TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Rég tapasztalt szintre került a magyarországi szállodai fejlesztésekbe vetett üzleti és piaci bizalom. Csak Budapesten mintegy 600-800 ötcsillagos és egy-két ezer négycsillagos vagy annál alacsonyabb kategóriájú szobakapacitást előirányzó projekt előkészítése vagy megvalósítása zajlik, melynek nyomán már a következő 1-2 évben 5-10 százalékkal bővülhet a jelenlegi mintegy 19 ezer szobás kapacitás.

A szektorban ugyanakkor egyre több szálloda küzd a munkaerő-elvándorlás következményeivel, és továbbra is kevés az eszközpótlásra és termékfejlesztésre elhatárolható forrás – írja közleményében a BDO Magyarország.

Kiemelkedő optimizmus jellemzi a szállodai tranzakciós és fejlesztési folyamatokat mind Európa-, mind világszerte. 2015-ben a szállodai tranzakciók volumene világszerte rekordszinten, 80 milliárd euró környékén zárt, amelyből Európa részesedése szakértői becslések szerint meghaladta a 20 milliárd eurót. Ezek a számok ráadásul nem tartalmazzák az új fejlesztésű projektek értékét.

Bár az európai szállodatranzakciók zömét tavaly az Egyesült Királyságban hajtották végre, a pozitív folyamatok – mind a tranzakciók, mind a fejlesztések volumene tekintetében – átragadnak Európa más országaira is. Európában a stabil GDP-növekedéshez rendkívül alacsony, gyakorlatilag nulla százalékos infláció, gyenge euró, rekord alacsony olajárak, és ennek következtében kedvező repülőjegyárak társultak.

Ezek a feltételek dinamikusan hajtották felfelé a szállodai és repülési szolgáltatások iránti keresletet, amit a terrorizmus, a migráció és egyéb globális vagy ország-specifikus kockázati tényezők sem tudtak érdemben visszafogni.

Budapestre visszatértek a szállodaipari befektetők

Budapesten, ahogy Európa más országainak nagyvárosaiban is közel kétszámjegyű átlagár és foglaltsági növekedést regisztráltak, miközben számos projekt elindításán vagy újraindításán fáradoznak befektetők.

A szálloda, mint ingatlantípus és befektetési eszköz ismét felkeltette a fejlesztők figyelmét, több projekt esetében az összehasonlító megtérülési számítások azt jelzik, hogy a jövedelmezőségi mutatók és a kapcsolódó kockázatok kombinációja igen kedvezővé vált. A szálloda tehát ismét valós alternatívája, de legalábbis jó kiegészítője lehet egy hatékony ingatlanportfóliónak.

Csak Budapesten közel 800

A BDO jelenleg rendelkezésre álló adatai szerint mintegy 600-800 ötcsillagos és egy-két ezer négycsillagos vagy annál alacsonyabb kategóriájú szobakapacitást előirányzó projekt van valamilyen fejlesztési szakaszban Budapesten, jelentős részük már a hitelezésre egyre fogékonyabb bankok látókörében van.

A magasabb kategóriájú szállodák jellemző projektmérete 200 szoba alatti és 20 és 30 millió euró közötti befektetési sávban mozog, míg az alacsonyabb kategóriájú szállodák esetében a szobaszám tipikusan 60 és 120 szoba közé esik, a projektek értéke egyenként jellemzően 4-8 millió euró

Azt, hogy egy adott szálloda márkanévvel, vagy függetlenül, a tulajdonos direkt üzemeltetésében nyíljon meg, sok tényező befolyásolja. Budapesten a magasabb kategóriákban a nemzetközi szállodaláncokkal kötött menedzsment vagy franchise szereződések a jellemzőek, míg alacsonyabb kategóriákban az önálló, vagy hazai üzemeltető által végzett üzemeltetést is elfogadják egyes finanszírozók. A fix bérleti szerződésben működtetett szállodák száma kevés, de erre is van példa: tavaly egy prominens helyszínen megépítendő szálloda esetében a német Meininger szállodalánc kötelezte el magát erre a konstrukcióra.

Vidéken is javuló tendenciák

A vidéki szállodapiac helyzete a budapesti és részben a nemzetközi trendektől élesen elválik, ugyanakkor itt is megfigyelhető a foglaltsági és bevételi-jövedelmezőségi mutatók látványos emelkedése. A wellness és gyógyszállodák, valamint a kiemelt nagyvárosokban működő jobb minőségű hotelek kilátásai pozitívak. Ráadásul több új, nagyobb léptékű projekt megvalósulása is várható a Modern Városok programja keretében (pl. Nyíregyházán, Szekszárdon, stb).

A hazai és nemzetközi keresleti viszonyok alakulásának vesztesei a vidéki kisebb szállodák, amelyek vagy az adott régióban, településen jellemző gazdasági nehézségek miatt, vagy a management-tudás és szakértelem, továbbá a tőke hiányában nem képesek markáns koncepcióval megszólítani a potenciális vendégköröket. Mind vidéken, mind Budapesten egyre akutabb probléma, hogy a szállodák nem, vagy csak nehezen tudják pótolni a munkaerő-elvándorlás következtében elvesztett munkavállalóit.

Idén is folytatódik az aktív konszolidáció a szállodaiparban

Közvetett hatása van és lehet a budapesti és vidéki szállodaiparban egyaránt a nemzetközi viszonylatban egyre erősödő befektetői és szállodaüzemeltetői konszolidációnak. 2015-ben 12 milliárd dolláros tranzakció keretében vette meg a Marriott International a Starwood szállodaláncot, amelynek eredményeképpen több mint 100 országban 1,1 millió szobával és 5 500 hotellel, valamint 30 különböző branddel rendelkező mega-szállodalánc jött létre.

Szintén tavaly vásárolta meg az Accor a Fairmont, egy főleg luxusszállodákat üzemeltető céget, miközben a kínai Shanghai Tartomány Kormányzat tulajdonában álló Jin Jiang nevű állami vállalat megszerezte a Louvre Hotels szállodavállalatot, amely üzlet értékét 1,4 milliárd dollárra becsülik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Felújítási cunami indulhat, ha Joe Biden nyeri az elnökválasztást
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 06:07
Négymillió épület felújítása kezdődhet meg, és több tízezer új munkahely is létrejön ha Joe Biden legyőzi a hivatalban lévő elnököt. Donald Trump ugyanis sokkal kevésbé a fenntartható fejlődés bajnoka és másra összpontosít – írta a Bisnow üzleti portál a két jelölt környezetvédelmi és gazdasági elképzeléseit elemezve.
Ingatlan Itthon a következő 10 év legbiztosabb biznisze lehet a lakásfelújítás
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 06:07
Az Európai Bizottság épületkorszerűsítési stratégiát tett közzé, mely az épületek energia-hatékonyságát kívánja javítani az üvegházhatásúgáz-kibocsátások csökkentéséért és az energia-szegénység mérsékléséért. Magyarországon inkább a lakóingatlanok korszerűsítése van napirenden, és kevésbé a kereskedelmi és középületeké. Nálunk a következő tíz évben több mint egymillió családi házat lehetne felújítani.
Ingatlan Ingyenpénz lesz a lakásfelújításra, de drágul majd a végszámla
Mester Nándor | 2020. október 15. 15:31
A kormány a lakásfelújítás felét, legfeljebb 3 millió forintot visszafizet a legalább egy gyermeket nevelő családoknak. A keresleti oldal támogatása azonban várhatóan nem mérsékli, inkább növeli majd az építőanyagok és szolgáltatások árát. Jót tehet viszont az építőipari cégeknek és fehérítheti az elszámolást, mert számlához köti a támogatást, továbbá javulhat a lakásállomány. Jövőre akár 400-500 ezer lakást is korszerűsíthetnek.
Ingatlan Hosszú távra akarja az ingatlanos szakma az 5 százalékos lakásáfát
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 17:44
A különféle kormányzati, jegybanki és ingatlanszakmai pontokon készült javaslatok összefésülésén túl átlátható, egyértelmű, hosszú távú intézkedéseket várnak az építésgazdasági szereplők – hangsúlyozta a Trend FM hétfői adásában kollégánk, Mester Nándor.
Ingatlan Süppedős fotel és logisztikai központ - ezek lesznek a plázákban
Mester Nándor | 2020. október 11. 17:54
A járvány okozta válság, az e-kereskedelem rohamos térnyerése és az új készletezési igények miatt egyre több pláza átalakulása várható. Magyarországon egyelőre nem csuknak be ilyen bevásárlóközpontokat, bár egyre több bérlő kerül nehéz helyzetbe. Nagy a nyomás a kereskedőkön, mert egyre több üzlethelyiségben jelennek meg az online vásárlók, akik csak átvételi pontként használják a területet. Viszont már feltűnnek a süppedős fotelek egyes éttermekben és ez akár jó is lehet.
Ingatlan Friss bejelentés: milliós ajándék a kormánytól azoknak, akik csokból vesznek új lakást
MTI | 2020. október 11. 10:04
A csokkal vásárolt új építésű lakások áfája visszaigényelhető lesz jövőre.
Ingatlan Zuhantak a lakáshozamok és van, aki már inkább eladná ingatlanát
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 12:57
Nagyot csökkentek a lakásbefektetések hozamai országszerte. A leginkább a budapesti belvárosban, ahol már kisebb ez az érték a hivatalos inflációnál. Még nem tömeges, de már vannak olyanok, akik a mostani, még mindig viszonylag magas áron inkább eladnák ingatlanukat és más befektetési formát választanának.
Ingatlan A legnagyobb ingatlanfejlesztők üdvözlik a kedvezményes áfa folytatását
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 19:24
Üdvözli a 2016-ban bevezetett 5 százalékos áfakulcs megtartását, folytatását az újlakás-építéseknél a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztőket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK), amelynek alelnöke Kiss Gábor úgy véli, hogy a tegnap bejelentett kormánydöntés lehetőséget biztosít az ingatlanpiacon a kínálati oldal megerősödésére, és a kedvezményes áfának köszönhetően „lélegzetvételhez jut a piac”. Az IFK alelnöke hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a megfelelő kínálat kellő mértékű felépülése éveket vesz igénybe. Leszögezte, hogy a hosszú távú, kiszámítható szabályozás a piac számára nélkülözhetetlen, ezért az IFK a kedvezményes áfa további, több cikluson átívelő meghosszabbítását támogatja.
Ingatlan Rövid távon sokat veszítenek a befektetési lakásvásárlók
Mester Nándor | 2020. október 6. 10:38
Budapesten tovább zuhannak a lakásbérleti díjak, miközben az értékesítési piacon a tulajdonosok nem nagyon engednek az árakból. A bérleti díjak már majdnem egy éve csökkennek, s a jelek szerint nincs megállás. Mindez azt eredményezi, hogy rövid távra tervezve nem érdemes kiadási céllal lakást vásárolni. A befektetőknek jól jönne, ha végre beindulhatna a rozsdaövezeti lakásépítési program.
Ingatlan A cégeknek és a magánépítkezőknek is kedvezni akar az MNB
Mester Nándor | 2020. október 2. 06:07
Egyszerre tolná meg a vállalati és magáncélú építkezéseket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a most közölt 50 pontos program lakásépítési része szerint. Ha megfogadja a kormány, akkor a barnamezős területeken fejlesztők külön jól járnának és több ezer új lakás épülhetne viszonylag rövid időn belül.
hírlevél