Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Méltányos fizetéseket akarnak az egészségügyben, Európában csak mi költünk bérfejlesztésre - mondta az egészségügyi államtitkár. A kocsmázók dobták össze az egészségügyisek béremelésére a pénzt.

A kormány folytatja a többlépcsős béremelést az egészségügyben - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő és Szócska Miklós, az erőforrás-minisztérium államtitkára. Szócska a chilei bányászmentésre utalva megismételte, az ágazatban "senkit sem hagynak lent", vagyis előbb-utóbb mindenki részesül a bérfejlesztésben, utoljára tavaly augusztus végén jelentették be, hogy 14 százalékkal emelik az alapellátás finanszírozását.Az államtitkár szerint különböző mértékben, de mindenki kap most fizetésemelést az egészségügyben. Miközben a tanárok, úgy tűnik, lemaradnak a közel 3 éve beharangozott bérfejlesztési programról, az egészségügyi dolgozók fizetésemelésére 30 milliárd forint áll rendelkezésre, ennek alapja a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adójából származik.

A diplomás szakdolgozók tavaly párezres emelést kaptak, ezt most 41 ezer forintra egészítik ki, ami bruttó 30-40 ezres emelést jelent nagyjából. A diplomás szakdolgozók fizetését így az ágazatban dolgozó egyéb diplomások bérének szintjére húzzák fel.A szakdolgozók szeptemberben már bruttó 10 ezer forinttal többet vihetnek haza (ők az előző körben is kaptak emelést), vagyis az augusztusi fizetésüket már emelik. Az iskoláztatásra lesz azonban bőven pénz, hiszen januárig visszamenőleg egy összegben megadják majd az emelést.

A gyógyszerész hiányszakma, jelenleg 410 kórházi gyógyszerész dolgozik az országban, a kormány ezért 45 ezer forinttal toldja meg az ő járandóságukat, így már egy szakorvos fizetését vihetik haza. A rezidensek is kapnak plusz 10 ezret az új ösztöndíjrendszer mellett, Szócska szerint ezt a rendszert szeretnék még majd tovább fejleszteni.

Az orvosok 480 ezer forintig 10 ezer, 450 ezer forintig pedig plusz 40 ezer forint emelést kapnak havonta.

Nem kapták meg az emelést az ápolónők

Az alapellátás finanszírozásának megemelésére is megvan a forrás, de ezt majd később, egy szakmai programmal együtt jelentik be. Szócska Miklós szerin az ágazatban elindított bérfejlesztésnek már látszik az eredménye, kevesebb fiatal orvos vágyik ugyanis külföldre. Az államtitkár azt is mondta, hogy egyelőre az alapellátásban szeretnék a fizetéseket rendezni, hogy méltányos összegeket vihessenek haza az egészségügyi dolgozók, a mozgó bérek rendszeréhez csak ezután nyúlnának hozzá (a mozgó bér az ágazat dolgozóinak fizetésének nagyjából harmadát teszi ki).

Tavaly már emelte a kormány az alapellátás finanszírozását, a 14%-os emelés a védőnők esetében azonban 98%-ukhoz nem jutott el, a kormány már keresi rá a jogi lehetőségeket, hogy ők is több pénzt vihessenek haza. 

Magyarország jobban teljesít

Szócska Miklós szerint a mostani emelések 100 ezer embert érintenek. Sietett leszögezni, hogy folyamatos béremelést hajt végre a kormány, nem egyszeri kiegészítéseket. Mint mondta, Magyarország az egyetlen ország Európában, ahol az egészségügyben emelik a fizetéseket. Szócska szerint erre azért is szükség van, mert a szakemberhiány uniós szinten probléma, nemcsak Magyarországon.

Az államtitkár szerint a fizetésemelés nemcsak kormányzati kérdés, a kórházi vezetők felelőssége is, hogyan gazdálkodnak a forrásokkal, jut-e abból bérfejlesztésre. Szócska szerint a mostani inflációs környezetben, és a "rezsicsökkentős világban" az emelés valódi reálbér-emelkedést fog okozni, vagyis nem arról van szó, hogy amit egyik kezükkel adnak, azt el is inflálják a másikkal.

Csak az orvosok kapnak pénzt

Az eredetileg tervezett 50-55 milliárdos kerettel ellentétben 30 milliárd jutott a bérfejlesztésre ebben a körben, annak ellenére, hogy Varga Mihály, a költségvetésért is felelős gazdasági tárcavezető korábban azt mondta, nem lesz fizetésemelés a közszférában. Úgy tűnik ez alól, csak az egészségügy lesz idén a kivétel - a múlt héten bejelentett, majd' 93 milliárdos zárolás után (mely az államháztartás minden alfejezetét, vagyis minden költségvetési szervet érint) az ágazat szereplői így különösen örülhetnek. A közszféra egyéb területein a bérfagyasztástól 20 milliárdos megtakarítást vár a kormányzat idén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.