TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyre több ingatlanpiaci szakértő állítja, hogy fordulat előtt áll a hazai lakóingatlan piac és a hét szűk esztendőt követően megindulhatnak a lakásárak felfelé. Véleményüket az ingatlan árak 2008 óta tartó csökkenésére, a hitelkamatok mélypontra süllyedésére, az alternatív befektetések (bankbetét, állampapír) hozamainak lemorzsolódására, a pozitív tapasztalatú, korábban hitelt felvevő ügyfelek ismételt megjelenésére az ingatlanpiac keresleti oldalán és a megújult állami támogatási rendszerre alapozzák, legfontosabbak a lakáscélra felhasználható kamattámogatások és a szocpol.

Az FHB Lakásárindex elemzései alapján a 2008-as csúcsponthoz képest a múlt évig névértéken 23%, az inflációval is számolva több mint 38% a hazai lakásárak átlagos árcsökkenése. Európában a magyar ingatlanpiacnak óriási a jelenlegi árelőnye még a korábban jóval hirtelenebb árzuhanást átélt spanyol, dán, vagy éppen holland piacokkal szemben is. Míg Barcelonában, Amszterdamban és Koppenhágában az átlagos négyzetméter ár 3000 és 4000 euró között mozog, addig Budapesten az 1200 eurót sem éri el. Még a közép-kelet-európai régióban is nagyon olcsó Budapest: Varsó másfélszer, Prága kétszer drágább.


Magyarországon a folyósított lakáshitelek mennyisége és a lakáspiaci tranzakciók száma szorosan együtt mozgott az elmúlt évtizedben - mondta Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. A jelzáloghitelezés emelkedése, ha mérsékelten is, de megindult. 2013. január és 2014 februárja között a havi jelzáloghitel kibocsátás körülbelül 4 százalékkal emelkedett.

Tokodi Gábor

Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese a jelzáloghitelezés mennyiségének további emelkedését várja, elsősorban a mélyponton lévő lakáshitel kamatoknak, illetve a hitelintézetek közötti egyre élénkebb piaci versenynek köszönhetően.

Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője szerint a jelzáloghitelezés bővülését a fentieken kívül még a hazai lakásállomány elavultsága is támogathatja. A 2011-es népszámlálás vonatkozó adatai és az energiahatékonyságot vizsgáló kutatások szerint a 4 milliós hazai lakásállomány nagy része korszerűsítésre, felújításra szorul.

Egyes pénzintézeteknél ma a hitelkamatok akár már a 6 százalékot sem érik el, sőt vannak olyan ajánlatok is, ahol már a THM is csak minimálisan haladja ezt a mértéket – mondta Tokodi Gábor.  A banki szakember fontosnak tartotta megjegyezni, hogy manapság egy jelzáloghitel kiválasztásakor nemcsak a hitel kondícióit érdemes figyelembe venni, hanem érdemes átgondolni a hitelfelvevő pénzügyi, bankolási szokásait egy szakértővel a bankfiókban, hiszen vannak olyan pénzintézetek, ahol akár több kedvezmény összevonásával is csökkenthető a havi törlesztőrészlet.

Népszerű állami támogatások

A piacon jelenleg elérhető lakáshitelek közül a két államilag kamattámogatott hiteltípus, az otthonteremtő kamattámogatott hitel és az államilag támogatott lakáshitel esetén várható a legnagyobb érdeklődésre. Egyrészt a támogatott időszakban mindkét hiteltípus esetében a kamattámogatás elérheti az 50 százalékot, másrészt a hitel kamata a választott 1 vagy 5 éves kamatperióduson belül fix; a kamattámogatott hitelek esetében nemcsak a támogatott időszak alatt, hanem azt követően is, azaz maximálisan kiszámítható a várható törlesztőrészlet mértéke.

A két hitelfajta között az a különbség, hogy az otthonteremtő kamattámogatott hitel használt és új lakás vásárlására, építésére, korszerűsítésére, bővítésére is felhasználható, míg az államilag támogatott lakáshitel kimondottan új lakás vásárlására, építésére, vagy korszerűsítésre igényelhető.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Áttörés a „közcélú” beruházások áfázásában
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 13:47
Sok éve húzódó, és az ingatlanfejlesztők zsebéből súlyos milliárdokat kiszedő bizonytalanságra tett pontot az Unió Bírósága. Nem csak azt erősítette meg, hogy az úgynevezett „közcélú” beruházásokra levonható az áfa, de azt is, hogy ezeknek a szükségszerű átadása sem keletkeztet áfafizetési kötelezettséget akkor, ha a beruházás a fejlesztő gazdasági tevékenységéhez is elengedhetetlenül szükséges.
Ingatlan Ennyit ér a lakása - mondta a robot, és megölte az értékbecslőt
Mester Nándor | 2020. szeptember 26. 06:10
Automata ingatlanértékelési rendszert vezetett be a Takarék Jelzálogbank. Ehhez hasonló módszert már az OTP Ingatlanpont is bevezetett és nyilván más kereskedelmi bankoktól sem idegen. De mi lesz a nem bankoknak dolgozó független értékbecslőkkel, akik gyakran ingatlanközvetítők is egyúttal? Ki tart rájuk igényt, ha már úgymond ezt a tudásukat is helyettesíti a számítógép?
Ingatlan A kormány megint önti a közpénzt a kastélyokra
MTI | 2020. szeptember 25. 18:31
A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) mintegy 60 milliárd forintot fordít a kormány kastélyok és várak megújítására - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a komlódtótfalui Becsky-Kossuth-kúria 643 millió forintból megvalósuló felújításának pénteki alapkőletételi ünnepségén.
Ingatlan Végletesen olcsó és drága is a balatoni nyaralópiac
Mester Nándor | 2020. szeptember 25. 06:07
Még mindig tart a leköltözési hullám a Balatonhoz a járvány miatt. A kereslet zöme a tóparttól kissé távolabbi, olcsóbb kategóriára irányul. A partmenti új beruházások viszont vegyesen alakulnak, rengeteg a csúszás, hiába akarnak sokan nyaralás céljából új apartmant vásárolni.
Ingatlan Hasítanak az állami építkezések, de fáj a feje a magán megrendelőknek
Mester Nándor | 2020. szeptember 24. 06:06
Jelentős mélyépítési és magasépítési beruházások indultak idén, a legtöbbnél jól haladnak. Anyaghiány ugyan nincs, de a magánberuházók egy része csúszásokat volt kénytelen elszenvedni amiatt, hogy a hatalmas állami projektek elszívták az alapvető építő-és szerelési anyagok egy részét, nem beszélve a szakemberekről. Az egyik legnagyobb generálkivitelező közben önkéntes árcsökkentést sürget az építőipari cégek körében, hogy tovább pöröghessenek a munkák.
Ingatlan Sör-wellness is lesz az Orbán Viktor szülőföldjén 15 milliárd forintért megújuló kastélyban
Mester Nándor | 2020. szeptember 21. 06:06
Megújul a Felcsúthoz közeli Vál híres kastélya, ami ha kész lesz, úszni fog a sörben: sörkert, sörfőzde és sör-wellness is helyet kap. Útavatás is keretezi ezt, a kormányfő szülőfalujához közeli nagy programot. A kivitelezési munkák várhatóan 2022 tavaszán indulnak. A tervezésre hétfőig lehetett jelentkezni.
Ingatlan Csodafegyver-e Matolcsy újabb ötlete? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 18. 19:26
Tíz évre felvehető nulla százalékos hitellel gondolja feléleszteni a látványosan gyengélkedő lakáspiacot Matolcsy György. Lehet néhány kedvező hatása az MNB elnöke által javasolt csomagnak, de a pénzügyi és az ingatlanos szakma is sok kérdést vet fel.
Ingatlan Van pár tippünk, hogy hol indulnak a rozsdaövezeti lakásprojektek
Mester Nándor | 2020. szeptember 17. 06:07
A lejtőre került lakáspiac már nagyon kiéhezett arra, hogy a kormány végre eldöntse, hol lesznek a kedvezményes áfával fejleszthető rozsdaövezeti területek. Több olyan fővárosi lokáció is van, amely bekerülhet a programba, s így öt százalékos áfával adhatják majd ott a lakásokat. Kizárt, hogy a nagyobb ingatlanfejlesztők ne lobbiznának azért, hogy már meglévő telkeikkel bekerülhessenek a programba. A kabinet nagyon ígérgeti, hogy bevonja az önkormányzatokat is a kijelölésbe, ám a Fővárossal eddig semmi érdemi konzultációt nem folytatott.
Ingatlan Egyelőre nem lesznek olcsóbbak az irodák. Egyelőre...
Mester Nándor | 2020. szeptember 13. 17:04
Nem került bajba a bérbeadók többsége az irodapiacon, így egyelőre nem várható díjcsökkentés. Kedvezmény-dömping viszont jöhet.
Ingatlan Budán csak egy minigarzont lehet venni 20 millióért
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 11. 18:27
Nagyot nem lehet álmodni húszmillió forintért, de a jelenlegi ingatlanpiacon igenis érezhető kereslet mutatkozik az ekkora összegért kínált lakások iránt: az Otthon Centrum tanulmánya szerint a fővárosban ennyiért egy 27, a nagyobb vidéki városokban pedig egy 57 négyzetméteres téglalakást lehet vásárolni. A panelek valamivel olcsóbbak.
Friss
hírlevél