4p
Évek óta elvándorlást láthatunk az agglomerációból, az itteni ingatlanok népszerűsége rohamosan csökken, miközben a fővárosi lakások iránti kereslet történelmi magasságokba emelkedik. Biztonságosabb, tágas, mindenhez közel van – még akkor is megéri, ha ezért lényegesen többet kell fizetni, mint amennyit egy külkerületi ingatlanért kéne.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Egy-másfél évtizeddel ezelőtt még más volt a helyzet: Budapest, akárcsak a világ számos nagyvárosa, az elszlömösödés veszélyével nézett szembe. Manapság évente mintegy 0,6 százalékkal nő Budapest lakossága, miközben az agglomeráció lassan elnéptelenedik: az ezredforduló után még évente 2,4 százalékkal nőtt a külkerületek népessége, ez mára alig fél százalékos növekedéssé szelídült, ezt közölte az Otthontérkép a Privátbankár.hu-val.

„A korábban a békés, nyugodt (ezért az itt felnövő új generáció számára talán unalmas) külvárosok és agglomerációs településeket választó közép- és felsőosztálybeli családok egyre nagyobb része preferálja a belsőbb kerületeket, többek között Újlipótvárost, Vízivárost, Újbudát és Ferencváros belső részét – mondta Ditróy Gergely az otthonterkep.hu vezető elemzője. A belvárosi árnövekedés, illetve az új lakásokra igényelhető 10+10 milliós csok egy újabb lendületet adhatnak a főváros közeli településeknek, ez azonban még mindig elmarad a belvárosi lakások népszerűségétől.

Nem elég, ha olcsó

Az ingatlanár önmagában nem magyarázza a lakásvásárlási célpontok kiválasztását, hiszen ha ez így lenne, úgy a legolcsóbb környékeken látnánk a leglátványosabb növekedést – például a XI. kerületben az elmúlt években az átlagnál magasabb áron lehetett lakáshoz jutni, ennek ellenére a lakosság is nőtt. A belvárosban végbement fejlesztések miatt, mint például a területek szépítésének, az új lakások építésének és a parkosításnak köszönhetően gyerek- és családbarátabb lett a főváros, ráadásul az ingatlanfejlesztések következtében rengeteg irodaház épült, ami a munkahelyteremtésnek kedvez.

Fontos szempont, hogy milyen az adott kerület hírneve is. Általánosságban elmondható, hogy a bűnözés minden kerületben visszaszorult: az elmúlt években csaknem 23 százalékkal csökkent a bűnesetek száma és egyetlen kerületben sem növekedett. A realitás az, hogy minél családbarátabb egy környék és minél inkább sikerült visszaszorítani a bűnözést, annál magasabbak az ingatlanárak.

A család az első

A családalapítás egyébként alapvetően meghatározza az egyes kerületek demográfiai alakulását, mivel a leggyakrabban ekkor változtatnak lakóhelyet az emberek. Az FHB Bank családbarátkörnyék-indexnek (csbki) köszönhetően ma már összehasonlíthatjuk Budapest egyes kerületeit a családbarátság szempontjából. Itt a budapesti kerületek átlagban a 10 fokozatú skálán 5,5 pontot értek el. 9 kerület kapott átlagnál magasabb pontszámot, a legjobban teljesítők az I., XI. és az V. kerületek. A legnagyobb mértékben egyébként (2% évente) a XXIII. kerület gyarapszik, ez azonban inkább a kerületben található ingatlanok kedvező árfekvésének köszönhető.

Ha a lakásárakat vizsgáljuk, a csbki mutatószám mértéke nagyjából követi a lakásárak szintjét, habár vannak kivételek. Ilyen például a VI. kerület, ahol ugyan magasak az lakásárak, családbarát szempontból viszont ez a környék nem a legelőnyösebb választás. Ez nem meglepő, hiszen Budapest "szórakoztató központjáról" beszélünk, ami legkevésbé sem a családos profilra koncentrál. Köztes megoldást jelenthet a IV. kerület, ahol ugyan alacsonyabbak a lakásárak, ennek ellenére családbarát tekintetben jó osztályzatot kapott.

Mit mér a családbarátkörnyék-index?

A mutató két legfontosabb eleme a környezeti és az intézményi index.

A környezeti komponens 4 mutatója:

1. Zsúfoltság: az egységnyi lakott területen található lakások száma
2. Városi jelentőségű park elérhetősége: a legközelebbi, fővárosi jelentőségű és minőségi közparktól való távolság 
3. A városrész egységnyi lakott területére jutó játszóterek száma
4. A városrész egységnyi lakott területére jutó szabadtéri sportpályák száma

Az intézményi komponens 4 mutatója:
1. A városrész egységnyi lakott területére jutó bölcsődék férőhelye
2. A városrész lakótömbjeihez legközelebbi óvoda átlagos távolsága
3. A városrész lakótömbjeihez legközelebbi iskola kompetenciamérésen elért szövegértés eredménye
4. A városrész lakótömbjeihez legközelebbi gyerekrendelés átlagos távolsága

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Ingatlan Kimaxolt CSOK Plusz-szal nagyobb új lakást vehetünk, főleg vidéken
Privátbankár.hu | 2023. november 12. 09:52
Budapesten viszont nem nézelődhetünk a legjobb helyeken, mert ott nem elég a 70-80 millió forint. Egyes vidéki városokban sikerrel járhatunk és még közepes házakra is futhatja. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG