1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az eladók által adott teljes árengedmény átlagos mértéke rekordszintet ért el: az áralku mértéke 2008 óta folyamatosan növekszik a lakóingatlan piacon, a 2012 első három negyedévében lezajlott adásvételek alapján idén lépte át először a csúcsnak számító 13 százalékos határt.

Ebből az engedményből csaknem 8 százalékot engednek az eladók átlagosan a szerződéskötés folyamán, a fennmaradó 5 százalékot pedig még ezt megelőzően a kínálati árból, a piaci reakciók, illetve közvetítői tanácsok hatására. Ez egyrészt a vevők továbbra is kitartó jó pozícióját mutatja, másrészt túlárazottságra utal – derül ki az Otthon Centrum felmérésből.

Kühne Kata,
az OC ügyvezető igazgatója

„Országos átlagban még nem tapasztaltunk ilyen magas áralku szintet.” – mondta Kühne Kata az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. – „Az idei első három negyedévben mért 13 százalékos átlagos teljes árengedmény mértéke egy százalék ponttal magasabb, mint a tavalyi év ugyanezen időszakán tapasztalt  adat.”

Bár a teljes árengedmények mértéke folyamatosan növekszik 2008 óta, a növekedés egyre lassuló ütemű. Míg 2009-ről 2010-re 1,3 százalékponttal, 2010-ről 2011-re 1,5 százalékponttal, 2011-ről 2012-re már csak egy százalékponttal nőtt a teljes árengedmény mértéke az évek első három negyedévét vizsgálva.

Az OC a teljes árengedmény esetében a megbízáskor az eladó által megadott árat viszonyította az eladási árhoz. A két ár közötti különbség egyrészt az értékesítési folyamat során a kínálati árcsökkentésekből, másrészt a szerződéskötés során a tényleges vevő által elért áralkuból tevődik össze.



Fagyos állapotok a piacon Pest megyében

2010-től a legnagyobb teljes árengedmény szinteket Pest megyében mérte az ingatlancég, ami jól tükrözi a budapesti agglomerációs piac az átlagosnál fagyosabb állapotát. A sikeres értékesítéshez az eladók az agglomerációban kényszerültek a legnagyobb árcsökkentésre. Fontos tudni, hogy a fenti alkuértékek számításánál csak azokat az eladásokat vették figyelembe, ahol valóban volt különbség az eladási ár és a vételi ajánlat időpontjában aktuális kínálati ár között. Ez az eladások 84 százalékánál fordult elő 2012 harmadik negyedévében, ami két százalékponttal magasabb a 2012 második negyedévében mért aránynál.

Jó a vevők alkupozíciója

Amennyiben a teljes árengedményt felbontjuk a két komponensére jól látható, hogy a nagyobb csökkenést, átlagban csaknem 8 százalékot a vevők tudnak elérni a szerződéskötés során, de a túlárazottságot mutató tényező, a kínálati ár csökkentése is egyre növekvő részt tesz ki a teljes árengedményből. 2012 első három negyedévét figyelembe véve a kínálati ár csökkentése 40 százalékát adta a teljes árengedménynek, szemben a 2009-ben azonos időszakon mért 30 százalékos aránnyal.



Az ingatlantípusonként kalkulált teljes árengedmény mértéke nem mutat meglepő képet. A legkisebb árengedményt országos átlag alapján a panellakások esetén lehetett elérni 2012 második és harmadik negyedévében. Az alacsonyabb alku mögött a panellakások viszonylagos hasonlósága áll, magyarán az eladók hatékonyabban hivatkozhattak hasonló adottságú lakások eladási áraira. A téglaépítésű házak esetében – amibe családi házak, ikerházak, sorházak és házrészek is beletartoznak – az egyes ingatlanok közötti nagyobb különbségek, a magasabb ingatlanértékek járulnak hozzá a nagyobb arányú alku kialakulásához.



Fontos tudni, hogy a fenti alkumértékek mindig az árengedmények átlagos nagyságát mutatják, ennél kisebb és nagyobb árengedmények is előfordulhatnak. Az, hogy egy eladónak mennyit kell engednie a kezdeti árból, nagyban függ attól, hogy mennyire vérmes reményekkel vág neki az értékesítésnek és mennyire tudja elfogadni a piaci árakat.

„Idén az első negyedévben mért teljes árengedmény mértékét részben a végtörlesztés hajtotta fel. A második negyedévben némi korrekciót tapasztaltunk, az átlagos árengedmény mértéke csökkent, de a harmadik negyedévben ismét növekedésnek indult.” – mondta el Déry Attila az Otthon Centrum vezető elemzője. – „Ebben továbbra is a magánszemélyek számára egyre nehezebbé váló árazás, illetve a vevők továbbra is kitartó jó pozíciója tükröződik.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG