<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Működik egy sajátos megoldás a hajléktalansághoz közel kerülőknek, ami tetszik az ingatlanbefektetőknek is.

Ha akarná a magyar kormány, kipróbálhatná azt az amerikai kezdeményezést, amire egyre több példa van már a tengerentúlon. Főleg most, hogy a honi szállodapiac még mindig nem állt talpra és a gazdaság nemhogy bukdácsol, de már több mint fél éve csak lefelé tart. 

Nálunk csak nagyon kevés úgynevezett hosszított elhelyezést nyújtó hotel (extended stay) működik, az erre alkalmas apartmanhotelek közül több is tönkre ment vagy lakásokká alakítják őket. Az Egyesült Államokban és több nyugati országban viszont egész iparág épült fel ezek fejlesztésére és üzemeltetésére. 

Az egyik hosszított lakhatást adó hotelmárka épülete az Egyesült Államokban. Fotó: Google maps
Az egyik hosszított lakhatást adó hotelmárka épülete az Egyesült Államokban. Fotó: Google maps

Ám most, hogy ott is inkább lejtmenetben van ez az ágazat, alternatív hasznosítás után nézett sok tulajdonos, pontosabban nem a megszokott vendégkört kezdték befogadni, hanem azokat, akiket a kilakoltatás fenyeget. Átmenetileg kell nekik valamilyen lakhatás, ez lehet 3-4 hónap is, viszont tudható, hogy később kapnak valamilyen állandó elhelyezést, mondjuk valamelyik alapítványtól vagy önkormányzattól. 

Az amúgy sem eleresztett családok azonban túl sokáig nem maradhatnak ezekben a speciális szállodákban, mert a bérbeadók nem a normál lakásbérleti tarifákkal, hanem annál magasabbal dolgoznak. Nekik az az érdekük, hogy amennyire csak lehet gyorsan cserélődjenek a lakók. S mint írtuk, ilyen rászorulókból nagyon sok van a tengerentúlon. Ha sikerül folyamatosan lakóval feltölteni az ingatlanokat, akkor a befektetők is felfigyelhetnek, s vélhetően ez is lesz – mondta több szakértő a bisnow.com szakmai portálnak.

A lakhatást több módon is elveszíthetik azok, akikből a hosszított tartózkodásra szakosodott hotelek „ügyfelei” lesznek. Hirtelen, gyorsan kell dönteniük, mondjuk egy természeti katasztrófa vagy egy családon belüli erőszak miatt. Ilyenkor nem nézhetik, hogy épp mennyibe kerül a hajlék és azt sem tudják, mennyi ideig fognak ott lakni. Éppen ez a kiszolgáltatottság tarja magasan az ilyen hotelek árait. Vannak, akik előéletük miatt nem jogosultak normál lakásbérletre vagy az előítéletek miatt hátránnyal pályáznak egy piaci lakásbérletre, sokszor ők is itt kötnek ki. 

Nem ritka, hogy a hozzátartozók mégis inkább ezeket a hoteleket választják, mint mondjuk egy lepukkadt környéken kínált zavaros piaci lakásbérletet. Utóbbi ugyan olcsóbb, de kevésbé biztonságos és magát az ingatlant sem üzemeltetik profin, szemben az említett hotelekkel. A lakrészek természetesen nem nagyok, hiszen mégiscsak egy szállodáról van szó, nagyon gyakori, hogy 3-4 fős családok laknak 30-40 négyzetméteren. 

A The Higland Group felmérése szerint a Covid első éve alatt különösen nagyot szakítottak az ebbe a kategóriába tartozó hotelek tulajdonosai. Akár 35-50 százalékkal is többet, mint az összes többi kategóriában működők. A cég előrevetítette, hogy a nem régen elfogadott nagy amerikai infrastrukturális beruházás sorozat és az autóipar forradalmi átalakulása miatt nagyon meg fog ugrani a rövidebb távra szóló állások iránti kereslet, ami a lakhatásnál is jelentkezik majd, például úgy, hogy ilyen hotelekre is szükség lesz. 

A JLL globális ingatlan tanácsadó szerint máris megnőtt az ilyen hotelek adásvételeinek a száma, az elmúlt két évben több opportunista befektető öntötte a pénzt ilyenekbe. Kiemelték a Blackstone és a Starwood cégeket, ezek januárban 111 ilyen hotelt vettek mintegy 1,5 milliárd dollárért. A Marriott International, a Hyatt és a Hilton is új hotelmárkákat indított ezen a részpiacon vagy bejelentette, hogy ezt fontolgatja. Jelenleg a hosszított tartózkodásra alkalmas hotelek által kínált szobák száma négyszer olyan gyorsan növekszik, mint a hagyományos szállodáké.

Ingatlan Állítólag életjelek vannak a nyaralópiacon
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:29
Egyelőre csak érdeklődőkről van szó, tranzakciók csak elvétve vannak.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új kétszobás lakás a XI. kerületben  
Mester Nándor | 2023. június 7. 19:16
Nagyon feljött a XI. kerület egésze a népszerűségi listán. A nagy kereslet nyomán az elmúlt 3-4 évben több ezer új otthon épült és még a csőben van további legalább 4-5 ezer lakás, főleg a Kopaszi-gáttól délre eső övezetben, a Duna mentén. Sorozatunk újabb darabjában felvillantjuk, hogy mennyit kérnek ezen a vidéken egy új építésű, jobbára lakóparkinak nevezett, valójában társasházi lakásért. Mellbevágó árakra kell felkészülni, amelyeket az is diktál, hogy sok a befektetési célú vásárló.   
Ingatlan Leleplezték a Corvint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 18:43
Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló lekerült az épületről.
Ingatlan Nagykanizsa kapott 22 lakást a hadseregtől
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 14:53
A Magyar Honvédség átszervezése után az 1990-es években megszűntek Nagykanizsán a katonai alakulatok. A hivatásos állomány elköltözött, így számos szolgálati lakás maradt üresen.
Ingatlan Olyan történt a budapesti irodapiacon, ami nagyon ritka manapság
Mester Nándor | 2023. június 6. 14:41
Elkészült a Corvin sétány utolsó épület komplexumának első része.
Ingatlan Szinte hihetetlen, mennyivel drágultak a lakásépítés árai
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 07:58
Tavaly 23 százalékkal nőtt a fajlagos lakásépítési költség 2021-hez képest: egy négyzetméter új lakás megvalósítása már nettó 531 ezer forintba került. Négy év alatt több mint duplájára drágult a kivitelezés. A vezetékes gázzal ellátott új lakások részaránya egyre csökken.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Bérbe adható kétszobás lakás Szegeden
Mester Nándor | 2023. május 31. 19:14
Kitartó áremelkedés jellemezte Szeged ingatlanpiacát az elmúlt években. Három év alatt csaknem kétszeresére, közel 40 millió forintra nőtt a lakásvásárláshoz szükséges összeg, amivel a Budapesten kívüli nagyvárosok között immár az élmezőnybe került a Tisza-parti város. Sorozatunkban most egy  jól bérbe adható, belvárosi vagy ahhoz közeli lakás értékét vizsgáljuk meg.
Ingatlan Egyre fontosabb, hogy "mennyit fogyaszt" a piacra dobott ingatlan
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 13:29
Változnak a lakások energiatanúsítványára vonatkozó szabályok novembertől, az ingatlan.com. szerint a vevőknek továbbra is érdemes a dokumentum tartalmát beíratni az adásvételi szerződésbe, a Duna House pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a változó vevői igényekre reagálva már a hirdetési folyamat előtt érdemes elkészíttetni a tanúsítványt.
Ingatlan Nézze meg a top 10+2 magyar irodát és irigykedjen!
Mester Nándor | 2023. május 28. 05:40
A munkaadó mindenhol a tenyerén hordozza a dolgozóit.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Háromszobás téglalakás Pécsett
Mester Nándor | 2023. május 24. 19:36
A baranyai nagyvárosban is megugrottak az árak, sokan keresik a megfizethető és általában újszerű otthonokat, amikre szinte már nem is kell költeni. A kínálat ott is növekedett, de a hitelpiac visszaesett. Sorozatunkban most nézzük, mit kínálnak, mit lehet venni és mennyiért!  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG