TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Azon nyilván senki sem csodálkozik, hogy márciusban több mint 23 ezer fővel csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Az már meglepőbb, hogy áprilisban már szerény emelkedést regisztráltak körükben. A legtöbb ország polgárainak foglalkoztatása jóval kevésbé esett vissza tavasszal, mint a magyaroké. Romániából például különvonatokkal vitték a betegápolókat Bécsbe, amelyek Magyarországon meg sem álltak.

Míg februárban még 101 305 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, márciusban már csak 78 062. A 23 243 fős csökkenés a karanténok, a határok zárása miatt persze nem meglepő. Másrészt a szomszédos országban 187 ezerrel kevesebb betöltött állás volt a tavasz első hónapjában, mint egy hónappal korábban. Ez ugyan csak az állások mintegy öt százaléka, de ennek nagyobb részét, 110 ezret a külföldiek veszítették el – derül ki az osztrák társadalombiztosítottak szövetsége (Österreichische Sozialversicherung, korábban Hauptverband) adataiból.

Ezúttal mi tartjuk a negatív rekordot: Ezzel a 23 ezerrel messze a legnagyobb a magyarok számának esése volt márciusban. A többi országban jóval alacsonyabb volt a visszaesés. Így a németek és a szlovákok száma márciusban mintegy 9600, illetve 9200 fővel csökkent. Főleg olyan államok polgárai veszítették el állásukat, ahol az ingázók súlya lehet magas. Más fontos “küldő nemzeteknél”, mint a románok, törökök, lengyelek, horvátok, négy és hét ezer fő közötti volt a létszámcsökkenés.

Ausztria (Pixabay) Ausztria (Pixabay)

Sok román, lengyel kapott munkát

Ám áprilisban már meg is kezdődött némi visszarendeződés. A magyarok száma 253 fővel nőtt, 78 315 főre. Ez év/év alapon, azaz 2019 áprilisához képest még mindig 12 400 fős csökkenés. A többi ország adatai különbözőképpen alakultak. A Németországból érkezett vendégmunkások 1600 fővel kevesebben lettek áprilisban is. A románok viszont 2000, a lengyelek 1800 fő körül még növelték is létszámukat a múlt hónapban.

Magyar munkavállalók Ausztriában Magyar munkavállalók Ausztriában

Érdemes hozzátenni, hogy tavasszal egyébként is csökkenni szokott a magyar foglalkoztatottak száma, ha kisebb mértékben is. A turizmusban ugyanis véget ér a síszezon, és a nyári szabadságolások időszaka vagy a mezőgazdaság legmunkásabb periódusa még nem kezdődik el olyankor. A magyarok rendszerint tél közepén és nyár végén vannak legtöbben. (Lásd az első ábrát.)

Különvonatokat küldenek az ápolónőkért

Mi lehet az áprilisi foglalkoztatás-bővülés oka? Talán az, hogy márciusban egy darabig az a szabály élt, hogy az Ausztriából Magyarországra érkezőket karanténba rakják. A hónap utolsó napjaiban érkezett a hír, amely szerint ez a határ közelében, főleg Burgenlandba ingázó munkavállalókra már nem vonatkozik. Akkoriban már több nyugat-európai országban problémákat okozott, hogy az ápolói, vagy egyes mezőgazdasági munkák ellátását eddig végző kelet-közép-európai munkaerő nem tudott beutazni. (Lásd: Felmentést kaptak az Ausztriába ingázó magyarok a karantén alól.)

Külföldi munkavállalók Ausztriában Külföldi munkavállalók Ausztriában

Májusban például legalább két különvonatot indítottak Romániából Bécsbe, amely 24 órás műszakban dolgozó ápolókat szállított. A beutazott dolgozókat egy bécsi szállodában alapos koronavírus-tesztnek vetették alá, mielőtt munkába állhattak. Az országban 33 ezer ember szorul rá 24 órás felügyeletre, őket mintegy 60 ezer ápoló szolgálja ki. Nagy részük Romániából érkezett – írta a Vienna.at. (Ennek példáját követve a német sajtó szerint Bécsen keresztül Németországba is szállítottak egészségügyi dolgozókat Romániából.) A vonatok Magyarországon nem álltak meg.

Június 15-től jön a szabad mozgás?

A határzárak enyhítését egyébként már több ország megkezdte. Németország és Ausztria, Ausztria és Svájc között például június 15-re tűzték ki az utolsó korlátozások megszüntetését, de addig is fokozatosan lazítanak a szigoron.

Az említett márciusi 187 ezer után áprilisban már csak 6600 fővel csökkent az összes betöltött állás száma Ausztriában – derül ki a jelentésből. Ezúttal az osztrák állampolgárok veszítették el inkább a munkájukat, a külföldiek foglakoztatása kis mértékben, 1840 fővel bővült.

Külföldi munkavállalók Ausztriában Külföldi munkavállalók Ausztriában

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Karrier 9 év után cserélt le Orbán Viktor egy kormánymegbízottat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 10. 06:23
Demeter Ervin 2011 óta volt Borsod megyei kormánymegbízott, csütörtöktől a miskolci polgármesterválasztás vesztese veszi át a helyét.
Karrier Még toborozzák az iskolaőröket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 07:23
Már lejárt a határidő, de több megyében is várják a jelentkezőket. 
Karrier Soros György 90 éves lett - elmondta, kik a belső és külső ellenségek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 10:07
Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.
Friss
hírlevél