4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A statisztikák azt mutatják, hogy a panellakások gyorsabban drágulnak, mint más ingatlantípusok, sőt a jelenlegi ingatlanár robbanásnak, amely 3 évvel ezelőtti kezdődött, ezek a lakások a nyertesei. Mi lehet a háttérben, miért épp most került vissza megbecsült helyére ez a lakástípus, és vajon átmeneti-e a folyamat?
A panellakások ára valamikor a rendszerváltás után arányaiban csökkenni kezdett a többi lakáshoz képest, pontosabban lassabban nőtt az ár (akkor az árnövekedés természetes és elkerülhetetlen volt, hisz 20-35 százalékos infláció tombolt 1996-ig, ami csak az ezredforduló után lett egyszámjegyű. Míg a 70-es, 80-as években nem volt érdemi különbség az akkor újnak számító panelek és a téglaépítésűek között, később nagy rés keletkezett, és ez kitartott egész mostanáig.

Miért volt olcsóbb?

A kérdés tulajdonképpen nem is igazán az, hogy most miért szűnik meg ez a rés, hanem hogy miért alakult ki? A panellakások ugyanis összességében nem rosszabbak, mint az átlagos ingatlanállomány. Rengeteg olyan régebben épült téglaház van, melyekben a falak még jobban áthallatszanak, mint a panelben, nem is beszélve a födémekről. Sokukban korábban nem volt fürdőszoba vagy konyha, így csak kényszerű, kényelmetlen kialakítással lehetett pótolni őket. De ha csak például az igen felkapott Újlipótváros 80 éve épült divatos lakásaiban körülnézünk, pontosabban hallgatózunk, néha nehéz eldönteni, hogy a szomszédban, vagy az adott lakásban zajló eseményeket halljuk.

Sokan arra hivatkoznak, hogy szeretik a nagy belmagasságot: igen ám, de ilyenek a második világháború után már nem épültek, a ma épített új lakások pedig ugyanolyan alacsonyak, mint a panelek, hisz profitmaximalizálás zajlik a minél több emelet ráépítésével. Ennek ellenére árkülönbség nincs, ha valaki akar, talál bőven régi típusú lakást. Még egy indok lehetne: ha a lakosság olyan ijesztő lett volna a panelekben, de ez a rendszerváltás előtt nem állt fenn, később ilyen jelenség épp az árkülönbség miatt jelentkezett.

Politika és lélektan

Egyetlen magyarázat mutatkozik csak, amit a mostani áremelkedés is visszaigazol: a lélektan, még pedig annyiban, hogy leértékelődött, ami az előző rendszer egyik szimbóluma volt. Márpedig a panel lakótelepek azok lettek, hisz úgy keletkeztek, hogy az állam minél több lakást akart építeni az akkor lakáshiányos, de növekvő népességű országban, és ezt így tudta a leghatékonyabban megvalósítani. A lakások mindazonáltal emberszabásúak lettek, lényegében alig térnek el a mai új építésűek többségétől, sőt, annyiban még jobbak is, hogy rendszerint jobb az eloszlásuk. Most egy hosszú folyosót tesznek a házak közepére, hogy kevés lépcsőház kelljen, így a lakások minden ablaka egy irányba nézhet csak, megnehezítve az optimális elrendezést.

Eljött az idő

Ha viszont valóban lélektani, időszakhoz kötődő volt az ok, akkor törvényszerűen valamikor meg kellett változnia a helyzetnek, mégpedig akkor, amikor egyre kevesebben gondolnak erre a kérdésre. Ez az idő úgy tűnik, most jött el, hisz a 45 év alatti mai lakásvásárlóknak már nincs érdemi emlékük a paneleket építő rendszerről, sőt már az sem merül fel, mikor épült egy ház, 30, 60 vagy 100 éve? Sőt, ha fel is merül, jobb, ha nem annyira régi, márpedig a panelek most 30-50 között járnak. Ráadásul sokukat felújították, és így már kívülről is egész elfogadhatók lettek a régebben teljesen egyforma, a panelek határai mentén négyzetrácsos betonkockák.

A normális helyzet tulajdonképpen most áll vissza, egy lakástípust politikai okokból büntetett a piac, nem a minősége miatt, legalábbis nem arányosan. Helyreáll a rend, és persze az áremelkedéssel egyidejűleg a lakótelepek presztízse is növekedni kezd (ha még egyáltalán lakótelepnek nevezzük őket, lehetnek lakóparkok is akár, mint az újak, van bennük bőven zöldfelület). Ráadásul egy tévhit is megdőlt: egy időben azt terjesztették, hogy ezek a házak csak 50, maximum 100 évig működnek. Nos, az elsőknél az 50 év letelt, a vizsgálatok szerint szinte semmit nem romlottak, akár ezer évig is állhatnak. Persze felújításra időnként szükség van, de melyik háztípusnál nincs?

Címkék: Ingatlan

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG