TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Méltányos fizetéseket akarnak az egészségügyben, Európában csak mi költünk bérfejlesztésre - mondta az egészségügyi államtitkár. A kocsmázók dobták össze az egészségügyisek béremelésére a pénzt.

A kormány folytatja a többlépcsős béremelést az egészségügyben - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő és Szócska Miklós, az erőforrás-minisztérium államtitkára. Szócska a chilei bányászmentésre utalva megismételte, az ágazatban "senkit sem hagynak lent", vagyis előbb-utóbb mindenki részesül a bérfejlesztésben, utoljára tavaly augusztus végén jelentették be, hogy 14 százalékkal emelik az alapellátás finanszírozását.Az államtitkár szerint különböző mértékben, de mindenki kap most fizetésemelést az egészségügyben. Miközben a tanárok, úgy tűnik, lemaradnak a közel 3 éve beharangozott bérfejlesztési programról, az egészségügyi dolgozók fizetésemelésére 30 milliárd forint áll rendelkezésre, ennek alapja a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adójából származik.

A diplomás szakdolgozók tavaly párezres emelést kaptak, ezt most 41 ezer forintra egészítik ki, ami bruttó 30-40 ezres emelést jelent nagyjából. A diplomás szakdolgozók fizetését így az ágazatban dolgozó egyéb diplomások bérének szintjére húzzák fel.A szakdolgozók szeptemberben már bruttó 10 ezer forinttal többet vihetnek haza (ők az előző körben is kaptak emelést), vagyis az augusztusi fizetésüket már emelik. Az iskoláztatásra lesz azonban bőven pénz, hiszen januárig visszamenőleg egy összegben megadják majd az emelést.

A gyógyszerész hiányszakma, jelenleg 410 kórházi gyógyszerész dolgozik az országban, a kormány ezért 45 ezer forinttal toldja meg az ő járandóságukat, így már egy szakorvos fizetését vihetik haza. A rezidensek is kapnak plusz 10 ezret az új ösztöndíjrendszer mellett, Szócska szerint ezt a rendszert szeretnék még majd tovább fejleszteni.

Az orvosok 480 ezer forintig 10 ezer, 450 ezer forintig pedig plusz 40 ezer forint emelést kapnak havonta.

Nem kapták meg az emelést az ápolónők

Az alapellátás finanszírozásának megemelésére is megvan a forrás, de ezt majd később, egy szakmai programmal együtt jelentik be. Szócska Miklós szerin az ágazatban elindított bérfejlesztésnek már látszik az eredménye, kevesebb fiatal orvos vágyik ugyanis külföldre. Az államtitkár azt is mondta, hogy egyelőre az alapellátásban szeretnék a fizetéseket rendezni, hogy méltányos összegeket vihessenek haza az egészségügyi dolgozók, a mozgó bérek rendszeréhez csak ezután nyúlnának hozzá (a mozgó bér az ágazat dolgozóinak fizetésének nagyjából harmadát teszi ki).

Tavaly már emelte a kormány az alapellátás finanszírozását, a 14%-os emelés a védőnők esetében azonban 98%-ukhoz nem jutott el, a kormány már keresi rá a jogi lehetőségeket, hogy ők is több pénzt vihessenek haza. 

Magyarország jobban teljesít

Szócska Miklós szerint a mostani emelések 100 ezer embert érintenek. Sietett leszögezni, hogy folyamatos béremelést hajt végre a kormány, nem egyszeri kiegészítéseket. Mint mondta, Magyarország az egyetlen ország Európában, ahol az egészségügyben emelik a fizetéseket. Szócska szerint erre azért is szükség van, mert a szakemberhiány uniós szinten probléma, nemcsak Magyarországon.

Az államtitkár szerint a fizetésemelés nemcsak kormányzati kérdés, a kórházi vezetők felelőssége is, hogyan gazdálkodnak a forrásokkal, jut-e abból bérfejlesztésre. Szócska szerint a mostani inflációs környezetben, és a "rezsicsökkentős világban" az emelés valódi reálbér-emelkedést fog okozni, vagyis nem arról van szó, hogy amit egyik kezükkel adnak, azt el is inflálják a másikkal.

Csak az orvosok kapnak pénzt

Az eredetileg tervezett 50-55 milliárdos kerettel ellentétben 30 milliárd jutott a bérfejlesztésre ebben a körben, annak ellenére, hogy Varga Mihály, a költségvetésért is felelős gazdasági tárcavezető korábban azt mondta, nem lesz fizetésemelés a közszférában. Úgy tűnik ez alól, csak az egészségügy lesz idén a kivétel - a múlt héten bejelentett, majd' 93 milliárdos zárolás után (mely az államháztartás minden alfejezetét, vagyis minden költségvetési szervet érint) az ágazat szereplői így különösen örülhetnek. A közszféra egyéb területein a bérfagyasztástól 20 milliárdos megtakarítást vár a kormányzat idén.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Friss
hírlevél