BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 19. 06:06

Azon nyilván senki sem csodálkozik, hogy márciusban több mint 23 ezer fővel csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Az már meglepőbb, hogy áprilisban már szerény emelkedést regisztráltak körükben. A legtöbb ország polgárainak foglalkoztatása jóval kevésbé esett vissza tavasszal, mint a magyaroké. Romániából például különvonatokkal vitték a betegápolókat Bécsbe, amelyek Magyarországon meg sem álltak.

Míg februárban még 101 305 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, márciusban már csak 78 062. A 23 243 fős csökkenés a karanténok, a határok zárása miatt persze nem meglepő. Másrészt a szomszédos országban 187 ezerrel kevesebb betöltött állás volt a tavasz első hónapjában, mint egy hónappal korábban. Ez ugyan csak az állások mintegy öt százaléka, de ennek nagyobb részét, 110 ezret a külföldiek veszítették el – derül ki az osztrák társadalombiztosítottak szövetsége (Österreichische Sozialversicherung, korábban Hauptverband) adataiból.

Ezúttal mi tartjuk a negatív rekordot: Ezzel a 23 ezerrel messze a legnagyobb a magyarok számának esése volt márciusban. A többi országban jóval alacsonyabb volt a visszaesés. Így a németek és a szlovákok száma márciusban mintegy 9600, illetve 9200 fővel csökkent. Főleg olyan államok polgárai veszítették el állásukat, ahol az ingázók súlya lehet magas. Más fontos “küldő nemzeteknél”, mint a románok, törökök, lengyelek, horvátok, négy és hét ezer fő közötti volt a létszámcsökkenés.

Ausztria (Pixabay) Ausztria (Pixabay)

Sok román, lengyel kapott munkát

Ám áprilisban már meg is kezdődött némi visszarendeződés. A magyarok száma 253 fővel nőtt, 78 315 főre. Ez év/év alapon, azaz 2019 áprilisához képest még mindig 12 400 fős csökkenés. A többi ország adatai különbözőképpen alakultak. A Németországból érkezett vendégmunkások 1600 fővel kevesebben lettek áprilisban is. A románok viszont 2000, a lengyelek 1800 fő körül még növelték is létszámukat a múlt hónapban.

Magyar munkavállalók Ausztriában Magyar munkavállalók Ausztriában

Érdemes hozzátenni, hogy tavasszal egyébként is csökkenni szokott a magyar foglalkoztatottak száma, ha kisebb mértékben is. A turizmusban ugyanis véget ér a síszezon, és a nyári szabadságolások időszaka vagy a mezőgazdaság legmunkásabb periódusa még nem kezdődik el olyankor. A magyarok rendszerint tél közepén és nyár végén vannak legtöbben. (Lásd az első ábrát.)

Különvonatokat küldenek az ápolónőkért

Mi lehet az áprilisi foglalkoztatás-bővülés oka? Talán az, hogy márciusban egy darabig az a szabály élt, hogy az Ausztriából Magyarországra érkezőket karanténba rakják. A hónap utolsó napjaiban érkezett a hír, amely szerint ez a határ közelében, főleg Burgenlandba ingázó munkavállalókra már nem vonatkozik. Akkoriban már több nyugat-európai országban problémákat okozott, hogy az ápolói, vagy egyes mezőgazdasági munkák ellátását eddig végző kelet-közép-európai munkaerő nem tudott beutazni. (Lásd: Felmentést kaptak az Ausztriába ingázó magyarok a karantén alól.)

Külföldi munkavállalók Ausztriában Külföldi munkavállalók Ausztriában

Májusban például legalább két különvonatot indítottak Romániából Bécsbe, amely 24 órás műszakban dolgozó ápolókat szállított. A beutazott dolgozókat egy bécsi szállodában alapos koronavírus-tesztnek vetették alá, mielőtt munkába állhattak. Az országban 33 ezer ember szorul rá 24 órás felügyeletre, őket mintegy 60 ezer ápoló szolgálja ki. Nagy részük Romániából érkezett – írta a Vienna.at. (Ennek példáját követve a német sajtó szerint Bécsen keresztül Németországba is szállítottak egészségügyi dolgozókat Romániából.) A vonatok Magyarországon nem álltak meg.

Június 15-től jön a szabad mozgás?

A határzárak enyhítését egyébként már több ország megkezdte. Németország és Ausztria, Ausztria és Svájc között például június 15-re tűzték ki az utolsó korlátozások megszüntetését, de addig is fokozatosan lazítanak a szigoron.

Az említett márciusi 187 ezer után áprilisban már csak 6600 fővel csökkent az összes betöltött állás száma Ausztriában – derül ki a jelentésből. Ezúttal az osztrák állampolgárok veszítették el inkább a munkájukat, a külföldiek foglakoztatása kis mértékben, 1840 fővel bővült.

Külföldi munkavállalók Ausztriában Külföldi munkavállalók Ausztriában

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Karrier Soros György 90 éves lett - elmondta, kik a belső és külső ellenségek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 10:07
Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.
Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Karrier Ez a kormánybiztos folytathatja a munkát
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 06:59
A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján régi-új kormánybiztosra ébredt ma Magyarország.
Karrier Palkovics menesztette az egyik helyettes államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 06:16
Már meg is van Szepesi Balázs utóda. 
Karrier Megvan, mikor kaphatják meg az emelt fizetést a tanárok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 23. 08:02
Legjobban az intézményvezetők és helyetteseik járnak majd. 
Karrier Orbán felmentett egy helyettes államtitkárt - már megvan az utódja
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 07:29
A Miniszterelnökségen történt a személycsere. 
Friss
hírlevél