1p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Szeptemberrel megkezdődött a lakásbérlési, albérlet keresési roham, hiszen nem csak Budapesten, de a nagyvárosokban is megjelent a több tízezer elsőéves egyetemista.

Az ingatlankiadás és -bérlés a tulajdonos és a bérlő számára is számtalan nem várt problémát rejt. A saját és a szomszéd lakásában keletkezett károk mellett a közös tulajdon is megrongálódhat – beázás, csőtörés, betörés és még hosszú a lista, milyen veszélyek fenyegetnek egy lakás bérbeadásakor. Gyakran előfordul, hogy a bérlők nem foglalkoznak egy-egy hibával addig, amíg az egyre súlyosabb nem lesz. Ilyenkor a tulajdonosnak már sokkal több pénzébe kerül a hiba elhárítása, mintha az első tünet jelentkezésekor hívta volna a szerelőt. A váratlan károk ellen a bérbeadók és a bérlők utolsó mentsvára lehet a biztosítás.

És íme tíz jótanács, hogy ne járjunk pórul se albérlőként, se bérbeadóként:

 • 1. Mielőtt kiadjuk lakásunkat, legyen érvényes lakásbiztosításunk mind az ingatlanra, mind a benne található ingóságokra.
 • 2. A biztosító még a nem várt káresemények kapcsán kiesett bérleti díjat is megtérítheti.
 • 3. Bérlőként győződjünk meg róla, hogy van-e érvényes lakásbiztosítás az ingatlanra és az ingóságokra. Saját tulajdonú értékeinkre is köthetünk, önálló ingóságbiztosítást.

4. Bérlőként mindig ragaszkodjunk a bérleti szerződés aláírásához.

  • 5. Amennyiben a bérleti szerződés nem bizonyítja a lakásbiztosítás meglétét ragaszkodjunk annak rögzítéséhez, hogy ki köti, és ki fizeti a biztosítást.
  • 6. A bérleti szerződés tartalmazza a különböző helyiségek állapotfelmérését.
  • 7. A bérleti szerződéssel kapcsolatban kérjük jogász tanácsát.
  • 8. Bérlőként, bármilyen kárról azonnal értesítsük a tulajdonost.
  • 9. Készítsünk dátummal ellátott fényképeket a hiba megjelenésekor, értesítsük a tulajdonost és kérjük meg a szomszédot vagy a gondnokot, hogy tanúskodjanak mellettünk.
  • 10. Bérlőként kössünk kiegészítő felelősségbiztosítást, hisz például az ablakból kieső tárgy, kárt okozhat az utcán parkoló autókban és ilyen esetben is a lakás bérlőjét terheli a felelősség.

  Mire figyeljen a bérbeadó?

  A biztosítás olyan kínos esetekben is segítség lehet, mint amikor mondjuk elázik a fürdőszoba és nemcsak nálunk kell újracsempézni, de az alattunk lakó újrafestési költségeit is mi viseljük - hívja fel a nüanszokra a figyelmet a K&H Biztosító vezérigazgató helyettese. Sokan nem tudják, de a biztosító még a nem várt káresemények kapcsán kiesett bérleti díjat is megtérítheti - teszi hozzá Kaszab Attila.

  Hogyan védje magát a bérlő?

  Ha az ingatlanban kár keletkezik, azért a tulajdonos gyakran a bérlőt hibáztatja és rajta próbálja meg bevasalni a költségeket. Ezért bérlőként mindig ragaszkodjunk aláírt bérleti szerződéshez. Vitás kérdéseknél ez mindig biztos pont lehet. A szerződésnek tartalmaznia kell a különböző helyiségek állapotfelmérését is. Ha bérlőként bármilyen meghibásodást vagy kárt észlelünk, azonnal értesítsük a tulajdonost. Készítsünk dátummal ellátott fényképeket a hiba megjelenésekor. A viták elkerülése érdekében tanácsos egy-egy szomszédot vagy a gondnokot áthívni, aki később tanúként megerősítheti igazunkat.

     

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Ingatlan Élénkülést hozott a lakáspiacra a CSOK-határidő
    Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:33
    Jelentősen nőtt az eladó lakások iránti kereslet a nagyvárosokban, Budapesten például 27 százalékkal, a megyei jogú városokban pedig 18 százalékkal. A támogatott konstrukciókra is nagyobb a kereslet. 
    Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új és használt lakások Szombathelyen
    Mester Nándor | 2023. szeptember 20. 18:34
    A nyugati határszél sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, Szombathely mégis azzal küzd, hogy kicsi az új társasházi lakások kínálata. Az eladó családi házak állapota vegyes, csak a műszakilag a top kategóriába tartozók tudták megtartani árukat, a nem korszerűek eladói kénytelenek voltak nagyobbat engedni az árból, mint gondolták – derül ki sorozatunk mostani részéből.  
    Ingatlan Három új irodaközpontot nyit nálunk az IWG
    Mester Nándor | 2023. szeptember 19. 13:48
    Budapest mellett Debrecenben és Szentendrén is megjelenik a Regus márkájú szolgáltatott irodakoncepciójával.
    Ingatlan Ikonikus irodaházat vett az Erste
    Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 08:47
    A Váci út és a Dózsa György út sarkán.
    Ingatlan Elszabadultak a lakásárak: Kolozsvár már nyugat-európai városokkal is felveszi a versenyt
    Buksza blog | 2023. szeptember 15. 15:49
    A kolozsvári lakások négyzetméterára elszállt, magasabbak a bukarestieknél, de a debereceni, győri, de még a torinói szintet is meghaladják egy friss elemzés szerint. Az ottani fizetések azonban alacsonyak. 
    Ingatlan Ingatlanfelújítás uniós pénzből? Ilyen programokról maradnak le a magyarok
    Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 10:13
    Spanyolország 140 milliárd eurót kap az EU Helyreállítási Alapjából, ebből jónéhány milliárdot városrészek átfogó felújítására és az épületek – otthonok, irodák és közintézmények – energiahatékonyságának javítására fordítanak.
    Ingatlan Nézze meg, milyen lakást keresnek most a csokosok!
    Privátbankár.hu | 2023. szeptember 10. 08:59
    Alig négy hónapja marad a csokra jogosult családoknak arra, hogy nagyvárosi lakóingatlanba költözzenek a támogatás segítségével. Az ingatlan.com oldalán elérhető Hitelintéző adatai alapján idén a csokos érdeklődéseken belül 50 százalék jutott a lakásokra és ugyanennyi a házakra, míg tavaly a lakások aránya még csak 35 százalékos volt. A legnépszerűbb célpont Budapest a csokos vevők körében, az érdeklődések 44 százaléka fővárosi lakásra irányul. Utána következik Pest és Hajdú-Bihar vármegye 17 és 11 százalékkal. A csokos érdeklődések 94 százalékánál hitelre is szükség van a tervezett költözéshez.
    Ingatlan Sztárok birtokai: templomtól a 27 szintes toronyházig
    Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 18:10
    Ha valaki milliárdos, nyilvánvalóan nem egy kunyhóban lakik, lásd hazai példáinkat. Amerikában már az ötvenes évek Hollywoodjában kötelező volt a medencés luxuspalota, és nemcsak az Oscar szobrocska tulajdonosai számára. A sztárság kötelező velejárója ma is a hatalmas birtok.
    Ingatlan Helsinkiben venne lakást vagy inkább Vaunatun?
    Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 15:10
    Ha elege van Novoszibirszkból, Szentpétervárból, vagy éppen a moszkvai felhőkarcolók látványából, elköltözhet külföldre. Óriási lehetőségekkel kecsegtetnek ugyanis az orosz ingatlanügynökök és útlevél kereskedők.
    Ingatlan Az ingatlanvásárlás plusz költségei 2023-ban
    Márkázott tartalom | 2023. szeptember 9. 10:01
    Az ingatlanvásárlásnak - tetszik vagy sem - vannak plusz költségei. Olyan kiadások, amelyekkel neked is célszerű kalkulálni, pláne, ha eleve szűkösek a lehetőségeid. Miért? Mert így elkerülheted a likviditási gondokkal járó kellemetlen helyzeteket.
    Privátbankár
    Mfor
    Piac és Profit

    Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

    Részletek

    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG