TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Fordult a kocka, most a bérlők diktálhatnak a lakáspiacon. A ponthatárokra váró diákok 15-20 százalékkal kisebb díjakra számíthatnak, mert a bérbeadók kénytelenek alkalmazkodni az új helyzethez  Tetézi a bajaikat, hogy a kínálatot növeli az Airbnb-ből és a mostanában elkészülő lakóparkokból a piacra érkezett több ezer ingatlan. Megoldás lehet a hibrid kiadás: nyáron turistáknak, az év nagy részében diákoknak. A bérlakások közötti minőségi különbség viszont sokkal inkább számít ezután, mint eddig.

Csütörtök este diákok tízezrei számára dől el hosszabb időre a jövő, miután kiderül, hogy felvették-e őket valamelyik felsőoktatási intézménybe. Ezzel együtt a „hol béreljek lakást?” kérdés is élesedik. (Azt viszont még nem tudni, hogy a távoktatás mennyire hat a bérlakások keresletére, ami akár 20 százalékkal is visszaeshet az elmaradó külföldiek és a bizonytalan magyarok miatt). A hazaiak szerencséjére idén sokkal jobb a helyzetük, mint az elmúlt években bármikor. A lakástulajdonok ugyanis árengedményekre kényszerültek, már kora tavasztól, s számukra a nyár sem hozott enyhülést.

A belvárosban csökkentek legjobban a lakásbérleti díjak. (Fotó: Mester Nándor) A belvárosban csökkentek legjobban a lakásbérleti díjak. (Fotó: Mester Nándor)

A pesti belvárosban – különböző felmérések szerint – legalább 20 százalékkal estek az árak 2019 nyarához képest, igaz, nagyon magas bázisról. Ugyanez érvényes az egyetemek közelsége miatt felkapott XI. kerület Dunához közeli körzeteire is. Az egyre népszerűbb VIII. és IX. kerületben, továbbá a IV. és XIII. kerületben viszont stagnálnak az árak, akárcsak a metrókhoz közeli XIV. és X. kerületben. Ennek vélhetően az az oka, hogy a bérlakást keresők kezdik megérteni azt az alaptézist, hogy érdemes pár metrómegállóval kijjebb keresgélni, mert ott olcsóbban megúszhatják a bérlést. (Nem hivatalos adataink szerint megállónként ötezer forinttal kisebb a számla.)

Kijjebb még mindig olcsóbb

Ez az említett kijjebb lévő kerületekben egészen idén tavaszig így is volt, tehát a már hallgatók és az egyetemre-főiskolára készülődők jól jártak (bár akkor még nem tudhatták, hogy felveszik-e őket). Csakhogy a kereslet éppen a viszonylagos olcsóság miatt megugrott, ami a nyár közepére „kissé felhozta” az ottani díjakat, bár még nem a belvárosiakkal azonos szintre.

Lakásbérleti díjak Budapesten 2020 nyarán. (forrás: ingatlan.com) Lakásbérleti díjak Budapesten 2020 nyarán. (forrás: ingatlan.com)

Július közepén országszerte rekordot döntött a kínálat: több mint 20 ezer hirdetésben szerepelt kiadó lakás, ez az ingatan.com szerint 20 százalékos bővülést jelent a februári és a tavaly júliusi helyzethez képest. Budapesten több mint 14 ezer hirdetésből állt a teljes kínálat július közepén, ami 30-30 százalékos növekedésnek felel meg a járvány előtti és az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva is.

A hosszútávú lakáskiadási bizniszben érintetteknek nem jó hír, hogy az ellehetetlenített Airbnb-s lakásfenntartók közül sokan máris átnyergeltek erre az üzletre. Az így megnövekedett jóval nagyobb kínálat láttán a potenciális bérlők – nem csupán a diákok, de a Budapesten újonnan munkát vállalók is – nagyobb kínálatból válogathatnak és általában könnyen más, olcsóbb bérleményt találhatnak. A szerződések ritkán két-három évesek, a felmondást nem nagyon hátráltatják a feltételek. A bérlők eleve felkészültebbek, egy részük gyorsabban akar váltani, s ezért sem köt sokéves megállapodást.

Egyre több lakástulajdonos fordul közjegyzőhöz és kér úgynevezett kiürítési nyilatkozatot, amely alapján a szerződésszegő bérlő végrehajtás útján kiköltöztethető az ingatlanból. A kiürítési nyilatkozatok még a járványidőszak alatt sem veszítettek népszerűségükből, évente több ezer készül belőle, a közjegyzők tapasztalata szerint 10-ből 9 lakásbérleti ügyben ma már kifejezetten ilyen okiratot kérnek a hozzájuk fordulók. 

A fővárosban egy átlagos méretű (55-60 négyzetméteres) kétszobás lakásért 130-150 ezer forintot kérnek, ami 10-15 százalékos átlagos csökkenés, és ez az egész városra vonatkozó adatokból jön össze. A belvárosban ennél kicsit nagyobb volt a zuhanás. A két és háromszobás ingatlanok a legkeresettebbek, itt már 150-250 ezer forint a sáv, helytől és felszereltségtől függően.

A jó panel még tartja magát 

Az egyetemekhez közeli lakások továbbra is a legfelkapottabbak, még akkor is, ha panelek. Viszonylag sok ilyen épület került be az átfogó panelprogramos felújításba, ez erős érv a kiadói oldalon, mert akár 20-25 százalékkal is alacsonyabb rezsivel számolhatnak a bérlők. A jelentősebb egyetemi városokban kisebb a külföldi diákok aránya, ez alól csak Debrecen kivétel. Ott egy kétszobás lakásért most 100-120 ezer forintot kérnek (tavaly ilyenkor a cívisvárosban még 150 ezer forintot kellett fizetni egy ugyanekkora lakásért az OTP Ingatlanpont szerint), de hasonló árszint alakult ki Győrben, míg az ingatlan.com szerint például Miskolcon csak 85 ezret tudnak átlagosan elkérni a bérbeadók.

Idén várhatóan a korábbaiknál is jobban kiütköznek majd a minőségbeli különbségek, s ez jobban számít majd a lakáskiadáskor. A bérlők bizonyosan szívesebben választják majd a felújított, korszerű gépészettel ellátott és jó beosztású ingatlanokat, még akkor is, ha esetleg a tulajdonos nem vagy alig vitte le a bérleti díjat.

A tulajdonosok kisebb része, főleg azok, akik már beleszagoltak a rövidtávú kiadásba, vélhetően hibrid modellel is próbálkoznak. Nyaranta turistáknak kínálják a lakást pár napokra, majd az oktatási időszakban, mondjuk 9 hónapra diákokkal szerződnek. Ezt várhatóan azok teszik majd meg, akiknek legalább 3-4 ingatlana van a piacon, ezekkel ugyanis jobban lehet sakkozni és sikeresebben lehet csökkenteni a kiadatlan napok számát.

