BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 19. 06:06

Azon nyilván senki sem csodálkozik, hogy márciusban több mint 23 ezer fővel csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Az már meglepőbb, hogy áprilisban már szerény emelkedést regisztráltak körükben. A legtöbb ország polgárainak foglalkoztatása jóval kevésbé esett vissza tavasszal, mint a magyaroké. Romániából például különvonatokkal vitték a betegápolókat Bécsbe, amelyek Magyarországon meg sem álltak.

Míg februárban még 101 305 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, márciusban már csak 78 062. A 23 243 fős csökkenés a karanténok, a határok zárása miatt persze nem meglepő. Másrészt a szomszédos országban 187 ezerrel kevesebb betöltött állás volt a tavasz első hónapjában, mint egy hónappal korábban. Ez ugyan csak az állások mintegy öt százaléka, de ennek nagyobb részét, 110 ezret a külföldiek veszítették el – derül ki az osztrák társadalombiztosítottak szövetsége (Österreichische Sozialversicherung, korábban Hauptverband) adataiból.

Ezúttal mi tartjuk a negatív rekordot: Ezzel a 23 ezerrel messze a legnagyobb a magyarok számának esése volt márciusban. A többi országban jóval alacsonyabb volt a visszaesés. Így a németek és a szlovákok száma márciusban mintegy 9600, illetve 9200 fővel csökkent. Főleg olyan államok polgárai veszítették el állásukat, ahol az ingázók súlya lehet magas. Más fontos “küldő nemzeteknél”, mint a románok, törökök, lengyelek, horvátok, négy és hét ezer fő közötti volt a létszámcsökkenés.

Ausztria (Pixabay) Ausztria (Pixabay)

Sok román, lengyel kapott munkát

Ám áprilisban már meg is kezdődött némi visszarendeződés. A magyarok száma 253 fővel nőtt, 78 315 főre. Ez év/év alapon, azaz 2019 áprilisához képest még mindig 12 400 fős csökkenés. A többi ország adatai különbözőképpen alakultak. A Németországból érkezett vendégmunkások 1600 fővel kevesebben lettek áprilisban is. A románok viszont 2000, a lengyelek 1800 fő körül még növelték is létszámukat a múlt hónapban.

Magyar munkavállalók Ausztriában Magyar munkavállalók Ausztriában

Érdemes hozzátenni, hogy tavasszal egyébként is csökkenni szokott a magyar foglalkoztatottak száma, ha kisebb mértékben is. A turizmusban ugyanis véget ér a síszezon, és a nyári szabadságolások időszaka vagy a mezőgazdaság legmunkásabb periódusa még nem kezdődik el olyankor. A magyarok rendszerint tél közepén és nyár végén vannak legtöbben. (Lásd az első ábrát.)

Különvonatokat küldenek az ápolónőkért

Mi lehet az áprilisi foglalkoztatás-bővülés oka? Talán az, hogy márciusban egy darabig az a szabály élt, hogy az Ausztriából Magyarországra érkezőket karanténba rakják. A hónap utolsó napjaiban érkezett a hír, amely szerint ez a határ közelében, főleg Burgenlandba ingázó munkavállalókra már nem vonatkozik. Akkoriban már több nyugat-európai országban problémákat okozott, hogy az ápolói, vagy egyes mezőgazdasági munkák ellátását eddig végző kelet-közép-európai munkaerő nem tudott beutazni. (Lásd: Felmentést kaptak az Ausztriába ingázó magyarok a karantén alól.)

Külföldi munkavállalók Ausztriában Külföldi munkavállalók Ausztriában

Májusban például legalább két különvonatot indítottak Romániából Bécsbe, amely 24 órás műszakban dolgozó ápolókat szállított. A beutazott dolgozókat egy bécsi szállodában alapos koronavírus-tesztnek vetették alá, mielőtt munkába állhattak. Az országban 33 ezer ember szorul rá 24 órás felügyeletre, őket mintegy 60 ezer ápoló szolgálja ki. Nagy részük Romániából érkezett – írta a Vienna.at. (Ennek példáját követve a német sajtó szerint Bécsen keresztül Németországba is szállítottak egészségügyi dolgozókat Romániából.) A vonatok Magyarországon nem álltak meg.

Június 15-től jön a szabad mozgás?

A határzárak enyhítését egyébként már több ország megkezdte. Németország és Ausztria, Ausztria és Svájc között például június 15-re tűzték ki az utolsó korlátozások megszüntetését, de addig is fokozatosan lazítanak a szigoron.

Az említett márciusi 187 ezer után áprilisban már csak 6600 fővel csökkent az összes betöltött állás száma Ausztriában – derül ki a jelentésből. Ezúttal az osztrák állampolgárok veszítették el inkább a munkájukat, a külföldiek foglakoztatása kis mértékben, 1840 fővel bővült.

Külföldi munkavállalók Ausztriában Külföldi munkavállalók Ausztriában

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Karrier Új vezérigazgatója lett a Hunguest Hotelsnek
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 16:46
Róna Andrea lesz a Hunguest Hotels Zrt. új vezérigazgatója - közölte szerkesztőségünkkel a tulajdonos Opus Global Nyrt.
Karrier Egyre többen állnak kukásnak a járvány közepette
MTI | 2020. május 12. 08:27
A koronavírus hatására feltöltődik a létszám a szemétszállítási ágazatban.
Karrier Orbán Viktor elbocsátott egy helyettes államtitkárt
Privátbankár.hu | 2020. április 30. 06:37
A nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős helyettes államtitkár 2014 óta volt a kormány tagja.
Karrier Dolgozóinak felét elküldi a Hunguest Hotels
Privátbankár.hu | 2020. április 28. 19:14
Csoportos létszámleépítésről döntött szállodáinak felújítása miatt a Hunguest Hotels Zrt.
Karrier Orbán javaslatára menesztik az Igazságügyi Minisztérium egyik államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. április 27. 21:24
Öt év után távozik posztjáról az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár. Májustól érkezik az utódja. 
Karrier Kiderült, mik lehetnek a kormány céljai a közfoglalkoztatásban
Privátbankár.hu | 2020. április 24. 21:56
Kormányhatározat jelent meg az idei célokról. Ezek közül talán a legérdekesebb pont, hogy akik tartósan álláskeresők, azokat bevonnák a közfoglalkoztatásba.
Karrier Új helyettes államtitkár neveztek ki
Privátbankár.hu | 2020. április 21. 21:56
Dr. Horváth Tamás ezentúl helyettes államtitkárként folytatja.
Karrier Alapítványi fenntartásba kerülhet 6 egyetem
Valkai Nikoletta | 2020. április 1. 12:17
A kedd este benyújtott törvényjavaslatok szerint vagyonkezelő alapítványokat neveznének ki a felsőoktatási intézmények élére. Állami tulajdonú ingatlanokat is kapnának.
Karrier Koronavírus: vadásznak az alkalmi állásokra
MTI | 2020. március 28. 09:00
Sokan vállalnának átmeneti munkát a járvány miatt elvesztett állásuk helyett. 
Karrier Jön a rabszolgatörvény 2.0? A szakszervezetek azonnali egyeztetést akarnak
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 20:06
Döbbenten olvasták a szakszervezeteknél a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének többpontos javaslatát, amelyet az MGYOSZ  vészhelyzetre hivatkozva a gazdasági válság kezelésére nyújtott be a kormánynak. A Magyar Szakszervezeti Szövetség a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával azonnali egyeztetést követel.
hírlevél