BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2020. március 30. 20:05

Burgenlandban a határ 50 kilométeres körzetében lakók nem kell karanténba vonuljanak, ha beutaznak Magyarországra – jelentették be Ausztriában. Ez nagy könnyebbség, mert az alkalmazottak nagy hányada Magyarországról jár be dolgozni. Németországban 300 ezer mezőgazdasági kisegítő munkás hiányzik, de felvétel van a kereskedelemben és a fuvarozásban is.

A munka céljából Burgenlandba ingázó magyar állampolgárokat mentesítik a 14 napos kötelező karantén alól – írja a burgenlandi BVZ. Akik a határ menti 50 kilométeres sávon belül dolgoznak vagy laknak, azoknak nem kell a Magyarországra való beutazás után 14 napra karanténba vonulniuk” – írja a lap mai cikke. Hans Peter Doskozil (SPÖ), a tartomány vezetője szerint erről hivatalos megerősítést kaptak a magyar hatóságoktól.

Ez természetesen csak abban az esetben érvényes, ha koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel. Emlékezettnek rá, hogy múlt pénteken Magyarországon szigorították a koronavírus kapcsán elrendelt rendkívüli szabályozást. Burgenland tartományt súlyosan érintette volna, ha a 14 napos karantén a vendégmunkásokra is vonatkozik.

A munkavállalók jelentős hányada Magyarországról jár át dolgozni. Doskozil ezért fontosnak tartja, hogy ez a megállapodás írásos formában is rendelkezésükre áll, nem csak informális. A Bécs-Sopron-Deutschkreuz vasútvonal is zavartalanul működik – írják.

Néhány nappal korábban ugyanez a portál arról panaszkodott, hogy a burgenlandi egészségügyben nagy gondot okozna, ha a Magyarországon lakó személyzet nem tudna dolgozni. Három, a tartományban működő kórház közül 11, 15 és 23 százaléka az orvosoknak a határon túlról jár át. (Oberwart, Güssing, Oberpullendorf.) A teljes személyzeten belül az ingázók aránya ugyanakkor csak 3-4 százalék. Az ingázóknak most ausztriai szállásokat ajánlanak, amelyek költségeit a kórház-üzemeltető szervezet, a KRAGES vállalja át.

Munkanélküliség és munkaerő-hiány

A koronavírus-válság egyszerre teremt munkanélküliséget és munkaerő-keresletet is a német N-tv.de portál tudósítása szerint. Miközben sokaknak nincs más dolga, csak otthon ülni, mások majd megszakadnak. Ilyenek az élelmiszer-boltok, a drogériák, az online áruházak, amelyeknek óriási vásárlói rohammal kell szembenézniük.  Az online kereskedőknek pótlólagos személyzetre van szükségük, akik az árukat becsomagolják, elszállítják. Erős kereslet van hivatásos járművezetőkből  is

A leginkább munkaerő-hiányos ágazatok közé tartozik a mezőgazdaság, pedig áprilisban kezdődik a betakarítás. A német mezőgazdaságban 300 000 munkás hiányzik jelenleg az ottani Mezőgazdasági Minisztérium adatai szerint. Az elmúlt években sok ezer szezonális betakarító, kisegítő munkás érkezett Lengyelországból és Romániából,  és gondoskodott arról hogy a németek asztalára friss zöldségek kerüljenek. Most azonban a gyümölcs és a zöldség a földeken rohadhat el.

Sok diák szegődik el

A munkaügyi hivatalok, a szövetségi állam és a tartományok most azzal próbálkoznak, hogy a fontos szakmákban mutatkozó hiányt online toborzással szüntessék meg. Új internetes portálokat, mobil applikációkat használnak, amelyeket sebtiben hoztak létre erre a célra. Sok diákot toboroznak a kereskedelembe, a jelentkezők száma meglehetősen magas.

A mezőgazdaságban kevésbé tudnak diákokat találni, miután ők inkább a városokban élnek és a munkaerőre vidéken van szükség. Tárgyalnak azonban ipari üzemekkel és munkaadói szervezetekkel is. Problémát okoz, hogy sok munkavállaló csak május elejétől vagy júniustól szeretne elhelyezkedni.

Utazási korlátozások

Előzmény, hogy a német kormány a múlt hét közepén beutazási tilalmat rendelt el a mezőgazdasági kisegítő munkások számára is, hogy a járvány terjedését megállítsák. Egy Berlin környéki farmon például most tízen dolgoznak, pedig 60 emberre lenne szükség. Pár nap múlva kezdődik a spárga betakarítása. A Romániából, Lengyelországból és Bulgáriából jövők nem tudnak átjött jutni a lezárt magyar és osztrák határokon sem. Most repülőgéppel próbálják beutaztatni a munkásokat.

Öt német kell egy lengyelre?

A német mezőgazdasági miniszter azon fáradozik, hogy munkanélkülieket, menekülteket vagy a vendéglátóiparban dolgozókat vessen be a földeken. Ez azonban a gazdálkodók szerint nem túl jó ötlet, mert ezt a tevékenységet is tanulni kell. Méghozzá hosszú időn keresztül a munkásoknak tapasztalatra van szüksége.

Ráadásul ez egy nagyon nehéz kültéri munka, amit nem mindenki tud elvégezni. Ez egyik földműves gazda azt mondja, hogy egy román vagy lengyel mezőgazdasági dolgozó pótlására öt németre van szüksége.

Karanténba Romániában

Svájcban is hasonló korlátozásokat vezettek be. A szezonális munkásoknak tartózkodási engedéllyel kell rendelkezniük. Itt is gondot okoz, hogy a 33 ezer mezőgazdasági kisegítő munkás nagy része elmarad. Ausztriában is online portál segítségével fáradozik a kormány azon, hogy találjon betakarító munkaerőt. Például olyanokat keresnek, akik a koronavírus-krízis miatt elveszítették a munkájukat.

A délnyugat-németországi SWR riportfilmje szerint eddig leginkább kisbuszokkal érkeztek a dél-európai munkavállalók. Most nem mernek nekiindulni, mert nem tudják, Magyarországon át tudnak-e jutni. Ráadásul azzal a veszéllyel néznek szembe, hogy amikor visszaérnek Németországból Romániába, akkor 15 napra karanténba kerülnek.

Nem lesz sör sem?

Veszélyben a német sör, komló nélkül nem lehet előállítani – aggódik a Tagesspiegel is. A világ legnagyobb összefüggő, 2400 négyzetkilométeres komló-termesztő vidékén, Felső-Bajorországban is a lengyel munkások elmaradása okozza a gondot.

(Az élelmiszer-ellátással kapcsolatban már az ENSZ is aggódik, lásd Itt a figyelemztetés: az élelmiszer-ellátással is gondok lehetnek)

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Agrár Dávid Tamás: alkalmazott volt, most megkerülhetetlen piaci szereplő
Márkázott tartalom | 2020. május 22. 10:05
A konkurencia területi képviselőjeként kezdte, mára maga is piaci tényezővé vált céget igazgat. Dávid Tamás, a Keleti Agrár Kft. ügyvezetője útját a nulláról elért ugrásszerű sikerek, a folyamatos felfelé váltások, és végül a saját cég felfuttatása szegélyezik. A most is csupán 37 éves üzletember a műtrágyakereskedelemben elért pozíciójának stabilizálása mellett a mezőgazdasági tevékenységbe is belevágott – mégpedig nem is kicsiben. A konkurencia területi képviselőjeként kezdte, mára maga is piaci tényezővé vált céget igazgat. Dávid Tamás, a Keleti Agrár Kft. ügyvezetője útját a nulláról elért ugrásszerű sikerek, a folyamatos felfelé váltások, és végül a saját cég felfuttatása szegélyezik. A most is csupán 37 éves üzletember a műtrágyakereskedelemben elért pozíciójának stabilizálása mellett a mezőgazdasági tevékenységbe is belevágott – mégpedig nem is kicsiben.
Agrár Barack Obama utódjáról: kaotikus katasztrófa a járvány kezelése
MTI | 2020. május 17. 13:46
 Bírálta a Fehér Házat a koronavírus-járvány kezeléséért Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke helyi idő szerint szombaton a Történelmi Fekete Főiskolák és Egyetemek (HBCU) végzőseinek elmondott beszédében, valamint felhívta a figyelmet a rasszizmus veszélyére is.
Agrár Koronavírus: kisiklott a magyar gazdaság lokomotívja is
Privátbankár.hu | 2020. május 15. 09:01
A magyar gazdaság az elmúlt két évben feszített tempóban bővül. Eddig lokomotívként vágtatott, most viszont a koronavírus miatt kisiklott. Az első negyedéves adat így is 2,2 százalékos bővülést mutatott, ami meghaladta az elemzői várakozásokat.
Agrár A búza sem ússza meg a nagy tavaszi szárazságot
MTI | 2020. május 14. 07:46
Legfeljebb közepes lesz az idei termés a magyar gazdák várakozása szerint.
Agrár Eljött a bitcoin nagy napja, újra 350 felett ez euró
Eidenpenz József | 2020. május 11. 18:49
Reggel azt mondták, a mozgási korlátozások fokozatos oldása miatt emelkednek a tőzsdeindexek. Délután pedig azt, hogy emiatt esnek. Valójában nem volt ma markáns irány, enyhe esés volt jellemző Európában, az S&P 500 süllyed, a Nasdaq viszont emelkedik. Az olaj ára is lejjebb ment, egy nagy amerikai palagáz– és palaolaj-cég a csőd szélén tántorog. A BUX szerény pluszban tudott maradni, a forint viszont gyengült.
Agrár Száguldanak a részvénypiacok, de érdemes észen lenni!
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 15:37
Bár a koronavírus-járvány mély recessziót eredményez, mégis úgy tűnik az elmúlt hetek alapján, hogy ezt mellékes tényezőnek tekintik a piaci szereplők. A márciusi zuhanások eredményeként az amerikai S&P 500 és a frankfurti DAX részvényindex 30-40 százalékot esett, azóta pedig a veszteség felét ledolgozták.
Agrár Nincs több uniós támogatás a hagyományos karácsonyfa-termesztésre
MTI | 2020. május 7. 13:01
Már csak a földlabdás, élő fák után vehető igénybe támogatás. A kormány viszont a hazai termelők érdekében új támogatási konstrukción dolgozik.
Agrár Megnyitják a magyar határokat a vendégmunkások előtt
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 07:24
Mivel elbocsátott irodistákkal nem lehet elvégeztetni a mezőgazdasági munkákat, a kormány most külföldi vendégmunkások beengedésével igyekszik megoldani az agrárium legégetőbb problémáját.
Agrár A termelőknek adná a megmaradt támogatások egy részét az Európai Bizottság
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 4. 21:12
Az Európai Bizottság javasolja, hogy 2020-ban a tagállamok fel nem használt vidékfejlesztési forrásaikat a mezőgazdasági termelők és a kis agrár-élelmiszeripari vállalkozások támogatására fordíthassák.
Agrár Jó üzlet volt tavaly agrárbiztosításokat értékesíteni
MTI | 2020. május 2. 15:54
Tavaly 15,7 milliárd forint volt a mezőgazdasági biztosítások díjbevétele, a kárfizetések pedig 7,5 milliárd forintot tettek ki - derült ki a NAIK Nemzeti Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett jelentésből.
hírlevél