Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Azon nyilván senki sem csodálkozik, hogy márciusban több mint 23 ezer fővel csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Az már meglepőbb, hogy áprilisban már szerény emelkedést regisztráltak körükben. A legtöbb ország polgárainak foglalkoztatása jóval kevésbé esett vissza tavasszal, mint a magyaroké. Romániából például különvonatokkal vitték a betegápolókat Bécsbe, amelyek Magyarországon meg sem álltak.

Míg februárban még 101 305 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, márciusban már csak 78 062. A 23 243 fős csökkenés a karanténok, a határok zárása miatt persze nem meglepő. Másrészt a szomszédos országban 187 ezerrel kevesebb betöltött állás volt a tavasz első hónapjában, mint egy hónappal korábban. Ez ugyan csak az állások mintegy öt százaléka, de ennek nagyobb részét, 110 ezret a külföldiek veszítették el – derül ki az osztrák társadalombiztosítottak szövetsége (Österreichische Sozialversicherung, korábban Hauptverband) adataiból.

Ezúttal mi tartjuk a negatív rekordot: Ezzel a 23 ezerrel messze a legnagyobb a magyarok számának esése volt márciusban. A többi országban jóval alacsonyabb volt a visszaesés. Így a németek és a szlovákok száma márciusban mintegy 9600, illetve 9200 fővel csökkent. Főleg olyan államok polgárai veszítették el állásukat, ahol az ingázók súlya lehet magas. Más fontos “küldő nemzeteknél”, mint a románok, törökök, lengyelek, horvátok, négy és hét ezer fő közötti volt a létszámcsökkenés.

Ausztria (Pixabay)Ausztria (Pixabay)

Sok román, lengyel kapott munkát

Ám áprilisban már meg is kezdődött némi visszarendeződés. A magyarok száma 253 fővel nőtt, 78 315 főre. Ez év/év alapon, azaz 2019 áprilisához képest még mindig 12 400 fős csökkenés. A többi ország adatai különbözőképpen alakultak. A Németországból érkezett vendégmunkások 1600 fővel kevesebben lettek áprilisban is. A románok viszont 2000, a lengyelek 1800 fő körül még növelték is létszámukat a múlt hónapban.

Magyar munkavállalók AusztriábanMagyar munkavállalók Ausztriában

Érdemes hozzátenni, hogy tavasszal egyébként is csökkenni szokott a magyar foglalkoztatottak száma, ha kisebb mértékben is. A turizmusban ugyanis véget ér a síszezon, és a nyári szabadságolások időszaka vagy a mezőgazdaság legmunkásabb periódusa még nem kezdődik el olyankor. A magyarok rendszerint tél közepén és nyár végén vannak legtöbben. (Lásd az első ábrát.)

Különvonatokat küldenek az ápolónőkért

Mi lehet az áprilisi foglalkoztatás-bővülés oka? Talán az, hogy márciusban egy darabig az a szabály élt, hogy az Ausztriából Magyarországra érkezőket karanténba rakják. A hónap utolsó napjaiban érkezett a hír, amely szerint ez a határ közelében, főleg Burgenlandba ingázó munkavállalókra már nem vonatkozik. Akkoriban már több nyugat-európai országban problémákat okozott, hogy az ápolói, vagy egyes mezőgazdasági munkák ellátását eddig végző kelet-közép-európai munkaerő nem tudott beutazni. (Lásd: Felmentést kaptak az Ausztriába ingázó magyarok a karantén alól.)

Külföldi munkavállalók AusztriábanKülföldi munkavállalók Ausztriában

Májusban például legalább két különvonatot indítottak Romániából Bécsbe, amely 24 órás műszakban dolgozó ápolókat szállított. A beutazott dolgozókat egy bécsi szállodában alapos koronavírus-tesztnek vetették alá, mielőtt munkába állhattak. Az országban 33 ezer ember szorul rá 24 órás felügyeletre, őket mintegy 60 ezer ápoló szolgálja ki. Nagy részük Romániából érkezett – írta a Vienna.at. (Ennek példáját követve a német sajtó szerint Bécsen keresztül Németországba is szállítottak egészségügyi dolgozókat Romániából.) A vonatok Magyarországon nem álltak meg.

Június 15-től jön a szabad mozgás?

A határzárak enyhítését egyébként már több ország megkezdte. Németország és Ausztria, Ausztria és Svájc között például június 15-re tűzték ki az utolsó korlátozások megszüntetését, de addig is fokozatosan lazítanak a szigoron.

Az említett márciusi 187 ezer után áprilisban már csak 6600 fővel csökkent az összes betöltött állás száma Ausztriában – derül ki a jelentésből. Ezúttal az osztrák állampolgárok veszítették el inkább a munkájukat, a külföldiek foglakoztatása kis mértékben, 1840 fővel bővült.

Külföldi munkavállalók AusztriábanKülföldi munkavállalók Ausztriában

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
Karrier Régi-új miniszteri biztosa van Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 06:26
A korábban is az Igazságügyi Minisztérium kötelékében tevékenykedő biztos új feladatot kap.
Karrier Ingatlanok, juttatások – mik derültek ki a női képviselők vagyonnyilatkozataiból?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. február 2. 18:54
Ahogy lenni szokott, február 1-ig bezáróan leadták vagyonnyilatkozatukat az országgyűlési képviselők. Összeállításunkban kizárólag a női politikusok bevallásait néztük át, persze idén is találkoztunk néhány olyan nyilatkozattal, amely nem géppel, hanem kézzel – sokszor kibogarászhatatlanul – volt kitöltve. Ami ennek ellenére is kiolvasható volt: nem egy politikusnőnek 5-6, akár 8 ingatlan is van a nevén, de nem a magyar képviselőnők lesznek a jövő vállalkozóinak példaképei. 
Karrier Egyszerre két miniszteri biztosát mentette fel Palkovics László
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:31
Németh Gábor és Úsz Illés kinevezése is az év végéig szólt eredetileg.
Karrier Két államtitkár távozik, kettő új feladatot kapott a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:53
Államtitkári keringőt hozott a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlöny, hiszen két felmentett államtitkár is új pozícióban folytatja.
Karrier Visszatérés a hétköznapi munkanapokba - mit tanulhatunk Kínától?
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 17:38
Már látszik a fény az alagút végén, ha a járványhelyzetről van szó, így egyre inkább felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz, ha ténylegesen eljön az irodákba történő visszatérés ideje a több hónapnyi távmunka után.   
Karrier Új vezére lesz a Telenor Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 16:56
Két és fél év után távozik a Telenor Magyarország vezére, az O2-től igazolják le utódját.
Karrier Őrizetbe vették Bige Lászlót
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 08:15
Magyarország egyik leggazdagabb emberét kedden tartóztatták le.
Karrier Habsburg György lehet Magyarország nagykövete Párizsban
Privátbankár.hu | 2020. december 13. 16:03
Az Index információi szerint az utolsó magyar trónörökös fia, Habsburg György diplomata, újságíró lesz Magyarország következő párizsi nagykövete. 
Karrier Orbán Viktor elmondta, mit gondol a Szájer-ügyről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 2. 18:34
Amit Szájer József tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele - nyilatkozta a miniszterelnök.
hírlevél