TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Burgenlandban a határ 50 kilométeres körzetében lakók nem kell karanténba vonuljanak, ha beutaznak Magyarországra – jelentették be Ausztriában. Ez nagy könnyebbség, mert az alkalmazottak nagy hányada Magyarországról jár be dolgozni. Németországban 300 ezer mezőgazdasági kisegítő munkás hiányzik, de felvétel van a kereskedelemben és a fuvarozásban is.

A munka céljából Burgenlandba ingázó magyar állampolgárokat mentesítik a 14 napos kötelező karantén alól – írja a burgenlandi BVZ. Akik a határ menti 50 kilométeres sávon belül dolgoznak vagy laknak, azoknak nem kell a Magyarországra való beutazás után 14 napra karanténba vonulniuk” – írja a lap mai cikke. Hans Peter Doskozil (SPÖ), a tartomány vezetője szerint erről hivatalos megerősítést kaptak a magyar hatóságoktól.

Ez természetesen csak abban az esetben érvényes, ha koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel. Emlékezettnek rá, hogy múlt pénteken Magyarországon szigorították a koronavírus kapcsán elrendelt rendkívüli szabályozást. Burgenland tartományt súlyosan érintette volna, ha a 14 napos karantén a vendégmunkásokra is vonatkozik.

A munkavállalók jelentős hányada Magyarországról jár át dolgozni. Doskozil ezért fontosnak tartja, hogy ez a megállapodás írásos formában is rendelkezésükre áll, nem csak informális. A Bécs-Sopron-Deutschkreuz vasútvonal is zavartalanul működik – írják.

Néhány nappal korábban ugyanez a portál arról panaszkodott, hogy a burgenlandi egészségügyben nagy gondot okozna, ha a Magyarországon lakó személyzet nem tudna dolgozni. Három, a tartományban működő kórház közül 11, 15 és 23 százaléka az orvosoknak a határon túlról jár át. (Oberwart, Güssing, Oberpullendorf.) A teljes személyzeten belül az ingázók aránya ugyanakkor csak 3-4 százalék. Az ingázóknak most ausztriai szállásokat ajánlanak, amelyek költségeit a kórház-üzemeltető szervezet, a KRAGES vállalja át.

Munkanélküliség és munkaerő-hiány

A koronavírus-válság egyszerre teremt munkanélküliséget és munkaerő-keresletet is a német N-tv.de portál tudósítása szerint. Miközben sokaknak nincs más dolga, csak otthon ülni, mások majd megszakadnak. Ilyenek az élelmiszer-boltok, a drogériák, az online áruházak, amelyeknek óriási vásárlói rohammal kell szembenézniük.  Az online kereskedőknek pótlólagos személyzetre van szükségük, akik az árukat becsomagolják, elszállítják. Erős kereslet van hivatásos járművezetőkből  is

A leginkább munkaerő-hiányos ágazatok közé tartozik a mezőgazdaság, pedig áprilisban kezdődik a betakarítás. A német mezőgazdaságban 300 000 munkás hiányzik jelenleg az ottani Mezőgazdasági Minisztérium adatai szerint. Az elmúlt években sok ezer szezonális betakarító, kisegítő munkás érkezett Lengyelországból és Romániából,  és gondoskodott arról hogy a németek asztalára friss zöldségek kerüljenek. Most azonban a gyümölcs és a zöldség a földeken rohadhat el.

Sok diák szegődik el

A munkaügyi hivatalok, a szövetségi állam és a tartományok most azzal próbálkoznak, hogy a fontos szakmákban mutatkozó hiányt online toborzással szüntessék meg. Új internetes portálokat, mobil applikációkat használnak, amelyeket sebtiben hoztak létre erre a célra. Sok diákot toboroznak a kereskedelembe, a jelentkezők száma meglehetősen magas.

A mezőgazdaságban kevésbé tudnak diákokat találni, miután ők inkább a városokban élnek és a munkaerőre vidéken van szükség. Tárgyalnak azonban ipari üzemekkel és munkaadói szervezetekkel is. Problémát okoz, hogy sok munkavállaló csak május elejétől vagy júniustól szeretne elhelyezkedni.

Utazási korlátozások

Előzmény, hogy a német kormány a múlt hét közepén beutazási tilalmat rendelt el a mezőgazdasági kisegítő munkások számára is, hogy a járvány terjedését megállítsák. Egy Berlin környéki farmon például most tízen dolgoznak, pedig 60 emberre lenne szükség. Pár nap múlva kezdődik a spárga betakarítása. A Romániából, Lengyelországból és Bulgáriából jövők nem tudnak átjött jutni a lezárt magyar és osztrák határokon sem. Most repülőgéppel próbálják beutaztatni a munkásokat.

