Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Fordult a kocka, most a bérlők diktálhatnak a lakáspiacon. A ponthatárokra váró diákok 15-20 százalékkal kisebb díjakra számíthatnak, mert a bérbeadók kénytelenek alkalmazkodni az új helyzethez  Tetézi a bajaikat, hogy a kínálatot növeli az Airbnb-ből és a mostanában elkészülő lakóparkokból a piacra érkezett több ezer ingatlan. Megoldás lehet a hibrid kiadás: nyáron turistáknak, az év nagy részében diákoknak. A bérlakások közötti minőségi különbség viszont sokkal inkább számít ezután, mint eddig.

Csütörtök este diákok tízezrei számára dől el hosszabb időre a jövő, miután kiderül, hogy felvették-e őket valamelyik felsőoktatási intézménybe. Ezzel együtt a „hol béreljek lakást?” kérdés is élesedik. (Azt viszont még nem tudni, hogy a távoktatás mennyire hat a bérlakások keresletére, ami akár 20 százalékkal is visszaeshet az elmaradó külföldiek és a bizonytalan magyarok miatt). A hazaiak szerencséjére idén sokkal jobb a helyzetük, mint az elmúlt években bármikor. A lakástulajdonok ugyanis árengedményekre kényszerültek, már kora tavasztól, s számukra a nyár sem hozott enyhülést.

A belvárosban csökkentek legjobban a lakásbérleti díjak. (Fotó: Mester Nándor)A belvárosban csökkentek legjobban a lakásbérleti díjak. (Fotó: Mester Nándor)

A pesti belvárosban – különböző felmérések szerint – legalább 20 százalékkal estek az árak 2019 nyarához képest, igaz, nagyon magas bázisról. Ugyanez érvényes az egyetemek közelsége miatt felkapott XI. kerület Dunához közeli körzeteire is. Az egyre népszerűbb VIII. és IX. kerületben, továbbá a IV. és XIII. kerületben viszont stagnálnak az árak, akárcsak a metrókhoz közeli XIV. és X. kerületben. Ennek vélhetően az az oka, hogy a bérlakást keresők kezdik megérteni azt az alaptézist, hogy érdemes pár metrómegállóval kijjebb keresgélni, mert ott olcsóbban megúszhatják a bérlést. (Nem hivatalos adataink szerint megállónként ötezer forinttal kisebb a számla.)

Kijjebb még mindig olcsóbb

Ez az említett kijjebb lévő kerületekben egészen idén tavaszig így is volt, tehát a már hallgatók és az egyetemre-főiskolára készülődők jól jártak (bár akkor még nem tudhatták, hogy felveszik-e őket). Csakhogy a kereslet éppen a viszonylagos olcsóság miatt megugrott, ami a nyár közepére „kissé felhozta” az ottani díjakat, bár még nem a belvárosiakkal azonos szintre.

Lakásbérleti díjak Budapesten 2020 nyarán. (forrás: ingatlan.com)Lakásbérleti díjak Budapesten 2020 nyarán. (forrás: ingatlan.com)

Július közepén országszerte rekordot döntött a kínálat: több mint 20 ezer hirdetésben szerepelt kiadó lakás, ez az ingatan.com szerint 20 százalékos bővülést jelent a februári és a tavaly júliusi helyzethez képest. Budapesten több mint 14 ezer hirdetésből állt a teljes kínálat július közepén, ami 30-30 százalékos növekedésnek felel meg a járvány előtti és az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva is.

A hosszútávú lakáskiadási bizniszben érintetteknek nem jó hír, hogy az ellehetetlenített Airbnb-s lakásfenntartók közül sokan máris átnyergeltek erre az üzletre. Az így megnövekedett jóval nagyobb kínálat láttán a potenciális bérlők – nem csupán a diákok, de a Budapesten újonnan munkát vállalók is – nagyobb kínálatból válogathatnak és általában könnyen más, olcsóbb bérleményt találhatnak. A szerződések ritkán két-három évesek, a felmondást nem nagyon hátráltatják a feltételek. A bérlők eleve felkészültebbek, egy részük gyorsabban akar váltani, s ezért sem köt sokéves megállapodást.

Egyre több lakástulajdonos fordul közjegyzőhöz és kér úgynevezett kiürítési nyilatkozatot, amely alapján a szerződésszegő bérlő végrehajtás útján kiköltöztethető az ingatlanból. A kiürítési nyilatkozatok még a járványidőszak alatt sem veszítettek népszerűségükből, évente több ezer készül belőle, a közjegyzők tapasztalata szerint 10-ből 9 lakásbérleti ügyben ma már kifejezetten ilyen okiratot kérnek a hozzájuk fordulók. 

A fővárosban egy átlagos méretű (55-60 négyzetméteres) kétszobás lakásért 130-150 ezer forintot kérnek, ami 10-15 százalékos átlagos csökkenés, és ez az egész városra vonatkozó adatokból jön össze. A belvárosban ennél kicsit nagyobb volt a zuhanás. A két és háromszobás ingatlanok a legkeresettebbek, itt már 150-250 ezer forint a sáv, helytől és felszereltségtől függően.

A jó panel még tartja magát 

Az egyetemekhez közeli lakások továbbra is a legfelkapottabbak, még akkor is, ha panelek. Viszonylag sok ilyen épület került be az átfogó panelprogramos felújításba, ez erős érv a kiadói oldalon, mert akár 20-25 százalékkal is alacsonyabb rezsivel számolhatnak a bérlők. A jelentősebb egyetemi városokban kisebb a külföldi diákok aránya, ez alól csak Debrecen kivétel. Ott egy kétszobás lakásért most 100-120 ezer forintot kérnek (tavaly ilyenkor a cívisvárosban még 150 ezer forintot kellett fizetni egy ugyanekkora lakásért az OTP Ingatlanpont szerint), de hasonló árszint alakult ki Győrben, míg az ingatlan.com szerint például Miskolcon csak 85 ezret tudnak átlagosan elkérni a bérbeadók.

Idén várhatóan a korábbaiknál is jobban kiütköznek majd a minőségbeli különbségek, s ez jobban számít majd a lakáskiadáskor. A bérlők bizonyosan szívesebben választják majd a felújított, korszerű gépészettel ellátott és jó beosztású ingatlanokat, még akkor is, ha esetleg a tulajdonos nem vagy alig vitte le a bérleti díjat.

A tulajdonosok kisebb része, főleg azok, akik már beleszagoltak a rövidtávú kiadásba, vélhetően hibrid modellel is próbálkoznak. Nyaranta turistáknak kínálják a lakást pár napokra, majd az oktatási időszakban, mondjuk 9 hónapra diákokkal szerződnek. Ezt várhatóan azok teszik majd meg, akiknek legalább 3-4 ingatlana van a piacon, ezekkel ugyanis jobban lehet sakkozni és sikeresebben lehet csökkenteni a kiadatlan napok számát.

Címkék: Ingatlan

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Panel, tégla egyre megy: majdnem mindenhol tovább drágulnak a lakások
Mester Nándor | 2021. április 13. 17:08
Már az első negyedévben is 3-5 százalékos drágulás volt és további, legalább ekkora áremelkedés jöhet a lakásoknál. Mindegy, hogy új vagy használtról van szó.
Ingatlan Rossz hír az építkezőknek: tovább drágulnak az alapanyagok és a munkadíjak
Mester Nándor | 2021. április 9. 17:34
Különféle hatások miatt az év elejei 4-6 százalékos áremelést további, akár ugyanekkora mértékű követi még idén az építőipari anyagoknál. A gyártók és a kereskedők gyakorlatilag teljesen áthárítják a fogyasztóra ezeket a hatásokat. Egyebek között ezért is drágulnak az új és felújított lakások, hiába remélték sokan, hogy az 5 százalékos áfa majd leviszi az árakat. 
Ingatlan Varsói irodaházakat vett az Indotek csoport
MTI | 2021. április 9. 07:10
Négy varsói irodaházat adott el az osztrák Immofinanz több mint 70 millió euróért a magyar Indotek csoportnak, a vételár 72,5 millió euró volt - jelentette be a bécsi tőzsdén jegyzett Immofinanz közleményben.
Ingatlan Olcsóbbak lehetnek a közepes vagy rossz állapotú használt lakások - legalábbis erre számítanak sokan
Mester Nándor | 2021. április 6. 19:23
Miközben az ingatlanos cégek és a lakosság is folyamatosan egyre optimistább a lakáspiaccal kapcsolatban, mind többen számítanak a használt lakások kisebb árcsökkenésére, különösen Budapesten – derül ki a GKI és a Masterplast felméréséből. Várhatóan a rossz vagy közepes állapotú ingatlanok értéke csökkenhet, de legalábbis nőhet a lemaradásuk a jó vagy újszerűek mögött. Az új építésű lakások ára ugyanakkor csak elvétve mérséklődött az 5 százalékos áfa miatt. A projektek többségénél stagnálnak, néhánynál még növekedtek is az árak. 
Ingatlan Teljesen megújul az egyik budapesti pláza
Privátbankár.hu | 2021. április 4. 11:52
A fejlesztő-tulajdonos WING Zrt. teljesen felújítja Óbuda legnagyobb bevásárlóközpontját. Nyitás jövő tavasszal lesz.
Ingatlan Visszatérhetnek a befektetők az ingatlanpiacra, de a rövid távú haszon már a múltba vész
Mester Nándor | 2021. április 4. 06:05
Az infláció várható gyorsulása miatt ismét a befektetőké lehet a terep az ingatlanpiacon. Lakásokat, földszintes bevásárló parkokat és raktárakat célozhatnak meg. A jó adottságú irodaházakat sem vetik meg, noha itt már nehezebb a terep.
Ingatlan Itt az évtized biznisze: ráharaptak az ipari telkekre a fejlesztők és a befektetők
Mester Nándor | 2021. március 29. 05:29
Erősödik a telekvadászat a logisztikai piacon, a telek és a raktárközpont lehet az évtized nagy dobása. Az elektronikus kereskedelem miatt hatalmas a kereslet a városok környékén lévő nagyobb és a belső kerületekben található kisebb és közepes raktárakra. A befektetők Magyarországon továbbra is keresik a földszintes, nyitott parkolójú bevásárló parkokat és szakáruházakat is. Az irodaházaknál viszont a korábbiaknál jobban elválnak egymástól a kiemelkedő adottságúak és az elavultak. A hoteleket közben hazai nagybefektetők is felvették az invesztíciós listára.
Ingatlan 55 milliárd forintnyi zöldkötvényt bocsátott ki a Futureal
Privátbankár.hu | 2021. március 22. 16:31
A Futureal is belépett a zöldkötvényeket kibocsátó ingatlanos cégek sorába. A később befolyó pénzt újabb fejlesztésekre fordítja.
Ingatlan Ennyi évet kell dolgozni egy átlagos lakásért Magyarországon
Mester Nándor | 2021. március 16. 18:05
Vannak szektorok a gazdaságban, amelyekben az átlaghoz képest kimagasló a jövedelem, de az ezeknek helyet adó ipari körzetekben túl drága a lakás. Elvileg tehát megérné távolabb keresgélni a munkahelytől. A messze lévő kínálat és annak minősége azonban keveseket sarkall ilyen utazásra. Ennek ellenére érdekes összevetni, hogy melyik szektorban mennyit kell spórolni egy lakásra.
Ingatlan Jönnek az ingyenmilliók a társasházakhoz, de kell hozzá egy méretes önerő
Mester Nándor | 2021. március 16. 16:19
Három milliárd forintot oszt szét a szaktárca a társasházak között a fűtés korszerűsítésére. Biztos, hogy csak kevés lakóközösség tudja előteremteni a magas önerőt, mivel nagyon szűkültek a bevételi forrásaik.
hírlevél
depositphotos