BUX
36 756.82
-0.08%
-29.00
OTP
11 100.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 785.00
-1.27%
-23.00
RICHTER
7 230.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 23. 06:07

Fordult a kocka, most a bérlők diktálhatnak a lakáspiacon. A ponthatárokra váró diákok 15-20 százalékkal kisebb díjakra számíthatnak, mert a bérbeadók kénytelenek alkalmazkodni az új helyzethez  Tetézi a bajaikat, hogy a kínálatot növeli az Airbnb-ből és a mostanában elkészülő lakóparkokból a piacra érkezett több ezer ingatlan. Megoldás lehet a hibrid kiadás: nyáron turistáknak, az év nagy részében diákoknak. A bérlakások közötti minőségi különbség viszont sokkal inkább számít ezután, mint eddig.

Csütörtök este diákok tízezrei számára dől el hosszabb időre a jövő, miután kiderül, hogy felvették-e őket valamelyik felsőoktatási intézménybe. Ezzel együtt a „hol béreljek lakást?” kérdés is élesedik. (Azt viszont még nem tudni, hogy a távoktatás mennyire hat a bérlakások keresletére, ami akár 20 százalékkal is visszaeshet az elmaradó külföldiek és a bizonytalan magyarok miatt). A hazaiak szerencséjére idén sokkal jobb a helyzetük, mint az elmúlt években bármikor. A lakástulajdonok ugyanis árengedményekre kényszerültek, már kora tavasztól, s számukra a nyár sem hozott enyhülést.

A belvárosban csökkentek legjobban a lakásbérleti díjak. (Fotó: Mester Nándor) A belvárosban csökkentek legjobban a lakásbérleti díjak. (Fotó: Mester Nándor)

A pesti belvárosban – különböző felmérések szerint – legalább 20 százalékkal estek az árak 2019 nyarához képest, igaz, nagyon magas bázisról. Ugyanez érvényes az egyetemek közelsége miatt felkapott XI. kerület Dunához közeli körzeteire is. Az egyre népszerűbb VIII. és IX. kerületben, továbbá a IV. és XIII. kerületben viszont stagnálnak az árak, akárcsak a metrókhoz közeli XIV. és X. kerületben. Ennek vélhetően az az oka, hogy a bérlakást keresők kezdik megérteni azt az alaptézist, hogy érdemes pár metrómegállóval kijjebb keresgélni, mert ott olcsóbban megúszhatják a bérlést. (Nem hivatalos adataink szerint megállónként ötezer forinttal kisebb a számla.)

Kijjebb még mindig olcsóbb

Ez az említett kijjebb lévő kerületekben egészen idén tavaszig így is volt, tehát a már hallgatók és az egyetemre-főiskolára készülődők jól jártak (bár akkor még nem tudhatták, hogy felveszik-e őket). Csakhogy a kereslet éppen a viszonylagos olcsóság miatt megugrott, ami a nyár közepére „kissé felhozta” az ottani díjakat, bár még nem a belvárosiakkal azonos szintre.

Lakásbérleti díjak Budapesten 2020 nyarán. (forrás: ingatlan.com) Lakásbérleti díjak Budapesten 2020 nyarán. (forrás: ingatlan.com)

Július közepén országszerte rekordot döntött a kínálat: több mint 20 ezer hirdetésben szerepelt kiadó lakás, ez az ingatan.com szerint 20 százalékos bővülést jelent a februári és a tavaly júliusi helyzethez képest. Budapesten több mint 14 ezer hirdetésből állt a teljes kínálat július közepén, ami 30-30 százalékos növekedésnek felel meg a járvány előtti és az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva is.

A hosszútávú lakáskiadási bizniszben érintetteknek nem jó hír, hogy az ellehetetlenített Airbnb-s lakásfenntartók közül sokan máris átnyergeltek erre az üzletre. Az így megnövekedett jóval nagyobb kínálat láttán a potenciális bérlők – nem csupán a diákok, de a Budapesten újonnan munkát vállalók is – nagyobb kínálatból válogathatnak és általában könnyen más, olcsóbb bérleményt találhatnak. A szerződések ritkán két-három évesek, a felmondást nem nagyon hátráltatják a feltételek. A bérlők eleve felkészültebbek, egy részük gyorsabban akar váltani, s ezért sem köt sokéves megállapodást.

Egyre több lakástulajdonos fordul közjegyzőhöz és kér úgynevezett kiürítési nyilatkozatot, amely alapján a szerződésszegő bérlő végrehajtás útján kiköltöztethető az ingatlanból. A kiürítési nyilatkozatok még a járványidőszak alatt sem veszítettek népszerűségükből, évente több ezer készül belőle, a közjegyzők tapasztalata szerint 10-ből 9 lakásbérleti ügyben ma már kifejezetten ilyen okiratot kérnek a hozzájuk fordulók. 

A fővárosban egy átlagos méretű (55-60 négyzetméteres) kétszobás lakásért 130-150 ezer forintot kérnek, ami 10-15 százalékos átlagos csökkenés, és ez az egész városra vonatkozó adatokból jön össze. A belvárosban ennél kicsit nagyobb volt a zuhanás. A két és háromszobás ingatlanok a legkeresettebbek, itt már 150-250 ezer forint a sáv, helytől és felszereltségtől függően.

A jó panel még tartja magát 

Az egyetemekhez közeli lakások továbbra is a legfelkapottabbak, még akkor is, ha panelek. Viszonylag sok ilyen épület került be az átfogó panelprogramos felújításba, ez erős érv a kiadói oldalon, mert akár 20-25 százalékkal is alacsonyabb rezsivel számolhatnak a bérlők. A jelentősebb egyetemi városokban kisebb a külföldi diákok aránya, ez alól csak Debrecen kivétel. Ott egy kétszobás lakásért most 100-120 ezer forintot kérnek (tavaly ilyenkor a cívisvárosban még 150 ezer forintot kellett fizetni egy ugyanekkora lakásért az OTP Ingatlanpont szerint), de hasonló árszint alakult ki Győrben, míg az ingatlan.com szerint például Miskolcon csak 85 ezret tudnak átlagosan elkérni a bérbeadók.

Idén várhatóan a korábbaiknál is jobban kiütköznek majd a minőségbeli különbségek, s ez jobban számít majd a lakáskiadáskor. A bérlők bizonyosan szívesebben választják majd a felújított, korszerű gépészettel ellátott és jó beosztású ingatlanokat, még akkor is, ha esetleg a tulajdonos nem vagy alig vitte le a bérleti díjat.

A tulajdonosok kisebb része, főleg azok, akik már beleszagoltak a rövidtávú kiadásba, vélhetően hibrid modellel is próbálkoznak. Nyaranta turistáknak kínálják a lakást pár napokra, majd az oktatási időszakban, mondjuk 9 hónapra diákokkal szerződnek. Ezt várhatóan azok teszik majd meg, akiknek legalább 3-4 ingatlana van a piacon, ezekkel ugyanis jobban lehet sakkozni és sikeresebben lehet csökkenteni a kiadatlan napok számát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Ingatlan

Ingatlan Milyen ingatlanra futja ma 60 millió forintból?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 11:05
50-60 millió forintért már egyaránt válogathatunk jó állapotú ingatlanok között Budapest külvárosában vagy a vidéki nagyvárosok belső részeiben, de akár a Balatonra is költözhetünk. Az OTP Ingatlanpont legújabb sorozatának második részében megvizsgálta, milyen lehetőségekkel számolhat valaki, ha 60 millió forintért szeretne magának ingatlant.
Ingatlan Berobbannak az albérletpiacra a nyaralók: mennyit kérnek egy tóparti házért egy hónapra?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 07:34
Erőteljesen nőtt a kereslet a Balaton és a Velencei-tó mellett lévő kiadó, hosszabb távra, azaz legalább egy-két hónapra kivehető nyaralók, házak iránti kereslet. A bérleti díj pedig a nyári hónapokban a balatoni településeken havi 200 ezer forint felett lehet - derül ki az ingatlan.com legújabb összefoglalójából.
Ingatlan Felpumpálhatja az ingatlanárakat Bezenyén és vonzáskörzetében a készülő megaberuházás
Mester Nándor | 2020. augusztus 7. 06:07
Hamarosan átírhatják az árcédulákat Magyarország észak-nyugati csücskében, a Hegyeshalom és Bezenye közé tervezett gigaberuházás hatására. Főleg az ipari telkek ára nőhet, de a 20-30 kilométeres körzetben lévő jó minőségű lakásoké is. Áremelkedés máris érezhető mindkét csoportnál. Spekulációs rohamról még nincs szó, de az egymilliárd eurós építkezés nyomán bizonyosan felértékelődik több szegmens is az ingatlanpiacon és a vonzáskörzet szolgáltató ipara is profitálhat a nagyobb keresletből.
Ingatlan Több százmilliós ajándék egy német óriáscégtől Bezenyének és Hegyeshalomnak
Mester Nándor | 2020. augusztus 5. 06:12
Összesen több százmillió forint landol hamarosan Hegyeshalom és a szomszédos Bezenye önkormányzatánál. A feladó egy német nagyvállalat, amelyik egymilliárd eurós óriásberuházást kezd a településeken - értesült a lapunk. Bezenyén ehhez még további százmillió forint jöhet ipari telkek eladásából és több tízmillió kormányzati programokból. A mega agrárközpont beindulása után sok millió forintnyi iparűzési adó is ott maradhatna, de azt a megye elvonja és várhatóan csak keveset oszt vissza.
Ingatlan Egy nagy ingatlanos cég máris belevágott az MNB Zöld Kötvényprogramjába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 13:33
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacon igen aktív CPI Property Group az elsők között bejelentkezett az MNB Zöld Kötvényprogramjába. A kibocsátást erre a hétre tervezik. Később vélhetően más ingatlanos és akár termelő cégek is hasonló akciókat hajthatnak végre.
Ingatlan Matolcsy programjával tízmilliárdokat szakítanak hazai ingatlanos cégek külföldön
Mester Nándor | 2020. augusztus 4. 06:11
Tegnap óta már a Duna House is tagja azon magyar ingatlanos cégek körének, amelyek az MNB Növekedési Kötvényprogramjából szerezhetnek pénzt a külföldi terjeszkedéshez. Összességében több százmilliárd forint landol ezeknél a vállalatoknál. Fő célpontjuk a lengyel és a nyugat-európai piac.
Ingatlan Itt vannak a titkos favorit kerületek, ahol érdemes új lakást keresni
Mester Nándor | 2020. augusztus 1. 06:34
Van Budapesten néhány kevéssé felkapott városrész, ahol az új építésű lakásoknál még nem egymillió forintos négyzetméterárral lehet számolni. Egyik-másikban csak évek múlva lesz sokkal komfortosabb az élet, de a bevállalósoknak megérheti.
Ingatlan Ez a magyar település lehet az új raktárfőváros
Mester Nándor | 2020. július 31. 06:16
Ami az európai tengeri kikötőknél Rotterdam vagy Hamburg, az a magyar szárazföldön Ecser. Legalábbis efelé halad ez az agglomerációs település, ahová ömlenek a logisztikai beruházások. Többszáz millió euró értékű raktárközpontok épülnek fel a következő másfél-két évben a ferihegyi repülőtér és az M0-ás gyűrű közvetlen közelében. A Lidl és a JYSK után most egy belga vállalat közölte, hogy nagy logisztikai bázist épít Ecseren.
Ingatlan Megjött: itt a vihar a lakáspiacon, és nem nagyon csendesedik
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 10:33
Kivégzés előtt a rövid távú lakáskiadás, megborult a bérleti piac, és mostmár látszik, hogy szinte alig akar valaki nagy beruházást indítani.Talán már itt is van a vihar, aminek újabb jele, hogy a KSH szerint az első félévben Budapesten 20, a nagyvárásokban pedig 50 százalékkal kevesebb engedélyt adtak ki 2019 azonos időszakához képest. 
Ingatlan Akciós nyaralóajánlat az egyik kőgazdag magyartól
Mester Nándor | 2020. július 28. 20:17
Soha vissza nem térő ajánlatot kaphatunk az egyik leggazdagabb magyar üzletember cégétől. Balatonszemesen lehet a miénk egy szuper luxus új építésű nyaraló. Nem kevesebb, mint 555 millió forintért.
Friss
hírlevél