Öt német kell egy lengyelre?

A német mezőgazdasági miniszter azon fáradozik, hogy munkanélkülieket, menekülteket vagy a vendéglátóiparban dolgozókat vessen be a földeken. Ez azonban a gazdálkodók szerint nem túl jó ötlet, mert ezt a tevékenységet is tanulni kell. Méghozzá hosszú időn keresztül a munkásoknak tapasztalatra van szüksége.

Ráadásul ez egy nagyon nehéz kültéri munka, amit nem mindenki tud elvégezni. Ez egyik földműves gazda azt mondja, hogy egy román vagy lengyel mezőgazdasági dolgozó pótlására öt németre van szüksége.

Karanténba Romániában

Svájcban is hasonló korlátozásokat vezettek be. A szezonális munkásoknak tartózkodási engedéllyel kell rendelkezniük. Itt is gondot okoz, hogy a 33 ezer mezőgazdasági kisegítő munkás nagy része elmarad. Ausztriában is online portál segítségével fáradozik a kormány azon, hogy találjon betakarító munkaerőt. Például olyanokat keresnek, akik a koronavírus-krízis miatt elveszítették a munkájukat.

A délnyugat-németországi SWR riportfilmje szerint eddig leginkább kisbuszokkal érkeztek a dél-európai munkavállalók. Most nem mernek nekiindulni, mert nem tudják, Magyarországon át tudnak-e jutni. Ráadásul azzal a veszéllyel néznek szembe, hogy amikor visszaérnek Németországból Romániába, akkor 15 napra karanténba kerülnek.

Nem lesz sör sem?

Veszélyben a német sör, komló nélkül nem lehet előállítani – aggódik a Tagesspiegel is. A világ legnagyobb összefüggő, 2400 négyzetkilométeres komló-termesztő vidékén, Felső-Bajorországban is a lengyel munkások elmaradása okozza a gondot.

(Az élelmiszer-ellátással kapcsolatban már az ENSZ is aggódik, lásd Itt a figyelemztetés: az élelmiszer-ellátással is gondok lehetnek)

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
Agrár Rég nem látott szinten a jüan, és hol van még a vége
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 2. 14:08
A nagy nemzetközi befektetési bankok a jüan árfolyamának további emelkedésére számítanak a dollár várhatóan tartós gyengülése és az erőteljes külföldi tőkebeáramlás miatt Kínában.
Agrár Nagyon kevés dinnye termett idén
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 27. 07:40
Nem zárnak sikeres évet az idén a dinnyetermelők: a várt mennyiség fele termett csak, ezt a kiesést pedig csak részben kompenzálták a szokásosnál magasabb árak - írta a Világgazdaság csütörtökön.
Agrár Megmaradt a beruházási kedv a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 13:28
A hazai gazdák továbbra is kiemelkedően fontosnak tartják a beruházásokat, sőt, 22%-uk a tavalyinál nagyobb mértékben tervez fejleszteni – derült ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből.
Agrár A klímaváltozás és a mezőgazdaság: mit termeljünk, ha beüt a krach?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 20:06
A legnagyobb problémát a klímaváltozás sebessége jelenti. Olyan ütemben és olyan szélsőséges mértékben változik az időjárás, amivel a természetes környezet – és minden, ami arra épül – nem bír lépést tartani.  
Agrár Híznak az Orbán-család bankszámlái: a kormányfő apja 140 millió forintot vitt haza
Vég Márton | 2020. augusztus 8. 17:41
A miniszterelnök apja a Nehéz Kő Kft. nevű szállítmányozó cégéből lapátolta ki a profitot. A golfpályáiból kivett pénzzel együtt így már 230 millió forintnál tart az idei számláló.
Agrár Kétszáz zsák búzát dob be a közösbe Mészáros Lőrinc
MTI | 2020. augusztus 7. 09:03
A Talentis Agro Zrt. ezzel járul hozzá a Magyarok kenyere programhoz.
Agrár Így akarnak minél több állampapírt eladni a magyaroknak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 07:17
Mától miniszteri biztos segíti az államkincstár megújulását.
Agrár Tragikusan kevés alma és körte terem idén
MTI | 2020. július 30. 08:21
Előbb a tavaszi fagyok, utána az aszályos időszak készítette ki a gyümölsfákat.
Friss
hírlevél