Címkék: Ingatlan

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Felújítási cunami indulhat, ha Joe Biden nyeri az elnökválasztást
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 06:07
Négymillió épület felújítása kezdődhet meg, és több tízezer új munkahely is létrejön ha Joe Biden legyőzi a hivatalban lévő elnököt. Donald Trump ugyanis sokkal kevésbé a fenntartható fejlődés bajnoka és másra összpontosít – írta a Bisnow üzleti portál a két jelölt környezetvédelmi és gazdasági elképzeléseit elemezve.
Ingatlan Itthon a következő 10 év legbiztosabb biznisze lehet a lakásfelújítás
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 06:07
Az Európai Bizottság épületkorszerűsítési stratégiát tett közzé, mely az épületek energia-hatékonyságát kívánja javítani az üvegházhatásúgáz-kibocsátások csökkentéséért és az energia-szegénység mérsékléséért. Magyarországon inkább a lakóingatlanok korszerűsítése van napirenden, és kevésbé a kereskedelmi és középületeké. Nálunk a következő tíz évben több mint egymillió családi házat lehetne felújítani.
Ingatlan Ingyenpénz lesz a lakásfelújításra, de drágul majd a végszámla
Mester Nándor | 2020. október 15. 15:31
A kormány a lakásfelújítás felét, legfeljebb 3 millió forintot visszafizet a legalább egy gyermeket nevelő családoknak. A keresleti oldal támogatása azonban várhatóan nem mérsékli, inkább növeli majd az építőanyagok és szolgáltatások árát. Jót tehet viszont az építőipari cégeknek és fehérítheti az elszámolást, mert számlához köti a támogatást, továbbá javulhat a lakásállomány. Jövőre akár 400-500 ezer lakást is korszerűsíthetnek.
Ingatlan Hosszú távra akarja az ingatlanos szakma az 5 százalékos lakásáfát
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 17:44
A különféle kormányzati, jegybanki és ingatlanszakmai pontokon készült javaslatok összefésülésén túl átlátható, egyértelmű, hosszú távú intézkedéseket várnak az építésgazdasági szereplők – hangsúlyozta a Trend FM hétfői adásában kollégánk, Mester Nándor.
Ingatlan Süppedős fotel és logisztikai központ - ezek lesznek a plázákban
Mester Nándor | 2020. október 11. 17:54
A járvány okozta válság, az e-kereskedelem rohamos térnyerése és az új készletezési igények miatt egyre több pláza átalakulása várható. Magyarországon egyelőre nem csuknak be ilyen bevásárlóközpontokat, bár egyre több bérlő kerül nehéz helyzetbe. Nagy a nyomás a kereskedőkön, mert egyre több üzlethelyiségben jelennek meg az online vásárlók, akik csak átvételi pontként használják a területet. Viszont már feltűnnek a süppedős fotelek egyes éttermekben és ez akár jó is lehet.
Ingatlan Friss bejelentés: milliós ajándék a kormánytól azoknak, akik csokból vesznek új lakást
MTI | 2020. október 11. 10:04
A csokkal vásárolt új építésű lakások áfája visszaigényelhető lesz jövőre.
Ingatlan Zuhantak a lakáshozamok és van, aki már inkább eladná ingatlanát
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 12:57
Nagyot csökkentek a lakásbefektetések hozamai országszerte. A leginkább a budapesti belvárosban, ahol már kisebb ez az érték a hivatalos inflációnál. Még nem tömeges, de már vannak olyanok, akik a mostani, még mindig viszonylag magas áron inkább eladnák ingatlanukat és más befektetési formát választanának.
Ingatlan A legnagyobb ingatlanfejlesztők üdvözlik a kedvezményes áfa folytatását
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 19:24
Üdvözli a 2016-ban bevezetett 5 százalékos áfakulcs megtartását, folytatását az újlakás-építéseknél a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztőket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK), amelynek alelnöke Kiss Gábor úgy véli, hogy a tegnap bejelentett kormánydöntés lehetőséget biztosít az ingatlanpiacon a kínálati oldal megerősödésére, és a kedvezményes áfának köszönhetően „lélegzetvételhez jut a piac”. Az IFK alelnöke hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a megfelelő kínálat kellő mértékű felépülése éveket vesz igénybe. Leszögezte, hogy a hosszú távú, kiszámítható szabályozás a piac számára nélkülözhetetlen, ezért az IFK a kedvezményes áfa további, több cikluson átívelő meghosszabbítását támogatja.
Ingatlan Rövid távon sokat veszítenek a befektetési lakásvásárlók
Mester Nándor | 2020. október 6. 10:38
Budapesten tovább zuhannak a lakásbérleti díjak, miközben az értékesítési piacon a tulajdonosok nem nagyon engednek az árakból. A bérleti díjak már majdnem egy éve csökkennek, s a jelek szerint nincs megállás. Mindez azt eredményezi, hogy rövid távra tervezve nem érdemes kiadási céllal lakást vásárolni. A befektetőknek jól jönne, ha végre beindulhatna a rozsdaövezeti lakásépítési program.
Ingatlan A cégeknek és a magánépítkezőknek is kedvezni akar az MNB
Mester Nándor | 2020. október 2. 06:07
Egyszerre tolná meg a vállalati és magáncélú építkezéseket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a most közölt 50 pontos program lakásépítési része szerint. Ha megfogadja a kormány, akkor a barnamezős területeken fejlesztők külön jól járnának és több ezer új lakás épülhetne viszonylag rövid időn belül.
hírlevél