolsó mentsvára lehet a biztosítás.

És íme tíz jótanács, hogy ne járjunk pórul se albérlőként, se bérbeadóként:

 • 1. Mielőtt kiadjuk lakásunkat, legyen érvényes lakásbiztosításunk mind az ingatlanra, mind a benne található ingóságokra.
 • 2. A biztosító még a nem várt káresemények kapcsán kiesett bérleti díjat is megtérítheti.
 • 3. Bérlőként győződjünk meg róla, hogy van-e érvényes lakásbiztosítás az ingatlanra és az ingóságokra. Saját tulajdonú értékeinkre is köthetünk, önálló ingóságbiztosítást.

4. Bérlőként mindig ragaszkodjunk a bérleti szerződés aláírásához.

  • 5. Amennyiben a bérleti szerződés nem bizonyítja a lakásbiztosítás meglétét ragaszkodjunk annak rögzítéséhez, hogy ki köti, és ki fizeti a biztosítást.
  • 6. A bérleti szerződés tartalmazza a különböző helyiségek állapotfelmérését.
  • 7. A bérleti szerződéssel kapcsolatban kérjük jogász tanácsát.
  • 8. Bérlőként, bármilyen kárról azonnal értesítsük a tulajdonost.
  • 9. Készítsünk dátummal ellátott fényképeket a hiba megjelenésekor, értesítsük a tulajdonost és kérjük meg a szomszédot vagy a gondnokot, hogy tanúskodjanak mellettünk.
  • 10. Bérlőként kössünk kiegészítő felelősségbiztosítást, hisz például az ablakból kieső tárgy, kárt okozhat az utcán parkoló autókban és ilyen esetben is a lakás bérlőjét terheli a felelősség.

  Mire figyeljen a bérbeadó?

  A biztosítás olyan kínos esetekben is segítség lehet, mint amikor mondjuk elázik a fürdőszoba és nemcsak nálunk kell újracsempézni, de az alattunk lakó újrafestési költségeit is mi viseljük - hívja fel a nüanszokra a figyelmet a K&H Biztosító vezérigazgató helyettese. Sokan nem tudják, de a biztosító még a nem várt káresemények kapcsán kiesett bérleti díjat is megtérítheti - teszi hozzá Kaszab Attila.

  Hogyan védje magát a bérlő?

  Ha az ingatlanban kár keletkezik, azért a tulajdonos gyakran a bérlőt hibáztatja és rajta próbálja meg bevasalni a költségeket. Ezért bérlőként mindig ragaszkodjunk aláírt bérleti szerződéshez. Vitás kérdéseknél ez mindig biztos pont lehet. A szerződésnek tartalmaznia kell a különböző helyiségek állapotfelmérését is. Ha bérlőként bármilyen meghibásodást vagy kárt észlelünk, azonnal értesítsük a tulajdonost. Készítsünk dátummal ellátott fényképeket a hiba megjelenésekor. A viták elkerülése érdekében tanácsos egy-egy szomszédot vagy a gondnokot áthívni, aki később tanúként megerősítheti igazunkat.

     

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

    Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

    Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Jól jönne 1,5 millió forint?

    A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

    Ingatlan Kiüti az ingyenmilliókat a drágulás a lakásfelújításkor
    Mester Nándor | 2021. május 5. 18:50
    Egyre nehezebb tervezni a lakásfelújításokat, mivel mind az anyagok, mind a munkadíjak ütemesen drágulnak. Akik jogosultak az állami ingyenmilliókra, azok is legalább 10-15 százalékkal több önerőt kénytelenek előteremteni a korábban gondoltnál. Egy friss felmérés szerint a járvány harmadik hulláma is óvatosabbá tette az érintetteket, csökkentette a felújításba belevágni szándékozók táborát.
    Ingatlan Budapest és néhány megyeszékhely vezet a lakásátadásokban
    Privátbankár.hu | 2021. május 5. 09:15
    A tavalyi első negyedév alacsony bázisához képest idén az első három hónapban mintegy harmadával több lakást adtak át. A bővülés azonban csak a nagyvárosokra koncentrálódott - derül ki a KSH jelentéséből.
    Ingatlan Három milliárd forintot költenek a Campona bevásárlóközpont felújítására
    Privátbankár.hu | 2021. április 30. 18:10
    Májusban kezdődik a 20 éves Campona bevásárlóközpont teljes felújítása. A mintegy 3 milliárd forintos beruházás során nem lesz bővítés, mint korábban tervezték, de teljesen megújulnak a belső terek, még több lesz a szabadidős és vendéglátó szolgáltatás - jelentette be a pénteki online tájékoztatón a tulajdonos CPI Property Group. 
    Ingatlan Továbbra is Covid-biztos befektetés a jó irodaház és raktár, kisebb hozamú lett a lakás
    Mester Nándor | 2021. április 30. 05:40
    A koronavírus-járvány csak kisebb sérüléseket okozott a befektetési céllal vásárolt üzleti ingatlanok (irodaházak, bevásárlóközpontok, raktárközpontok) piacán. Még mindig infláció feletti hozamokra lehet számítani. A járvány azonban abban mindenképpen változást hozott, hogy a jövőben épülő irodaházak megfelelő szintű telítettsége egyelőre nem garantált, így a befektetők szigorúbb feltételeket szabhatnak, ami átértékelésekhez vezethet.
    Ingatlan Korszakváltás az ingatlan-nyilvántartásban: átláthatóbb és állítólag olcsóbb is lesz
    Privátbankár.hu | 2021. április 21. 11:58
    Lecserélik az 1997-es ingatlan-nyilvántartási törvényt. Az új csomag teljes digitalizációt, egységes eljárásrendet, olcsóbb működést, egyértelműen szabályozott, EU-kompatibilis adatszolgáltatást ígér. A szakszövetséget viszont nem vonta be a kormány az előkészítésbe.
    Ingatlan Külföldön is bevásárolna az Otthon Centrum a friss pénzből
    Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:21
    Egyebek mellett külföldi felvásárlásokat hajtana végre az Otthon Centrum a most kibocsátott kötvényekből bejövő pénzből.
    Ingatlan Panel, tégla egyre megy: majdnem mindenhol tovább drágulnak a lakások
    Mester Nándor | 2021. április 13. 17:08
    Már az első negyedévben is 3-5 százalékos drágulás volt és további, legalább ekkora áremelkedés jöhet a lakásoknál. Mindegy, hogy új vagy használtról van szó.
    Ingatlan Rossz hír az építkezőknek: tovább drágulnak az alapanyagok és a munkadíjak
    Mester Nándor | 2021. április 9. 17:34
    Különféle hatások miatt az év elejei 4-6 százalékos áremelést további, akár ugyanekkora mértékű követi még idén az építőipari anyagoknál. A gyártók és a kereskedők gyakorlatilag teljesen áthárítják a fogyasztóra ezeket a hatásokat. Egyebek között ezért is drágulnak az új és felújított lakások, hiába remélték sokan, hogy az 5 százalékos áfa majd leviszi az árakat. 
    Ingatlan Varsói irodaházakat vett az Indotek csoport
    MTI | 2021. április 9. 07:10
    Négy varsói irodaházat adott el az osztrák Immofinanz több mint 70 millió euróért a magyar Indotek csoportnak, a vételár 72,5 millió euró volt - jelentette be a bécsi tőzsdén jegyzett Immofinanz közleményben.
    Ingatlan Olcsóbbak lehetnek a közepes vagy rossz állapotú használt lakások - legalábbis erre számítanak sokan
    Mester Nándor | 2021. április 6. 19:23
    Miközben az ingatlanos cégek és a lakosság is folyamatosan egyre optimistább a lakáspiaccal kapcsolatban, mind többen számítanak a használt lakások kisebb árcsökkenésére, különösen Budapesten – derül ki a GKI és a Masterplast felméréséből. Várhatóan a rossz vagy közepes állapotú ingatlanok értéke csökkenhet, de legalábbis nőhet a lemaradásuk a jó vagy újszerűek mögött. Az új építésű lakások ára ugyanakkor csak elvétve mérséklődött az 5 százalékos áfa miatt. A projektek többségénél stagnálnak, néhánynál még növekedtek is az árak. 
    hírlevél
    depositphotos