<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Statisztikák bizonyítják, hogy a fiatal hölgyeket előnyben részesítik a munkaerő-piacon, egyes országokban még több bért is kapnak, mint a fiatal férfiak, másutt csak a hátrányuk csökken. Az utóbbi kategóriába tartozik Magyarország is.

A bérstatisztikák csak ritkán térnek ki arra, hogy a férfiak és a nők fizetése között bizony az egyenjogúságról szóló álmok ellenére jókora különbségek vannak. A KSH adatai szerint 2011-ben és 2012-ben 15 százalékkal kerestek kevesebbet a nők Magyarországon, ami előrehaladásnak látszik a 2000-es évek elejének 20 százalékos értékeihez képest. Ám visszalépés a 2004-es mélyponthoz viszonyítva, akkor ugyanis csak 11 százalék volt a különbség.

Még érdekesebbnek találtuk a korcsoportok szerinti megoszlást, amelyről az EU statisztikai hivatalánál, az Eurostatnál találtunk adatokat. Az Eurostat úgy látszik, kicsit más számokat vagy metodikát használ, mert grafikonja szerint 2011-ben 18 százalék volt a „nemek közötti bérszakadék” Magyarországon („gender pay gap”). Ezzel Finnország és Hollandia között helyezkedünk el, és nem sokkal haladjuk meg az EU 27 tagországának 16 százalék körüli átlagát sem, tehát korántsem csak hazai jelenségről van szó.

Az sem magyarspecifikus jelenség, hogy a legfiatalabb korosztályokban, a 25 év alattiaknál és a 25-34 éveseknél ez a szakadék jóval kisebb, mint a középkorúaknál vagy idősebbeknél. Ennek itthoni állását mutatja grafikonunk. Egyes foglalkozásoknál, mint légikísérő vagy fiatalok divatját áruló butik, manöken vagy profi táncos, ez még érthető, más foglalkozásoknál, mint pedagógus, mérnök vagy orvos, viszont a tapasztalatnak kellene nagyobb szerepet kapnia a foglalkoztatásban.

 

Akárhogy is van, a fiatal nőket a számok szerint sokkal jobban megfizetik a korosztályukon belüli férfiakhoz képest, mint a többi korosztályt, pontosabban jóval kevésbé fizetik alul. Egyes országokban, mint Franciaország és Szlovénia, még az is előfordul, hogy többet keresnek, mint a fiatal férfiak. (Az Eurostat erről szóló táblázata itt látható.)

A 2012-es Eurostat-táblázat egyébként még mindig nem teljes, a magyar adat azonban már szerepel benne. Eszerint 2012-ben a 2011-es 18,0 százalékról 20,1 százalékra nőtt a bérszakadék.

További cikkeink voltak a nők helyzetéről: Az NGM női foglalkoztatással kapcsolatos optimista közleménye, és egy világszintű felmérés lesújtó eredménye.

(A Nap grafikonja-sorozatunk további részeit pedig itt olvashatja.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos