5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Nagy szigetünk, melynek csak kisebb része tartozik Budapesthez, egyre vonzóbb, mióta zsúfolt lett a déli agglomeráció. Az árak itt is csak felfelé mentek, de nem olyan gyorsan, mint nagyon sok más kerületben. Az igazi értéknövelő infrastrukturális beruházások azonban még váratnak magukra. Most még érdemes nézelődni, a sok panel mellett élhető családi házas környékek is vannak az amúgy egyre jobban zöldülő északi szigetrészen, különösen a soroksári Duna-ág mentén – derül ki sorozatunk újabb darabjából.

A 2023-as adatokat tekintve Csepel - megelőzve a XX. kerületet - a legolcsóbb kerület lett idén a fővárosban. Aki csepeli otthont szeretne vásárolni 550 ezer forint/négyzetméter körüli átlagárral kalkulálhat, az átlagos ingatlanra fordított összeg az idei adatok alapján egyébként kevéssel haladta meg a 31 millió forintot.

Csak a felújított panelt keresik Csepelen is. Fotó: pixabay
Csak a felújított panelt keresik Csepelen is. Fotó: pixabay

Július végén kicsit több mint 700 eladó lakásból lehetett válogatni, ennek fele panel, negyede pedig 1981 előtt épült, vagyis felújítás hiányában kifejezetten elavult műszaki állapotú, ezért csak nyomott áron eladható. A panelek többsége a központi részen vagy a Duna soroksári ágához közeli környéken épült. A folyóhoz közelebbi tömböknél már megfigyelhető, hogy voltak panel programosok is, vagyis olyanok, amelyeknél az ablakokat kicserélték, felrakták a külső szigetelést és a gépészetet is megújították.

Értékbefolyásoló tényezők Csepelen

  • a csepeli központtól való távolság
  • a Dunától való távolság
  • családi házas övezet vagy lakótelep
  • panelprogramos-e a lakótelepi ház
  • társasházon belüli elhelyezkedés/tájolás
  • van-e tároló helyiség
  • van-e garázs vagy gk.beálló
  • belső felújítás időpontja és kiterjedtsége

Csepelen is többnyire a nagyobb házaktól szabadulnának manapság a tulajdonosok. A Királyerdő nevű környéken elég sok ilyet kínálnak viszonylag nagyobb telekkel. Általában túlméretesnek bizonyult ingatlanok ezek, amik sokszor 4-5 szobásak, nagy terasz, néha még medence is van hozzájuk, az udvaron a melléképületben 2-3 autó is elfér. Elég nagy a szórás, az ottani házakat 650-900 ezer forintos négyzetméteráron hirdetik – vélhetően elég régen, kitartóan, reménykedve, hogy nem kell 10 százaléknál többet engedni az árból.

Új társasházi beruházások nem nagyon indultak az elmúlt pár évben, így nincs mihez viszonyítani a használtakat, mint más alpiacokon. Két évvel ezelőtt viszont elkészült a Szabótelepi Revitalizációs Program, amely módosította Gubacsi hídtól nem messze található Szabótelep építési szabályzatát, így lehetővé vált magasabb, több lakásból álló társasházi épületek megvalósítása. Ez ösztönzőleg hatott a kivitelezőkre, és fokozatosan elkezdődött a városrészi ingatlanok felvásárlása. Máris több olyan telekegyüttes van, ahol rövidesen fejlesztések indulnak – közölte a polgármester.

Közvetve befolyásolja a használt ingatlanok értékét, hogy három éve felújították a Csepel Plazát és létesültek új szupermarketek is, megépült egy sportcsarnok és most júliusban átadták a Kolonics György Szabadidőközpontot. Lökést adhat a szigetnek, ha az északi csúcson valóban létrejön az a hatalmas szabadidőpark, amit évek óta ígérget a kormány.

A Duna soroksári ága felőli oldalon még évekkel ezelőtt kikapcsolódásra alkalmas sétányt adtak át. A Budafokkal szemközti oldal fejlesztése azonban várat magára, a középtávú tervek között szerepel egy rév kialakítása, így a sziget megközelítése fejlődhet. És végül növelné a jólétet és az ingatlanok értékét, ha gyorsabban és korszerűbb HÉV-szerelvényeken lehetne bejutni a belvárosba, de erre pár évig még biztos nem kerül sor, mert a mostani megszorítások eleve minden ilyen jellegű fejlesztést több évvel eltoltak.

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat 

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét. 

A Mennyit ér az ingatlanom? sorozat összes cikkét itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új és használt lakások Szombathelyen
Mester Nándor | 2023. szeptember 20. 18:34
A nyugati határszél sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, Szombathely mégis azzal küzd, hogy kicsi az új társasházi lakások kínálata. Az eladó családi házak állapota vegyes, csak a műszakilag a top kategóriába tartozók tudták megtartani árukat, a nem korszerűek eladói kénytelenek voltak nagyobbat engedni az árból, mint gondolták – derül ki sorozatunk mostani részéből.  
Ingatlan Három új irodaközpontot nyit nálunk az IWG
Mester Nándor | 2023. szeptember 19. 13:48
Budapest mellett Debrecenben és Szentendrén is megjelenik a Regus márkájú szolgáltatott irodakoncepciójával.
Ingatlan Ikonikus irodaházat vett az Erste
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 08:47
A Váci út és a Dózsa György út sarkán.
Ingatlan Elszabadultak a lakásárak: Kolozsvár már nyugat-európai városokkal is felveszi a versenyt
Buksza blog | 2023. szeptember 15. 15:49
A kolozsvári lakások négyzetméterára elszállt, magasabbak a bukarestieknél, de a debereceni, győri, de még a torinói szintet is meghaladják egy friss elemzés szerint. Az ottani fizetések azonban alacsonyak. 
Ingatlan Ingatlanfelújítás uniós pénzből? Ilyen programokról maradnak le a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 10:13
Spanyolország 140 milliárd eurót kap az EU Helyreállítási Alapjából, ebből jónéhány milliárdot városrészek átfogó felújítására és az épületek – otthonok, irodák és közintézmények – energiahatékonyságának javítására fordítanak.
Ingatlan Nézze meg, milyen lakást keresnek most a csokosok!
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 10. 08:59
Alig négy hónapja marad a csokra jogosult családoknak arra, hogy nagyvárosi lakóingatlanba költözzenek a támogatás segítségével. Az ingatlan.com oldalán elérhető Hitelintéző adatai alapján idén a csokos érdeklődéseken belül 50 százalék jutott a lakásokra és ugyanennyi a házakra, míg tavaly a lakások aránya még csak 35 százalékos volt. A legnépszerűbb célpont Budapest a csokos vevők körében, az érdeklődések 44 százaléka fővárosi lakásra irányul. Utána következik Pest és Hajdú-Bihar vármegye 17 és 11 százalékkal. A csokos érdeklődések 94 százalékánál hitelre is szükség van a tervezett költözéshez.
Ingatlan Sztárok birtokai: templomtól a 27 szintes toronyházig
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 18:10
Ha valaki milliárdos, nyilvánvalóan nem egy kunyhóban lakik, lásd hazai példáinkat. Amerikában már az ötvenes évek Hollywoodjában kötelező volt a medencés luxuspalota, és nemcsak az Oscar szobrocska tulajdonosai számára. A sztárság kötelező velejárója ma is a hatalmas birtok.
Ingatlan Helsinkiben venne lakást vagy inkább Vaunatun?
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 15:10
Ha elege van Novoszibirszkból, Szentpétervárból, vagy éppen a moszkvai felhőkarcolók látványából, elköltözhet külföldre. Óriási lehetőségekkel kecsegtetnek ugyanis az orosz ingatlanügynökök és útlevél kereskedők.
Ingatlan Az ingatlanvásárlás plusz költségei 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 9. 10:01
Az ingatlanvásárlásnak - tetszik vagy sem - vannak plusz költségei. Olyan kiadások, amelyekkel neked is célszerű kalkulálni, pláne, ha eleve szűkösek a lehetőségeid. Miért? Mert így elkerülheted a likviditási gondokkal járó kellemetlen helyzeteket.
Ingatlan Mutatjuk, mennyiért vehet most lakást Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 7. 11:03
A fővárosban a kertes házak átlagos négyzetméterára 818 ezer forint volt szeptember elején, a paneleké 780 ezer forintnál járt, a téglaépítésűeket pedig 1,03 millió forint jellemezte.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG