TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Évek óta elvándorlást láthatunk az agglomerációból, az itteni ingatlanok népszerűsége rohamosan csökken, miközben a fővárosi lakások iránti kereslet történelmi magasságokba emelkedik. Biztonságosabb, tágas, mindenhez közel van – még akkor is megéri, ha ezért lényegesen többet kell fizetni, mint amennyit egy külkerületi ingatlanért kéne.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Egy-másfél évtizeddel ezelőtt még más volt a helyzet: Budapest, akárcsak a világ számos nagyvárosa, az elszlömösödés veszélyével nézett szembe. Manapság évente mintegy 0,6 százalékkal nő Budapest lakossága, miközben az agglomeráció lassan elnéptelenedik: az ezredforduló után még évente 2,4 százalékkal nőtt a külkerületek népessége, ez mára alig fél százalékos növekedéssé szelídült, ezt közölte az Otthontérkép a Privátbankár.hu-val.

„A korábban a békés, nyugodt (ezért az itt felnövő új generáció számára talán unalmas) külvárosok és agglomerációs településeket választó közép- és felsőosztálybeli családok egyre nagyobb része preferálja a belsőbb kerületeket, többek között Újlipótvárost, Vízivárost, Újbudát és Ferencváros belső részét – mondta Ditróy Gergely az otthonterkep.hu vezető elemzője. A belvárosi árnövekedés, illetve az új lakásokra igényelhető 10+10 milliós csok egy újabb lendületet adhatnak a főváros közeli településeknek, ez azonban még mindig elmarad a belvárosi lakások népszerűségétől.

Nem elég, ha olcsó

Az ingatlanár önmagában nem magyarázza a lakásvásárlási célpontok kiválasztását, hiszen ha ez így lenne, úgy a legolcsóbb környékeken látnánk a leglátványosabb növekedést – például a XI. kerületben az elmúlt években az átlagnál magasabb áron lehetett lakáshoz jutni, ennek ellenére a lakosság is nőtt. A belvárosban végbement fejlesztések miatt, mint például a területek szépítésének, az új lakások építésének és a parkosításnak köszönhetően gyerek- és családbarátabb lett a főváros, ráadásul az ingatlanfejlesztések következtében rengeteg irodaház épült, ami a munkahelyteremtésnek kedvez.

Fontos szempont, hogy milyen az adott kerület hírneve is. Általánosságban elmondható, hogy a bűnözés minden kerületben visszaszorult: az elmúlt években csaknem 23 százalékkal csökkent a bűnesetek száma és egyetlen kerületben sem növekedett. A realitás az, hogy minél családbarátabb egy környék és minél inkább sikerült visszaszorítani a bűnözést, annál magasabbak az ingatlanárak.

A család az első

A családalapítás egyébként alapvetően meghatározza az egyes kerületek demográfiai alakulását, mivel a leggyakrabban ekkor változtatnak lakóhelyet az emberek. Az FHB Bank családbarátkörnyék-indexnek (csbki) köszönhetően ma már összehasonlíthatjuk Budapest egyes kerületeit a családbarátság szempontjából. Itt a budapesti kerületek átlagban a 10 fokozatú skálán 5,5 pontot értek el. 9 kerület kapott átlagnál magasabb pontszámot, a legjobban teljesítők az I., XI. és az V. kerületek. A legnagyobb mértékben egyébként (2% évente) a XXIII. kerület gyarapszik, ez azonban inkább a kerületben található ingatlanok kedvező árfekvésének köszönhető.

Ha a lakásárakat vizsgáljuk, a csbki mutatószám mértéke nagyjából követi a lakásárak szintjét, habár vannak kivételek. Ilyen például a VI. kerület, ahol ugyan magasak az lakásárak, családbarát szempontból viszont ez a környék nem a legelőnyösebb választás. Ez nem meglepő, hiszen Budapest "szórakoztató központjáról" beszélünk, ami legkevésbé sem a családos profilra koncentrál. Köztes megoldást jelenthet a IV. kerület, ahol ugyan alacsonyabbak a lakásárak, ennek ellenére családbarát tekintetben jó osztályzatot kapott.

Mit mér a családbarátkörnyék-index?

A mutató két legfontosabb eleme a környezeti és az intézményi index.

A környezeti komponens 4 mutatója:

1. Zsúfoltság: az egységnyi lakott területen található lakások száma
2. Városi jelentőségű park elérhetősége: a legközelebbi, fővárosi jelentőségű és minőségi közparktól való távolság 
3. A városrész egységnyi lakott területére jutó játszóterek száma
4. A városrész egységnyi lakott területére jutó szabadtéri sportpályák száma

Az intézményi komponens 4 mutatója:
1. A városrész egységnyi lakott területére jutó bölcsődék férőhelye
2. A városrész lakótömbjeihez legközelebbi óvoda átlagos távolsága
3. A városrész lakótömbjeihez legközelebbi iskola kompetenciamérésen elért szövegértés eredménye
4. A városrész lakótömbjeihez legközelebbi gyerekrendelés átlagos távolsága

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Tisztíthatja az építőipart az új lakásfelújítási támogatás
Kollár Dóra | 2020. december 1. 17:29
Az már biztos, hogy legalább 2022 elérhető marad az a gyermeket nevelő családok számára elérhető lakásfelújítási támogatás, amely akár 3 millió forintos segítséget is jelenthet szükség esetén. De mit vár az új lehetőségtől a szakmai szövetség?  
Ingatlan Többféleképpen lehetne enyhíteni a hazai lakhatási válságon
Tóth Kinga | 2020. november 29. 20:01
Többféle eszközzel lehetne enyhíteni a hazai lakhatási válságon. Például azzal, hogy az állam az állampapír piac felé tolja a lakásbefektetőket. Vagy csak a hosszú távú lakáskiadás céljára lehetne befektetni ilyen ingatlanba. Vagy lehetne emelni is a befektetési vásárlók tranzakciós költségeit. Tóth Kinga közpolitikai elemző írása.
Ingatlan Hogyan kaphatnak milliókat lakásfelújításra a családok? Részletek
Privátbankár.hu | 2020. november 25. 18:14
Megjelent a gyermekeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítására adott támogatásról szóló rendelet, így végre információkat kaptunk arról, hogy pontosan milyen kritériumok mentén lehet igényelni a támogatást.  
Ingatlan Orbán Viktort bombázzák a lakásfejlesztők újabb kedvezményeket sürgetve
Mester Nándor | 2020. november 21. 06:07
Hiába kalapált össze a kormány egy lakáspiaci élénkítő csomagfélét, a legnagyobb ingatlanfejlesztők keveslik ezt. Kitartóan ismételgetik, hogy a kormány jöjjön elő újabb eszközökkel. Azt is sürgetik, hogy hosszabbítsa meg az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfa időtartamát, különben megint az lesz, mint 2015-2019 között, vagyis kezelhetetlen lesz a drágulás.
Ingatlan Irodát és raktárt még mindig megéri bezsákolni
Mester Nándor | 2020. november 19. 15:27
Likviditási akadálya nem lesz annak, hogy újabb jelentős ingatlanbefektetési tranzakciók történjenek a következő pár hétben-hónapban. A sok pénzt azonban sokkal szelektívebben fogják elkölteni az intézményi és a magánbefektetők – mondtak ítéletet a helyzetről  vezető befektetési szakemberek a Portfolio Property Investment Forum 2020 című konferenciáján.
Ingatlan Crowne Plaza lesz a Hiltonból a Westendél
Privátbankár.hu | 2020. november 17. 13:46
Az InterContinental Hotels Group (IHG) belépteti a magyar piacra a Crowne Plaza hotelmárkáját. Az új egység a budapesti Westendben 1999-ben átadott Hilton helyén nyílik jövő nyáron.  
Ingatlan Gyorsabban térhet magához az építőipar, mint a turizmus és a vendéglátás
Mester Nándor | 2020. november 12. 05:05
Másfél-két év is elég lehet az európai építőiparnak, hogy kiheverje a koronavírus-járvány miatti sokkot. Ezzel legalább két évvel megelőzheti a turizmust és a vendéglátást. Magyarországon is optimisták az építési ágazat szereplői, főleg amiatt, hogy a kormány – más külföldi példákat átvéve – erősen megtolta a keresleti oldalt különféle adókedvezményekkel és a hitelekkel. A bankok – igaz, szigorúbban, mint korábban – készek továbbra is finanszírozni a jó projekteket és a stabil építőipari vállalatokat. 
Ingatlan Csak a magyarországiak maradtak a magyar ingatlanpiacon - ettől majd lemennek az árak?
MTI | 2020. november 11. 07:34
A beutazási korlátozást az ingatlanbefektetők se nagyon akarták megkerülni: gyakorlatilag csak azok a külföldi ingatlanbefeketetők adnak-vesznek idén, akik egyébként is Magyarországon élnek.
Ingatlan Tovább eshetnek az év végéig a lakásbérleti díjak
Privátbankár.hu | 2020. november 10. 11:20
Folytatódott a lakásbérleti díjak enyhe csökkenése szeptemberben. A szerdától érvényes újabb korlátozások miatt az év végéig is kitarthat a mélyrepülés. 
Ingatlan Egyesülhet a JLL és a Cushman, más fúziók is lehetnek a globális ingatlanpiacon
Privátbankár.hu | 2020. november 7. 12:34
Erősödhet a fúziós hullám a nagy nemzetközi ingatlanügynökségeknél. Több tranzakció előkészületeiről is tudni, de egyik sem végleges. A napokban kiderült, hogy egybeolvadásról tárgyalt a JLL és a Cushman&Wakefield, alku nem született, de még születhet. Viszont ezek a folyamatok kiválóan jelzik, hogy a mélyülő válság milyen lépésekre kényszeríti az ágazat szereplőit.
hírlevél