Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Wing Zrt. az egyetlen, még beépítetlen fővárosi Duna parti területen húzna fel új Vidámparkot. Három éve még 100 milliárdos városközpontot álmodtak ide, nem lett belőle semmi.

Mint múlt héten megírtuk, valószínűleg bezár a budapesti Vidámpark, mert a cég veszteségeit a főváros nem hajlandó tovább finanszírozni. A területet az Állatkert veszi át január 1-től, mely uniós pályázatok és a főváros támogatásával jelentős fejlesztéseket tudott végrehajtani, ez pedig meglátszik a bevételein is.

Új városközpont helyett vidámparkot építenének

Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Wing Zrt. azonnal lecsapna a piaci résre, máris új vidámparkot álmodik a Duna-partra. Az egyetlen, még beépítetlen fővárosi partszakasz a IX. kerület déli részén található, a Lágymányosi-hídtól délre, szemben a Csepel-szigettel. A Wing a területet 2006-ban az államtól vette meg és korábban 100 milliárdos új városrészt tervezett ide felhúzni: irodaházakkal, lakóparkkal, szórakozóhelyekkel. Az elképzelés lényege az volt, hogy a Dunát "visszaadják" a fővárosiaknak - ezt az elmúlt években politikusoktól és ingatlancégektől hallottuk már eleget.

Itt építené fel az új Vidámparkot a Wing Zrt. (Térkép: Google)Már felvették a kapcsolatot

Az eredeti ütemterv szerint jövőre kellett volna megtörténnie az első átadásoknak, a Wing az irodaházak felhúzásával kezdte volna a beruházást. Azóta azonban nem sok minden történt a területen. A Vidámpark bezárása azonban azonnal megmozgatta a Wing Zrt. vezetőségét, ismét előálltak egy megaprojekt tervével.

"A cél egy olyan szabadidős és rekreációs témapark létrehozása, ami a Budapestiek, a vidékiek és a külföldiek számára is vonzó desztináció" - írja a cég közleménye. A szórakoztató attrakciók mellett vendéglátó egységek, szálloda és konferencia létesítmények, nemzetközi hajókikötő létrehozására nyílna lehetőség, és egy gazdaságos, egész évben működő korszerű parkról lenne szó, ami gazdagítja Budapest szabadidős és turisztikai kínálatát. A Wing Zrt. már felvette a kapcsolatot a főváros vezetésével és jelenleg is dolgozik a finanszírozási lehetőségek és a támogatás megszervezésén. Az átfutási idő a nyitásig, várhatóan 2-3 év.

Nem kérdés, hogy a terület adottságai kiválóak, a dunai kikötő eddig is szerepelt a tervekben, valószínűleg egy új HÉV-megállót is átadnának, ha megindulna a terület fejlesztése. A legnagyobb gond a finanszírozás, már 2010-ben is sokan megmosolyogták azt az elképzelést, hogy a Duna Passage fejlesztéseit 70%-ból banki hitel formájában finanszírozzák. A válság előtt a 30%-os önerő, 70% hitel arány egy nagy ingatlanberuházás mögött még átlagos volt, de már 3-4 évvel ezelőtt is ennél jóval óvatosabbak voltak a bankok. Nem beszélve a szabályozói környezet állandó változásából eredő bizonytalanságokról (az ingatlanberuházásoktól ráadásul a CET-hez hasonló esetek is elvehetik a bankok kedvét).

A főváros spórolna

Kérdés az is, miként vállalna részt a beruházásban a spórolni igyekvő Fővárosi Önkormányzat. A városházán azzal számolnak, hogy a régi park bezárása 490 millió forintot emészthet fel, míg az értékesíthető tételekből nagyjából 150-200 millió forint folyhat be. Az ugyanakkor az új park mellett szólhat, hogy elkerül a közvetlen versenytárs, az Állatkert mellől. Igény eddig is volt a szabadidős parkra, de a fejlesztések elmaradásával a Vidámpark már kevésbe volt vonzó a budapestieknek - ráadásul akik a Városligetbe mentek, inkább a folyamatosan újdonságokkal előrukkoló állat- és növénykertet választottak. A Vidámparknak éves szinten harmadannyi látogatója sem volt, mint az Állatkertnek.

A Wing Zrt. legutóbb befejezett hazai nagy projektje az MTV új székháza és gyártóbázisa volt, amelyet rangos díjjal illetek nem rég.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Most még érdemes albérlet után nézni
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 11:04
Bár éves szinten még bő 10 százalékkal csökkent a januári KSH-ingatlan.com lakbérindex, havi szinten már alig változtak a bérleti díjak, ami pedig arra utal, hogy elérhették a mélypontot - derül ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.
Ingatlan Drágultak az új lakások, de sok épült vidéken 2020-ban
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 10:41
Tavaly több mint egyharmaddal csökkent az építési engedélyek száma 2019-hez képest, de majdnem ilyen arányban nőtt az átadott lakásoké – derül ki a KSH 2020-as összegzéséből. Az árak mintegy 5-7 százalékkal emelkedtek piaci információk szerint.
Ingatlan Ha hozzádvágnának 3 milliót lakásfelújításra, mivel kezdenél?
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 07:04
Hárommillió forintot ad vissza nem térítendő állami támogatásként a kormány lakásfelújításra - megkérdezték a magyar lakosságot, mire költenék a legszívesebben.
Ingatlan Felébredt Csipkerózsika-álmából a Balettintézet
Szakonyi Péter | 2021. február 21. 11:35
Váratlanul felgyorsult az egykori Balettintézet épületének átalakítása. Az évtizedeken át üres "szellemkastélyból" ha minden igaz ötcsillagos hotel lesz, de hogy mikor vágják át a szalagot, azt még nem tudni.
Ingatlan Továbbra is veszik az irodákat, mert megéri
Mester Nándor | 2021. február 17. 16:29
Még mindig kelendőek az irodaházak Magyarországon és a közép-európai térségben. Kisebb a hozam, mint pár éve, de továbbra is ez az első számú eszköz az üzleti ingatlanok piacán.
Ingatlan Tömegek tartanak a Velencei-tóhoz, mert még megfizethető
Privátbankár.hu | 2021. február 15. 19:30
Erősödőben van a Velencei-tóhoz költözési hullám. Egyre többen találnak ott lakást és nyaralót maguknak - derült ki a Trend fm hétfő reggeli adásában. 
Ingatlan Új királyok születtek a járványban, ők a logisztikusok
Mester Nándor | 2021. február 14. 18:10
Akkora a kereslet a sokat tudó raktárosokra és logisztikusokra, mint még soha. Egyértelmű, hogy a járvány áll e mögött, az e-kereskedelem ugyanis annyira megdobta a korszerű raktározásban jártas szakemberek keresletét, hogy azokból már-már hiány van. A raktárak és logisztikai központok közben gombamód nőnek ki a földből Magyarországon is, a fejlesztők ráéreztek a keresletre.
Ingatlan Jön a lakóparkláz Orbán Viktor gyerekkorának helyszínein?
Mester Nándor | 2021. február 12. 16:44
Közpénzből és magánforrásokból milliárdok áramlottak a Váli-völgy településeire az elmúlt 10 évben. Az érintett falvak szépen profitáltak ebből. Vajon lesz-e robbanásszerű fejlődés ezek nyomán az ingatlanpiacon? A választ az Mfor.hu cikkéből lehet megtudni. 
Ingatlan Mennyiből költözhetünk a Balaton-partra?
F. Szabó Emese | 2021. február 11. 05:06
Az igazságügyminiszter egy Balaton környéki faluban újított fel egy családi házat. Vajon jó vásárt csinált? És mennyit kell szánni egy balatoni lakásra, házra, ha a tó közelébe szeretnénk költözni? Árulnak egyáltalán bármit, ami nem nyaraló? Az átlagos luxuslakások a tó partján 1,2 millió forint alatti négyzetméteráron megszerezhetők.
Ingatlan Nem roggyant meg az irodapiac, de újra kell fogalmazni a normákat
Mester Nándor | 2021. február 9. 18:59
Az irodapiac nem roggyant meg, de jelentősen átalakult és újra kellett fogalmazni, hogy mi a normális – összegezte az eltelt 12 hónapot a VLK Cresa tanácsadó cég vezetője. Más szakértők pedig azt emelték ki, hogy a fejlesztések nem állnak le, de a kereslet szerkezete erősen átalakulóban van, a befektetők pedig továbbra is élénken érdeklődnek a magyar lehetőségek iránt - még a járvány eltelt egy éve alatt is voltak üzletkötések.
hírlevél