1p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Méltányos fizetéseket akarnak az egészségügyben, Európában csak mi költünk bérfejlesztésre - mondta az egészségügyi államtitkár. A kocsmázók dobták össze az egészségügyisek béremelésére a pénzt.

A kormány folytatja a többlépcsős béremelést az egészségügyben - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő és Szócska Miklós, az erőforrás-minisztérium államtitkára. Szócska a chilei bányászmentésre utalva megismételte, az ágazatban "senkit sem hagynak lent", vagyis előbb-utóbb mindenki részesül a bérfejlesztésben, utoljára tavaly augusztus végén jelentették be, hogy 14 százalékkal emelik az alapellátás finanszírozását.Az államtitkár szerint különböző mértékben, de mindenki kap most fizetésemelést az egészségügyben. Miközben a tanárok, úgy tűnik, lemaradnak a közel 3 éve beharangozott bérfejlesztési programról, az egészségügyi dolgozók fizetésemelésére 30 milliárd forint áll rendelkezésre, ennek alapja a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adójából származik.

A diplomás szakdolgozók tavaly párezres emelést kaptak, ezt most 41 ezer forintra egészítik ki, ami bruttó 30-40 ezres emelést jelent nagyjából. A diplomás szakdolgozók fizetését így az ágazatban dolgozó egyéb diplomások bérének szintjére húzzák fel.A szakdolgozók szeptemberben már bruttó 10 ezer forinttal többet vihetnek haza (ők az előző körben is kaptak emelést), vagyis az augusztusi fizetésüket már emelik. Az iskoláztatásra lesz azonban bőven pénz, hiszen januárig visszamenőleg egy összegben megadják majd az emelést.

A gyógyszerész hiányszakma, jelenleg 410 kórházi gyógyszerész dolgozik az országban, a kormány ezért 45 ezer forinttal toldja meg az ő járandóságukat, így már egy szakorvos fizetését vihetik haza. A rezidensek is kapnak plusz 10 ezret az új ösztöndíjrendszer mellett, Szócska szerint ezt a rendszert szeretnék még majd tovább fejleszteni.

Az orvosok 480 ezer forintig 10 ezer, 450 ezer forintig pedig plusz 40 ezer forint emelést kapnak havonta.

Nem kapták meg az emelést az ápolónők

Az alapellátás finanszírozásának megemelésére is megvan a forrás, de ezt majd később, egy szakmai programmal együtt jelentik be. Szócska Miklós szerin az ágazatban elindított bérfejlesztésnek már látszik az eredménye, kevesebb fiatal orvos vágyik ugyanis külföldre. Az államtitkár azt is mondta, hogy egyelőre az alapellátásban szeretnék a fizetéseket rendezni, hogy méltányos összegeket vihessenek haza az egészségügyi dolgozók, a mozgó bérek rendszeréhez csak ezután nyúlnának hozzá (a mozgó bér az ágazat dolgozóinak fizetésének nagyjából harmadát teszi ki).

Tavaly már emelte a kormány az alapellátás finanszírozását, a 14%-os emelés a védőnők esetében azonban 98%-ukhoz nem jutott el, a kormány már keresi rá a jogi lehetőségeket, hogy ők is több pénzt vihessenek haza. 

Magyarország jobban teljesít

Szócska Miklós szerint a mostani emelések 100 ezer embert érintenek. Sietett leszögezni, hogy folyamatos béremelést hajt végre a kormány, nem egyszeri kiegészítéseket. Mint mondta, Magyarország az egyetlen ország Európában, ahol az egészségügyben emelik a fizetéseket. Szócska szerint erre azért is szükség van, mert a szakemberhiány uniós szinten probléma, nemcsak Magyarországon.

Az államtitkár szerint a fizetésemelés nemcsak kormányzati kérdés, a kórházi vezetők felelőssége is, hogyan gazdálkodnak a forrásokkal, jut-e abból bérfejlesztésre. Szócska szerint a mostani inflációs környezetben, és a "rezsicsökkentős világban" az emelés valódi reálbér-emelkedést fog okozni, vagyis nem arról van szó, hogy amit egyik kezükkel adnak, azt el is inflálják a másikkal.

Csak az orvosok kapnak pénzt

Az eredetileg tervezett 50-55 milliárdos kerettel ellentétben 30 milliárd jutott a bérfejlesztésre ebben a körben, annak ellenére, hogy Varga Mihály, a költségvetésért is felelős gazdasági tárcavezető korábban azt mondta, nem lesz fizetésemelés a közszférában. Úgy tűnik ez alól, csak az egészségügy lesz idén a kivétel - a múlt héten bejelentett, majd' 93 milliárdos zárolás után (mely az államháztartás minden alfejezetét, vagyis minden költségvetési szervet érint) az ágazat szereplői így különösen örülhetnek. A közszféra egyéb területein a bérfagyasztástól 20 milliárdos megtakarítást vár a kormányzat idén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG