5p

Kis pénz, kis haszon - mondhatjuk a garázsokról. De biztos – tehetjük hozzá. Főleg azért, mert nem túl nagy a kínálat és az autósok elég nagy része sok pénzt képes megadni azért, hogy fedél alá tegye járművét. Másfél éve ráadásul a társasházak mélygarázsában lévő gépkocsibeállót már külön eljárást mellőzve, önálló ingatlanként el is lehet adni vagy kiadni, ami forgalomképessé teszi ezt a speciális ingatlantípust – derül ki sorozatunk újabb részéből.

Sorozatunkban bő nyolc hónapja foglalkoztunk utoljára a garázsokkal. Már akkor látszott, hogy a  kisbefektetők kedvence ez az ingatlantípus. Ők azok, akik egy egész lakást még nem tudnak megvenni, de egy garázsra valójuk azért van és befektetendő pénzük egy részét nem csupán az esetleg túl hosszú lekötésnek tűnő állampapírokba teszik, hanem megosztják. 

A külső lakótelepek mellett még vannak olcsóbb eladó garázsok. Fotó: pixabay
A külső lakótelepek mellett még vannak olcsóbb eladó garázsok. Fotó: pixabay

Volt egy kisebb eladási hullám tavaly ősszel és télen, amikor sok garázstulajdonos átpártolt a magas kamattal adott állampapírokhoz, így megnőtt a kínálat, de mégsem estek az árak. Ennek oka a szűkösség és a parkolási díjak folyamatos, néhol nagy ütemű emelkedése. Főleg persze a fővárosban, de már Debrecenben, Győrött, Szegeden vagy Székesfehérváron is. 

Nem csoda, hogy Budapesten az adásvételeknél az átlagár október közepére 7-7,5 millió forintra nőtt, ami 9-11 százalékkal több mint 2022 azonos időszakában volt. Négy kerületben (II., VI., VII., XII.) 12-15 millió forint között van az átlagár, az éllovas az I. kerület, ahol egy külső kerületben lévő garzonlakás árával megegyező összeget, 30 millió forintot kell letenni. A legnagyobb hirdetési portál szerint Debrecenben 10 százalékos, Győrben 22 százalékos volt a drágulás. Közben Miskolcon, Pécsen és Nyíregyházán csökkent az átlagár. 

A nyáron a kormány újabb, nagy terhet rakott a befektetőkre/megtakarítókra a szociális hozzájárulási adóval, közben meg erodálódott több állampapír kamata, s a pénzforgalom jelentős részét a Prémium Állampapír felé terelték. Az ingatlanokra azonban nem tettek béklyót, s akinek nincs 50-70 millió forintja egy kis lakásra, de van 7-10 milliója és jó hozamot szeretne, annak kiváló megoldás lehet a garázs.

Jelenleg több mint 1700-1800 garázsból válogathatunk országszerte, ami több mint duplája az egy évvel ezelőttinek. A keresleti oldalon sok olyan autós van, aki céges járművel közlekedik, nekik feltétlenül fontos a biztonságos elhelyezés. A keresletet fenntartja az is, hogy az általános irány az autók kiszorítása a belvárosokból, így a külső kerületekben (és nem csak Budapesten) érdemes lesz letenni a járművet egy védett garázsban. A gyorsan bővülő nagyvárosainkra igaz, hogy - egy-két kivételtől eltekintve - nem létesülnek parkolóházak, maradnak a lakótelepek környékén elhelyezett garázsok vagy garázs sorok. 

Értékbefolyásoló tényezők:

  • kategória (mélygarázs, önálló garázs, fedett beálló)
  • új vagy használt
  • állapot
  • elhelyezkedés
  • elektromos töltési lehetőség
  • dupla méret (családi házaknál és egyes társasházaknál)

Mennyit lehet most elkérni egy garázsért havonta? Nagyjából ugyanannyit, mint tavaly ilyenkor, vagyis vidéken átlagosan 25-30 ezer forintot. Budapesten nagyobb a szórás, nem ritka a 40-50 ezer forintos díj sem, főleg egyes lakóparkokban ilyen magas a tarifa. Ez egy biztos bevétel a tulajdonosnak, akinek gyakorlatilag szinte semmit nem kell a fenntartásra költenie. 

Mennyit ér tehát most egy garázs? Az attól is függ, hogy mennyi parkolóház van az adott kerületben, mennyien ingáznak oda dolgozni, hogyan változtatta meg az önkormányzat a felszíni parkolási rendet és mennyi új társasház épült, amelyeknek a beruházói minden lakáshoz építenek gépkocsibeállót. Utóbbinál megjegyezzük, hogy nem minden esetben egyenes az arányosság az ár és a beálló mérete között. 

A lakással szemben a garázs azért is jobb befektetés, mert például egy mélygarázsban birtokolt beállóhelynek szinte nincs amortizációja, de egy önálló garázsépületnek sem sok. A nagy kereslet miatt folyamatos a bérleti bevétel, nincsenek üres járatok, mint amilyenek esetleg egy kiadott lakásnál lehetnek, az éves hozam pedig magasabb, akár 6-8 százalék is lehet. 

Fontos jogszabályi változás segíti a társasházi parkolóhelyek önálló ingatlanként való besorolását. Gyakorlatilag forgalomképesek lettek azáltal, hogy az értékesítésükhöz nem kell a közgyűlésnek engedélyt adni. A mostanában átadott vagy készülő nagyobb társasházakban 5-6 millió forintért lehet megvenni egy beállóhelyet, ha lakást is vásárolunk ott. Ha kiemelt belső körzetben van egy ilyen garázs és később még sincs szükségünk rá, akkor akár 7-8 millió forintot is elkérhetünk érte.

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét. 

A Mennyit ér az ingatlanom? sorozat többi részét itt olvashatja!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG